Húgycső- és hólyagtükrözés (cisztoszkópia)

Húgycső- és hólyagtükrözés (cisztoszkópia)

Létrehozva: 2021.05.27 14:59 Módosítva: 2022.12.08 11:51

A húgycső- és hólyagtükrözés során az urológus szakorvos a húgycső és húgyhólyag problémáit vizsgálja. A terület jellegéből következik, hogy kiemelten fontos diagnosztikai eszköz e területen.

A hólyagtükrözés (cisztoszkópia) egy diagnosztikai eszköz, mely minden esetben urológus javaslatára történik. 

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Cisztoszkópia (húgycső-,húgyhólyag-tükrözésre) abban az esetben indokolt, ha olyan elváltozás gyanúja merül fel, amelyet egyéb képalkotó vizsgálat segítségével (UH, CT, MR ) nem lehet egyértelműsíteni. Ilyenek lehetnek egyes hólyagbetegségek, például a kisebb hólyagdaganat vagy hólyagkő, egyéb húgyhólyag vagy a húgycsőbetegség, húgycsőszűkület. Vizelési panaszoknál szintén szükség lehet cisztoszkópiára olyan esetekben, amikor a kiváltó okot nem tudjuk egyértelműen beazonosítani.

A húgyhólyagtükrözés menete

Hólyagtükrözés, Urológiai központ

A vizsgálat speciális optikai eszközzel, a hidegfényes cisztouretroszkóppal történik, mely egy vékony, csőszerű, száloptikás világítással rendelkező készülék.  A beavatkozás szigorúan steril környezetben, a nőgyógyászati vizsgálathoz hasonló pózban történik. A vizsgálat során előzetes helyi érzéstelenítést követően a húgyhólyagot vízzel feltöltik, majd egy speciális eszköz segítségével áttekintik a húgycső és a húgyhólyag belső felszínét. Ennek során a húgyhólyagban feszülés és erős vizelési inger tapasztalható. Megállapítható a húgycső tágassága, kóros nyálkahártya-eltérések, daganat, kő, idegentest, szűkület, húgycsőfal elváltozásai, a záróizom működőképessége, a dülmirigy hossza, nagysága, a hólyagnyak állapota. Áttekintjük a húgyhólyag űrterét, a nyálkahártya állapotát, a húgyvezetékek szájadékait, innen a vizeletes akciókat, láthatjuk a húgyhólyag kóros elváltozásait (gyulladás, kő, daganat, idegentest, stb.)

Férfiaknál az eszköz bevezetése közben áttekintjük a húgycsövet, a prostata lebenyeket, a hólyagnyakat is. A vizsgálat helyi érzéstelenítésben elvégezhető, de esetükben inkább rövid altatás javasolt, ami jelen pillanatban, intézményünkben nem megoldott. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az eszközről

 A cisztoszkópos eszközöknek két fő típusa létezik: a merev és a flexibilis. A flexibilis cisztoszkóp egy vékony, kb. ceruza vastagságú teleszkóp. Hajlékonyságának köszönhetően könnyedén át lehet juttatni a húgycső kanyarulatain.

A merev cisztoszkóp egy rövidebb teleszkóp. Ennek munkacsatornáján keresztül számos eszköz juttatható a hólyagba, melynek segítségével az orvos, például szövetmintát is vehet vagy bizonyos anyagokat fecskendezhet a hólyagba. Néha előfordul, hogy flexibilis eszközzel végzett hólyagtükrözést követően merev cisztoszkópia is szükségessé válik.

A beavatkozás lehetséges mellékhatásai

  • Húgycső-nyálkahártya, húgycsőfal sérülése, mely később húgycsőszűkülethez vezethet
  • Hólyagnyálkahártya-sérülés
  • Vérzés (alvadékok miatti vizelési képtelenség, átmeneti katéterviselés válhat szükségessé)
  • Húgyhólyag-gyulladás
  • Felszálló vese-, vesemedence-gyulladás
  • Vérmérgezés, a szervezet általános fertőzése
  • Vizeletrekedés
  • Enyhe fokú vizelettartási zavar

Fontos tudni, hogy vérhígító szedése esetén az orvos dönti el, hogy a kórtörténet ismeretében elvégzi-e a vizsgálatot vagy sem.

A tükrözés eredményének függvényében az urológus szakorvos a beteggel egyetértésben eldönti a további teendőket.

Téma szakértője

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok