Vesekő eltávolítása 20 perc alatt, fájdalommentesen

Vesekő eltávolítása 20 perc alatt, fájdalommentesen

Módosítva: 2024.02.15 15:44

A vesekő apró, kemény kristályokat jelent, amelyek a vesék belsejében rakódnak le. A vesekő leggyakrabban sókból és ásványi anyagokból, például kalciumból áll. A vesekő fájdalmat okozhat, amikor elmozdul vagy a vizelettel távozik a szervezetből. Van azonban lehetőség arra, hogy a vesekő eltávolítása gyors és fájdalommentes legyen! Olvasson tovább és ismerje meg a lökéshullám terápiát, amely segítségével a vesekő eltávolítása 20 perc alatt és fájdalommentesen történik!

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent a vesekő?
Mik a vesekő tünetei?
Hogyan történik a vesekő eltávolítása?
Van lehetőség arra, hogy a vesekő eltávolítása gyors és fájdalommentes legyen?
Mi az a lökéshullám terápia?
Hogyan zajlik a vesekő eltávolítása a lökéshullám terápia során?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent a vesekő?

A vesekő a vese üregében kialakuló kőképződést jelenti. A vese feladata a vizelet előállítása a vérből. A vese folyamatosan szűri a vért és távolítja el belőle a salakanyagokat, valamint a felesleges vizet. Emellett számos más funkciója is van a vesének, mint például a hormonok termelése, a vérnyomás szabályozása vagy a szervezet sav-bázis háztartásának a fenntartása. A vesekő képződés akkor jön létre, ha bizonyos anyagok túl nagy mennyiségben vannak jelen a vizeletben. Ezen anyagok túl nagy koncentrációja már nem tud a vizeletben maradni, hanem kicsapódik, kiválik a vesekő. A vesekő a vese kiválasztó rendszerében képződik, majd a húgyutakon keresztül távozik. A vesekő különböző méretű lehet, és számos problémát okozhat. Ahogyan a vesekő a húgyutakon keresztül próbál távozni, az kellemetlen és igencsak fájdalmas lehet. A húgyutak ugyanis szűkebb teret jelentenek, mint a vese üregrendszere, itt könnyen megakadhat a vesekő vagy felsértheti a nyálkahártyát. A vesekő tehát egy fájdalmas állapot, ráadásul azt látjuk, hogy akinél már egyszer kialakult a vesekő, az hajlamosabb az újbóli előfordulására. A vesekő visszatérő lehet, aminek hátterében a következő okok állhatnak:

 • Genetika: A genetikai, öröklött hajlam is szerepet játszhat a vesekő kialakulásában.
 • Dietetikus tényezők: Az alacsony folyadékbevitel, a túlzott sófogyasztás és az olyan élelmiszerek fogyasztása, mint a vörös hús és a koffein, hozzájárulhatnak a vesekő kialakulásához. Az A, D, C-vitaminok túlzott fogyasztása és az alacsony B-vitamin szint is szerepet játszhat a vesekő kialakulásában.
 • Magas kalcium- és oxalátszintek: A vizeletben jelen lévő magas kalcium- vagy oxalátszintek hozzájárulhatnak a vesekő kialakulásához. A vesekő legtöbb típusa ugyanis ezen anyagok kikristályosodása miatt alakul ki. Bizonyos gyógyszerek fokozzák ezen anyagok magas szintjét a vizeletben.
 • Húgyúti rendellenességek: A húgyúti rendellenességek, például a húgyutak elzáródása, a vesico-ureteralis reflux vagy a vizelet áramlásának bármi módon történő akadályozása is növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát.
 • Elhízás, anyagcserezavar: Az elhízás vagy anyagcserezavar is vezethet a vesekő kialakulásához.

A vesekő tehát egy sok fájdalmat okozó, kellemetlen állapot, ami ráadásul visszatérő lehet. Természetes, hogy szeretnénk minél hamarabb és minél kíméletesebb módon megszabadulni a vesekőtől. Van egy jó hírünk a vesekő kapcsán: a vesekő eltávolítása lehetséges gyors, és fájdalommentes módon! A lökéshullám terápia segítségével a vesekő eltávolítása 20 perc alatt és fájdalommentesen történik.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a vesekő tünetei?

A vesekő tünetei változhatnak az érintett személy és a kő mérete szerint. A vesekő leggyakoribb tünetei közé tartozik:

 • Éles fájdalom: Az egyik legjellemzőbb tünet a hirtelen kialakuló és éles fájdalom, mely jellemzően a hát alsó részén vagy az oldalán alakul ki. A fájdalom a húgyutakban mozgó vesekő miatt jelentkezik.
 • Gyakori vizelés és égő érzés vizeléskor: A vesekő okozhat gyakori vizelési ingert és égő érzést amikor a vesekő áthalad a húgyutakon és távozni próbál.
 • Véres vizelet: A vesekő által okozott irritáció miatt a vizeletben vér is megjelenhet.
 • Hányinger és hányás: Az erős fájdalom gyakran hányingert és hányást is kiválthat.

Hogyan történik a vesekő eltávolítása?

A vesekő eltávolítása számos módon történhet. A vesekő eltávolítása függ a vesekő méretétől és típusától, valamint a tünetek súlyosságától. A vesekő kezelése attól is függ, hogy van-e valami, ami a vizelet áramlását akadályozná. A vesekő kezelési lehetőségei közé tartozik:

 • Nagy mennyiségű folyadékbevitel: Az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása segíthet a vesekő eltávolításában és a húgyutak tisztán tartásában. A sok folyadék abban is segít, hogy a vizelet tovább tudja oldatban tartani a sókat ez esetben.
 • Fájdalomcsillapítók: Az akut fájdalom enyhítése érdekében alkalmazhatnak fájdalomcsillapítókat.
 • Extracorporalis lökéshullám-terápia (ESWL): Ez a nem-invazív eljárás a köveket lökéshullámokkal széttöri, hogy könnyebben kiürüljenek. A későbbiekben részletesen is bemutatjuk a vesekő ezen eltávolítási módját.
 • Ureteroszkópia: Az eljárás során egy vékony csövet vezetnek a húgyutakon keresztül a közelben lévő kövekhez, és a cső segítségével eltávolítják vagy feltörik azokat.
 • Műtét: Nagy vagy nehezen eltávolítható vesekő esetén sebészeti beavatkozásra lehet szükség.

Ha valaki a vesekő tüneteit tapasztalja, fontos minél hamarabb orvossal konzultálni a vesekő miatt. A vesekő esetében a megfelelő kezelési tervet az orvos tudja meghatározni a kő típusa, mérete és az érintett egyéni körülményei alapján. A korai diagnózis jelentősen javíthatja a vesekő kezelésének sikerességét és csökkentheti a visszaesés kockázatát.

Kapcsolódó cikkünk

Hogyan lehet megszabadulni a vesekőtől?

Az esetek nagy részében valószínűleg az elégtelen folyadékbevitel, de táplálkozási szokások, például magas kálcium vagy oxalát tartalmú ételek-italok fogyasztása, bizonyos anyagcsere betegségek és a húgyútak anatómiai rendellenességei is elősegíthetik húgyúti kövek, így a vesekövek kialakulását. A témával kapcsolatos tudnivalókról dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész beszélt.

Van lehetőség arra, hogy a vesekő eltávolítása gyors és fájdalommentes legyen?

Igen, az Urológiai Központban is elérhető a lökéshullám terápia, mellyel gyorsan, akár 20 perc alatt és fájdalommentesen történik a vesekő eltávolítása. A vesekő eltávolítása számos módon történhet, amiket az előző bekezdésben röviden be is mutattunk. Minden eset egyedi, így a megfelelő kezelési módszert az urológiai kivizsgálás után a szakorvossal konzultálva lehet eldönteni. A lökéshullám terápia egy gyors és fájdalommentes lehetőség a vesekő eltávolítása érdekében. A lökéshullám terápia számos előnnyel rendelkezik, kezdve attól, hogy ez egy nem-invazív eljárás, tehát nincs szükség sebészeti bemetszésre. Egynapos sebészeti beavatkozásként történik a vesekő zúzása a lökéshullám terápia által, tehát nem szükséges a beavatkozás után a kórházi bennfekvés. Ez is a lökéshullám terápia nagy előnye, azonban tisztában kell lennünk a kockázatokkal is. A lökéshullám terápia nem minden esetben alkalmazható hatékonyan a vesekő eltávolítása érdekében. A lökéshullám terápia hatékonysága függ a vesekő típusától, méretétől és elhelyezkedésétől. Nagyobb és keményebb vesekő esetén, vagy ha a vesekő túl közel van a hátfalhoz, a lökéshullám terápia hatékonysága csökkenhet. Fontos megjegyezni azt is, hogy a lökéshullám terápia nem mindig szünteti meg teljesen a vesekő problémáját, és a kezelés után is figyelemmel kell kísérni az esetet. Egy részletes urológiai kivizsgálás után a beteg egyedi körülményeinek és a vesekő jellemzőinek figyelembevételével határozza meg az orvos, hogy az illető számára javasolt-e a lökéshullám terápia megkezdése, vagy más módon történjen a vesekő eltávolítása.

Mi az a lökéshullám terápia?

Az extracorporalis (testen kívüli) lökéshullám terápia (ESWL) egy nem-invazív eljárás, amely hasznos a vesekő eltávolítása során és a húgyhólyagkövek kezelésében. Ez a terápiás módszer lényegében a vesekő széttörésére vagy apró részekre törésére szolgál, hogy azok könnyebben kiürülhessenek a húgyutakon keresztül. A lökéshullám terápia egynapos sebészi beavatkozásként történik, melynek során nagy energiájú lökéshullámokat, impulzusokat alkalmaznak. A lökéshullám terápia a testen kívül történik, nem szükséges hozzá sebészi bemetszés. A lökéshullámokat a vesekő felé irányítják, hogy a hullámok a követ apró darabokra törjék. A lökéshullám terápia során tehát a vesekő kisebb részecskékre bomlik, ezeket a kisebb részecskéket pedig a szervezet könnyebben ki tudja üríteni. A lökéshullám terápiával tehát a vesekő eltávolítása fájdalommentes és az esetek nagy százalékában semmilyen érzéstelenítést nem igényel. A lökéshullám terápia az egyéni körülményektől függően 20-40 percig tarthat, a vesekő ürítése apróbb darabokban azonban az ezt követő napokban várható.

Hogyan zajlik a vesekő eltávolítása a lökéshullám terápia során?

A lökéshullám terápia folyamata és a vesekő eltávolítása a következő lépésekből áll:Lökéshullám terápia - Urológiai Központ

 • Beteg előkészítése: A pácienst előzetes vizsgálatoknak vetik alá annak érdekében, hogy meghatározzák a vesekő pontos méretét, típusát és helyét. A lökéshullám terápia nem mindenki számára a legjobb módszer a vesekő eltávolítása érdekében. Részletes kivizsgálás szükséges annak meghatározásához, hogy ki esetében lehet hasznos a lökéshullám terápia.
 • Helyi érzéstelenítés: Az érintett területet érzésteleníthetik vagy a beteget elaltatják, hogy minimalizálják a fájdalmat és a kényelmetlenséget. A lökéshullám terápia legtöbb esetében azonban nincsen szükség érzéstelenítésre.
 • Lökéshullámok kibocsátása: Egy speciális eszközt, egy lökéshullám generátort alkalmaznak a vesekő irányába. Ez az eszköz lökéshullámokat generál, amelyek célja a kő felrobbantása vagy apróbb darabokra törése. Így már könnyebb a vesekő eltávolítása.
 • Kövek ürítése: A lökéshullám terápia utáni napokban a vesekő eltávolítása apróbb darabokban történik, vizelettel ürül. A beteg érezheti a vesekő mozgását és a távozását vizeletürítéskor. A kisebb kődarabokat a szervezet természetesen kiüríti a vizelettel. A lökéshullám terápia lényege, hogy ezt a természetes folyamatot elősegítsük.

  Téma szakértői

  Dr. med.habil Buzogány István PhD

  Dr. med.habil Buzogány István PhD

  urológus
  Dr. Böszörményi-Nagy Géza

  Dr. Böszörményi-Nagy Géza

  urológus
  Dr. Nagy Károly PhD

  Dr. Nagy Károly PhD

  urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata