Vesebetegségek

Vesebetegségek

Módosítva: 2024.03.11 12:38

A vese rendellenes működésének hátterében számos ok állhat, ezért a mihamarabbi kivizsgálás és diagnózis felállítása rendkívül fontos a betegség kimenetele szempontjából. Ebben segít az Urológiai Központ. 

Vesebetegségek - Tartalom

Vesebetegségekről általánosságban

Vesekő

Vesegyulladás

Diabéteszes nefropátia

Veseelégtelenség

Glomerulonephritis

Polycystás vesebetegség

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Vesebetegségekkel kapcsolatos szolgáltatásaink

Vesebetegségekről általánosságban

A vesebetegségek olyan állapotok, amelyekben a vesék nem működnek megfelelően. A vesék a vér tisztításával és a felesleges anyagok, folyadékok eltávolításával járulnak hozzá a test egészséges működéséhez, ezért ha nem működnek megfelelően, akkor felhalmozódnak a szervezetben a méreganyagok és a folyadékok, ami súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.

A vesebetegségek okai különbözőek lehetnek. Néhány vesebetegség genetikai eredetű, míg mások környezeti tényezők, például a dohányzás, az elhízás, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség következményei lehetnek. A vesebetegség tünetei változóak lehetnek, és a vesebetegség súlyosságától függenek. Azonban az alábbiak gyakori tünetei a vesebetegségeknek:

  • Fáradtság, gyengeség
  • Émelygés, hányinger
  • Szédülés, zavartság
  • Gyakori vizelés, fájdalmas vizelés
  • Vér vagy fehérje jelenléte a vizeletben
  • Ödéma (vizesedés) a test különböző részein
  • Magas vérnyomás

A vesebetegségek kezelése a betegség okától és súlyosságától függ. Néhány esetben a vesebetegség kezelése egyszerűen életmódváltással és gyógyszerekkel is lehetséges, míg más esetekben, például a veseelégtelenség esetén, szükség lehet dialízisre vagy vesetranszplantációra. A korai felismerés és kezelés rendkívül fontos a vesebetegségek okozta súlyos szövődményeinek elkerülése érdekében. Ha Ön vesebetegségre utaló tüneteket észlel, akkor ajánlott minél előbb felkeresni egy orvost a mihamarabbi diagnózis felállítása és egyénre szabott terápia kidolgozásának érdekében.

Vesekő

A vesekő olyan kemény, ásványi anyagokból vagy kristályokból álló kő, amely a vesékben vagy az alsó húgyutakban alakulhat ki. A vesekő az egyik leggyakoribb vesebetegség és világszerte milliókat érint.

A vesekövek különböző típusai vannak, attól függően, hogy milyen anyagokból képződnek. A leggyakoribb típus a kalcium-oxalát vesekő, amely oxálsavból és kalciumból képződik. A vesekövek mérete is változó lehet - lehetnek apró, homok-szerű kis kövek, vagy akár nagyobb, diónyi méretűek is.

A vesekő tünetei közé tartozik az alhasi vagy hát alsó részén fellépő éles, hirtelen jelentkező fájdalom, amely akár oldalra is kisugározhat. A vizeletürítés fájdalmassá válhat és a vizelet színe, illata is megváltozhat. Ha a kövek az alsó húgyutakba kerülnek, akkor fájdalmat és nehézséget okoznak a vizelet áthaladása során.

A vesekő kezelése attól függ, hogy a kövek mérete, típusa és helyzete milyen. Kisebb veseköveket általában természetes módon ki lehet üríteni a vizelettel, miközben nagyobb kövek esetén műtéti vagy extrakorporális lökéshullám-terápiás beavatkozásra van szükség. Fontos azonban a megfelelő folyadékbevitel és az egészséges életmód betartása is, amely segít a vesekövek kialakulásának megelőzésében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vesegyulladás

A vesegyulladás egy gyulladásos állapot, amely a vesékben lévő szöveteket érinti. Általában bakteriális fertőzés eredményeként alakul ki, de más tényezők, például vírusok, gombák vagy a vese artériáinak gyulladása is okozhatja. A vesegyulladás lehet akut vagy krónikus.

Az akut vesegyulladás hirtelen jelentkezik és súlyos tüneteket okoz, mint például magas láz, hidegrázás, fájdalom a hát alsó részén vagy oldalán, hányinger és hányás. Az érintett személy általános közérzete is kifejezetten rossz lehet.

A krónikus vesegyulladás azonban hosszabb idő alatt alakul ki és általában enyhébb tünetekkel jár, mint például hát- vagy oldalfájdalom, gyakori vizelési inger vagy vizeletürítési nehézség. A krónikus vesegyulladás általában lassan, de fokozatosan károsítja a vesék szöveteit és végül krónikus veseelégtelenséghez vezethet.

A vesegyulladás kezelése általában antibiotikumokat és fokozott folyadékbevitelt foglal magában. A krónikus vesegyulladás kezelése az okoktól függ és magában foglalhatja a vizeletáramlás javítását vagy a vesékben lévő kövek eltávolítását.

A vesegyulladás kialakulásának megelőzése érdekében fontos az egészséges életmód fenntartása, a megfelelő higiéniai szokások betartása és a vizeletrendszeri rendellenességek időben történő kezelése.

Diabéteszes nefropátia

A diabéteszes nefropátia az egyik leggyakoribb krónikus szövődménye a cukorbetegségnek. Ez a betegség a vesékben lévő apró erek károsodása miatt alakul ki, ami veseelégtelenséghez vezethet.

A cukorbetegekben a magas vércukorszint hosszabb időn át fennálló hatása miatt a vesékben lévő apró ereket károsítja. Az erek károsodása miatt a vesék nem tudják hatékonyan eltávolítani a salakanyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, ami idővel a veseelégtelenség kialakulásához vezethet.

A diabéteszes nefropátia tünetei általában csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van. Ezek a tünetek lehetnek például a duzzanat, a magas vérnyomás, a fáradtság, a vizelet mennyiségének csökkenése vagy a vizeletben lévő fehérje mennyiségének növekedése.

A diabéteszes nefropátia kezelése általában a vércukorszint és a vérnyomás megfelelő beállítását jelenti. A személynek szigorúan be kell tartania az orvos által előírt étrendet és gyógyszeres terápiát. Az egészséges életmód fenntartása, a dohányzás mellőzése és a testsúly kontrollálása is fontos a diabéteszes nefropátia megelőzése és kezelése során.

Ha a betegség már előrehaladott állapotban van, akkor veseelégtelenség alakulhat ki, ami iatt dialízisre vagy veseátültetésre lehet szükség. Ezért fontos, hogy a cukorbetegek rendszeresen ellenőriztessék a veséik állapotát, hogy időben felismerjék és kezeljék a diabéteszes nefropátiát.

Kapcsolódó cikkünk

Ezek az inkontinencia fő rizikófaktorai

Az akaratlan vizeletszivárgás olyan gyakori probléma, hogy amerikai adatok szerint a 30-60 év közti nők közel 30 %-a, a férfiaknak 1,5-5 %-a tapasztalja. A megelőzéshez és a kezeléshez is fontos a rizikófaktorok ismerete, amelyekről dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa beszélt. 

Veseelégtelenség

A veseelégtelenség akkor áll fenn, ha a vesék nem képesek hatékonyan működni és nem tudják eltávolítani a szervezetből a salakanyagokat és a felesleges folyadékot. A veseelégtelenség lehet akut vagy krónikus.

Az akut veseelégtelenség hirtelen alakul ki, általában súlyos betegség vagy sérülés miatt. Az akut veseelégtelenség tünetei közé tartozik a kimerültség, a gyengeség, a hányinger, a hányás, a hasmenés, a légszomj és az ödéma.

A krónikus veseelégtelenség fokozatosan alakul ki, általában évek vagy évtizedek alatt. A krónikus veseelégtelenség tünetei közé tartozik a fáradtság, a gyengeség, az étvágytalanság, a hányinger, a hányás, a száraz bőr, az álmatlanság és a duzzanat.

A veseelégtelenség okai közé tartozik a diabéteszes nefropátia, a magas vérnyomás, az autoimmun betegségek, a vesekárosodás, a fertőzések és a gyógyszerek mellékhatásai. A veseelégtelenség kezelése általában a betegség okától függ. Ha az okot azonosítják, akkor az ok kezelése a veseelégtelenség kezelésére is hatékony. A kezelés lehet dialízis vagy veseátültetés is, ha a betegség súlyos.

A veseelégtelenség megelőzése érdekében fontos az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás, a dohányzás mellőzése és az alkohol mértéktartó fogyasztása. Az időben történő diagnózis és a kezelés is segíthet a veseelégtelenség kialakulásának megakadályozásában vagy késleltetésében.

Glomerulonephritis

A glomerulonephritis egy olyan vesebetegség, amely a vesék glomerulusainak, azaz a véredények hálózatának gyulladását jelenti. Ez a betegség általában az immunrendszer rendellenességei vagy fertőzések miatt alakul ki. A glomerulonephritis lehet akut vagy krónikus.

Az akut glomerulonephritis általában a streptococcus baktériumok okozta fertőzés miatt alakul ki, amely gyakran torokfájással vagy streptococcus által okozott bőrbetegséggel jár. Az akut glomerulonephritis tünetei közé tartozik a vizeletben lévő vér vagy fehérje megjelenése, a magas vérnyomás, a duzzanat és a vizeletürítés nehézségei.

A krónikus glomerulonephritis fokozatosan alakul ki, általában hosszabb idő alatt. Ez lehet az autoimmun betegségek, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség szövődménye. A krónikus glomerulonephritis tünetei általában hasonlóak az akut formához. A glomerulonephritis kezelése általában a betegség okától függ. Az akut glomerulonephritis általában antibiotikumokkal kezelhető, míg a krónikus forma esetén az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerek, mint például az immunszuppresszánsok is felhasználhatók. A glomerulonephritis megelőzése érdekében fontos az egészséges életmód fenntartása, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az egészséges testsúly. 

Polycystás vesebetegség

A polycystás vesebetegség egy olyan öröklődő vesebetegség, amely a vesékben ciszták kialakulását okozza. A ciszták az egészséges veseszövet helyett növekednek és elpusztítják a normális veseszövetet, így rontják a vese normális funkcióját, ami akár veseelégtelenséghez is vezethet.

A PKD két fő típusa van: az autoszomális domináns polycystás vesebetegség és az autoszomális recesszív polycystás vesebetegség .

Az ADPKD a leggyakoribb formája a polycystás vesebetegségnek, és általában  felnőttkorban jelentkezik. A betegség általában tünetmentesen kezdődik, de a ciszták növekedése és szaporodása miatt a vesék mérete növekszik, ami komplikációkhoz vezethet, például veseelégtelenséghez, magas vérnyomáshoz, vesekövekhez vagy akár veseelégtelenséghez is.

Az ADRKD sokkal ritkább, és általában az újszülöttekben és a csecsemőkben jelentkezik. Ez a betegség általában súlyosabb, és a ciszták gyorsabban nőnek, ami komoly veseelégtelenséghez vezethet.

A PKD kezelése általában a tünetek enyhítésére irányul, és magában foglalhatja az étrendi változásokat, a fájdalomcsillapítók, a magas vérnyomás kezelését, a fertőzések megelőzését és a veseelégtelenség kezelését. Azonban, ha a betegség súlyosabb, akkor a veseátültetés vagy az önkéntes donátorból származó veseátültetés lehet az egyetlen megoldás a vesefunkció helyreállítására.

A PKD megelőzése nem lehetséges, mivel örökletes betegség, azonban az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, az aktív életmód, a dohányzás mellőzése és a rendszeres egészségügyi vizsgálatok segítenek a betegség korai felismerésében és kezelésében.

Téma szakértője

 

Prima Medica Egészségközpontok