Vesekő eltávolítása 20 perc alatt, fájdalommentesen

Vesekő eltávolítása 20 perc alatt, fájdalommentesen

Létrehozva: 2023.12.21 18:22 Módosítva: 2024.02.15 15:44

A vesekő apró, kemény kristályokat jelent, amelyek a vesék belsejében rakódnak le. A vesekő leggyakrabban sókból és ásványi anyagokból, például kalciumból áll. A vesekő fájdalmat okozhat, amikor elmozdul vagy a vizelettel távozik a szervezetből. Van azonban lehetőség arra, hogy a vesekő eltávolítása gyors és fájdalommentes legyen! Olvasson tovább és ismerje meg a lökéshullám terápiát, amely segítségével a vesekő eltávolítása 20 perc alatt és fájdalommentesen történik!

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent a vesekő?
Mik a vesekő tünetei?
Hogyan történik a vesekő eltávolítása?
Van lehetőség arra, hogy a vesekő eltávolítása gyors és fájdalommentes legyen?
Mi az a lökéshullám terápia?
Hogyan zajlik a vesekő eltávolítása a lökéshullám terápia során?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent a vesekő?

A vesekő a vese üregében kialakuló kőképződést jelenti. A vese feladata a vizelet előállítása a vérből. A vese folyamatosan szűri a vért és távolítja el belőle a salakanyagokat, valamint a felesleges vizet. Emellett számos más funkciója is van a vesének, mint például a hormonok termelése, a vérnyomás szabályozása vagy a szervezet sav-bázis háztartásának a fenntartása. A vesekő képződés akkor jön létre, ha bizonyos anyagok túl nagy mennyiségben vannak jelen a vizeletben. Ezen anyagok túl nagy koncentrációja már nem tud a vizeletben maradni, hanem kicsapódik, kiválik a vesekő. A vesekő a vese kiválasztó rendszerében képződik, majd a húgyutakon keresztül távozik. A vesekő különböző méretű lehet, és számos problémát okozhat. Ahogyan a vesekő a húgyutakon keresztül próbál távozni, az kellemetlen és igencsak fájdalmas lehet. A húgyutak ugyanis szűkebb teret jelentenek, mint a vese üregrendszere, itt könnyen megakadhat a vesekő vagy felsértheti a nyálkahártyát. A vesekő tehát egy fájdalmas állapot, ráadásul azt látjuk, hogy akinél már egyszer kialakult a vesekő, az hajlamosabb az újbóli előfordulására. A vesekő visszatérő lehet, aminek hátterében a következő okok állhatnak:

 • Genetika: A genetikai, öröklött hajlam is szerepet játszhat a vesekő kialakulásában.
 • Dietetikus tényezők: Az alacsony folyadékbevitel, a túlzott sófogyasztás és az olyan élelmiszerek fogyasztása, mint a vörös hús és a koffein, hozzájárulhatnak a vesekő kialakulásához. Az A, D, C-vitaminok túlzott fogyasztása és az alacsony B-vitamin szint is szerepet játszhat a vesekő kialakulásában.
 • Magas kalcium- és oxalátszintek: A vizeletben jelen lévő magas kalcium- vagy oxalátszintek hozzájárulhatnak a vesekő kialakulásához. A vesekő legtöbb típusa ugyanis ezen anyagok kikristályosodása miatt alakul ki. Bizonyos gyógyszerek fokozzák ezen anyagok magas szintjét a vizeletben.
 • Húgyúti rendellenességek: A húgyúti rendellenességek, például a húgyutak elzáródása, a vesico-ureteralis reflux vagy a vizelet áramlásának bármi módon történő akadályozása is növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát.
 • Elhízás, anyagcserezavar: Az elhízás vagy anyagcserezavar is vezethet a vesekő kialakulásához.

A vesekő tehát egy sok fájdalmat okozó, kellemetlen állapot, ami ráadásul visszatérő lehet. Természetes, hogy szeretnénk minél hamarabb és minél kíméletesebb módon megszabadulni a vesekőtől. Van egy jó hírünk a vesekő kapcsán: a vesekő eltávolítása lehetséges gyors, és fájdalommentes módon! A lökéshullám terápia segítségével a vesekő eltávolítása 20 perc alatt és fájdalommentesen történik.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a vesekő tünetei?

A vesekő tünetei változhatnak az érintett személy és a kő mérete szerint. A vesekő leggyakoribb tünetei közé tartozik:

 • Éles fájdalom: Az egyik legjellemzőbb tünet a hirtelen kialakuló és éles fájdalom, mely jellemzően a hát alsó részén vagy az oldalán alakul ki. A fájdalom a húgyutakban mozgó vesekő miatt jelentkezik.
 • Gyakori vizelés és égő érzés vizeléskor: A vesekő okozhat gyakori vizelési ingert és égő érzést amikor a vesekő áthalad a húgyutakon és távozni próbál.
 • Véres vizelet: A vesekő által okozott irritáció miatt a vizeletben vér is megjelenhet.
 • Hányinger és hányás: Az erős fájdalom gyakran hányingert és hányást is kiválthat.

Hogyan történik a vesekő eltávolítása?

A vesekő eltávolítása számos módon történhet. A vesekő eltávolítása függ a vesekő méretétől és típusától, valamint a tünetek súlyosságától. A vesekő kezelése attól is függ, hogy van-e valami, ami a vizelet áramlását akadályozná. A vesekő kezelési lehetőségei közé tartozik:

 • Nagy mennyiségű folyadékbevitel: Az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása segíthet a vesekő eltávolításában és a húgyutak tisztán tartásában. A sok folyadék abban is segít, hogy a vizelet tovább tudja oldatban tartani a sókat ez esetben.
 • Fájdalomcsillapítók: Az akut fájdalom enyhítése érdekében alkalmazhatnak fájdalomcsillapítókat.
 • Extracorporalis lökéshullám-terápia (ESWL): Ez a nem-invazív eljárás a köveket lökéshullámokkal széttöri, hogy könnyebben kiürüljenek. A későbbiekben részletesen is bemutatjuk a vesekő ezen eltávolítási módját.
 • Ureteroszkópia: Az eljárás során egy vékony csövet vezetnek a húgyutakon keresztül a közelben lévő kövekhez, és a cső segítségével eltávolítják vagy feltörik azokat.
 • Műtét: Nagy vagy nehezen eltávolítható vesekő esetén sebészeti beavatkozásra lehet szükség.

Ha valaki a vesekő tüneteit tapasztalja, fontos minél hamarabb orvossal konzultálni a vesekő miatt. A vesekő esetében a megfelelő kezelési tervet az orvos tudja meghatározni a kő típusa, mérete és az érintett egyéni körülményei alapján. A korai diagnózis jelentősen javíthatja a vesekő kezelésének sikerességét és csökkentheti a visszaesés kockázatát.

Kapcsolódó cikkünk

Hogyan lehet megszabadulni a vesekőtől?

Az esetek nagy részében valószínűleg az elégtelen folyadékbevitel, de táplálkozási szokások, például magas kálcium vagy oxalát tartalmú ételek-italok fogyasztása, bizonyos anyagcsere betegségek és a húgyútak anatómiai rendellenességei is elősegíthetik húgyúti kövek, így a vesekövek kialakulását. A témával kapcsolatos tudnivalókról dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész beszélt.

Van lehetőség arra, hogy a vesekő eltávolítása gyors és fájdalommentes legyen?

Igen, az Urológiai Központban is elérhető a lökéshullám terápia, mellyel gyorsan, akár 20 perc alatt és fájdalommentesen történik a vesekő eltávolítása. A vesekő eltávolítása számos módon történhet, amiket az előző bekezdésben röviden be is mutattunk. Minden eset egyedi, így a megfelelő kezelési módszert az urológiai kivizsgálás után a szakorvossal konzultálva lehet eldönteni. A lökéshullám terápia egy gyors és fájdalommentes lehetőség a vesekő eltávolítása érdekében. A lökéshullám terápia számos előnnyel rendelkezik, kezdve attól, hogy ez egy nem-invazív eljárás, tehát nincs szükség sebészeti bemetszésre. Egynapos sebészeti beavatkozásként történik a vesekő zúzása a lökéshullám terápia által, tehát nem szükséges a beavatkozás után a kórházi bennfekvés. Ez is a lökéshullám terápia nagy előnye, azonban tisztában kell lennünk a kockázatokkal is. A lökéshullám terápia nem minden esetben alkalmazható hatékonyan a vesekő eltávolítása érdekében. A lökéshullám terápia hatékonysága függ a vesekő típusától, méretétől és elhelyezkedésétől. Nagyobb és keményebb vesekő esetén, vagy ha a vesekő túl közel van a hátfalhoz, a lökéshullám terápia hatékonysága csökkenhet. Fontos megjegyezni azt is, hogy a lökéshullám terápia nem mindig szünteti meg teljesen a vesekő problémáját, és a kezelés után is figyelemmel kell kísérni az esetet. Egy részletes urológiai kivizsgálás után a beteg egyedi körülményeinek és a vesekő jellemzőinek figyelembevételével határozza meg az orvos, hogy az illető számára javasolt-e a lökéshullám terápia megkezdése, vagy más módon történjen a vesekő eltávolítása.

Mi az a lökéshullám terápia?

Az extracorporalis (testen kívüli) lökéshullám terápia (ESWL) egy nem-invazív eljárás, amely hasznos a vesekő eltávolítása során és a húgyhólyagkövek kezelésében. Ez a terápiás módszer lényegében a vesekő széttörésére vagy apró részekre törésére szolgál, hogy azok könnyebben kiürülhessenek a húgyutakon keresztül. A lökéshullám terápia egynapos sebészi beavatkozásként történik, melynek során nagy energiájú lökéshullámokat, impulzusokat alkalmaznak. A lökéshullám terápia a testen kívül történik, nem szükséges hozzá sebészi bemetszés. A lökéshullámokat a vesekő felé irányítják, hogy a hullámok a követ apró darabokra törjék. A lökéshullám terápia során tehát a vesekő kisebb részecskékre bomlik, ezeket a kisebb részecskéket pedig a szervezet könnyebben ki tudja üríteni. A lökéshullám terápiával tehát a vesekő eltávolítása fájdalommentes és az esetek nagy százalékában semmilyen érzéstelenítést nem igényel. A lökéshullám terápia az egyéni körülményektől függően 20-40 percig tarthat, a vesekő ürítése apróbb darabokban azonban az ezt követő napokban várható.

Hogyan zajlik a vesekő eltávolítása a lökéshullám terápia során?

A lökéshullám terápia folyamata és a vesekő eltávolítása a következő lépésekből áll:Lökéshullám terápia - Urológiai Központ

 • Beteg előkészítése: A pácienst előzetes vizsgálatoknak vetik alá annak érdekében, hogy meghatározzák a vesekő pontos méretét, típusát és helyét. A lökéshullám terápia nem mindenki számára a legjobb módszer a vesekő eltávolítása érdekében. Részletes kivizsgálás szükséges annak meghatározásához, hogy ki esetében lehet hasznos a lökéshullám terápia.
 • Helyi érzéstelenítés: Az érintett területet érzésteleníthetik vagy a beteget elaltatják, hogy minimalizálják a fájdalmat és a kényelmetlenséget. A lökéshullám terápia legtöbb esetében azonban nincsen szükség érzéstelenítésre.
 • Lökéshullámok kibocsátása: Egy speciális eszközt, egy lökéshullám generátort alkalmaznak a vesekő irányába. Ez az eszköz lökéshullámokat generál, amelyek célja a kő felrobbantása vagy apróbb darabokra törése. Így már könnyebb a vesekő eltávolítása.
 • Kövek ürítése: A lökéshullám terápia utáni napokban a vesekő eltávolítása apróbb darabokban történik, vizelettel ürül. A beteg érezheti a vesekő mozgását és a távozását vizeletürítéskor. A kisebb kődarabokat a szervezet természetesen kiüríti a vizelettel. A lökéshullám terápia lényege, hogy ezt a természetes folyamatot elősegítsük.

  Téma szakértői

  Dr. Nagy Károly PhD

  Dr. Nagy Károly PhD

  urológus
  Dr. Kállai László

  Dr. Kállai László

  urológus, sebész
  Dr. Böszörményi-Nagy Géza

  Dr. Böszörményi-Nagy Géza

  urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!