Férfimeddőség kivizsgálása és kezelése

Férfimeddőség kivizsgálása és kezelése

Létrehozva: 2019.04.08 10:39 Módosítva: 2022.04.27 14:47

Ha a várva várt gyermekáldás nem érkezik, mely minden 7 párnál így történik, akkor ritkán merül fel, hogy akár a férfi részéről is lehet probléma. Így a kivizsgálás sokszor csak akkor kezdődik, amikor a nőnél nem találnak meddőséget kiváltó okot, pedig az esetek 20%-ban mindkét félnél, az esetek 40%-ban a férfiaknál keresendő a meddőség oka.

Meddőség

Meddőségről, akkor beszélünk, ha minimum egy éven keresztül, aktív nem életet élve és a fogamzásgátlók mellőzése mellet nem történik meg megtermékenyítés. Ez a probléma világszerte minden 7. párt érinti. A meddőségnél az ok a nőknél, vagy a férfiaknál, de akár mindkettő félnél jelentkezhet. A meddő párok esetében 40-50%-ban a férfiaknál derül ki probléma kivizsgálás során. Így érdemes a kivizsgálást a pár férfi és női tagjánál egyszerre elkezdeni. Amíg a nőknél a meddőséget a nőgyógyász vizsgálja, addig a férfiakkal az andrológus foglalkozik.

Férfimeddőség okai

A férfiaknál a közösülési képesség, a megfelelő mennyiségű és minőségű ondó, annak akadálymentes ürülése és a fertőzésmentesség az alapfeltétele a fogamzóképességnek. A fogamzóképes ondó 2-5 ml, melyben a spermiumok száma 20millió/ml feletti, illetve a jól mozgó sejtek aránya legalább 70%. Az ondó elfolyósodik 20 percen belül és enyhén lúgos vegyhatású. Ha ezek közül bármelyik paraméter nem felel meg, akkor a fogamzásgátlás csökken.

Férfiklimax

Férfiklimax, vagy andropauza akkor jelentkezik, ha a  a tesztoszteron hormon szintje lecsökken, melynek következtében egyes hormonok sőtt szervek működése is csökken. Itt többet is megtudhat a férfiklimaxról és kezelési lehetőségeiről.

Ondó rendellenesség okai:

 • Meddőségi kivizsgálásnál a spermium vizsgálata kötelező.Veleszületett rendellenességek

  • Sertoli cell only szindróma – hiányzik a herékből a csírasejtet termelő hám. A meddőségek 6%-át teszi ki. Sajnos herebiopsziával sem lehet egészséges őssejteket nyerni, mert csak támasztósejtek találhatóak.
  • Klinefelter-szindróma – nagyon ritka rendellenesség. Ilyenkor vagy egy női kromoszómával több van.  Ilyenkor nem 46, hanem 47 kromoszóma van. Ennél a rendellenességnél a heréből sikeres a spermium vétel és a mesterséges megtermékenyítés is sikeres lehet.
  • Y-kromoszóma-mikrodeléció - egy szakaszon az Y kromoszómák kiesnek. Súlyos oligo-, illetve azospermiát mutat a spermatogramm. Ez esetben a heréből történő spermiumnyerés sikeressége változik.
  • Ivemark-szindróma – ez a rendellenesség több más szervet is érintő betegség. A léphiány, szív-, ér-, gyomor- és bélfejlődési rendellenességek mellett a spermiumokban is génhiba van. A spermiumok száma normális, de teljesen mozgásképtelenek. Ez a szindróma nem örökletes betegség.
  • Kriptorizmus (rejtettheréjűség) – a herék (egy vagy mindkettő) a lágyékcsatornában rekednek. Ha sem gyógyszeres kezeléssel vagy időben történő műtéti megoldással nem kerülnek a herék a herezacskóba, ahol a számukra megfelelő a hőmérséklet, akkor meddőség alakul ki. Kétoldali rejtettheréjűség majdnem mindig infertilitással jár.
  • Elzáródások – az elzáródások nem csak betegség kapcsán alakulhatnak ki, hanem veleszületetten is előfordulnak. Ilyen, receszíven öröklődő rendellenesség a spermavezeték kétoldali hiánya. Az esetek kétharmadában cisztás fibrózis enyhe formája áll a háttérben. Az ejakulátumban ugyan spermium ebben az esetben nem található, de mivel a spermiumképződés zavartalan, így biopszia esetén a herékből, vagy mellékherékből nyerhető hímivarsejt, így mesterséges megtermékenyítés lehetséges.
 • Hormonális problémák

  Ha a herék hormontermelő funkciójánál probléma merül fel, vagy hipofízis elégtelen működése áll fenn, akkor a herék pusztulása is kialakulhat. Hormonális problémát például a tbc, vagy a gonorrea is okozhat. Ha a herék épek, akkor hormonpótlással a meddőség visszafordítható.
  • Ivarcsatorna fertőzés – oka leggyakrabban prosztatagyulladás, és bármilyen ondórendellenesség alakul ki.
  • azoospermia – a spermiumok teljes hiánya. Elzárt spermavezeték esetén jön létre. Ha az elzáródást akut fertőzés okozza, akkor célzott antibiotikumos kúra után a fogamzóképesség visszaállhat. Ha viszont hegesedik is, akkor az azoospermia, így a meddőség végleges marad.
  • oligozoospermia – részleges spermium hiány. Az oka szintén gyulladás, de a súlyossága enyhébb, így a spermavezeték csak részlegesen van elzáródva. Minimális spermium található az ejakulátumban. Antibiotikum hatására az állapot visszafordítható.
  • asztenozoospermia – spermiumok gyenge mozgása. A gyulladás hatására izzadmány szaporodik fel, mely olyan enzimet (lizozim) tartalmaz, ami a spermiumok sejthártyáját feloldja, és a spermiumokat elpusztítja (nekrozoospermia).
 • Fertőzések 

A nem időben kezelt mumpsz meddőséget okozhat.

 • Trauma következtében kialakult meddőség

Heresérülés vagy herecsaravarodás esetén az időfaktor nagy. Ha 6 órán belül nem történik beavatkozás, akkor a károsodás miatt meddőség jöhet létre.

Férfimeddőség tünetei

A férfimeddőségnek tünetei észrevétlenek. Ha genetikai ok áll a háttérben, akkor a hozzákapcsolódó problémáknak lehetnek tünetei. A meddőségre általában akkor gondolnak, ha egy éven túl a megtermékenyítés nem történik meg.

Férfimeddőség kivizsgálás

A férfimeddőség vizsgálatát az andrológus végzi, és speciális spermavizsgálatok segítségével állítja fel a diagnózis.

Hagyományos spermatogram vizsgálat

A vizsgálat során makroszkóposan az ondó térfogatát, színét, méretét, vegyhatását, viszkozitását és elfolyósodási idejét, illetve mikroszkóp alatt a spermiumok számát, mozgását és alakját nézik. Ez a vizsgálat még önmagában nem ad diagnózist, ha itt negatív eredményt kapunk, attól még fennállhat a meddőség.

HBA teszt

Az érett spermiumok arányát nézi., ezzel a szakorvos meg tudja becsülni a termékenyítő képességet. Az éredt hímivarsejtek a petesejt burkában lévő hialuronsavhoz kötődnek. A vizsgálat során is azt nézik, hogy a kicseppentett hialuronsavhoz mennyi spermium kapcsolódik.

Halosperm teszt

A hímivarsejt DNS károsodását mutatja ki. A töredezettséget a sejtek anyagcseréje során káros mértékben képződő reaktív oxigéngyökök okozzák. Ha a töredezettség 30% fölötti, akkor a spontán teherbe esés esélye, normál spermiumszám és morfológia mellett is alacsony.

Oxisperm teszt

A vizsgálattal a spermiumokat károsító reaktív oxigén gyökök mutathatóak ki. Ezek a szabadgyökök a sejtek anyagcseréje során jönnek létre és ha a a mennyiségük meghaladja a szükséges mértéket, akkor DNS károsodást okoz a hímivarsejtben.

Spermium elleni antitest

A vizsgálat kimutatja, hogy a spermiumban termelődik-e a hímivarsejtek ellen antitest. Jelenlétük gátolja a spermiumok eljutását a petesejthez

Összeférhetetlenségi vizsgálat

A spermiumok és a méhszájból nyert nyák kölcsönhatását vizsgálják, ovulációközeli időben. Összeférhetetlenség esetén a hímivarsejtek a nyákkal érintkezve lebénulnak.

STD vizsgálat

A meddőségi kivizsgálás része, hogy a nemi betegségek is kizárásra kerüljenek.

Mintaadás protokollja

 • A mintaadás 3-7 nap önmegtartóztatás után történik, steril mintatartó edénybe. A minta laboratóriumba való szállítása alatt figyelni kell, hogy testmelegen legyen tartva, az edény alufóliába legyen csomagolva.
 • Az önmegtartóztatás alatt a forró fürdő, szauna, alkoholfogyasztást kerülni kell.

Férfimeddőség kezelése

A genetikai eltérések sajnos nem gyógyíthatóak, így spermadonáció vagy örökbefogadás jön szóba. Ha lehetséges biopsziával egészséges spermiumokat nyerni, akkor az azzal történő mesterséges megtermékenyítés lehetséges. Ha hormonprobléma az ok, akkor hormonpótlással a meddőség kezelhető. Ha fertőzés áll a háttérben, akkor célzott antibiotikumok kezelést kell alkalmazni és a teljes gyógyulásig csak óvszerben élhető nemi élet, az esetleges felülfertőzések elkerülése érdekében.

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok