Csíp a vizelet? Ez állhat a háttérben

Csíp a vizelet? Ez állhat a háttérben

Módosítva: 2023.12.04 22:04

A vizeléssel kapcsolatos panaszok nagyon kellemetlenek tudnak lenni. Ezek között is nagy szenvedést okoz az, amikor csíp a vizelet. Ha csíp a vizelet, sokszor már félünk az ismételt élménytől és a következő vizeletürítéstől. Habár a háttérben leggyakrabban húgyúti fertőzés áll, de a csípő vizelet nem minden esete vezethető vissza fertőzésre. Ha valaki úgy érzi, hogy csíp a vizelet, előfordulhat, hogy vesekő áll a panasza mögött.

Vesekővel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Miért csíp a vizelet?
Vesekő miatt is lehet, hogy csíp a vizelet?
Mi az a vesekő?
Mik a vesekő egyéb tünetei?
Hogyan lehet megállapítani, hogy vesekő vagy valami más miatt csíp a vizelet?
Hogyan zajlik a vesekő kezelése?
Mit lehet tenni a vesekő megelőzése érdekében?

Vesekővel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Miért csíp a vizelet?

Ha valaki azt tapasztalja, hogy csíp a vizelet, az első betegség, ami eszébe jut a húgyúti fertőzés, vagy más néven ,,felfázás”. Ez a felvetés helyes, ugyanis valóban, amennyiben csíp a vizelet, a leggyakoribb ok a húgyúti fertőzés. Ez húgyutakban (húgycső, hólyag, vese) kialakuló bakteriális fertőzést jelenti. Leggyakrabban a bélből származó baktériumok okozhatják ezt a betegséget. Ebben az esetben a csípő, égő érzés a vizeletürítés során jelentkezik.

Gondolnunk kell azonban más betegségekre is, amennyiben csíp a vizelet. Ezek kevésbé gyakori állapotok, de sok esetben súlyosabbak, mint a húgyúti fertőzés, így minden esetben ki kell őket zárni, ha csíp a vizelet. A vizeletcsípés mögött álló egyéb, lehetséges okok:

 • Fájdalmas hólyag szindróma: A fájdalmas hólyag szindróma egy olyan állapot, amely egyértelmű ok nélkül krónikus fájdalmat okoz. Más krónikus betegségek mellett is jelentkezhet, például fibromyalgia,  irritábilis bél szindróma (IBS) vagy vulvodynia mellett. A fájdalmas hólyagszindróma megnehezítheti az illető számára az otthonon kívüli társas életet és az alvást. Szex közben is fájdalmat okozhat.
 • Húgykövesség: A hólyagkövek a hólyagban felhalmozódott ásványi anyagok. Ha ezek a kövek elég kicsik ahhoz, hogy a vizelettel távozzanak, nem feltétlenül okoznak tüneteket. A nagyobbak azonban a húgyutakon keresztüli mozgásuk során irritációt és fájdalmat okozhatnak.
 • STI (szexuális úton terjedő fertőzés): Bizonyos szexuális úton terjedő fertőzések, például a chlamydia vagy a gonorrhoea, okozhatják a vizelet csípését.
 • Prosztata gyulladás: A prosztata gyulladás a férfiakat érintő fájdalmas betegség. A bakteriális fertőzés lehetséges ok, de sérülés, izomfeszülés vagy prosztatakő is felelős lehet a prosztata gyulladásért. A sérülés vagy fertőzés duzzanatot okozhat a prosztata körül, amely hatással lehet az idegekre és fájdalmat okozhat.
 • Allergiák vagy irritáció: Bizonyos irritáló anyagok, például bizonyos szappanok, tusfürdők, szagtalanítók vagy intim higiéniás termékek, allergiát vagy irritációt okozhatnak a húgycső környékén. Ezen anyagok használata után előfordulhat, hogy az első vizeletürítéskor csíp a vizelet. Ha a vizelettel kimossuk az irritáló anyagot, megszűnik a kellemetlen tünet.
 • Daganatok vagy polipok: Ritkábban előforduló esetekben a húgyutakban lévő daganatok vagy polipok is okozhatnak irritációt és fájdalmat.
 • Húgycsőszűkület: A húgycsőszűkület hátterében sérülés vagy fertőzés állhat, ami a húgycső részleges vagy akár teljes elzáródását okozhatja. Amellett, hogy csíp a vizelet, a legnyilvánvalóbb tünet a vizeletáramlás csökkenése. A probléma általában megszűnik, miután a sérülés begyógyult, vagy az illető STI-kezelésben részesült. Ellenkező esetben műtétre lehet szükség a szűkület oldásához.

  Kapcsolódó cikkünk

  Fájdalmas vizelés - kismedencei fájdalom szindróma is okozhatja

  A fájdalmas vizelés egy gyakori tünet, amelyet számos betegség, állapot okozhat, bár az utóbbi időben, mintegy civilizációs betegségként egyre gyakrabban húzódik meg krónikus kismedencei fájdalom szindróma a panasz mögött. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa az okokról, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Vesekő miatt is lehet, hogy csíp a vizelet?

Az előző bekezdésben összegyűjtöttünk számos okot, ami miatt előfordulhat, hogy csíp a vizelet. Valójában azonban van egy ezeknél gyakoribb betegség, aminek tünete az, hogy csíp a vizelet. A vesekő a lakosság 5-15 %-át érintő betegség, mely gyakoribb a férfiak körében. A vesekő a vizeletben lévő ásványi anyagok felhalmozódása miatt keletkezik a vesékben. A vesekő a húgyutakon keresztül ürül. A vesekő különböző méretű lehet, és néhány vesekő anélkül ürül, hogy észlelnék. A vesekő okozhat fájdalmat, de az is előfordulhat, hogy csíp a vizelet. Ennek oka, hogy a vesekő haladása során felsérti vagy akár el is zárhatja a húgyvezetéket. Ez fájdalmat, gyulladást és a vizelet visszaszivárgását okozhatja a vesébe. Alkalmanként a vesekő irritációt okozhat a húgycsövön áthaladva, ami következtében csíp a vizelet. Nagyon ritkán a vesekő húgycsőben elzáródást vagy dugulást is okozhat.

Mi az a vesekő?

A vesekő, más néven nefrolithiasis, egy gyakori és fájdalmas állapot, Csíp a vizelet? Ez állhat a háttérbenamely akkor alakul ki, amikor a vesékben kicsapódott ásványi anyagokból kristályos képződmények alakulnak ki. A vesekő különböző méretű és formájú lehet, és az érintetteknél különböző tüneteket és fájdalmakat okozhat. A vesekő képződésének hátterében az áll, hogy a vizelet ásványianyag tartalma túlzott mértékben megnő. Ha az ásványianyag tartalom egy bizonyos koncentráció felé emelkedik a vizeletben, az nem tudja többé oldatban tartani és megindul a vesekő képződés. Ez ugyanolyan mechanizmus, mint a só oldatban tartása. A vesekő hátterében álló okok azonban sokkal összetettebbek lehetnek. Segíti a vesekő képződését minden olyan állapot, amikor vagy kevés vizet tartalmaz a vizelet (kevés vizet iszik az illető), vagy sok ásványi anyagot tartalmaz a vizelet, vagy a vizelet pang a vesében és ez időt ad a vesekő képződésére. A vesekő képződését befolyásoló tényezők közé tartozik többek között a genetikai hajlam, a nem megfelelő táplálkozás, a csökkent folyadékbevitel és a vesebetegségek. A vesekő kialakulásában az életmódnak is komoly szerepe van. A vesekő kialakulását segíti a túl sok só és cukor az étrendben, az elhízás és az elégtelen mennyiségű vízfogyasztás. A leggyakoribb típusú vesekő a kalcium-oxalát kő, de más típusok is előfordulhatnak, például húgysavkő vagy cisztinkő.

Mik a vesekő egyéb tünetei?

A vesekőképződés tünetei változóak lehetnek, és a kő méretétől, helyétől és mozgásától függenek. A vesekő egyik leggyakoribb jele a hirtelen kialakuló, heves deréktáji fájdalom, amely az alsó hasba és a gáttájékra, a nemi szervek irányába sugárzik. Egyéb tünetek közé tartozik a gyakori vizelési inger és a véres vizelet. A vesekő tünete lehet még a hányinger vagy hányás, valamint a zavaros vagy rossz szagú vizelet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan lehet megállapítani, hogy vesekő vagy valami más miatt csíp a vizelet?

A vesekő diagnózisának felállításához általában több vizsgálatra is szükség van, hogy kizárjunk olyan más betegségeket, amik miatt szintén csíp a vizelet. Ha kezelőorvosa vesekőre gyanakszik a következő vizsgálatokat kérheti:

 • Vérvétel: A vérvizsgálat kimutathatja, hogy túl sok kalcium vagy húgysav van a vérben, valamint a vesék működéséről is tájékoztatást ad.
 • Vizeletvizsgálat: A 24 órás gyűjtött vizeletvizsgálat kimutathatja, hogy túl sok vesekő képző ásványi anyagot vagy túl kevés megelőző anyagot választ ki a szervezete.
 • Vesekő elemzése: A vizelettel távozott apró méretű vesekő elemzésére is szükség lehet. Ezáltal meghatározható a vesekő összetétele.
 • Ultrahang: Az ultrahang egy nem invazív vizsgálat, gyorsan és egyszerűen elvégezhető képalkotó vizsgálat, mellyel azonosítható a vesekő.
 • CT: A CT egy olyan másik képalkotó lehetőség, amivel még az apróbb vesekő is látható. A hasi röntgen alkalmazása nem javasolt, mert az nem tudja kimutatni a kisebb méretű vesekő jelenlétét.

Hogyan zajlik a vesekő kezelése?

A vesekő kezelésének módja a vesekő méretétől, típusától és az okozott tünetek súlyosságától függ. Kis méretű vesekő esetén a folyadékbevitel növelése napi 2-3 literre, diétás változtatások és a fájdalomcsillapítók alkalmazása elegendő lehet. A vesekő kiürítésében egy gyógyszer, az úgynevezett alfa-blokkoló is segíthet. Ez a gyógyszer ellazítja a húgyvezetékben lévő izmokat, így segíti a vesekő gyorsabb és kevesebb fájdalommal történő kiürülését. Nagyobb kövek esetén lökéshullámterápia (ESWT) vagy ureteroszkópos beavatkozás is szükséges lehet a kő eltávolításához. A lökéshullámterápia során hanghullámok segítségével erős rezgéseket (lökéshullámokat) hoznak létre, amelyek a köveket apró, vizelettel kiüríthető darabokra törik. Nagy, akadályozó kövek esetén sebészeti beavatkozásra (például ureteroszkópiára vagy laparoszkópiára) lehet szükség.

Mit lehet tenni a vesekő megelőzése érdekében?

A vesekő megelőzésének kulcsa a megfelelő hidratáció, az egészséges étrend és az életmódbeli változtatások. A bőséges folyadékbevitel csökkenti a vesekő képződésének kockázatát. Az egészséges étrend, amely kiegyensúlyozott mennyiségű kalciumot tartalmaz, valamint a só- és oxalátgazdag (például spenót) élelmiszerek csökkentése is segíthet a vesekő képződés megelőzésében. A vesekő jellegzetes tünetei esetén fontos az orvosi segítség kérésére.

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK