Vesebetegségek

Vesebetegségek

Létrehozva: 2023.04.21 09:08 Módosítva: 2023.04.21 09:39

A vese rendellenes működésének hátterében számos ok állhat, ezért a mihamarabbi kivizsgálás és diagnózis felállítása rendkívül fontos a betegség kimenetele szempontjából. Ebben segít az Urológiai Központ. 

Vesebetegségek - Tartalom

Vesebetegségekről általánosságban

Vesekő

Vesegyulladás

Diabéteszes nefropátia

Veseelégtelenség

Glomerulonephritis

Polycystás vesebetegség

Vesebetegségekkel kapcsolatos szolgáltatásaink

Vesebetegségekről általánosságban

A vesebetegségek olyan állapotok, amelyekben a vesék nem működnek megfelelően. A vesék a vér tisztításával és a felesleges anyagok, folyadékok eltávolításával járulnak hozzá a test egészséges működéséhez, ezért ha nem működnek megfelelően, akkor felhalmozódnak a szervezetben a méreganyagok és a folyadékok, ami súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.

A vesebetegségek okai különbözőek lehetnek. Néhány vesebetegség genetikai eredetű, míg mások környezeti tényezők, például a dohányzás, az elhízás, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség következményei lehetnek. A vesebetegség tünetei változóak lehetnek, és a vesebetegség súlyosságától függenek. Azonban az alábbiak gyakori tünetei a vesebetegségeknek:

  • Fáradtság, gyengeség
  • Émelygés, hányinger
  • Szédülés, zavartság
  • Gyakori vizelés, fájdalmas vizelés
  • Vér vagy fehérje jelenléte a vizeletben
  • Ödéma (vizesedés) a test különböző részein
  • Magas vérnyomás

A vesebetegségek kezelése a betegség okától és súlyosságától függ. Néhány esetben a vesebetegség kezelése egyszerűen életmódváltással és gyógyszerekkel is lehetséges, míg más esetekben, például a veseelégtelenség esetén, szükség lehet dialízisre vagy vesetranszplantációra. A korai felismerés és kezelés rendkívül fontos a vesebetegségek okozta súlyos szövődményeinek elkerülése érdekében. Ha Ön vesebetegségre utaló tüneteket észlel, akkor ajánlott minél előbb felkeresni egy orvost a mihamarabbi diagnózis felállítása és egyénre szabott terápia kidolgozásának érdekében.

Vesekő

A vesekő olyan kemény, ásványi anyagokból vagy kristályokból álló kő, amely a vesékben vagy az alsó húgyutakban alakulhat ki. A vesekő az egyik leggyakoribb vesebetegség és világszerte milliókat érint.

A vesekövek különböző típusai vannak, attól függően, hogy milyen anyagokból képződnek. A leggyakoribb típus a kalcium-oxalát vesekő, amely oxálsavból és kalciumból képződik. A vesekövek mérete is változó lehet - lehetnek apró, homok-szerű kis kövek, vagy akár nagyobb, diónyi méretűek is.

A vesekő tünetei közé tartozik az alhasi vagy hát alsó részén fellépő éles, hirtelen jelentkező fájdalom, amely akár oldalra is kisugározhat. A vizeletürítés fájdalmassá válhat és a vizelet színe, illata is megváltozhat. Ha a kövek az alsó húgyutakba kerülnek, akkor fájdalmat és nehézséget okoznak a vizelet áthaladása során.

A vesekő kezelése attól függ, hogy a kövek mérete, típusa és helyzete milyen. Kisebb veseköveket általában természetes módon ki lehet üríteni a vizelettel, miközben nagyobb kövek esetén műtéti vagy extrakorporális lökéshullám-terápiás beavatkozásra van szükség. Fontos azonban a megfelelő folyadékbevitel és az egészséges életmód betartása is, amely segít a vesekövek kialakulásának megelőzésében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vesegyulladás

A vesegyulladás egy gyulladásos állapot, amely a vesékben lévő szöveteket érinti. Általában bakteriális fertőzés eredményeként alakul ki, de más tényezők, például vírusok, gombák vagy a vese artériáinak gyulladása is okozhatja. A vesegyulladás lehet akut vagy krónikus.

Az akut vesegyulladás hirtelen jelentkezik és súlyos tüneteket okoz, mint például magas láz, hidegrázás, fájdalom a hát alsó részén vagy oldalán, hányinger és hányás. Az érintett személy általános közérzete is kifejezetten rossz lehet.

A krónikus vesegyulladás azonban hosszabb idő alatt alakul ki és általában enyhébb tünetekkel jár, mint például hát- vagy oldalfájdalom, gyakori vizelési inger vagy vizeletürítési nehézség. A krónikus vesegyulladás általában lassan, de fokozatosan károsítja a vesék szöveteit és végül krónikus veseelégtelenséghez vezethet.

A vesegyulladás kezelése általában antibiotikumokat és fokozott folyadékbevitelt foglal magában. A krónikus vesegyulladás kezelése az okoktól függ és magában foglalhatja a vizeletáramlás javítását vagy a vesékben lévő kövek eltávolítását.

A vesegyulladás kialakulásának megelőzése érdekében fontos az egészséges életmód fenntartása, a megfelelő higiéniai szokások betartása és a vizeletrendszeri rendellenességek időben történő kezelése.

Diabéteszes nefropátia

A diabéteszes nefropátia az egyik leggyakoribb krónikus szövődménye a cukorbetegségnek. Ez a betegség a vesékben lévő apró erek károsodása miatt alakul ki, ami veseelégtelenséghez vezethet.

A cukorbetegekben a magas vércukorszint hosszabb időn át fennálló hatása miatt a vesékben lévő apró ereket károsítja. Az erek károsodása miatt a vesék nem tudják hatékonyan eltávolítani a salakanyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, ami idővel a veseelégtelenség kialakulásához vezethet.

A diabéteszes nefropátia tünetei általában csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van. Ezek a tünetek lehetnek például a duzzanat, a magas vérnyomás, a fáradtság, a vizelet mennyiségének csökkenése vagy a vizeletben lévő fehérje mennyiségének növekedése.

A diabéteszes nefropátia kezelése általában a vércukorszint és a vérnyomás megfelelő beállítását jelenti. A személynek szigorúan be kell tartania az orvos által előírt étrendet és gyógyszeres terápiát. Az egészséges életmód fenntartása, a dohányzás mellőzése és a testsúly kontrollálása is fontos a diabéteszes nefropátia megelőzése és kezelése során.

Ha a betegség már előrehaladott állapotban van, akkor veseelégtelenség alakulhat ki, ami iatt dialízisre vagy veseátültetésre lehet szükség. Ezért fontos, hogy a cukorbetegek rendszeresen ellenőriztessék a veséik állapotát, hogy időben felismerjék és kezeljék a diabéteszes nefropátiát.

Kapcsolódó cikkünk

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit. A részletekről dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész beszélt.

Veseelégtelenség

A veseelégtelenség akkor áll fenn, ha a vesék nem képesek hatékonyan működni és nem tudják eltávolítani a szervezetből a salakanyagokat és a felesleges folyadékot. A veseelégtelenség lehet akut vagy krónikus.

Az akut veseelégtelenség hirtelen alakul ki, általában súlyos betegség vagy sérülés miatt. Az akut veseelégtelenség tünetei közé tartozik a kimerültség, a gyengeség, a hányinger, a hányás, a hasmenés, a légszomj és az ödéma.

A krónikus veseelégtelenség fokozatosan alakul ki, általában évek vagy évtizedek alatt. A krónikus veseelégtelenség tünetei közé tartozik a fáradtság, a gyengeség, az étvágytalanság, a hányinger, a hányás, a száraz bőr, az álmatlanság és a duzzanat.

A veseelégtelenség okai közé tartozik a diabéteszes nefropátia, a magas vérnyomás, az autoimmun betegségek, a vesekárosodás, a fertőzések és a gyógyszerek mellékhatásai. A veseelégtelenség kezelése általában a betegség okától függ. Ha az okot azonosítják, akkor az ok kezelése a veseelégtelenség kezelésére is hatékony. A kezelés lehet dialízis vagy veseátültetés is, ha a betegség súlyos.

A veseelégtelenség megelőzése érdekében fontos az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás, a dohányzás mellőzése és az alkohol mértéktartó fogyasztása. Az időben történő diagnózis és a kezelés is segíthet a veseelégtelenség kialakulásának megakadályozásában vagy késleltetésében.

Glomerulonephritis

A glomerulonephritis egy olyan vesebetegség, amely a vesék glomerulusainak, azaz a véredények hálózatának gyulladását jelenti. Ez a betegség általában az immunrendszer rendellenességei vagy fertőzések miatt alakul ki. A glomerulonephritis lehet akut vagy krónikus.

Az akut glomerulonephritis általában a streptococcus baktériumok okozta fertőzés miatt alakul ki, amely gyakran torokfájással vagy streptococcus által okozott bőrbetegséggel jár. Az akut glomerulonephritis tünetei közé tartozik a vizeletben lévő vér vagy fehérje megjelenése, a magas vérnyomás, a duzzanat és a vizeletürítés nehézségei.

A krónikus glomerulonephritis fokozatosan alakul ki, általában hosszabb idő alatt. Ez lehet az autoimmun betegségek, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség szövődménye. A krónikus glomerulonephritis tünetei általában hasonlóak az akut formához. A glomerulonephritis kezelése általában a betegség okától függ. Az akut glomerulonephritis általában antibiotikumokkal kezelhető, míg a krónikus forma esetén az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerek, mint például az immunszuppresszánsok is felhasználhatók. A glomerulonephritis megelőzése érdekében fontos az egészséges életmód fenntartása, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az egészséges testsúly. 

Polycystás vesebetegség

A polycystás vesebetegség egy olyan öröklődő vesebetegség, amely a vesékben ciszták kialakulását okozza. A ciszták az egészséges veseszövet helyett növekednek és elpusztítják a normális veseszövetet, így rontják a vese normális funkcióját, ami akár veseelégtelenséghez is vezethet.

A PKD két fő típusa van: az autoszomális domináns polycystás vesebetegség és az autoszomális recesszív polycystás vesebetegség .

Az ADPKD a leggyakoribb formája a polycystás vesebetegségnek, és általában  felnőttkorban jelentkezik. A betegség általában tünetmentesen kezdődik, de a ciszták növekedése és szaporodása miatt a vesék mérete növekszik, ami komplikációkhoz vezethet, például veseelégtelenséghez, magas vérnyomáshoz, vesekövekhez vagy akár veseelégtelenséghez is.

Az ADRKD sokkal ritkább, és általában az újszülöttekben és a csecsemőkben jelentkezik. Ez a betegség általában súlyosabb, és a ciszták gyorsabban nőnek, ami komoly veseelégtelenséghez vezethet.

A PKD kezelése általában a tünetek enyhítésére irányul, és magában foglalhatja az étrendi változásokat, a fájdalomcsillapítók, a magas vérnyomás kezelését, a fertőzések megelőzését és a veseelégtelenség kezelését. Azonban, ha a betegség súlyosabb, akkor a veseátültetés vagy az önkéntes donátorból származó veseátültetés lehet az egyetlen megoldás a vesefunkció helyreállítására.

A PKD megelőzése nem lehetséges, mivel örökletes betegség, azonban az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, az aktív életmód, a dohányzás mellőzése és a rendszeres egészségügyi vizsgálatok segítenek a betegség korai felismerésében és kezelésében.

Téma szakértői

Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus

 

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok