Urológiai laparoszkópia

Urológiai laparoszkópia

Módosítva: 2023.05.17 09:17

El tud képzelni olyan sebészeti technikát, amely kis metszéseken keresztül képes diagnosztizálni és kezelni is különböző urológiai problémákat? Ez az urológiai laparoszkópia, ahol a sebész a modern technológia segítségével belső betekintést nyer és végrehajtja a szükséges beavatkozásokat. Ez a minimálisan invazív eljárás számos előnnyel jár, melyek közül néhányat most bemutatunk.

Mi az a laparoszkópia?

Mi az az urológiai laparoszkópia?

Milyen betegségek kezelésére használatos az urológiai laparoszkópia?

Urológiai laparoszkópia: vesedaganatok

Urológiai laparoszkópia: húgyhólyagdaganatok terápiája

Urológiai laparoszkópia: vesekövek terápiája

Urológiai laparoszkópia: ureterszűkület terápiája

Urológiai laparoszkópia előnyei

Urológiai laparoszkópia hátrányai

Urológiai aparoszkópiával kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a laparoszkópia?

A laparoszkópia egy minimálisan invazív műtéti eljárás, amelyet általában hasi beavatkozásokhoz használnak. Az eljárás során a sebész egy laparoszkóp nevű vékony csövet helyez a beteg hasüregébe kis metszéseken keresztül. A laparoszkóp vége optikai rendszerrel és egy kameraegységgel van felszerelve, amely lehetővé teszi a sebész számára, hogy képeket és videofelvételeket lásson a hasüreg belsejében.

A laparoszkópia előnye, hogy kisebb metszéseket igényel, mint a hagyományos hasi műtétek, és kevesebb szövődményt és gyorsabb felépülést eredményezhet. A sebész a laparoszkóp segítségével áttekintheti a hasüreget, és szükség esetén kisebb metszéseken keresztül végezhet műtéti beavatkozásokat. Ez lehet például szerveltávolítás, szövetmintavétel, daganatok eltávolítása vagy rekonstrukciós műveletek végzése.

A laparoszkópia alkalmazása számos területen elterjedt, például a hasűri szervek (mint például az epehólyag, a vakbél vagy a petefészkek) műtéti beavatkozásában, a gyomor- és bélrendszeri műtétekben, urológiai műtétekben, valamint az endometriózis vagy az emlőrák kezelésében. Az eljárás előnye,hogy a laparoszkópia kevesebb fájdalommal és gyorsabb felépüléssel jár.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi az az urológiai laparoszkópia?

Az urológiai laparoszkópia olyan laparoszkópos műtéti eljárás, amelyet az urológusok használnak a húgyúti rendszerrel kapcsolatos beavatkozások során. Ez az eljárás lehetővé teszi az urológusok számára, hogy vizsgálják és kezeljék a veséket, húgyhólyagot, húgycsövet és a környező szerveket minimálisan invazív módon.

Az urológiai laparoszkópia során a sebész néhány kis metszést ejt a hasfalon, majd bevezeti a laparoszkópot, amely egy vékony cső, ezt egy kamera és világítórendszer alkot. Ez lehetővé teszi a sebész számára, hogy nagyított, részletes képeket lásson a hasüregről és a húgyúti szervekről egy monitoron keresztül. A sebész más kis metszéseken keresztül helyezi be az eszközöket és végzi el a műtéti beavatkozásokat.

Az urológiai laparoszkópia számos különböző eljárást foglalhat magában, például a veseműtéteket, az ureterek (húgyvezetékek) javítását vagy csonkítását, a húgyhólyag eltávolítását vagy helyreállítását, a prosztata műtéteket és a daganatok eltávolítását. Az eljárás kisebb metszéseket igényel, mint a hagyományos nyitott műtétek, ami rövidebb kórházi tartózkodást, gyorsabb felépülést és kevesebb fertőzést eredményezhet.

Az urológiai laparoszkópia előnyei közé tartozik a jobb esztétikai eredmény, a kisebb vérvesztés, a kisebb sebfertőzési kockázat és a rövidebb lábadozási idő. Az eljárást azonban csak tapasztalt urológusok végezhetik, akik rendelkeznek a laparoszkópos műtéti technikák megfelelő ismeretével és képzésével. Ha urológiai laparoszkópiára van szüksége, konzultáljon Központunk urológusaival, hogy megvitassák a lehetőségeket és a saját egyedi helyzetét.

Kapcsolódó cikkünk

Gyakori vizelési inger - nem csak felfázás okozhatja

Azok, akik gyakori vizelési ingertől szenvednek, elsősorban a hólyagjuk működését „hibáztatják” a problémáért, esetleg kiújult felfázásra gyanakodnak. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint azonban számos más ok is meghúzódhat a háttérben.

Milyen betegségek kezelésére használatos az urológiai laparoszkópia?

Az urológiai laparoszkópia számos betegség és állapot kezelésére használható:

 • Vesedaganatok: Az urológiai laparoszkópia lehetővé teszi a vesedaganatok eltávolítását (nephrectomia). A műtét során a sebész a laparoszkópot használva távolítja el a daganatot, miközben megpróbálja megőrizni a lehető legtöbb egészséges veseszövetet.
 • Húgyhólyagdaganatok: A húgyhólyagdaganatok műtéti eltávolítása (cisztektómia) is elvégezhető urológiai laparoszkópiával. A sebész a laparoszkópot használja a húgyhólyag és a környező szövetek eltávolítására.
 • Vesekövek: Laparoszkópos eljárások alkalmazhatók a vesekövek eltávolítására is. A sebész a laparoszkópot használja a vesék bejáratain keresztül, hogy elérje a köveket és eltávolítsa vagy összetörje őket.
 • Ureterális szűkületek: Az ureter (húgyvezeték) szűkületei esetén laparoszkópiát lehet alkalmazni a szűkült szakasz kivágására vagy helyreállítására.
 • Prosztatarák: A laparoszkópos prosztataműtét (laparoszkópos radikális prostatectomia) egy minimálisan invazív eljárás, amely során a prosztata daganatos részét távolítják el.

Ezenkívül az urológiai laparoszkópia alkalmazható más olyan eljárásokhoz is, mint a petefészekdaganatok eltávolítása, a vesicovaginalis reflux korrekciója vagy a műtéti rekonstrukciós beavatkozások.

Urológiai laparoszkópia: vesedaganatok terápiája

Az urológiai laparoszkópia vesedaganatok esetén alkalmazható, amikor a daganat a vesében található és annak eltávolítására van szükség. Az eljárás során a sebész általában három vagy négy kis metszést ejt a beteg hasán. Ezek a metszések lehetővé teszik a laparoszkóp és a műtéti eszközök bevezetését a hasüregbe.

A laparoszkópot, amely egy vékony cső, amelyen optikai rendszer és kamera található, a beteg hasüregébe helyezik. A kamera által továbbított képek megjelennek egy monitoron, amelyet a sebész figyel. Ez lehetővé teszi a részletes és nagyított vizuális kép nyújtását a veséről és a környező szövetekről.

A műtét során a sebész megpróbálja eltávolítani a vesedaganatot, miközben igyekszik megőrizni a lehető legtöbb egészséges veseszövetet. Ez a megközelítés fontos, mert a vesék kulcsfontosságú szerepet játszanak a vizelettermelésben és a test folyadékháztartásának szabályozásában. Amennyiben lehetséges, a sebész megpróbálja megtartani a vesék egészséges részét, hogy fenntartsa a vesefunkciót.

Urológiai laparoszkópia: húgyhólyagdaganatok terápiája

A húgyhólyagdaganatok esetén az urológiai laparoszkópia lehetőséget nyújt a húgyhólyag és a környező szövetek műtéti eltávolítására, amit cisztektómiának nevezünk. Ez a beavatkozás azon betegek esetében alkalmazható, akiknél a húgyhólyagdaganat szétterjedt vagy nagyobb méretű, és radikális beavatkozásra van szükség a daganat eltávolításához.

A műtét során a sebész eltávolítja a húgyhólyagot, valamint a környező szöveteket és nyirokcsomókat, amelyek potenciálisan érintettek lehetnek a daganat terjedése során. Az eltávolított szöveteket a sebész kis metszéseken keresztül távolítja el. A húgyhólyag eltávolítása után a sebész általában másik szervet (például vastagbelet vagy vékonybelet) használ az úgynevezett húgyhólyag-pótlás létrehozásához, hogy a vizelet raktározása megtartott legyen.

Urológiai laparoszkópia: vesekövek terápiája

Az urológiai laparoszkópia hatékony módszer a vesekövek terápiájára. Ezt a beavatkozást általában akkor alkalmazzák, ha a hagyományos kezelési módszerek, például a kőtörés vagy a kőeltávolítás endoszkópos módszerei nem lehetségesek vagy sikertelenek

Az urológiai laparoszkópia előnyei közé tartozik a vesekőterápiában a pontos képalkotás a laparoszkóppal, ami lehetővé teszi a kő pontos lokalizálását és célzott kezelését. Az eljárás minimálisan invazív, kisebb metszéseket igényel, ami kevesebb fájdalmat, rövidebb kórházi tartózkodást és gyorsabb helyreállást eredményezhet a hagyományos műtéti eljárásokhoz képest.

Azonban a beavatkozás során fontos figyelembe venni a kő méretét, elhelyezkedését, és a beteg állapotát is.

Urológiai laparoszkópia: ureterszűkület terápiája

Az urológiai laparoszkópia alkalmazható az ureterszűkületek terápiájára is. Az ureterszűkület olyan állapot, amikor az ureter, vagyis a húgyvezeték szűkülete vagy elzáródása jelentkezik, ami akadályozza a vizelet áramlását a veséből a húgyhólyagba. Az ureterszűkületek lehetnek veleszületett vagy szerzett állapotok, és különböző okokra vezethetők vissza, például daganat, trauma vagy hegesedés.

Az ureterszűkület terápiájára az urológiai laparoszkópia során a sebész megpróbálja helyreállítani az ureter normális átjárhatóságát. Ehhez a szűkült vagy elzáródott szakaszt kimetszéssel eltávolítja, majd a megmaradt részek két végét összevarrja, újra összekapcsolja. Az eljárás célja a vizelet áramlásának helyreállítása és az ureter szabad átjárhatóságának biztosítása.

Urológiai laparoszkópia előnyei

Az urológiai laparoszkópia számos előnnyel jár a hagyományos nyitott sebészeti beavatkozásokhoz képest. Néhány fő előnye a következő:

 • Kis metszések: Az urológiai laparoszkópia során csak néhány kis metszést ejtenek a beteg hasán. Ezek a metszések általában 1-2 cm hosszúak, míg a hagyományos műtétek esetén nagyobb, hosszabb metszések szükségesek. A kisebb metszések csökkentik a sebészeti beavatkozás okozta fájdalmat és a hegképződést, ezáltal az urológiai laparoszkópia jobb esztétikai eredménnyel jár.
 • Kevesebb vérveszteség: Az urológiai laparoszkópia során a sebész finom műtéti eszközöket használ a szövetek szétválasztására és az erek lekötésére. Ez csökkenti a vérveszteséget a műtét során, így kisebb a vérátömlesztés szükségessége.
 • Kisebb fertőzési kockázat: A kisebb metszések és a laparoszkópos eljárás steril körülmények között történő végzése csökkenti a sebfertőzés kockázatát. A betegeknek kevesebb esélye van a fertőzés kialakulására, ami hozzájárul a gyorsabb gyógyuláshoz.
 • Rövidebb kórházi tartózkodás: Az urológiai laparoszkópiás beavatkozások általában rövidebb kórházi tartózkodást eredményeznek, mint a hagyományos nyitott műtétek. A kisebb trauma és a gyorsabb helyreállás lehetővé teszi, hogy a betegek hamarabb távozhassanak a kórházból és visszatérjenek a mindennapi tevékenységeikhez.
 • Jobb kozmetikai eredmény: A kisebb metszések és a laparoszkópos beavatkozások miatt a seb utáni heg kevésbé feltűnő és kisebb méretű lehet. Ez esztétikailag kedvezőbb eredmény, ami a betegek számára fontos.
 • Kisebb posztoperatív fájdalom: Az urológiai laparoszkópia során a betegek általában kevesebb posztoperatív fájdalmat tapasztalnak, mint a hagyományos műtétek után. 

Urológiai laparoszkópia hátrányai

Az urológiai laparoszkópia számos előnnyel jár, de mint minden műtéti eljárásnak, számos potenciális hátránya is lehet. Néhány gyakori hátrány:

 • Technikai kihívások: Az urológiai laparoszkópia technikailag összetett beavatkozás, amely speciális képzést és gyakorlatot igényel a sebész számára. Az eljárásban résztvevő szakembereknek tapasztaltaknak kell lenniük a laparoszkópia végrehajtásában és az esetlegesen felmerülő komplikációk kezelésében.
 • Hosszabb műtéti idő: Az urológiai laparoszkópia hosszabb műtéti időt igényelhet a hagyományos műtétekhez képest. A laparoszkópia során a sebésznek pontosan és aprólékosan kell elvégeznie a műtéti lépéseket, ami időigényesebb. Ez hosszabb altatási időt és a betegnek hosszabb időtartamú pozícióban való tartózkodást eredményezhet.
 • Technikailag korlátozott beavatkozások: Az urológiai laparoszkópia nem minden esetben jelenti a megfelelő megoldást. Bizonyos anatómiai körülmények vagy a beteg egyéni jellemzői miatt a sebésznek lehetősége van áttérni a hagyományos nyitott műtétre vagy más alternatív eljárásokra. Az urológus az esetet alaposan megvizsgálja, és meghatározza, hogy az adott beteg számára melyik módszer a legmegfelelőbb.
 • Lehetséges szövődmények: Bár az urológiai laparoszkópia minimálisan invazív beavatkozás, nem teljesen mentes a szövődményektől. Ritkán előfordulhat vérzés, fertőzés, húgyúti sérülés vagy a műtéti területen kialakuló nagyobb hegszövet. Ezek a szövődmények általában ritkák, de fontos, hogy a betegek tudatában legyenek ezeknek a lehetőségeknek.
 • Magasabb felszerelési költségek: Az urológiai laparoszkópia során speciális laparoszkópos eszközök és műszerek használatára van szükség, amelyek magasabb költséggel járhatnak, mint a hagyományos sebészeti eszközök.

 

Összefoglalva tehát, az urológiai laparoszkópia egy minimálisan invazív sebészeti eljárás, amelyet az urológusok különböző urológiai betegségek diagnosztizálására és kezelésére használnak. Az urológiai laparoszkópia egy minimálisan invazív sebészeti eljárás, amelyet az urológusok használnak különböző urológiai betegségek diagnosztizálására és kezelésére. A laparoszkópia során a sebész kis metszéseket ejt a beteg testén, majd egy laparoszkóp nevű eszközt helyez be, amelyen keresztül képet kap "bentről". Ez lehetővé teszi a sebész számára, hogy elvégezze a szükséges műtéti beavatkozásokat, mint például daganatok vagy vesekövek eltávolítása, ureterszűkület kezelése vagy húgyhólyagdaganatok cisztektómiával.

Téma szakértői

Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus
Dr. Bajor Gábor

Dr. Bajor Gábor

urológus
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata