Csíp a vizelet? Ez állhat a háttérben

Csíp a vizelet? Ez állhat a háttérben

Létrehozva: 2023.12.04 21:39 Módosítva: 2023.12.04 22:04

A vizeléssel kapcsolatos panaszok nagyon kellemetlenek tudnak lenni. Ezek között is nagy szenvedést okoz az, amikor csíp a vizelet. Ha csíp a vizelet, sokszor már félünk az ismételt élménytől és a következő vizeletürítéstől. Habár a háttérben leggyakrabban húgyúti fertőzés áll, de a csípő vizelet nem minden esete vezethető vissza fertőzésre. Ha valaki úgy érzi, hogy csíp a vizelet, előfordulhat, hogy vesekő áll a panasza mögött.

Vesekővel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Miért csíp a vizelet?
Vesekő miatt is lehet, hogy csíp a vizelet?
Mi az a vesekő?
Mik a vesekő egyéb tünetei?
Hogyan lehet megállapítani, hogy vesekő vagy valami más miatt csíp a vizelet?
Hogyan zajlik a vesekő kezelése?
Mit lehet tenni a vesekő megelőzése érdekében?

Vesekővel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Miért csíp a vizelet?

Ha valaki azt tapasztalja, hogy csíp a vizelet, az első betegség, ami eszébe jut a húgyúti fertőzés, vagy más néven ,,felfázás”. Ez a felvetés helyes, ugyanis valóban, amennyiben csíp a vizelet, a leggyakoribb ok a húgyúti fertőzés. Ez húgyutakban (húgycső, hólyag, vese) kialakuló bakteriális fertőzést jelenti. Leggyakrabban a bélből származó baktériumok okozhatják ezt a betegséget. Ebben az esetben a csípő, égő érzés a vizeletürítés során jelentkezik.

Gondolnunk kell azonban más betegségekre is, amennyiben csíp a vizelet. Ezek kevésbé gyakori állapotok, de sok esetben súlyosabbak, mint a húgyúti fertőzés, így minden esetben ki kell őket zárni, ha csíp a vizelet. A vizeletcsípés mögött álló egyéb, lehetséges okok:

 • Fájdalmas hólyag szindróma: A fájdalmas hólyag szindróma egy olyan állapot, amely egyértelmű ok nélkül krónikus fájdalmat okoz. Más krónikus betegségek mellett is jelentkezhet, például fibromyalgia,  irritábilis bél szindróma (IBS) vagy vulvodynia mellett. A fájdalmas hólyagszindróma megnehezítheti az illető számára az otthonon kívüli társas életet és az alvást. Szex közben is fájdalmat okozhat.
 • Húgykövesség: A hólyagkövek a hólyagban felhalmozódott ásványi anyagok. Ha ezek a kövek elég kicsik ahhoz, hogy a vizelettel távozzanak, nem feltétlenül okoznak tüneteket. A nagyobbak azonban a húgyutakon keresztüli mozgásuk során irritációt és fájdalmat okozhatnak.
 • STI (szexuális úton terjedő fertőzés): Bizonyos szexuális úton terjedő fertőzések, például a chlamydia vagy a gonorrhoea, okozhatják a vizelet csípését.
 • Prosztata gyulladás: A prosztata gyulladás a férfiakat érintő fájdalmas betegség. A bakteriális fertőzés lehetséges ok, de sérülés, izomfeszülés vagy prosztatakő is felelős lehet a prosztata gyulladásért. A sérülés vagy fertőzés duzzanatot okozhat a prosztata körül, amely hatással lehet az idegekre és fájdalmat okozhat.
 • Allergiák vagy irritáció: Bizonyos irritáló anyagok, például bizonyos szappanok, tusfürdők, szagtalanítók vagy intim higiéniás termékek, allergiát vagy irritációt okozhatnak a húgycső környékén. Ezen anyagok használata után előfordulhat, hogy az első vizeletürítéskor csíp a vizelet. Ha a vizelettel kimossuk az irritáló anyagot, megszűnik a kellemetlen tünet.
 • Daganatok vagy polipok: Ritkábban előforduló esetekben a húgyutakban lévő daganatok vagy polipok is okozhatnak irritációt és fájdalmat.
 • Húgycsőszűkület: A húgycsőszűkület hátterében sérülés vagy fertőzés állhat, ami a húgycső részleges vagy akár teljes elzáródását okozhatja. Amellett, hogy csíp a vizelet, a legnyilvánvalóbb tünet a vizeletáramlás csökkenése. A probléma általában megszűnik, miután a sérülés begyógyult, vagy az illető STI-kezelésben részesült. Ellenkező esetben műtétre lehet szükség a szűkület oldásához.

  Kapcsolódó cikkünk

  Fájdalmas vizelés? Ilyen okai lehetnek

  A fájdalmas vizelés gyakoribb tünet nőknél, mint férfiaknál, de mindkét nem tapasztalhatja a fájdalmat, a diszkomfortot, az égő érzést vizelés közben. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a panasz mögött húzó gyakori okokat vette számba. 

Vesekő miatt is lehet, hogy csíp a vizelet?

Az előző bekezdésben összegyűjtöttünk számos okot, ami miatt előfordulhat, hogy csíp a vizelet. Valójában azonban van egy ezeknél gyakoribb betegség, aminek tünete az, hogy csíp a vizelet. A vesekő a lakosság 5-15 %-át érintő betegség, mely gyakoribb a férfiak körében. A vesekő a vizeletben lévő ásványi anyagok felhalmozódása miatt keletkezik a vesékben. A vesekő a húgyutakon keresztül ürül. A vesekő különböző méretű lehet, és néhány vesekő anélkül ürül, hogy észlelnék. A vesekő okozhat fájdalmat, de az is előfordulhat, hogy csíp a vizelet. Ennek oka, hogy a vesekő haladása során felsérti vagy akár el is zárhatja a húgyvezetéket. Ez fájdalmat, gyulladást és a vizelet visszaszivárgását okozhatja a vesébe. Alkalmanként a vesekő irritációt okozhat a húgycsövön áthaladva, ami következtében csíp a vizelet. Nagyon ritkán a vesekő húgycsőben elzáródást vagy dugulást is okozhat.

Mi az a vesekő?

A vesekő, más néven nefrolithiasis, egy gyakori és fájdalmas állapot, Csíp a vizelet? Ez állhat a háttérbenamely akkor alakul ki, amikor a vesékben kicsapódott ásványi anyagokból kristályos képződmények alakulnak ki. A vesekő különböző méretű és formájú lehet, és az érintetteknél különböző tüneteket és fájdalmakat okozhat. A vesekő képződésének hátterében az áll, hogy a vizelet ásványianyag tartalma túlzott mértékben megnő. Ha az ásványianyag tartalom egy bizonyos koncentráció felé emelkedik a vizeletben, az nem tudja többé oldatban tartani és megindul a vesekő képződés. Ez ugyanolyan mechanizmus, mint a só oldatban tartása. A vesekő hátterében álló okok azonban sokkal összetettebbek lehetnek. Segíti a vesekő képződését minden olyan állapot, amikor vagy kevés vizet tartalmaz a vizelet (kevés vizet iszik az illető), vagy sok ásványi anyagot tartalmaz a vizelet, vagy a vizelet pang a vesében és ez időt ad a vesekő képződésére. A vesekő képződését befolyásoló tényezők közé tartozik többek között a genetikai hajlam, a nem megfelelő táplálkozás, a csökkent folyadékbevitel és a vesebetegségek. A vesekő kialakulásában az életmódnak is komoly szerepe van. A vesekő kialakulását segíti a túl sok só és cukor az étrendben, az elhízás és az elégtelen mennyiségű vízfogyasztás. A leggyakoribb típusú vesekő a kalcium-oxalát kő, de más típusok is előfordulhatnak, például húgysavkő vagy cisztinkő.

Mik a vesekő egyéb tünetei?

A vesekőképződés tünetei változóak lehetnek, és a kő méretétől, helyétől és mozgásától függenek. A vesekő egyik leggyakoribb jele a hirtelen kialakuló, heves deréktáji fájdalom, amely az alsó hasba és a gáttájékra, a nemi szervek irányába sugárzik. Egyéb tünetek közé tartozik a gyakori vizelési inger és a véres vizelet. A vesekő tünete lehet még a hányinger vagy hányás, valamint a zavaros vagy rossz szagú vizelet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan lehet megállapítani, hogy vesekő vagy valami más miatt csíp a vizelet?

A vesekő diagnózisának felállításához általában több vizsgálatra is szükség van, hogy kizárjunk olyan más betegségeket, amik miatt szintén csíp a vizelet. Ha kezelőorvosa vesekőre gyanakszik a következő vizsgálatokat kérheti:

 • Vérvétel: A vérvizsgálat kimutathatja, hogy túl sok kalcium vagy húgysav van a vérben, valamint a vesék működéséről is tájékoztatást ad.
 • Vizeletvizsgálat: A 24 órás gyűjtött vizeletvizsgálat kimutathatja, hogy túl sok vesekő képző ásványi anyagot vagy túl kevés megelőző anyagot választ ki a szervezete.
 • Vesekő elemzése: A vizelettel távozott apró méretű vesekő elemzésére is szükség lehet. Ezáltal meghatározható a vesekő összetétele.
 • Ultrahang: Az ultrahang egy nem invazív vizsgálat, gyorsan és egyszerűen elvégezhető képalkotó vizsgálat, mellyel azonosítható a vesekő.
 • CT: A CT egy olyan másik képalkotó lehetőség, amivel még az apróbb vesekő is látható. A hasi röntgen alkalmazása nem javasolt, mert az nem tudja kimutatni a kisebb méretű vesekő jelenlétét.

Hogyan zajlik a vesekő kezelése?

A vesekő kezelésének módja a vesekő méretétől, típusától és az okozott tünetek súlyosságától függ. Kis méretű vesekő esetén a folyadékbevitel növelése napi 2-3 literre, diétás változtatások és a fájdalomcsillapítók alkalmazása elegendő lehet. A vesekő kiürítésében egy gyógyszer, az úgynevezett alfa-blokkoló is segíthet. Ez a gyógyszer ellazítja a húgyvezetékben lévő izmokat, így segíti a vesekő gyorsabb és kevesebb fájdalommal történő kiürülését. Nagyobb kövek esetén lökéshullámterápia (ESWT) vagy ureteroszkópos beavatkozás is szükséges lehet a kő eltávolításához. A lökéshullámterápia során hanghullámok segítségével erős rezgéseket (lökéshullámokat) hoznak létre, amelyek a köveket apró, vizelettel kiüríthető darabokra törik. Nagy, akadályozó kövek esetén sebészeti beavatkozásra (például ureteroszkópiára vagy laparoszkópiára) lehet szükség.

Mit lehet tenni a vesekő megelőzése érdekében?

A vesekő megelőzésének kulcsa a megfelelő hidratáció, az egészséges étrend és az életmódbeli változtatások. A bőséges folyadékbevitel csökkenti a vesekő képződésének kockázatát. Az egészséges étrend, amely kiegyensúlyozott mennyiségű kalciumot tartalmaz, valamint a só- és oxalátgazdag (például spenót) élelmiszerek csökkentése is segíthet a vesekő képződés megelőzésében. A vesekő jellegzetes tünetei esetén fontos az orvosi segítség kérésére.

Téma szakértői

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!