Hólyaghurut

Hólyaghurut

Szerző: Urológiai Központ Módosítva: 2023.06.06 10:43

A hólyaghurut a húgyhólyag nyálkahártyájának gyulladása, melynek hátterében jellemzően bakteriális fertőzés áll. Számos orvosi és köznyelvi szinonimája ismert a betegségnek, mint a cystitis, húgyhólyaggyulladás, hólyaggyulladás vagy a felfázás. Leggyakoribb tünetei a fájdalmas vizelés, a sűrű vagy sürgető vizelési inger és az alhasi fájdalom.

Hólyaghurut - Tartalom

Hólyaghuruttal kapcsolatos urológiai szolgáltatásaink

Hólyaghurut előfordulása

Ahogy a számtalan elnevezésből sejthetjük, a hólyaggyulladás meglehetősen gyakori kórkép, mely a nőket lényegesen gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Ennek oka, hogy a nők húgycsöve (latinul urethra) számottevően rövidebb, mint a férfiaké, így a baktériumok könnyebben jutnak fel a hólyagba, illetve a végbélnyílás és a húgycső nyílása jelentősen közelebb helyezkedik el egymáshoz, így a bélbaktériumok -, melyek a húgyhólyaggyulladás leggyakoribb kórokozói – nagyobb valószínűséggel jutnak el a húgycsőhöz.  Érdekesség, hogy a nők körülbelül fele átesik élete során legalább egyszer hólyaghuruton, jelentős részük már a harmincas éveiket megelőzően.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hólyaghurut formái

Nem komplikált hólyaghurut

Nem komplikált hólyaggyulladásról akkor beszélhetünk, ha a húgyúti rendszer a gyulladástól eltekintve funkcionálisan és anatómiailag is ép, a beteg pedig egy máskülönben egészséges, nem várandós nő.

Komplikált hólyaghurut

Komplikált cystitisről van szó minden egyéb esetben, tehát ha terhesség alatt, húgyúti rendellenesség vagy katéter viselése kapcsán alakul ki a gyulladás, illetve ha férfinál lép fel a betegség.

Visszatérő hólyaghurut

Visszatérő hólyaggyulladásnak azt nevezzük, ha évente legalább három alkalommal, vagy félév alatt kétszer ismétlődik a fertőzés.

Honeymoon cystitis

A nászutas betegség vagy honeymoon cystitis szintén a húgyhólyaggyulladásának egy formája. Jellemzője, hogy szexuális aktivitást követően jelentkezik, mivel ilyenkor a húgycsőnyílás irritálttá válhat, és ez megkönnyíti a baktériumok bejutását a húgycsőbe, onnan pedig a húgyhólyagba.

Aszimptomatikus bacteruria

Aszimptomatikus bacteruriának nevezzük, amikor panaszok jelenléte nélkül vizelettenyésztéssel jelentős mennyiségű baktérium mutatható ki a vizeletből. Bár normális esetben a húgyhólyagban nincsenek baktériumok, az aszimptomatikus bacteruriát mégsem szükséges kezelni általában. Ez alól két kivétel van: terhesség esetén és húgyúti műtétet megelőzően antibiotikum kezelést kell alkalmaznunk, majd ismételt vizelettenyésztéssel ellenőrizzük a hatékonyságot.

Hólyaghurutra hajlamosító tényezők

 • Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás,Hólyaghurut
 • a húgyutak veleszületett rendellenességei (például vesicouretralis reflux, azaz amikor a hólyagból vizelet jut vissza a húgyvezetékbe),
 • vesekő, hólyagkő,
 • női nem,
 • terhesség,
 • menopauzát követő életszakasz,
 • krónikus székrekedés,
 • immunhiányos állapot,
 • cukorbetegség,
 • húgyúti katéter viselése.

Hólyaghurut kórokozói

A hólyaghurut leggyakoribb kórokozója az Escherichia coli (röviden E. coli) nevű baktérium, mely a nem komplikált fertőzések nagy részéért felelős. Ez a baktérium a normális bélflórának is a része, de míg az emésztőrendszeren belül tartózkodva panaszokat nem okoz, addig a húgyutakba jutva húgyúti fertőzést vált ki. Az E. colin kívül Staphylococcus saprophyticusszal, a nászutas betegség kapcsán elhíresült baktériummal, illetve Proteus és Klebsiella törzsekkel is találkozhatunk, mint a betegség mögött álló okokkal.

A komplikált húgyúti infekciók hátterében is az E. coli a legjellemzőbb kórokozó, azonban ezeknek a törzseknek az esetében az antibiotikum-rezisztencia jóval magasabb. Az E. coli mellett előfordulnak még Enterbacteriaceae, Pseudomonas, Serratia és Enterococcus törzsek.

Összességében elmondható, hogy a baktériumok túlnyomó része a beteg bélflórájából származik, Staphylococcus saprohyticus esetén pedig a gáttájék és a genitális régió flórája lehet a fertőzés forrása.

Hólyaghurut kialakulása

A hólyaggyulladás során a baktériumok általában a végbélnyílás környékéről a gáttájék és a hüvely közvetítésével jutnak el a húgycsőhöz, melyen keresztül a hólyagba vándorolnak. Ezt nevezzük felszálló vagy ascendáló fertőzésnek. Lényegesen ritkább esetekben a baktériumok a hólyagba juthatnak a vérellátás, a nyirokelvezetés révén, illetve közvetlenül valamely szomszédos szervről.

Kapcsolódó cikkünk

Megint hólyaghurut? A folyadékfogyasztás és a kezelés is fontos

A hólyaghurut, vagy közkeletű nevén felfázás gyakrabban érinti a nőket, akik közül sokan szenvednek a ki-kiújuló betegségtől. Ennek kapcsán ismerik a házi gyógymódokat, így például az elengedhetetlen bőséges folyadékfogyasztást, azonban dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ urológusa azt is elmagyarázta, miért lehet szükség orvosi kezelésre.

Hólyaghurut tünetei

A hólyaghurut leggyakoribb tünetei:

Ezekhez a panaszokhoz időnként véres vizelet, esetleg vizelettartási zavar is társulhat (inkontinencia). Mivel a hólyaghurut során a húgyhólyag nyálkahártyájának izolált gyulladásáról beszélünk, láz és hidegrázás nem jellemző. Ha mégis ilyen tüneteket tapasztalunk, egyéb kórképek lehetősége is felmerül, mint a vesemedence-gyulladás (pyelonephritis), a mellékheregyulladás (epididymitis) vagy a prosztatagyulladás (prostatitis).

Hólyaghurut diagnózisa

A típusos tünetekkel (gyakori, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom) jelentkező nők esetén a diagnózis szinte azonnal felállítható. Ennek megerősítésére vagy a betegség megállapítása érdekében vizeletvizsgálatot és vizelettenyésztést lehet végezni. A mintavételt érdemes a reggeli első, középsugaras vizeletből, steril pohárba (gyógyszertárban kapható), a húgycsőnyílás környékének lefertőtlenítését követően végezni vagy hólyagkatéter segítségével.

Húgyhólyaggyulladás esetén a vizelet baktériumot (bacteruria) és fehérvérsejteket (gennyet – pyuria), illetve nitritet fog tartalmazni, időnként akár vért is. A vizeletben normálisan nitrit nem, csak nitrát található, melyet bizonyos baktériumok képesek nitritté bontani. Ezek a baktériumok cystitist okozhatnak, így a nitrit jelenléte a vizeletben diagnosztikus értékű, azonban hiánya nem zárja ki a hólyaggyulladást, mivel egyes húgyúti kórokozók nem képesek erre az átalakításra.

A vizelettenyésztés segítségével meghatározható az is, hogy pontosan melyik kórokozó áll a hólyaggyulladás hátterében, illetve vizsgálható az adott törzs antibiotikum-érzékenysége is, azaz hogy melyik antibiotikum alkalmazásával tudjuk leghatékonyabban kiirtani a baktériumot. A tenyésztés eredményére azonban napokat kell várni, így a kellemetlen panaszokra való tekintettel általában azonnal antibiotikum kezelést indítanak el, a legvalószínűbb kórokozóval szembeni legnagyobb valószínűsséggel ható szerrel. A tenyésztés eredményének ismeretében aztán lehet módosítani a kezelésen. Érdemes tudni, hogy nem komplikált húgyhólyaggyulladás esetén a vizelettenyésztés nem kötelező vizsgálat. Annyira nagy a valószínűsége annak, hogy E. coli áll a fertőzés hátterében, hogy jellemzően azonnal megkezdik kezelését. Az alábbi esetekben azonban feltételen szükséges tenyésztést végezni:

 • antibiotikum kezelésre nem javuló tünetek,
 • terhesség alatt,
 • vesemedence-gyulladás merül fel,
 • komplikált cystitis
 • és visszatérő húgyhólyaggyulladás esetén.

Hólyaghurut kezelése

 A nem komplikált hólyaggyulladás kezelése antibiotikummal történik.Hólyaghurut Komplikált esetekben szintén antibiotikum alkalmazása szükséges, de emellett – amennyiben lehetséges – a komplikáló tényezőt is meg kell szüntetni. Ha valamilyen idegentest, például hólyagkő tartja fent a gyulladást, azt kell eltávolítani. Ha valamilyen egyéb elzáródás áll háttérben, azt kell megszüntetni. Ha cukorbetegség talaján alakul ki a hólyaggyulladás (a vizeletben megjelenő cukor kedvez a baktériumok elszaporodásának), akkor a cukorbetegség kezelését kell megfelelően beállítani. Az antibiotikum mellett fontos a bőséges folyadékbevitel is.

Hólyaghurut szövődményei

Kezelés nélkül, súlyos esetekben a fertőzés továbbterjedhet, a húgyvezetéken keresztül elérve a vesemedencét vesemedence-gyulladást, annak következményeként pedig vese körüli tályogot vagy a véráramba kerülve szepszist okozhat. Férfiakban hasonló mechanizmussal, tehát felszálló fertőzés révén húgycső szűkülethez, mellékheregyulladáshoz, prosztatagyulladáshoz vagy heregyulladáshoz (orchitis) vezethet. Terhes nőkben a húgyhólyaggyulladás fokozza a koraszülés, a magas vérnyomás, a preeclampsia (várandósság alatt fellépő magas vérnyomás, ami fehérjevizeléssel társul) és a chorioamnionitis (a magzatvíz, a magzatburok és a méhlepény fertőzése) rizikóját.

Hólyaghurut megelőzése

A visszatérő hólyaghurut megelőzése egy többlépcsős folyamat.

Először a hólyaggyulladás valószínűségét növelő szokásokat érdemes felszámolni. Például vizeletürítés során a hólyag teljes tartalmát ürítsük ki, a pangó vizelet ugyanis kedvez a baktériumok elszaporodásának. Ugyanezen okból kifolyólag ha lehetséges, érdemes a hólyagot kiüríteni, amint fellép a vizelési inger, és nem sokáig várakozni. Szexuális kontaktus után is érdemes üríteni a hólyagot, ezzel is csökkentve a húgyutak kontaminációját. Fontos már gyermekkorban megtanítani a kislányokat a megfelelő higiéniai szokásokra és technikákra, például a húgycsőnyílás törlését mindig elölről hátrafelé végezzük, ne a végbélnyílás felől, ezáltal baktériumokat juttatva a húgycsőhöz.

Másodszor, amennyiben a fenti technikák nem elegendőek, a fennálló rizikótényezők figyelembe vételével érdemes egyéb készítményekkel kiegészíteni a megelőzést. Ilyen lehetőségek például a vörösáfonya/tőzegáfonya készítmények, a helyi ösztrogénkezelés menopauzán átesett nőknél, probiotikumok a normális hüvelyflóra helyreállításának céljából, illetve az immunprofilaxis, vagyis az immunvédekezés serkentését célzó készítmények alkalmazása.

Harmadszor, az antibiotikumok a megelőzésben is bevethetők, azonban ezeket csak végső esetben alkalmazzuk, mivel mellékhatások léphetnek fel és az antibiotikum-rezisztenciát is fokozhatjuk használatukkal.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK