Égő érzés pisilés közben? Nem csak felfázás okozhatja!

Égő érzés pisilés közben? Nem csak felfázás okozhatja!

Módosítva: 2024.04.23 08:45

Az égő érzés vagy fájdalom a pisiléskor általában azt jelzi, hogy valamilyen irritáció vagy gyulladás van jelen a húgyutakban vagy a húgycsőben. Ez a tünet általában a húgyúti fertőzések, a felfázás egyik jellegzetes tünete. Az égő érzés pisilés közben azonban nemcsak a felfázás miatt jelentkezhet! Olvasson tovább, és ismerje meg, hogy mi minden okozhat égő érzést pisilés közben!

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent az égő érzés pisilés közben?
Mi okozhat égő érzést pisilés közben?
Húgyúti kövek miatt is jelentkezhet égő érzés pisilés közben
Húgycsőgyulladás miatt is jelentkezhet égő érzés pisilés közben
Szexuális úton terjedő fertőzések miatt is lehet égő érzés pisilés közben

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent az égő érzés pisilés közben?

Az égő érzés pisilés közben azt jelenti, hogy fájdalom jelentkezik a vizeletürítéskor. Az égő érzés úgy is leírható, hogy csíp a vizelet. Ha megpróbáljuk lokalizálni, az égő érzés pisilés közben olyan, mintha a húgycsőből eredne. Az égő érzés pisilés közben rendkívül kellemetlen lehet.

Mi okozhat égő érzést pisilés közben?

A felfázás, például a hólyaghurut vagy a húgyhólyaggyulladás az első dolog, ami eszünkbe jut, ha valaki égő érzésről panaszkodik pisilés közben. A felfázás az égő érzés leggyakoribb oka. Ennek oka, hogy a bakteriális vagy vírusos fertőzés irritációt okozhat a húgyutakban. A húgyúti fertőzés során a baktériumok (jellemzően a bélbaktériumok) bejuthatnak a húgyutakba, ahol elszaporodnak és gyulladást okoznak. Ennek eredményeként a húgycső és a hólyag érzékennyé válik, és a vizeletürítés során fájdalmat vagy égő érzést okozhatnak. Az égő érzés lehet enyhe vagy erős, és különböző intenzitású lehet a fertőzés súlyosságától függően. A felfázás tehát az égő érzés pisilés közben leggyakoribb és leginkább közismert oka. Érdemes azonban tudni, hogy a felfázás mellett az égő érzés más okokból is származhat, például:Égő érzés pisilés közben - Urológiai Központ

 • Húgyúti kövek: Kisebb kövek vagy kristályok, amelyek a húgyutakban képződnek, irritációt és fájdalmat okozhatnak a vizeletürítés során.
 • Húgycsőgyulladás (urethritis): A húgycső gyulladása is okozhat égő érzést a vizeléskor.
 • Szexuális úton terjedő fertőzések (STD-k): Bizonyos szexuális úton terjedő fertőzések, mint például a chlamydia vagy a gonorrhoea, szintén égő érzést okozhatnak a vizeléskor.
 • Húgycső irritációja: Vegyi anyagok, például szappanok, illatszerek, irritáló spriccek használata a nemi területen vagy bizonyos higiéniai termékek allergiás reakciót válthatnak ki, és égő érzést okozhatnak pisiléskor.
 • Gyulladásos állapotok: Bizonyos gyulladásos állapotok, például az interstitialis cystitis (IC) a hólyag gyulladását okozhatják, ami égő érzést okozhat a vizeléskor.
 • Hormonális változások: A nőknél a hormonális változások, például a terhesség vagy a menopauza, befolyásolhatják a hüvely pH-ját és irritációt okozhatnak.
 • Cukorbetegség: A cukorbetegség bizonyos esetekben növelheti a húgyúti fertőzések kockázatát, ami égő érzést eredményezhet.

Fontos megjegyezni, hogy az égő érzés más okokból is származhat, és a pontos diagnózishoz orvosi vizsgálatra van szükség! Ha valaki rendszeresen tapasztal égő érzést vagy fájdalmat a vizeléskor, fontos, hogy mielőbb konzultáljon orvosával, hogy az okokat kiderítsék és a megfelelő kezelést elindítsák. A húgyúti fertőzés esetén antibiotikumok vagy más gyógyszerek alkalmazása általában hatékony kezelést biztosít.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Húgyúti kövek miatt is jelentkezhet égő érzés pisilés közben

A húgyúti kövek vizelettel történő távozása során jelentkezhet az égő érzés pisilés közben. Gyakorisága miatt érdemes tudni erről a betegségről! Ezek a kövek a hólyagban, a húgycsőben vagy a vesékben képződhetnek, és különböző méretűek és típusúak lehetnek. A húgyúti kövek kialakulásához számos tényező hozzájárulhat. A dehidratáció és az elégtelen folyadékbevitel növeli a vizeletben található ásványi anyagok koncentrációját, ami hozzájárulhat a kövek kialakulásához. Bizonyos ételek és italok, például a túlzott mennyiségű só-, kalcium- és húsfogyasztás is hozzájárulhatnak a húgyúti kövek kialakulásához. A családi anamnézisben előforduló húgyúti kövek növelik az egyén hajlamát a kövek kialakulására. A húgyúti rendszer bizonyos betegségei, például a cisztás fibrózis vagy a veseelégtelenség is növelhetik a kövek kockázatát. A húgyutak anatómiai eltérései vagy szűkületek szintén hozzájárulhatnak a kövek kialakulásához.

A húgyúti kövek tünetei változhatnak a kövek típusától és méretétől függően. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

 • Éles fájdalom az alsó hát vagy a has területén
 • Égő érzés pisilés közben
 • Véres vizelet
 • Gyakori vizelési ingerek
 • Hányinger és hányás

A húgyúti kövek kezelése attól függ, hogy milyen a kövek mérete, típusa és elhelyezkedése. Az elegendő folyadékfogyasztás segíthet a kisebb kövek kiürítésében és a kövek kialakulásának megelőzésében. Bizonyos gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók vagy gyulladáscsökkentők, segíthetnek a tünetek enyhítésében. Az extracorporeális lökéshullám-terápia (ESWL) egy olyan eljárás, amely lökéshullámokat használ a kövek apró darabokra töréséhez, így könnyebben kiürülhetnek. A kövek eléréséhez az orvos endoszkópot is használhat a húgyutakba történő behatolásra és a kövek eltávolítására. A nagyobb vagy nehezen eltávolítható kövek esetén sebészeti eljárásra lehet szükség.

Kapcsolódó cikkünk

Vizelés alatti és utáni égő érzés nőknél? Ilyen okai lehetnek

Bár leggyakrabban húgyúti fertőzés következtében jelentkezik a vizelés alatti és utáni égő érzés, vannak más betegségek is, amelyek hasonló tünetet okozhatnak. Dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa szerint öndiagnózis helyett hasznosabb a kivizsgálás, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy pontos diagnózisra épülő célzott kezelés kezdődhessen el.

Húgycsőgyulladás miatt is jelentkezhet égő érzés pisilés közben

A húgycsőgyulladás típusos tünete az égő érzés pisilés közben. A húgycsőgyulladás vagy urethritis a húgycső gyulladása, a fertőzés általában bakteriális vagy vírusos eredetű. A húgycsőgyulladás tünetei közé tartoznak a fájdalmas, gyakori vizelés, az égő érzés pisilés közben, a véres vizelet és a váladékozás. A húgycsőgyulladás egyik legjellegzetesebb tünete a vizeléskor jelentkező égő érzés vagy fájdalom. A húgycsőgyulladás következtében a vizeletben megjelenhet a vér, ami hematuriához vezethet, valamint váladékozás is jelentkezhet, amely lehet átlátszó vagy gennyes jellegű. Az alhasi területen érezhető fájdalom vagy kellemetlen érzés is gyakori tünet.

A húgycsőgyulladás leggyakrabban bakteriális vagy szexuális úton terjedő fertőzés (STD) következtében alakul ki. Vegyi anyagok, például szappanok, illatszerek vagy spriccek is irritálhatják a húgycsövet, és húgycsőgyulladást okozhatnak. A húgycsőgyulladás kezelése általában a fertőzés típusától függ. Bakteriális húgycsőgyulladás esetén az orvos általában antibiotikumokat ír elő a fertőzés leküzdésére. Ha a húgycsőgyulladást szexuális úton terjedő fertőzés (pl. chlamydia vagy gonorrhoea) okozza, specifikus STD-kezelést alkalmazhatnak. A fájdalomcsillapítók, például ibuprofén vagy paracetamol tüneti kezelésként alkalmazhatóak, mert segíthetnek a fájdalom enyhítésében. Vannak olyan helyi gyógyszerek is, amelyek enyhíthetik a tüneteket, például az égő érzést pisilés közben. Az elegendő mennyiségű, bőséges folyadékfogyasztás is segíthet a fertőzés tüneteinek enyhítésében és a gyógyulás felgyorsításában.

Szexuális úton terjedő fertőzések miatt is lehet égő érzés pisilés közben

A szexuális úton terjedő fertőzések (STD-k) olyan mikroorganizmusok által okozott betegségek, amelyek szexuális kapcsolat során terjednek. Ezek a fertőzések változatos tüneteket okozhatnak, például jelentkezhet miattuk égő érzés pisilés közben. A szexuális úton terjedő fertőzések komoly szövődményekhez vezethetnek, ha nem kezelik őket megfelelően. A szexuális úton terjedő fertőzések és az égő érzés pisilés közben azonban megelőzhető! Az óvszer használata a szexuális kapcsolat során hatékony módja a fertőzések terjedésének megakadályozásának. Bizonyos szexuális úton terjedő fertőzések ellen védőoltások is rendelkezésre állnak. Ilyen például a HPV (humán papillomavírus) elleni oltás. A rendszeres orvosi vizsgálatokon való részvétel és a szűrővizsgálatok elvégzése is segíthet a szexuális úton terjedő fertőzések korai felfedezésében és kezelésében.

A szexuális úton terjedő fertőzések tünetei változatosak lehetnek, és nem mindenki tapasztalja meg ugyanazokat a jeleket. Néhány gyakori tünet közé tartozik:

 • Égő érzés vagy fájdalom a vizelés során: Például a chlamydia vagy gonorrhoea gyakori tünete az égő érzés pisilés közben.
 • Vérzés a szexuális aktus során vagy a közösülés után: Ez a tünet a nőknél lehet a HPV vagy más szexuális úton terjedő fertőzések következménye.
 • Kivörösödés vagy kiütések a nemi szerveken vagy a száj körül: Ezek a tünetek a herpesz, a szifilisz vagy más szexuális úton terjedő fertőzések jelei lehetnek.
 • Váladékozás a húgycsőből vagy a hüvelyből: Ez gyakori tünet a chlamydia vagy a gonorrhoea esetében.
 • Fájdalom vagy duzzanat a nemi szerveken: Például a chlamydia vagy a trichomoniasis okozhat ilyen tüneteket.

A szexuális úton terjedő fertőzések kezelése a fertőzés típusától függ. Sok bakteriális fertőzés, például a chlamydia vagy a gonorrhoea antibiotikumokkal kezelhetőek. A vírusos okozta szexuális úton terjedő fertőzések, mint a herpesz vagy a HIV ellen antivirális gyógyszereket alkalmazhatnak. Bizonyos szexuális úton terjedő fertőzések elleni immunmodulátorok is léteznek.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK