Férfi véres vizelet

Férfi véres vizelet

Létrehozva: 2023.03.19 13:09 Módosítva: 2023.03.21 13:40

A férfiaknál előforduló véres vizelet hátterében számos ok állhat. Elsőre a vizelet véres látványa igencsak ijesztőnek tűnhet, főként hogyha egyéb tünetekkel is társul. A leggyakoribb kísérő tünetek a fájdalmas vizeletürítés, derék-táji fájdalom, égő érzés vizeletürítéskor, gyakori vizelési inger. Fontos utánajárni, hogy mi állhat a véres vizelet (orvosi kifejezéssel heamaturia) hátterében. Egészen egyszerű étrendi okokól kezdve a banális fertőzéseken át a súlyos betegségekig sok minden okozhatja a férfiaknál jelentkező véres vizeletet. A véres vizelet ráadásul gyakori a férfiaknál is, bármelyik korosztályt érintheti, sokan pedig visszatérő állapotról számolnak be.  
Az alábbaikban a férfi véres vizeletről olvashat majd; összegyűjtöttük a férfi véres vizelet tüneteit, leggyakoribb okait, rizikó faktorait, kivizsgálását, kezelését.

Férfi véres vizelettel kapcsolatos szolgáltatásaink
Mik lehetnek a férfi véres vizelet tünetei? 
Mi okozza a férfi véres vizeletet?
Mik a férfi véres vizelet rizikófaktorai?
Hogyan diagnosztizálják a férfi véres vizeletet?
Mi a férfi véres vizelet kezelése?

Férfi véres vizelettel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mik lehetnek a férfi véres vizelet tünetei? 

A legszembetűnőbb tünet a férfi véres vizelet fennállásakor a vizelet megváltozott színe. A véres vizelet rózsaszínnek, pirosnak, vagy akár cola-színűnek is tűnhet, ennek oka, hogy a vörösvértestek megváltoztatják a vizelet eredeti sárgás színét. Kis mennyiségű vér is elegendő ahhoz, hogy a vizelet színe pirosra váltson. Ha szabad szemmel is látható a vér a vizeletben, az nagyobb mennyiségű vérvesztésre utal. Azonban a vérzés lehet olyan csekély, hogy csak a vizeletminta mikroszkópos vizsgálata során kerül felfedezésre. Ilyenkor csupán egy nagylabor vizsgálat során a vizeletminta elemzésekor derül fény a véres vizeletre.
A férfi véres vizelethez fájdalom is társulhat, melynek helye, erőssége és jellege a betegségre specifikus lehet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi okozza a férfi véres vizeletet?

Mi okozhatja a vizelet elszíneződését? A piros színű vizelet legyakoribb oka, hogy vörösvértestek találhatóak a vizeletben, mely megváltoztatja a színét. A férfi véres vizelet hátterében számos betegség állhat, mely a vizelet kiválasztásában és elvezetésében részt vevő bármely szervet érintheti; azaz a veséket, a húgyvezetékeket, húgyhólyagot, húgycsövet. Ugyanakkor szisztémás, egész testet érintő okok, genetikai tényezők és gyógyszerek is közre játszhatnak abban, hogy véres vizeletet tapasztaljanak a férfiak. Azonban a színváltozás hátterében fiziológiás okok is állhatnak, amik a mindennapi életünk részei és egyáltalán nem jelentenek betegséget.

Fiziológiás okok:

Táplálék, gyógyszerek: Érdekes módon, bizonyos táplálékok nagy mennyiségű fogyasztása, például cékla evése pirosra színezheti a vizelet színét. Ezenkívül a feketeszeder is vörös vizeletszínt eredményez, míg a rebarbara sötétbarnássá árnyalhatja a vizelet színét. Ugyanígy bizonyos gyógyszerek, például phenazopyridine vagy a thioradizine is vörösre festheti a vizeletet. A warfarin és a rifampicin narancs színűre, a metronidazol pedig sötétbarnára változtathatja a vizelet színét. Így érdemes visszagondolnunk étrendünkre, átnézni a gyógyszereinket, hogy talán ők okozhatták-e az elszíneződést.
 

Vesét érintő betegségek:

 • Vese fertőzése, vesemedence gyulladás: A fertőzés két irányból is elérheti a veséket véres vizeletet okozva, egyrészt a vizeletelvezető rendszeren keresztül felszálló fertőzésként, valamint a véráram által szállított kórokozókkal. Ha felszálló fertőzéskor nem csak a húgyutak, hanem a vesemedence is érintett, az komolyabb gyulladásra utal. A véres vizeleten kívül ilyenkor láz, derék fájás is megjelenhet tünetként.
 • Vesekő: A vizelet ásványianyag tartalma kicsapódhat, mely kis méretű, kemény köveket eredményez. A vesekő elhelyezkedésétől függően sokszor fájdalmatlan (ha a parenchymában van jelen), azonban erős fájdalmat okozhat, ha elzárja a vizeletelvezető rendszert, vagy ha azon át távozik. A felszín felsértésével kismértékű vérzéseket, véres vizeletet is okozhat.
 • Vese akut és krónikus betegségei: A vese kiválasztó, filtrációs egységének, a glomerulusnak a gyulladása. A háttérben számos ok állhat, pl. autoimmun eredet, fertőzés. A véres vizeleten kívül habos vizelet, ödéma, magas vérnyomás, kevés vagy akár hiányzó vizeletürítés is megjelenhet, mely panaszokkal minél előbb orvoshoz kell fordulni.
 • Vese daganatos betegsége: a daganatos betegségek a daganat növekedésével, szövetek pusztításával okozhatnak vérzést. A veserák a vesemedencébe törve véres vizelethez vezet.
 • Vese sérülése: Baleset következtében vagy ütésre (kontakt sportoknál, például foci, kézilabda) sérülhet a vese, melynek során vérzés keletkezik, véres vizeletet eredményezve.
 • Veseciszta bevérzése: A vese felszínén megjelenhetnek ciszták, egy genetikai betegségben (policisztás vese) pedig fokozott mértékben. Ezen veseciszták bevérzése is okozhat véres vizeletet.

  Kapcsolódó cikkünk

  Elégségesek a házi gyógymódok vesefertőzésnél?

  A vesefertőzés bizonyos baktériumok elterjedésének „köszönhető”, és dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint komoly esetekben nem elégséges a tünetek házilagos enyhítése. 

Vizeletelvezető rendszert érintő betegségek:

 • Húgyúti fertőzés (Urinary tract infection/UTI), húgyhólyaghurut: A húgycsőbe jutott baktériumok elérhetik a húgyhólyagot, ahol osztódva betegséget okozhatnak. A húgyhólyaghurut sürgető vizelési ingert okoz, gyakran tapasztalhatunk hosszú, időben elnyújtott vizelést, valamint fájdalmas, égő érzést vizeletürítés során. A vizeletnek zavaros színe lehet, bűzös illata, és véres vizelet is előfordulhat.
 • Húgyhólyag-kő, urolithiasis: a vizelet ásványianyag tartalma a veséhez hasonlóan a húgyhólyagban is kicsapódhat, itt okozva köveket és hasonló, akár fájdalmas tüneteket, véres vizeletet.
 • Húgyhólyagrák: Alattomosan, kevés tünettel jelentkezik, de ezek közé tartozik a véres vizelet, fájdalmas, sürgető vizelési inger, vizeletürítési nehézség és általános daganatra utaló panaszok, mint fogyás, éjszakai izzadás.
 • Megnagyobbodott prosztatamirigy, prostata hyperplasia: A prosztatamirigy szinte minden középkorú férfiban növekedésnek indul, melynek hátterében legtöbbször jóindulatú sejtszaporulat, hyperplasia áll. A prosztatamirigy a húgyhólyag alatt helyezkedik el, így a növekvő mérete nyomás alá helyezi a húgycső kezdeti szakaszát. A szűkület ellensúlyozására a húgyhólyag erősebben préselné a vizeletet, mely károsodást okozhat. A férfiak prosztata-hyperplasiakor gyakran tapasztalnak sürgető vizelési ingert, gyakori vizelési ingert vagy véresnek találhatják a vizeletüket. A prosztatamirigy gyulladása is ugyanilyen tünetekkel társul.
 • Prosztatamirigy-daganat: A véres vizeleten kívül fájdalmas, vértartalmú ejakuláció, derékban, medencetájon érzett fájdalom és általános daganatos panaszok hívhatják fel a figyelmet rá.

Egyéb okok:

 • Örökletes betegségek, genetikai zavarok, defektusok: például sarlósejtes vérszegénység, familiáris benignus haematuria
 • Gyógyszerek: cyclophosphamid (kemoterápiás szer), penicillin (antibiotikum), aspirin (vérlemezke-gátló, fájdalomcsillapító), heparin (véralvadásgátló)
 • Megterhelő fizikai aktivitás, például maraton-futás: A magas intenzitású fizikai aktivitás ritkán, de okozhat véres vizeletet. Ilyenkor egy héten belül spontán megszűnik a véres vizelet. Férfiak a gyakoribb fizikai aktivitás végzése miatt jobban ki vannak téve az ebből az okból eredő véres vizeletnek-
 • Kontakt sportok: A kontakt sportok során nemcsak a vesét érheti ütés, hanem a húgyhólyagot is, a sérülés pedig véres vizeletet okozhat.

Mik a férfi véres vizelet rizikófaktorai?

Minden férfi tapasztalhat véres vizeletet, gyermekektől kezdve az idősekig. Azonban vannak bizonyos tényezők, melyek fokozzák a véres vizelet előfordulási gyakoriságát:

 • Életkor: Középkorú és idősebb férfiak gyakrabban tapasztalhatnak véres vizeletet a megnagyobbodott prosztatamirigy miatt. Továbbá a daganatok előfordulási gyakorisága is emelkedik 50 éves kor felett.
 • Családi anamnézis: Ha a családban előfordult vesét érintő betegség, az növelheti ez esélyét annak, hogy újra megjelenjen egy másik családtagnál, ő is tapasztalja a véres vizeletet.
 • Gyógyszerek: a fent felsorolt gyógyszerek mellékhatásként okozhatnak véres vizeletet.
 • Nem megfelelő hidrálás fizikai aktivitás során: Ha nem fogyasztunk bőséges folyadékot a megterhelő sportokhoz, az is növelheti a véres vizelet előfordulását.
 • Prosztata megnagyobbodás: 50 éves kor feletti férfiak felénél jelentkeznek a prosztata megnagyobbodás miatti tünetek, köztük a véres vizelet, míg 80 éves kor felett ez a szám 90%-ra nő.
 • Katéterezés a közelmúltban: Katéterezés során felsérthetőek a húgyutak, valamit fertőzés is bevihető, ami jobban hajlamosít véres vizeletre.

Hogyan diagnosztizálják a férfi véres vizeletet?

 Vizelet tenyésztésAmint látható számos ok állhat a véres vizelet hátterében. Így fontos felkeresni orvosunkat, hogy közösen megtaláljuk az okot a háttérben. A kivizsgálás az anamnézis részletes felvételével kezdődik, külön kitérve a gyógyszerelésre, közelmúltbeli eseményekre (sport, fizikai aktivitás), családi anamnézisre. Ezt követi a fizikális vizsgálat vérnyomásméréssel, a vesék tapintásával ütögetésével, hogy fájdalmasak-e. Szükség lehet prosztata-vizsgálatra is férfiak esetében, ugyanis gyakran prosztata gondok állnak a véres vizelet hátterében. De ami elengedhetetlen, az a vér és vizelet-vizsgálat. Ennek során lehet megállapítani, hogy vannak-e vörösvértestek a vizeletben (még ha eddig nem is látszódtak, mikroszkópos véres vizelet), illetve tenyésztést végezni, hogy valamilyen fajta fertőzés okozza-e a panaszokat. Képalkotó vizsgálatokkal (UH, CT, MRI) a vérzés forrását keresik meg, például vesekövet. Szükség esetén cystoscopia is végezhető, melynek során közvetlenül a húgyhólyagból vesznek mintát, így a húgycsőben történt szennyeződés kizárható.
Néha azonban nem sikerül megtalálni a forrást, hogy mi okozhatta a véres vizeletet. Ilyenkor rendszeres kontroll-vizsgálatok válnak szükségessé, melynek során figyelik a véres vizelet alakulását. Ez különösen fontos, hogyha valakinek magasabb rizikó faktorai vannak a húgyhólyag daganat előfordulására. Ilyenek például a dohányzás, medencét ért besugárzás, vagy bizonyos vegyszerekkel való érintkezés.

Mi a férfi véres vizelet kezelése?

A véres vizelet kezelése nagyban függ attól, hogy mi okozta a vizeletben található vért. Fertőzés esetén antibiotikummal lehet a baktériumokat kiirtani, azonban mivel ezek gyakran rezisztens baktériumok (főként a kórházban szerzett fertőzések esetében), így szükség lehet vizelettenyésztést végezni és a kórokozó baktérium antibiotikum-érzékenységét pontosan feltérképezni. Így választható ki a leghatékonyabb gyógyszer a véres vizelet kezelésére.
Vese- és húgyhólyagkövek esetében a kezelés a kő méretétől is függ. Kisebb méretű köveket konzervatív terápiával is el lehet távolítani: a beteg fogyasszon sok folyadékot, valamint szükség esetén fájdalomcsillapítót és görcsoldót. Nagyobb méretű kövek esetében ultrahang segítségével kisebb méretűekre zúzzák őket, hogy azok már tudjanak ürülni majd vizelettel. Így eltávolíthatóak a véres vizeletet okozó kövek.
Daganatos betegség esetén onkoteam fog dönteni a kezelésről.

Téma szakértői

Dr. Bajor Gábor

Dr. Bajor Gábor

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok