Férfi véres vizelet

Férfi véres vizelet

Módosítva: 2024.02.06 10:49

A férfiaknál előforduló véres vizelet hátterében számos ok állhat. Elsőre a vizelet véres látványa igencsak ijesztőnek tűnhet, főként hogyha egyéb tünetekkel is társul. A leggyakoribb kísérő tünetek a fájdalmas vizeletürítés, derék-táji fájdalom, égő érzés vizeletürítéskor, gyakori vizelési inger. Fontos utánajárni, hogy mi állhat a véres vizelet (orvosi kifejezéssel heamaturia) hátterében. Egészen egyszerű étrendi okokól kezdve a banális fertőzéseken át a súlyos betegségekig sok minden okozhatja a férfiaknál jelentkező véres vizeletet. A véres vizelet ráadásul gyakori a férfiaknál is, bármelyik korosztályt érintheti, sokan pedig visszatérő állapotról számolnak be.  
Az alábbaikban a férfi véres vizeletről olvashat majd; összegyűjtöttük a férfi véres vizelet tüneteit, leggyakoribb okait, rizikó faktorait, kivizsgálását, kezelését.

Férfi véres vizelettel kapcsolatos szolgáltatásaink
Mik lehetnek a férfi véres vizelet tünetei? 
Mi okozza a férfi véres vizeletet?
Mik a férfi véres vizelet rizikófaktorai?
Hogyan diagnosztizálják a férfi véres vizeletet?
Mi a férfi véres vizelet kezelése?

Online Bejelentkezés

Dr. Rákász István

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Férfi véres vizelettel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mik lehetnek a férfi véres vizelet tünetei? 

A legszembetűnőbb tünet a férfi véres vizelet fennállásakor a vizelet megváltozott színe. A véres vizelet rózsaszínnek, pirosnak, vagy akár cola-színűnek is tűnhet, ennek oka, hogy a vörösvértestek megváltoztatják a vizelet eredeti sárgás színét. Kis mennyiségű vér is elegendő ahhoz, hogy a vizelet színe pirosra váltson. Ha szabad szemmel is látható a vér a vizeletben, az nagyobb mennyiségű vérvesztésre utal. Azonban a vérzés lehet olyan csekély, hogy csak a vizeletminta mikroszkópos vizsgálata során kerül felfedezésre. Ilyenkor csupán egy nagylabor vizsgálat során a vizeletminta elemzésekor derül fény a véres vizeletre.
A férfi véres vizelethez fájdalom is társulhat, melynek helye, erőssége és jellege a betegségre specifikus lehet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi okozza a férfi véres vizeletet?

Mi okozhatja a vizelet elszíneződését? A piros színű vizelet legyakoribb oka, hogy vörösvértestek találhatóak a vizeletben, mely megváltoztatja a színét. A férfi véres vizelet hátterében számos betegség állhat, mely a vizelet kiválasztásában és elvezetésében részt vevő bármely szervet érintheti; azaz a veséket, a húgyvezetékeket, húgyhólyagot, húgycsövet. Ugyanakkor szisztémás, egész testet érintő okok, genetikai tényezők és gyógyszerek is közre játszhatnak abban, hogy véres vizeletet tapasztaljanak a férfiak. Azonban a színváltozás hátterében fiziológiás okok is állhatnak, amik a mindennapi életünk részei és egyáltalán nem jelentenek betegséget.

Fiziológiás okok:

Táplálék, gyógyszerek: Érdekes módon, bizonyos táplálékok nagy mennyiségű fogyasztása, például cékla evése pirosra színezheti a vizelet színét. Ezenkívül a feketeszeder is vörös vizeletszínt eredményez, míg a rebarbara sötétbarnássá árnyalhatja a vizelet színét. Ugyanígy bizonyos gyógyszerek, például phenazopyridine vagy a thioradizine is vörösre festheti a vizeletet. A warfarin és a rifampicin narancs színűre, a metronidazol pedig sötétbarnára változtathatja a vizelet színét. Így érdemes visszagondolnunk étrendünkre, átnézni a gyógyszereinket, hogy talán ők okozhatták-e az elszíneződést.
 

Vesét érintő betegségek:

 • Vese fertőzése, vesemedence gyulladás: A fertőzés két irányból is elérheti a veséket véres vizeletet okozva, egyrészt a vizeletelvezető rendszeren keresztül felszálló fertőzésként, valamint a véráram által szállított kórokozókkal. Ha felszálló fertőzéskor nem csak a húgyutak, hanem a vesemedence is érintett, az komolyabb gyulladásra utal. A véres vizeleten kívül ilyenkor láz, derék fájás is megjelenhet tünetként.
 • Vesekő: A vizelet ásványianyag tartalma kicsapódhat, mely kis méretű, kemény köveket eredményez. A vesekő elhelyezkedésétől függően sokszor fájdalmatlan (ha a parenchymában van jelen), azonban erős fájdalmat okozhat, ha elzárja a vizeletelvezető rendszert, vagy ha azon át távozik. A felszín felsértésével kismértékű vérzéseket, véres vizeletet is okozhat.
 • Vese akut és krónikus betegségei: A vese kiválasztó, filtrációs egységének, a glomerulusnak a gyulladása. A háttérben számos ok állhat, pl. autoimmun eredet, fertőzés. A véres vizeleten kívül habos vizelet, ödéma, magas vérnyomás, kevés vagy akár hiányzó vizeletürítés is megjelenhet, mely panaszokkal minél előbb orvoshoz kell fordulni.
 • Vese daganatos betegsége: a daganatos betegségek a daganat növekedésével, szövetek pusztításával okozhatnak vérzést. A veserák a vesemedencébe törve véres vizelethez vezet.
 • Vese sérülése: Baleset következtében vagy ütésre (kontakt sportoknál, például foci, kézilabda) sérülhet a vese, melynek során vérzés keletkezik, véres vizeletet eredményezve.
 • Veseciszta bevérzése: A vese felszínén megjelenhetnek ciszták, egy genetikai betegségben (policisztás vese) pedig fokozott mértékben. Ezen veseciszták bevérzése is okozhat véres vizeletet.

  Kapcsolódó cikkünk

  Nem csak prosztatarákra utalhat az emelkedett PSA-szint

  Sok férfi félve ellenőrzi a PSA-szintjét a laborleleteiben, holott a prosztata specifikus antigén emelkedett szintje nem csak prosztatarákra utalhat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arról beszélt, milyen egyszerű és fontos vizsgálat a PSA-szint ellenőrzése, mi minden befolyásolja az eredményt, és milyen tünetek esetén szükséges az urológiai vizsgálat.

Vizeletelvezető rendszert érintő betegségek:

 • Húgyúti fertőzés (Urinary tract infection/UTI), húgyhólyaghurut: A húgycsőbe jutott baktériumok elérhetik a húgyhólyagot, ahol osztódva betegséget okozhatnak. A húgyhólyaghurut sürgető vizelési ingert okoz, gyakran tapasztalhatunk hosszú, időben elnyújtott vizelést, valamint fájdalmas, égő érzést vizeletürítés során. A vizeletnek zavaros színe lehet, bűzös illata, és véres vizelet is előfordulhat.
 • Húgyhólyag-kő, urolithiasis: a vizelet ásványianyag tartalma a veséhez hasonlóan a húgyhólyagban is kicsapódhat, itt okozva köveket és hasonló, akár fájdalmas tüneteket, véres vizeletet.
 • Húgyhólyagrák: Alattomosan, kevés tünettel jelentkezik, de ezek közé tartozik a véres vizelet, fájdalmas, sürgető vizelési inger, vizeletürítési nehézség és általános daganatra utaló panaszok, mint fogyás, éjszakai izzadás.
 • Megnagyobbodott prosztatamirigy, prostata hyperplasia: A prosztatamirigy szinte minden középkorú férfiban növekedésnek indul, melynek hátterében legtöbbször jóindulatú sejtszaporulat, hyperplasia áll. A prosztatamirigy a húgyhólyag alatt helyezkedik el, így a növekvő mérete nyomás alá helyezi a húgycső kezdeti szakaszát. A szűkület ellensúlyozására a húgyhólyag erősebben préselné a vizeletet, mely károsodást okozhat. A férfiak prosztata-hyperplasiakor gyakran tapasztalnak sürgető vizelési ingert, gyakori vizelési ingert vagy véresnek találhatják a vizeletüket. A prosztatamirigy gyulladása is ugyanilyen tünetekkel társul.
 • Prosztatamirigy-daganat: A véres vizeleten kívül fájdalmas, vértartalmú ejakuláció, derékban, medencetájon érzett fájdalom és általános daganatos panaszok hívhatják fel a figyelmet rá.

Egyéb okok:

 • Örökletes betegségek, genetikai zavarok, defektusok: például sarlósejtes vérszegénység, familiáris benignus haematuria
 • Gyógyszerek: cyclophosphamid (kemoterápiás szer), penicillin (antibiotikum), aspirin (vérlemezke-gátló, fájdalomcsillapító), heparin (véralvadásgátló)
 • Megterhelő fizikai aktivitás, például maraton-futás: A magas intenzitású fizikai aktivitás ritkán, de okozhat véres vizeletet. Ilyenkor egy héten belül spontán megszűnik a véres vizelet. Férfiak a gyakoribb fizikai aktivitás végzése miatt jobban ki vannak téve az ebből az okból eredő véres vizeletnek-
 • Kontakt sportok: A kontakt sportok során nemcsak a vesét érheti ütés, hanem a húgyhólyagot is, a sérülés pedig véres vizeletet okozhat.

Mik a férfi véres vizelet rizikófaktorai?

Minden férfi tapasztalhat véres vizeletet, gyermekektől kezdve az idősekig. Azonban vannak bizonyos tényezők, melyek fokozzák a véres vizelet előfordulási gyakoriságát:

 • Életkor: Középkorú és idősebb férfiak gyakrabban tapasztalhatnak véres vizeletet a megnagyobbodott prosztatamirigy miatt. Továbbá a daganatok előfordulási gyakorisága is emelkedik 50 éves kor felett.
 • Családi anamnézis: Ha a családban előfordult vesét érintő betegség, az növelheti ez esélyét annak, hogy újra megjelenjen egy másik családtagnál, ő is tapasztalja a véres vizeletet.
 • Gyógyszerek: a fent felsorolt gyógyszerek mellékhatásként okozhatnak véres vizeletet.
 • Nem megfelelő hidrálás fizikai aktivitás során: Ha nem fogyasztunk bőséges folyadékot a megterhelő sportokhoz, az is növelheti a véres vizelet előfordulását.
 • Prosztata megnagyobbodás: 50 éves kor feletti férfiak felénél jelentkeznek a prosztata megnagyobbodás miatti tünetek, köztük a véres vizelet, míg 80 éves kor felett ez a szám 90%-ra nő.
 • Katéterezés a közelmúltban: Katéterezés során felsérthetőek a húgyutak, valamit fertőzés is bevihető, ami jobban hajlamosít véres vizeletre.

Hogyan diagnosztizálják a férfi véres vizeletet?

 Vizelet tenyésztésAmint látható számos ok állhat a véres vizelet hátterében. Így fontos felkeresni orvosunkat, hogy közösen megtaláljuk az okot a háttérben. A kivizsgálás az anamnézis részletes felvételével kezdődik, külön kitérve a gyógyszerelésre, közelmúltbeli eseményekre (sport, fizikai aktivitás), családi anamnézisre. Ezt követi a fizikális vizsgálat vérnyomásméréssel, a vesék tapintásával ütögetésével, hogy fájdalmasak-e. Szükség lehet prosztata-vizsgálatra is férfiak esetében, ugyanis gyakran prosztata gondok állnak a véres vizelet hátterében. De ami elengedhetetlen, az a vér és vizelet-vizsgálat. Ennek során lehet megállapítani, hogy vannak-e vörösvértestek a vizeletben (még ha eddig nem is látszódtak, mikroszkópos véres vizelet), illetve tenyésztést végezni, hogy valamilyen fajta fertőzés okozza-e a panaszokat. Képalkotó vizsgálatokkal (UH, CT, MRI) a vérzés forrását keresik meg, például vesekövet. Szükség esetén cystoscopia is végezhető, melynek során közvetlenül a húgyhólyagból vesznek mintát, így a húgycsőben történt szennyeződés kizárható.
Néha azonban nem sikerül megtalálni a forrást, hogy mi okozhatta a véres vizeletet. Ilyenkor rendszeres kontroll-vizsgálatok válnak szükségessé, melynek során figyelik a véres vizelet alakulását. Ez különösen fontos, hogyha valakinek magasabb rizikó faktorai vannak a húgyhólyag daganat előfordulására. Ilyenek például a dohányzás, medencét ért besugárzás, vagy bizonyos vegyszerekkel való érintkezés.

Mi a férfi véres vizelet kezelése?

A véres vizelet kezelése nagyban függ attól, hogy mi okozta a vizeletben található vért. Fertőzés esetén antibiotikummal lehet a baktériumokat kiirtani, azonban mivel ezek gyakran rezisztens baktériumok (főként a kórházban szerzett fertőzések esetében), így szükség lehet vizelettenyésztést végezni és a kórokozó baktérium antibiotikum-érzékenységét pontosan feltérképezni. Így választható ki a leghatékonyabb gyógyszer a véres vizelet kezelésére.
Vese- és húgyhólyagkövek esetében a kezelés a kő méretétől is függ. Kisebb méretű köveket konzervatív terápiával is el lehet távolítani: a beteg fogyasszon sok folyadékot, valamint szükség esetén fájdalomcsillapítót és görcsoldót. Nagyobb méretű kövek esetében ultrahang segítségével kisebb méretűekre zúzzák őket, hogy azok már tudjanak ürülni majd vizelettel. Így eltávolíthatóak a véres vizeletet okozó kövek.
Daganatos betegség esetén onkoteam fog dönteni a kezelésről.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata