Heresérv

Heresérv

Szerző: Urológiai Központ Módosítva: 2024.02.07 08:42

Sérvnek (latinul hernia) nevezzük azt az állapotot, amikor valamelyik szervünk (rendszerint egy bélszakasz) normális anatómiai helyétől eltérően, egy születéstől meglévő (congenitalis) vagy később kialakult (szerzett) nyíláson keresztül kitüremkedik. A heresérv, vagy hernia scrotalis a hasfali sérvek, azon belül is a lágyéktáji (inguinalis) sérvek közé tartozik és lényege, hogy a sérvtartalom a herezacskóba (vagyis a scrotumba) kerül. Fontos a sérv minél előbbi felismerése nem csak az általa okozott diszkomfortérzet miatt, hanem mert a sérvtartalom kizáródása esetén akár életveszélyes állapot is felléphet.

Heresérv – Tartalom

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Heresérvvel kapcsolatos urológiai szolgáltatásaink

Heresérv kialakulása

A hasfali sérvek, így a heresérv is a hasfal egy gyenge pontján alakul ki, ahol a hasüregi nyomás jellemzően egy, vagy akár több szervet présel a hasfal ezen pontja felé, melyek végül ki is lépnek a normális helyükről.  A lágyéksérvek esetében a sérvtartalom a lágyékcsatorna területén türemkedik ki. A lágyékcsatorna az a veleszületett csatornája a hasfalnak, amelyen keresztül a férfiak heréi magzati korban a hasüregből le tudnak szállni végső helyükre, a herezacskóba. Ebből adódik, hogy a lágyékcsatorna a hasfal természeténél fogva gyengébb pontja.

Léteznek olyan esetek, amikor az újszülött már heresérvvel születik vagy fiatalkorban alakul ki az elváltozás. Ilyenkor a sérv hátterében szinte mindig valamilyen fejlődési hiba áll, melynek következtében a herék leszállását követően nem záródnak megfelelően a hasfal rétegei.Heresérv

A későbbi életkorokban a megnövekedett hasüregi nyomás fogja elősegíteni a sérv kialakulását. Ilyen nyomásfokozódással járó állapotok például a makacs köhögés, a vizeletürítési zavarok, a székrekedés, a legtöbb hasi daganat vagy éppen a jelentős mértékű elhízás. Az idősebb korosztályban fellépő hasfalgyengülés önmagában is növeli a sérv kialakulásának kockázatát.

Heresérv hajlamosító tényezői

 • Hasfali gyengeség: elhízás, hirtelen lesoványodás, izomsorvadás (például időskorban), kötőszöveti gyengeség, stb.
 • Emelkedett hasüregi nyomás: elhízás, hasi tumorok, ascites (hasvíz) képződés, súlyos, állandó köhögés (pl. COPD miatt), krónikus székrekedés, krónikus hasmenés, obstruktív uropathia (elzáródás következtében kialakuló húgyúti rendellenesség), gyakori intenzív edzés, álló vagy fizikai munka, stb.

Heresérv alkotóelemei

A heresérv, mint a legtöbb hasfali sérv, három komponensből áll össze: a sérvkapuból, a sérvtömlőből és a sérvtartalomból. Sérvkapunak nevezzük a hasfal gyenge területén létrejövő nyílást, melyen keresztül a szervek kitüremkednek, míg sérvtömlő alatt a hashártya sérvkapun kitüremkedő részét értjük. Sérvtartalomnak pedig a sérvkapun keresztül kipréselődött szervet vagy szerveket nevezzük, amik leggyakrabban bélkacsok és a cseplesz.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Heresérv formái

 • Reponábilis egy sérv, ha a sérvtartalom a sérvkapun keresztül visszahelyezhető a hasüregbe.
 • Accret sérvről beszélünk, amikor valamilyen okból nem vagy csak részben helyezhető vissza a sérvtartalom, de a kitüremkedő szerveket nem fenyegeti elhalás.
 • Incarceráltnak vagy kizáródottnak nevezünk egy sérvet, ha tartalmának nem lehetséges a visszahelyezése a hasüregbe, és az ellátó erek leszorítás alá kerülnek, emiatt a sérvtartalom vérellátása nem lesz megfelelő, és a szervelhalás veszélye áll fenn.

Heresérv tünetei

Nem minden esetben okoz a heresérv panaszokat, ha azonban mégis tüneteket tapasztalunk, azok gyakran hullámzó lefolyásúak. A heresérv keletkezésekor fájdalmat tapasztalhatunk, ami lehet nyillaló, feszítő, húzó, égő vagy nyomó jellegű akár. Eleinte lágyéktájékon jelenik meg egy duzzanat, ami vagy csak hasprés hatására válik láthatóvá vagy akkor kifejezettebb, mint nyugalomban. Jelentkezhet nyomásérzés a lágyéktájon, fájdalom, különösen emeléskor, köhögéskor vagy előrehajláskor, akár a lábba vagy a medencébe is sugározhat. Később, ha ezt nem kezeljük, a sérvtartalom a herezacskóba kerülhet, és kialakul a heresérv. Ilyenkor a herezacskó azonos oldala megnagyobbodhat, duzzadttá válhat, időnként kipirosodhat. Abban az esetben, ha a sérv kizáródik, a fájdalom fokozódik, görcsössé válik.

 • Heresérv objektív tünetei: aszimmetria, kiboltosulás, mely köhögésre, hasprésre fokozódik, tapintható csomó.
 • Heresérv szubjektív tünetek: fájdalom, sérvtartalom mozgása hasprés hatására, hasi diszkomfort, puffadás, székrekedés.

  Kapcsolódó cikkünk

  Fitymaszűkület felnőtt korban - mit lehet tenni?

  Nehezen, fájdalmasan hátra húzható fityma, a fityma berepedezése, vérzés, fájdalmas közösülés, ezek a tünetek mind megjelenhetnek a felnőttkori fitymaszűkület következtében. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos szerint nem érdemes halogatni a kezelést, hiszen az sok kellemetlenségtől megszabadíthatja az érintetteket.

Heresérv kizáródásának tünetei

 • Hirtelen erős fájdalom jelentkezik a sérv területén;
 • a sérv feszessé válik, nem helyezhető vissza, megnagyobbodik;
 • nem változik a sérv nagysága hasprésre;
 • tapintásra érzékennyé válik;
 • hányás, rosszközérzet lép fel;
 • bélelzáródás (például puffadás, székrekedés, szelek nem távoznak, hasi fájdalom, fokozott bélhangok, stb.) vagy gyulladás jelei (kipirosodás, fájdalom, duzzanat, melegség) manifesztálódnak.

Heresérv diagnózisa

A legtöbb heresérv egyszerű fizikális vizsgálattal diagnosztizálható, a látható lágyéktáji aszimmetria, illetve a herezacskóban tapintható bélkacsok révén. Abban az esetben, ha a vizsgálat és a tünetek alapján nem egyértelmű, hogy milyen fajta sérv áll fenn, képalkotó vizsgálatra, elsősorban ultrahangra kerülhet sor, mely segít eldönteni, hogy a herezacskó tartalmaz-e a hasüregi szerveket, vagy fényt deríthet egyéb kórképre is.

Heresérv elkülönítése egyéb eltérésektőlHeresérv

 • Herevízsérv (latinul hydrokele testis): a hereburok lemezei között megjelenő folyadékgyülem.
 • Herevisszér (latinul varicokele): az ondózsinórban futó vénás fonat (plexus) tapintható tágulata, általában baloldalon alakul ki, és hátterében a vénafal billentyűzetének gyengesége áll. Ennek hatására a vér visszaáramlik a herék felé, és nyomásfokozódást, pangást hozhat létre. Kétoldali varicokele hasüregi tumor gyanúját veti fel, ami akadályozza vénás vér elfolyását.
 • Spermatokele: a here mellett, a mellékhere fejrészéhez kötött rugalmas képlet, folyadékot tartalmazó ciszta.
 • Mellékheregyulladás (epididymitis): a heresérvhez hasonlóan járhat fájdalmas, duzzadt herezacskóval, azonban ezt a betegséget gyakran kíséri láz.
 • Daganatok: jó- és rosszindulatú térfoglaló folyamatok egyaránt utánozhatják a heresérv tüneteit.

Heresérv kezelése

A heresérv kezelése elsősorban műtétileg lehetséges. Az eljárás lényege a sérvtartalom visszahelyezése a hasüregbe és a sérvkapu zárása. Azokban az esetekben, amikor nem áll fenn szövődmény, a műtétre egy előre megbeszélt időpontban kerül majd sor, azonban ilyen esetekben is érdemes alávetni magunkat a beavatkozásnak, mivel a kezeletlen sérv növekedhet, diszkomfortérzetet kelthet, ezzel akadályozva a mindennapi életvitelt, ráadásul bármikor kizáródhat, ami életveszélyes állapothoz és sürgős műtéthez vezethet.

Azokban az esetekben, amikor valamilyen – a sérvtől független - okból kifolyólag, mint például a beteg általános állapota, a sebészi beavatkozás elvégzése nem javasolt, sérvkötő viselésére van lehetőség. Ennek viselése azonban kényelmetlen, a sérv hegesedéshez vezethet, és nem akadályozza meg a kizáródást.

Kizáródott sérv esetén minél hamarabbi műtétre van szükség, a here és a bél elhalásának veszélye miatt.

Heresérv szövődményei

Prima Medica Egészségközpontok