Férfimeddőség kivizsgálása és kezelése

Férfimeddőség kivizsgálása és kezelése

Módosítva: 2022.04.27 14:47

Ha a várva várt gyermekáldás nem érkezik, mely minden 7 párnál így történik, akkor ritkán merül fel, hogy akár a férfi részéről is lehet probléma. Így a kivizsgálás sokszor csak akkor kezdődik, amikor a nőnél nem találnak meddőséget kiváltó okot, pedig az esetek 20%-ban mindkét félnél, az esetek 40%-ban a férfiaknál keresendő a meddőség oka.

Meddőség

Meddőségről, akkor beszélünk, ha minimum egy éven keresztül, aktív nem életet élve és a fogamzásgátlók mellőzése mellet nem történik meg megtermékenyítés. Ez a probléma világszerte minden 7. párt érinti. A meddőségnél az ok a nőknél, vagy a férfiaknál, de akár mindkettő félnél jelentkezhet. A meddő párok esetében 40-50%-ban a férfiaknál derül ki probléma kivizsgálás során. Így érdemes a kivizsgálást a pár férfi és női tagjánál egyszerre elkezdeni. Amíg a nőknél a meddőséget a nőgyógyász vizsgálja, addig a férfiakkal az andrológus foglalkozik.

Férfimeddőség okai

A férfiaknál a közösülési képesség, a megfelelő mennyiségű és minőségű ondó, annak akadálymentes ürülése és a fertőzésmentesség az alapfeltétele a fogamzóképességnek. A fogamzóképes ondó 2-5 ml, melyben a spermiumok száma 20millió/ml feletti, illetve a jól mozgó sejtek aránya legalább 70%. Az ondó elfolyósodik 20 percen belül és enyhén lúgos vegyhatású. Ha ezek közül bármelyik paraméter nem felel meg, akkor a fogamzásgátlás csökken.

Férfiklimax

Férfiklimax, vagy andropauza akkor jelentkezik, ha a  a tesztoszteron hormon szintje lecsökken, melynek következtében egyes hormonok sőtt szervek működése is csökken. Itt többet is megtudhat a férfiklimaxról és kezelési lehetőségeiről.

Ondó rendellenesség okai:

 • Meddőségi kivizsgálásnál a spermium vizsgálata kötelező.Veleszületett rendellenességek

  • Sertoli cell only szindróma – hiányzik a herékből a csírasejtet termelő hám. A meddőségek 6%-át teszi ki. Sajnos herebiopsziával sem lehet egészséges őssejteket nyerni, mert csak támasztósejtek találhatóak.
  • Klinefelter-szindróma – nagyon ritka rendellenesség. Ilyenkor vagy egy női kromoszómával több van.  Ilyenkor nem 46, hanem 47 kromoszóma van. Ennél a rendellenességnél a heréből sikeres a spermium vétel és a mesterséges megtermékenyítés is sikeres lehet.
  • Y-kromoszóma-mikrodeléció - egy szakaszon az Y kromoszómák kiesnek. Súlyos oligo-, illetve azospermiát mutat a spermatogramm. Ez esetben a heréből történő spermiumnyerés sikeressége változik.
  • Ivemark-szindróma – ez a rendellenesség több más szervet is érintő betegség. A léphiány, szív-, ér-, gyomor- és bélfejlődési rendellenességek mellett a spermiumokban is génhiba van. A spermiumok száma normális, de teljesen mozgásképtelenek. Ez a szindróma nem örökletes betegség.
  • Kriptorizmus (rejtettheréjűség) – a herék (egy vagy mindkettő) a lágyékcsatornában rekednek. Ha sem gyógyszeres kezeléssel vagy időben történő műtéti megoldással nem kerülnek a herék a herezacskóba, ahol a számukra megfelelő a hőmérséklet, akkor meddőség alakul ki. Kétoldali rejtettheréjűség majdnem mindig infertilitással jár.
  • Elzáródások – az elzáródások nem csak betegség kapcsán alakulhatnak ki, hanem veleszületetten is előfordulnak. Ilyen, receszíven öröklődő rendellenesség a spermavezeték kétoldali hiánya. Az esetek kétharmadában cisztás fibrózis enyhe formája áll a háttérben. Az ejakulátumban ugyan spermium ebben az esetben nem található, de mivel a spermiumképződés zavartalan, így biopszia esetén a herékből, vagy mellékherékből nyerhető hímivarsejt, így mesterséges megtermékenyítés lehetséges.
 • Hormonális problémák

  Ha a herék hormontermelő funkciójánál probléma merül fel, vagy hipofízis elégtelen működése áll fenn, akkor a herék pusztulása is kialakulhat. Hormonális problémát például a tbc, vagy a gonorrea is okozhat. Ha a herék épek, akkor hormonpótlással a meddőség visszafordítható.
  • Ivarcsatorna fertőzés – oka leggyakrabban prosztatagyulladás, és bármilyen ondórendellenesség alakul ki.
  • azoospermia – a spermiumok teljes hiánya. Elzárt spermavezeték esetén jön létre. Ha az elzáródást akut fertőzés okozza, akkor célzott antibiotikumos kúra után a fogamzóképesség visszaállhat. Ha viszont hegesedik is, akkor az azoospermia, így a meddőség végleges marad.
  • oligozoospermia – részleges spermium hiány. Az oka szintén gyulladás, de a súlyossága enyhébb, így a spermavezeték csak részlegesen van elzáródva. Minimális spermium található az ejakulátumban. Antibiotikum hatására az állapot visszafordítható.
  • asztenozoospermia – spermiumok gyenge mozgása. A gyulladás hatására izzadmány szaporodik fel, mely olyan enzimet (lizozim) tartalmaz, ami a spermiumok sejthártyáját feloldja, és a spermiumokat elpusztítja (nekrozoospermia).
 • Fertőzések 

A nem időben kezelt mumpsz meddőséget okozhat.

 • Trauma következtében kialakult meddőség

Heresérülés vagy herecsaravarodás esetén az időfaktor nagy. Ha 6 órán belül nem történik beavatkozás, akkor a károsodás miatt meddőség jöhet létre.

Férfimeddőség tünetei

A férfimeddőségnek tünetei észrevétlenek. Ha genetikai ok áll a háttérben, akkor a hozzákapcsolódó problémáknak lehetnek tünetei. A meddőségre általában akkor gondolnak, ha egy éven túl a megtermékenyítés nem történik meg.

Férfimeddőség kivizsgálás

A férfimeddőség vizsgálatát az andrológus végzi, és speciális spermavizsgálatok segítségével állítja fel a diagnózis.

Hagyományos spermatogram vizsgálat

A vizsgálat során makroszkóposan az ondó térfogatát, színét, méretét, vegyhatását, viszkozitását és elfolyósodási idejét, illetve mikroszkóp alatt a spermiumok számát, mozgását és alakját nézik. Ez a vizsgálat még önmagában nem ad diagnózist, ha itt negatív eredményt kapunk, attól még fennállhat a meddőség.

HBA teszt

Az érett spermiumok arányát nézi., ezzel a szakorvos meg tudja becsülni a termékenyítő képességet. Az éredt hímivarsejtek a petesejt burkában lévő hialuronsavhoz kötődnek. A vizsgálat során is azt nézik, hogy a kicseppentett hialuronsavhoz mennyi spermium kapcsolódik.

Halosperm teszt

A hímivarsejt DNS károsodását mutatja ki. A töredezettséget a sejtek anyagcseréje során káros mértékben képződő reaktív oxigéngyökök okozzák. Ha a töredezettség 30% fölötti, akkor a spontán teherbe esés esélye, normál spermiumszám és morfológia mellett is alacsony.

Oxisperm teszt

A vizsgálattal a spermiumokat károsító reaktív oxigén gyökök mutathatóak ki. Ezek a szabadgyökök a sejtek anyagcseréje során jönnek létre és ha a a mennyiségük meghaladja a szükséges mértéket, akkor DNS károsodást okoz a hímivarsejtben.

Spermium elleni antitest

A vizsgálat kimutatja, hogy a spermiumban termelődik-e a hímivarsejtek ellen antitest. Jelenlétük gátolja a spermiumok eljutását a petesejthez

Összeférhetetlenségi vizsgálat

A spermiumok és a méhszájból nyert nyák kölcsönhatását vizsgálják, ovulációközeli időben. Összeférhetetlenség esetén a hímivarsejtek a nyákkal érintkezve lebénulnak.

STD vizsgálat

A meddőségi kivizsgálás része, hogy a nemi betegségek is kizárásra kerüljenek.

Mintaadás protokollja

 • A mintaadás 3-7 nap önmegtartóztatás után történik, steril mintatartó edénybe. A minta laboratóriumba való szállítása alatt figyelni kell, hogy testmelegen legyen tartva, az edény alufóliába legyen csomagolva.
 • Az önmegtartóztatás alatt a forró fürdő, szauna, alkoholfogyasztást kerülni kell.

Férfimeddőség kezelése

A genetikai eltérések sajnos nem gyógyíthatóak, így spermadonáció vagy örökbefogadás jön szóba. Ha lehetséges biopsziával egészséges spermiumokat nyerni, akkor az azzal történő mesterséges megtermékenyítés lehetséges. Ha hormonprobléma az ok, akkor hormonpótlással a meddőség kezelhető. Ha fertőzés áll a háttérben, akkor célzott antibiotikumok kezelést kell alkalmazni és a teljes gyógyulásig csak óvszerben élhető nemi élet, az esetleges felülfertőzések elkerülése érdekében.

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK