Here visszértágulat: Így ismerheti fel

Here visszértágulat: Így ismerheti fel

Módosítva: 2024.05.31 20:36

A here visszértágulat a herezacskóban található vénák kitágulását jelenti. A here visszértágulat hasonló a lábakban előforduló visszérbetegséghez, és neki is gyakori tünete a fájdalom, de előfordulhat, hogy egyáltalán nem okoz tüneteket. Ennek ellenére fontos, hogy a here visszértágulat időben felismerése kerüljön, ugyanis hosszú távon befolyásolhatja az érintett férfiak termékenységét is. Hogyan ismerhető fel a here visszértágulat?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent a here visszértágulat?
Miért alakulhat ki here visszértágulat?
Hogyan ismerhető fel a here visszértágulat?
Mit okozhat a here visszértágulat, ha nem kerül időben felismerésre?
Hogyan ismerhető fel az orvos által a here visszértágulat?
Kezelhető a here visszértágulat?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent a here visszértágulat?

A here visszértágulat (orvosi nevén varicocele) a férfiak körülbelül 15-20%-át érinti, és leggyakrabban serdülőkorban vagy fiatal felnőtt korban jelentkezik. Érdekesség, hogy nagyobb valószínűséggel fordul elő here visszértágulat a bal herében a két oldal vérelvezetési különbségei miatt. De előfordulhat, hogy a here visszértágulat a jobb vagy akár mindkét oldalt is érinti.

A herék a herezacskó védelmében helyezkednek el, ez pedig a pénisz mögött található bőrzacskót jelenti. A herék gazdag érhálózattal rendelkeznek: a vénák feladata, hogy elszállítsák az oxigénszegény vért a herékből. Here visszértágulat esetén ez a mechanizmus károsodik: a herezacskóban található vénákban összegyűlik a vér és nem tudja kellő hatékonysággal elszállítani a heréből. Az összegyűlő vér miatt tágulnak a vénák. Valójában a here visszértágulat hasonló mechanizmussal jön létre, mint a lábakban található visszerek, és ők is hasonló módon megduzzadhatnak. A here visszértágulat is fájdalmas lehet a lábak visszereihez hasonlóan, azonban a terület érzékenységéből fakadóan további súlyos problémákat is okozhat. Kb. a férfi meddőség 40%-áért az időben fel nem ismert és nem kezelt here visszértágulat tehető felelőssé. Ez nem azt jelenti, hogy here visszértágulat esetén meddők feltétlenül lesznek a férfiak, de nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Éppen ezért érdemes ismerni, hogyan ismerhető fel a here visszértágulat és időben orvoshoz fordulni here visszértágulat gyanúja esetén!

Kapcsolódó cikkünk

A herevisszér tágulat a spermiumképződést is zavarhatja

Nem minden esetben okoz fájdalmat vagy kellemetlen érzést a herevisszér tágulat, más néven herevisszeresség, van, hogy csak tapintással érzékelhető az elváltozás. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos szerint azonban fontos a kivizsgálás és szükség esetén a kezelés, hiszen akár a spermiumképződés is károsodhat emiatt.

Miért alakulhat ki here visszértágulat?

A herék a spermium és tesztoszteron termelésért felelős szerveink, a férfi termékenység fő szervei. Munkájukhoz gazdag vérellátásra van szükség, az oxigénben gazdag vért a here artériája szállítja, amit körülölelnek a hálózatszerűen elágazódó here vénák (plexus Pampiniformis). A véna feladata, hogy a felhasznált, oxigén- és tápanyagszegény vért elszállítsa a heréktől a nagyvérkör irányába. Here visszértágulat akkor alakul ki, amikor ez a vénákból álló hálózat kitágul. Nem ismerjük pontosan, hogy miért jöhet létre here visszértágulat. Valószínű, hogy a láb visszeres betegségéhez hasonlóan a vénákban lévő billentyűk hibás működése lehet az ok. Ezeknek a vénás billentyűknek az a feladatuk, hogy egyenirányítsák a vért, továbbítsák a nagyvérkör felé és megakadályozzák a vénás vér visszaáramlását a herezacskóba. Ha ezek a billentyűk meghibásodnak, nem lesz ami visszatartsa a vért, a vér pedig a gravitáció útját követve lentre gyűlhet meg: here visszértágulat esetén a herezacskóban, míg a láb visszeres betegségei esetén a lábakban. Érdemes tudni, hogy az artériás vérkeringés fő motorja a szív pumpálása, míg a vénás keringésre ennél sokkal gyengébb erők hatnak. Ha tehát meghibásodás lép fel a vénás oldalon, könnyen csökkenhet a vénás áramlás, feltorlódhat a vér és létrejöhet here visszértágulat. A here visszértágulat kialakulásában szerepet játszhatnak genetikai tényezők is, valamint az emelkedett hasi nyomásnak is szerepe lehet. Például nehéz tárgyak emelése vagy intenzív testmozgás következtében fokozódhat a hasi nyomás, ami ellentétes erőként hathat a here vénás áramlására. A hasi nyomás tartós növekedése miatt nehezebb lehet a vénás vért elszállítani a heréből, ami hajlamosít a here visszértágulat létrejöttére. Ha valakinél már kialakult here visszértágulat, akkor is érdemes kerülni a túlzott fizikai megterhelést és a nehéz súlyok emelését, hogy ne súlyosbítsa az állapotot.

Hogyan ismerhető fel a here visszértágulat?

Érdemes tudni, hogy a here visszértágulat nagyon sok esetben nem okoz tüneteket, vagy nem egyértelmű tüneteket okoz. Ez megnehezíti a here visszértágulat felismerését. Érdemes mégis odafigyelni a következő tünetekre, ha ezek jelentkeznek előfordulhat, hogy here visszértágulat áll fent:Here visszér tágulata - Urológiai Központ

  • Fájdalom: Tompa, húzó fájdalom a herezacskóban, vagy a herében, ami általában fekvés hatására javul.
  • Duzzanat: Látható vagy tapintható duzzanat a herezacskóban.
  • Kellemetlen alhasi, heretáji érzés terhelésre: Kellemetlen alhasi, heretáji érzés sokáig tartó állás közben vagy fizikai tevékenységek során.
  • Termékenységi problémák: Csökkent spermaszám vagy sperma minőség.
  • Heresorvadás: A herék méretének csökkenése, feltűnő lehet például, hogy az egyik oldali here kisebb a másikhoz képest

A here visszértágulat felismerését segíti, ha rendszeresen megfigyeljük például zuhanyzás közben a heréinket. A nagy méretű here visszértágulat úgy nézhet ki, mintha giliszták lennének a herezacskó bőre alatt. Tapintani is lehet a megnagyobbodott, keménynek tűnő vénákat. Ez enyhe kellemetlenséget vagy fájdalmat okozhat. A kisebb méretű here visszértágulat azonban általában nem látható szabad szemmel vagy nem tapintható könnyen.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit okozhat a here visszértágulat, ha nem kerül időben felismerésre?

A here visszértágulat korai felismerése azért nagyon fontos, mert a here egy rendkívül érzékeny szövet egy rendkívül fontos feladattal. A here felel a spermiumok és a tesztoszteron termeléséért, vagyis a férfiak termékenységéért és a férfias külsőért is. A here visszértágulat azonban olyan mértékben károsíthatja az érzékeny here szövetet, hogy már nem tudja ellátni ezeket a feladatokat. A spermiumok termelődéséhez alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, mint ami a testünkben van. A természet ezt meg is oldotta úgy, hogy a herék a hasüregen kívül, egy külön bőrzacskóban helyezkednek el. Here visszértágulat esetén nem tud elfolyni időben a magasabb hőmérsékletű vér, ez pedig károsíthatja a hereszövetet és a spermiumok képzését. A here visszértágulat következtében ráadásul nem csak a hőmérséklet emelkedhet meg, hanem a bomlástermékek elszállítása is károsodik. Ez oxidatív stresszhez és a méreganyagok felhalmozódásához vezethet.

A fenti mechanizmusok csökkent spermaszámot és -mozgékonyságot eredményezhetnek, ami nehezítheti a természetes fogantatást. A here visszértágulat általában csak az egyik oldalon jelentkezik, így a here visszértágulat által érintett férfiak nagyrésze termékeny, de érdemes tudni, hogy erre is hatással lehet a here visszértágulat. Sajnos sok esetben a here visszértágulat felismerésére a meddőségi vizsgálatokon kerül sor.

A here visszértágulat következtében alacsony tesztoszteronszint is előfordulhat. A tesztoszteron egy olyan hormon, amely a pubertáskorban beindítja a férfi másodlagos nem jellegzetességek kifejlődését, fokozza a libidót és segít a csontok és az izmok megerősítésében. Az alacsony tesztoszteronszint elsorvaszthatja a heréket, csökkentheti a nemi vágyat, az izomtömeget és depressziót is okozhat. Krónikus esetben ezek is a here visszértágulat tünetei lehetnek, így is felismerhető a here visszértágulat. Ilyenkor azonban már kevésbé hatásos a kezelés, éppen ezért érdemes rendszeresen szűrővizsgálatok segítségével megbizonyosodni nemi szerveink egészségéről.

Hogyan ismerhető fel az orvos által a here visszértágulat?

A here visszértágulat diagnosztizálása általában fizikális vizsgálattal történik. Ennek során az urológus szakorvos tapintással és látással is meggyőződik a here visszértágulat fennállásáról. Valószínűleg a vizsgálatot fekve és állva is elvégzi, sőt Valsalva manőverre is megkérheti a beteget, ami megkönnyítheti a here visszértágulat vizsgálatát. A diagnózis megerősítésére ultrahang vizsgálatot is alkalmazhat, amely pontosabb képet nyújt a vénák állapotáról. Az ultrahang vizsgálat abban is segít, hogy a kezelőorvos kizárjon más lehetséges kórképeket és a súlyos, herét érintő elváltozásokat. Szükség esetén további vizsgálatokat is kérhet az orvos. A fizikális vizsgálat és a klinikai kép alapján súlyosság szerint stádiumokba (0-3) is sorolható a here visszértágulat.

Kezelhető a here visszértágulat?

Sok esetben nincs szükség a here visszértágulat kezelésére. Ez akkor merülhet fel, ha a tünetek enyhék és a termékenység sincs veszélyben, viszont ilyenkor is javasolt rendszeren ellenőrzésekre visszajárni az orvoshoz. A tünetek enyhítését segítheti a fájdalomcsillapítók és a gyulladáscsökkentők használata, de ezek nem oldják meg hosszú távon a problémát. A here visszértágulat definitív kezelését a műtéti beavatkozások jelentik. Ezt akkor javasolhatja az orvos, ha a tünetek súlyosak vagy a termékenység veszélyben van. A leggyakoribb műtéti eljárások közé tartozik a varicocelectomia, amely során a tágult vénákat lekötik vagy eltávolítják. Ezt végezhetik nyílt műtéttel vagy laparoszkópos úton, ami egy minimálisan invazív eljárást jelent. A here visszértágulat a sebészeti beavatkozások mellett embolizációval is kezelhető. Ennek során katéter segítségével speciális anyagot juttatnak a vénákba és elzárják a tágult vénákat, hogy megakadályozzák a vér áramlását. A műtét utáni felépülés általában néhány hétig tart, de a pontos időtartam függ a beavatkozás típusától és a beteg állapotától.

Téma szakértői

Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK