Felfázás jelei

Felfázás jelei

Módosítva: 2024.02.05 22:58

A felfázás, vagy más néven húgyúti fertőzés, a húgyúti rendszer gyulladása, amely leggyakrabban a húgyhólyagot érinti. A leggyakoribb kórokozó a baktérium, általában az Escherichia coli (E. coli). A felfázások gyakran a nőket érintik, de előfordulnak férfiaknál és gyermekeknél is.

Mi az a felfázás?

A felfázás jelei

A felfázás jelei: Gyakori vizelési inger

A felfázás jelei: Égő érzés vagy fájdalom a vizeletürítés során

A felfázás jelei: Alhasi fájdalom vagy nyomás érzése

A felfázás jelei: Vizeletürítési nehézség vagy fájdalom a hólyag környékén

A felfázás jelei: Zavaros vagy kellemetlen szagú vizelet

Mit tegyünk, ha a felfázás jelei jelentkeznek?

A felfázás kezelése

Felfázással kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mi az a felfázás?

A felfázás, más néven húgyúti fertőzés vagy hólyaghurut, az alsó húgyutakat érintő bakteriális fertőzés egyik típusa. Általában a baktériumok a húgycsövön keresztül jutnak be a húgyhólyagba, és ott elszaporodva okoznak gyulladást. A felfázás nőknél gyakrabban fordul elő, mivel a nők húgycsöve rövidebb, így könnyebben feljutnak a baktériumok a húgyutakba.

Ha felfázás jelei tapasztalhatók, fontos, hogy keressen fel egészségügyi szakembert a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. A nem megfelelően kezelt felfázás súlyosabb problémákat is okozhat, mint például a vesemedencegyulladás, ezért fontos időben szakember segítségét kérni a felfázás jelei észlelésekor.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A felfázás jelei

 • Gyakori vizelési inger
 • Égő érzés vagy fájdalom a vizeletürítés során
 • Alhasi fájdalom vagy nyomás érzése
 • Vizeletürítési nehézség, fájdalom a hólyag környékén
 • Zavaros vagy kellemetlen szagú vizelet

  Kapcsolódó cikkünk

  Krónikus hólyaggyulladás - van megoldás?

  Már sokadszor küzd fájdalmas hólyaghuruttal, hólyaggyulladással, a többedik antibiotikum kúrát végzi, mégis visszatér a probléma? Erről a kínzó és sokszor makacs betegségről, vagyis a krónikus húgyúti gyulladásról és annak megoldási lehetőségeiről beszélt dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ szakorvosa. 

A felfázás jelei: Gyakori vizelési inger

A gyakori vizelési inger azt jelenti, hogy folyamatosan vagy rövid idő elteltével újra és újra késztetést érez a vizelet ürítésére a beteg. Ez a tünet a felfázás jelei közé tartozik, de más húgyúti rendellenességek következménye is lehet. A gyakori vizelési inger általában a következőket jelenti:

 • Rendszeres vizeletürítés: Az érintett, úgy érzi, hogy muszáj kimennie a mosdóba, még akkor is, ha nem olyan régen volt, és ha csak  kis mennyiségű vizeletet tud üríteni.
 • Éjszakai vizelés: A felfázás jelei közé tartozik a gyokri éjszakai vizelés.
 • Sürgető inger érzése: A hólyagban lévő kis mennyiségű vizelet vagy a fertőzés okozta hólyagirritáció miatt a beteg úgy érzi, hogy sürgősen ki kell jutnia a mosdóba.

A gyakori vizelési inger nem csak kellemetlen, de jelzi is, hogy valami nem stimmel a húgyutakkal vagy a hólyaggal. Ha valaki tapasztalja ezt a tünetet, különösen, ha a felfázás egyéb jelei is fennállnak, fontos orvosi segítséget kérni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. A felfázás jelei között szerepelhet még láz, hát- vagy alhasi fájdalom, valamint zavaros vagy kellemetlen szagú vizelet.

A felfázás jelei: Égő érzés vagy fájdalom a vizeletürítés során

A felfázás jelei közé tartozik az égő érzés vagy fájdalom a vizeletürítés során. Ezt a tünetet gyakran tapasztalják azok, akik húgyúti fertőzéssel, különösen felfázással küzdenek. Az égő érzés és a fájdalom a vizeletürítés során az alábbiak miatt következhet be:

 • Hólyag irritációja: A hólyagot érintő bakteriális fertőzés vagy gyulladás irritálhatja a hólyag falát, ami égő érzést vagy fájdalmat okozhat a vizeletürítés során.
 • Húgycsőgyulladás: A húgyúti fertőzés által okozott gyulladás a húgycsövet is érintheti, ami fájdalmat és égő érzést eredményezhet a vizeletürítéskor.
 • Gyulladt szövetek: A felfázás jelei közé tartozik a hólyag és a körülötte lévő szövetek gyulladása, ami fájdalmat okozhat a vizeletürítés során.

Ezért, amikor égő érzés vagy fájdalom áll fenn a vizeletürítés során, vagy megjelenik a felfázás jelei mellett, fontos az orvosi segítség kérése. A felfázás kezelése általában antibiotikumokat foglal magában, amelyek célzottan elpusztítják a bakteriális fertőzést. Emellett fokozott folyadékfogyasztás is javasolt a tünetek enyhítése érdekében.

A felfázás jelei: Alhasi fájdalom vagy nyomás érzése

A felfázás jelei közé tartozik az alhasi fájdalom vagy nyomás érzése. Ez a tünet gyakran társul aFelfázás jelei  felfázással. Az alhasi fájdalom vagy nyomás érzése a következő módon jelenhet meg:

 • Hólyag irritációja: A felfázás által okozott gyulladás és fertőzés irritálhatja a hólyagot, ami alhasi fájdalmat vagy nyomást eredményezhet.
 • Húgyvezeték irritációja: A húgyvezetékek és a környező területek gyulladása szintén okozhat alhasi kellemetlenséget és ez is a felfázás jelei közé tartozik.
 • Hólyag környéki szövetek érintettsége: A hólyag körüli szövetek, ideértve az alsó hasi régiót is, begyulladhatnak, ami fájdalmat okozhat.

A felfázás időben történő kezelése segíthet elkerülni a szövődmények kialakulását és felgyorsítani a gyógyulási folyamatot.

A felfázás jelei: Vizeletürítési nehézség vagy fájdalom a hólyag környékén

A felfázás jelei közé tartozik a vizeletürítési nehézség vagy fájdalom a hólyag és az alhas környékén. A hólyagot érintő fertőzés vagy gyulladás okozhatja ezeket a tüneteket. Ez a következőképpen nyilvánulhat meg:

 • A felfázás során a hólyag falának irritációja és gyulladása vizeletürítéskor kellemetlen érzéseket okozhat a hólyag környékén.
 • Húgyvezeték érintettsége: A húgyúti fertőzés ráterjedhet a húgyvezetékre is, ami vizeletürítéskor kényelmetlenséget, fájdalmat okozhat.

Ezek a felfázás jelei közé tartoznak ezért, ha a vizeletürítési nehézség vagy fájdalom jelentkezik, fontos orvosi segítséget kérni. A felfázás időben történő kezelése fontos a szövődmények elkerülése és a gyorsabb gyógyulás érdekében ezért fontos, hogy a felfázás jelei ne kerüljék el a figyelmünket.

A felfázás jelei: Zavaros vagy kellemetlen szagú vizelet

A felfázás jelei közé tartozik a zavaros, kellemetlen szagú vizelet. Ez a tünet gyakran jelzi a húgyúti fertőzést és gyulladást. A zavaros, esetenként kellemetlen szagú vizelet a következő okok miatt tartozik a felfázás jelei közé:

 • Bakteriális fertőzés: A felfázás által okozott bakteriális fertőzés befolyásolhatja a vizelet összetételét és szagát.
 • Gyulladás: A hólyag, a húgyutak gyulladása a vizeletben lévő anyagok módosulását eredményezheti, ami zavaros vagy kellemetlen szagú vizeletet eredményezhet.
 • Fertőzött vizelet: A hólyagban lévő bakteriális fertőzés következtében a vizelet fertőzötté válhat, és ennek eredményeként kellemetlen szagot áraszthat.

A felfázás jelei között a zavaros vagy kellemetlen szagú vizelet figyelmeztető jel lehet. Amennyiben ez a tünet megjelenik, és más felfázásra utaló jelek is jelen vannak, fontos orvosi segítséget kérni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. Az időben elkezdett kezelés segíthet elkerülni a szövődményeket és elősegítheti a gyorsabb gyógyulást.

Mit tegyünk, ha a felfázás jelei jelentkeznek?

Ha a felfázás jelei jelentkeznek, fontos időben intézkedni és orvosi segítséget kérni. Az alábbiakban néhány lépés, amit tenni lehet ilyenkor:

 • Felkeresni az orvost: Ha a felfázás jelei tapasztalhatók, például gyakori vizelési inger, égő érzés, fájdalom a vizeletürítés során, zavaros vizelet, mindenképp orvoshoz kell fordulni. Az orvos segít pontos diagnózist felállítani és megfelelő kezelést elindítani.
 • Sok folyadék fogyasztása: Fokozza a folyadékbevitelt, ha a felfázás jelei jelentkeznek, mivel a sok víz segíthet kiüríteni a baktériumokat a húgyutakból, és segíthet enyhíteni a tüneteket. A vizsgálat és a kezelés során az orvos is javasolhatja, hogy mennyi folyadékot kell fogyasztani.
 • Ne késlekedjen a vizsgálatokkal: Érdemes azonnal felkeresni az orvost, és ne hagyja figyelmen kívül a tüneteket. A korai diagnózis és kezelés segíthet elkerülni a felfázás szövődményeit és felgyorsítja a gyógyulást.
 • Ne alkalmazzon öngyógyítást: Ne szedjen antibiotikumot vagy más gyógyszereket a felfázás kezelése céljából, ha azokat nem írta fel az orvosa. 
 • Válasszon laza, kényelmes ruházatot: Kerülje a szoros ruházatot, mivel ez segíthet csökkenteni az irritációt a húgycsőnyílás környékén.

A felfázás kezelése

A felfázás kezelése általában antibiotikumokat és egyéb intézkedéseket foglal magában a tünetek enyhítése és a fertőzés leküzdése érdekében. Az alábbiakban néhány fontos szempont a felfázás kezelésével kapcsolatban:

 • Antibiotikumok: Az orvos által felírt antibiotikumok a felfázást okozó bakteriális fertőzés leküzdésére szolgálnak. Fontos, hogy a teljes antibiotikum-kúrát befejezze, még akkor is, ha a tünetek javulni kezdenek.
 • Folyadékpótlás: Nagy mennyiségű folyadék elfogyasztása segíthet a baktériumok kiürítésében a húgyutakból, valamint enyhítheti a tüneteket. Víz, gyógyteák vagy cukormentes italok ajánlottak. Ezt a módszert már a felfázás jelei megjelenésénél érdemes elkezdeni.
 • Fájdalomcsillapítók: Az orvos által ajánlott fájdalomcsillapítók segíthetnek enyhíteni a fájdalmat és a lázat.
 • Kerülje a koffeint és az alkoholt: Az italok, mint például a kávé és az alkohol, irritálhatják a húgyutakat, ezért ajánlott ezeket a felfázás jelei észlelésekor korlátozni.
 • Szexuális tevékenység elkerülése: A szexuális tevékenység további irritációt okozhat, ezért ajánlott a felfázás idején elkerülni.

Ne hagyja figyelmen kívül a tüneteket, és mindig kérje ki az orvos tanácsát a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. Ha a tünetek súlyosbodnak vagy nem javulnak a kezelés ellenére, haladéktalanul keresse fel az orvost.

Téma szakértői

Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK