Méhelőesés

Méhelőesés

Módosítva: 2024.05.02 17:49

A méhelőesés egy gyakori állapot az idősödő, menopauzán átesett hölgyek körében. Idővel ugyanis – illetve a több hüvelyi szülés miatt - a méh körüli izmok és szalagok meggyengülhetnek. Már nem képesek a helyén tartani a méhet, ami a hüvely felé süllyed, sőt akár ki is lóghat a hüvelyből. Szerencsére azonban a méhelőesés kezelhető: sebészi és nem sebészi lehetőségek is adottak a méhelőesés terápiája során.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent a méhelőesés?
Hogyan alakul ki a méhelőesés?
Mik a méhelőesés stádiumai?
Milyen tüneteket okoz a méhelőesés?
Mit okozhat a méhelőesés? Hova vezethet a méhelőesés kezeletlen esetben?
Hogyan történik a méhelőesés kivizsgálása?
Van-e lehetőség a méhelőesés kezelésére?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent a méhelőesés?

A méhelőesés azt az állapotot jelenti, amikor a méh körüli izmok és szövetek meggyengülnek. Ennek következtében a méh megereszkedik a hüvely irányába, belesüpped, sőt súlyos esetben akár ki is lóghat belőle. A méhelőesés bárkit érinthet, viszont a leggyakoribb a menopauza után és azoknál a hölgyeknél, akiknek egynél több hüvelyi szülésük volt. Az ösztrogén segít erősen tartani a medenceizmokat. Menopauza idején csökken az ösztrogén mennyisége, ami nélkül nagyobb a prolapsus kialakulási kockázatának.

A méhelőesés oka tehát a medencefenék izmainak gyengülése. A medencében lévő izmokat, szalagokat és szöveteket medencefenéki izmoknak nevezzük. Ezek az izmok támasztják ki és tartják helyén a méhet, végbelet, hüvelyt, húgyhólyagot és más kismedencei szerveket. Akkor jön létre méhelőesés, ha a medencefenék izmai már olyan mértékben károsodtak vagy gyengültek, hogy nem képesek ellátni a feladatukat és ezt a tartást biztosítani. Ennek következtében a kismedencei szervek a hüvelybe eshetnek vagy akár a hüvelyből kifelé, a külvilág felé is tolódhatnak. A kismedencei szervek a gravitáció útját követve esnek bele a hüvelybe. A méhelőesés súlyosságát az határozza meg, hogy mennyire gyengülnek meg a méh tartóizmai. Enyhébb esetekben a méh egy része belecsúszhat a hüvelybe, azonban nem lóg ki onnan. A hüvelyben érezhető lehet a belecsúszott méh. Ezt az állapotot nevezzük méhsüllyedésnek. A méhelőesés egy súlyosabb helyzetet jelent, amikor már annyira előrecsúszott a méh, hogy ki is jöhet a hüvelyből. Ezt az állapotot nevezzük teljes méhelőesésnek.

Kapcsolódó cikkünk

A stressz vagy húgyúti fertőzés okozza a hirtelen vizelési ingert?

A hirtelen érkező vizelési inger, ami gyakran együtt jár a gyakorisággal is, sokszor a stressz miatt jelentkezik. Ugyanakkor dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint azonban a tünetnek több más oka is lehet, például húgyúti fertőzés – ezért is fontos a kivizsgálás és szakszerű kezelés. 

Hogyan alakul ki a méhelőesés?

Normál körülmények között a méhet és a kismedencei szerveket egy izom- és szalagcsoport, az úgynevezett medencefenéki izmok tartják a helyükön. Ezek az izmok és szalagok kitámasztják és alápárnázzák a szerveket a medencében, köztük a méhet is. Az idő előrehaladtával és számos más tényező miatt azonban ezek a struktúrák meggyengülhetnek. Ilyenkor képtelenné válnak arra, hogy a méhet a helyén tartsák, ami pedig a gravitációt követve elkezd megereszkedni. Mivel a méh a hüvely folytatásaként írható le anatómiailag, így könnyen belecsúszhat a hüvelybe. A medencefenéki izmok gyengüléséhez több tényező is hozzájárulhat, például:

 • Az izomtónus csökkenése a menopauza következtében
 • Terhesség
 • Hüvelyi szülés, különösen a többszöri hüvelyi szülés vagy a nagy súlyú kisbabák világra hozatala
 • Elhízás
 • Krónikus köhögés vagy erőlködés
 • Krónikus székrekedés
 • Ismételt nehéz emelés

A fent leírt tényezők mind plusz terhet jelenthetnek a medencefenék számára. Ha sokszor vagy sok ideig érte ilyen jellegű megterhelés a medencefeneket, az izmok és szalagok elgyengülnek és megnyúlnak.

Mik a méhelőesés stádiumai?

A méhelőesés csoportokba osztható az alapján, hogy milyen súlyos az állapot, milyen mértékben esett előre a méh. Ezt nevezzük a méhelőesés stádiumainak. A méhelőesés stádiumai a következők:

 • I. stádium: A méh a hüvely felső részébe süllyed
 • II. stádium: A méh a hüvely alsó részébe esik
 • III. stádium: A méh kilóg, kilátszik a hüvelyből
 • IV. stádium: Az egész méh kicsúszik a hüvelyből

Milyen tüneteket okoz a méhelőesés?

A méhelőesés tünetei összefüggenek a méhelőesés stádiumával. A méhelőesés enyhébb eseteiben előfordulhat, hogy alig vagy egyáltalán nincsenek tünetek. Ahogyan azonban a méh egyre jobban kicsúszik a helyéről, az nyomást gyakorolhat más kismedencei szervekre is és megjelennek a tünetek. A méhelőesés tünetei olyanok lehetnek, mint:

 • Nehézség, teltség vagy nyomás érzése a medencében
 • Kismedencei fájdalom
 • Hasfájás
 • Derékfájás
 • Fájdalom a szexuális együttlétek során
 • A hüvelynyíláson át felbukkanó méhszövet
 • A tampon hüvelybe helyezése nehézségekbe ütközik
 • Székrekedés
 • Vizelési problémák: Méhelőesés esetén jelentkezhet gyakori vagy sürgős vizelési inger a húgyhólyag nyomás miatt, valamint vizeletszivárgás, inkontinencia is kialakulhat.

Érdemes tudni a méhelőesés kapcsán, hogy a tünetek rosszabbodhatnak hosszú ideig tartó állás vagy sétálás hatására. Ugyanígy ronthatja a tüneteket a köhögés és a tüsszögés is, ugyanis ilyen esetekben extra nyomás helyeződik a medenceizmokra.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit okozhat a méhelőesés? Hova vezethet a méhelőesés kezeletlen esetben?

A méhelőesés kimenetele szintén attól függ, hogy mennyire súlyos és milyen stádiumban van az állapot. A méhelőesés enyhe állapotai nem befolyásolják az életminőséget, míg a súlyosabb állapotok rendkívül zavaróak lehetnek. A méhelőesés súlyos esetei megnehezíthetik például a pisilést vagy a normális székletürítést, valamint komoly fájdalmakat okozhatnak. Ha a medencefenéki izmok meggyengülése miatt méhelőesés áll fent, az a többi kismedencei szervet is érintheti. A többi kismedencei szerv is süllyedésnek indulhat, és létrejöhetnek a következő állapotok:

 • Cisztocele: Amikor a húgyhólyag a hüvelybe esik vagy kiesik a hüvelyből
 • Rectocele: Amikor a végbél a hüvelybe tolul vagy kidudorodik a hüvelyből
 • Enterocele: Amikor a vékonybél egy része a hüvelybe domborodik

Érdemes tudni, hogy kezeletlenül hagyva az enyhe állapotok is rosszabbodhatnak. Így már enyhe esetben érdemes figyelmet fordítani például a medencefenék izmainak erősítésére, hogy megelőzzük a méhelőesés súlyosabb állapotait. Ha pedig már tüneteket és panaszokat okoz, valamint rontja az életminőséget a méhelőesés, mindenképpen érdemes kezelni.

Hogyan történik a méhelőesés kivizsgálása?

A méhelőesés azonosításához az orvos fizikális vizsgálatot végez. Méhelőesés - Urológiai KözpontEgyrészt a has és a kismedence áttapintásával vizsgálja, hogy a méh lesüllyedt-e a normál helyzetéből, valamint nőgyógyászati vizsgálat során a hüvely felől is megbizonyosodik erről. A vizsgálat során arra is megkérheti az orvos a pácienst, hogy köhögjön, erőlködjön vagy tegyen úgy, mintha visszatartaná a vizeletét. Ez segíthet nekik meglátni, hogy mennyire gyengék az izmai.

Annak felmérése érdekében, hogy a méhelőesés mennyire befolyásolja az életminőségét, az orvos arra is kérheti a pácienst, hogy töltsön ki egy kérdőívet. A kérdőív felméri a méhelőesés tüneteinek gyakoriságát és súlyosságát, melyek segítenek a legjobb terápiás döntés meghozatalában. A vizeletinkontinencia kivizsgálása érdekében urodinamikai vizsgálatok is végezhetőek.

Van-e lehetőség a méhelőesés kezelésére?

Igen, szerencsére a méhelőesés kezelésére számos lehetőség létezik, köztük sebészi és konzervatív módszerek is. A méhelőesés súlyossága, a páciens általános egészségi állapota, életkora és a jövőbeni gyermek tervezési szándéka alapján az orvossal együtt választja ki a páciens a legjobb kezelési lehetőséget. A méhelőesés kezelési lehetőségei a következők lehetnek:

A méhelőesés konzervatív lehetőségei:

 • A medencefenék izmainak erősítése: Speciális gyakorlatok, az úgynevezett Kegel-gyakorlatok segíthetnek a medencefenék izmainak megerősítésében. A méhelőesés enyhe eseteiben ez önmagában is elég lehet. A Kegel-gyakorlatok elvégzéséhez feszítse meg a medenceizmait, mintha a vizeletet próbálná visszatartani. Tartsa feszesen az izmokat néhány másodpercig, majd engedje el. Ismételje meg 10-szer. Ezeket a gyakorlatokat bárhol és bármikor végezheti (naponta legfeljebb négyszer).
 • Hüvelyi pesszárium: A pesszárium egy gumi vagy műanyag fánk alakú eszköz, amely a méh alsó része (méhnyak) köré vagy alá illeszkedik. Ez az eszköz segít megtámasztani a méhét és a helyén tartani. A pesszáriumot az orvos helyezi fel. Fontos, hogy rendszeresen tisztítva legyen és a szexuális együttlétek előtt el kell távolítani.
 • Diéta és életmód: Az étrend és az életmód megváltoztatása segíthet a tünetek, például a székrekedés enyhítésében. A víz- és rostbevitel növelése csökkentheti a székrekedés tüneteit. A testalkatnak megfelelő egészséges testsúly megtartása kisebb nyomást gyakorol a medenceizmokra.

A méhelőesés sebészeti lehetőségei:

 • Méheltávolítás: A méhelőesés kezelhető a méh eltávolításával is. Érdemes tudni a beavatkozás előtt, hogy a méheltávolítás nagy műtét, és utána nem lehet több gyermeke az érintett hölgynek. Így a méheltávolítást mindig egy alapos mérlegelésnek kell megelőznie és csak azok számára javasolt, akik nem szeretnének több gyermeket. A méh eltávolítása történhet a hüvelyen vagy a hasfalon keresztül is.
 • Méhelőesés helyreállítása méheltávolítás nélkül: Ez az eljárás a méh megtartásával állítja vissza a normál helyzetet. A beavatkozás során visszavarrják a kismedencei szalagokat a méh alsó részéhez, így a helyére kerül ismét a méh. Ez a műtét is elvégezhető a hasfalon vagy a hüvelyen keresztül is.

  Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK