Kismedencei és here ultrahang

Kismedencei és here ultrahang

Szerző: Urológiai Központ Módosítva: 2023.03.22 11:47

Az ultrahang, az egyik legelterjedtebb és az egyik legkedveltebb képalkotó vizsgálat, mert gyors és fájdalmatlan, mégis látszik, ha a vizsgált szervben elváltozás található.

Az urológia által felölelt szervrendszerek, a húgyútak és a férfi nemi szervek vizsgálatai között az egyik legelterjedtebb és leggyakoribb vizsgálat, mert segítséget nyújt a diagnózisban, a hasi és a here ultrahang. A fájdalmatlan beavatkozás percek alatt kész és sokszor már az első, szakorvosi vizsgálatkor elvégezhető.

Hasi - kismedencei ultrahang

A kismedencei ultrahang vizsgálat alkalmával a hasüregi szervekről, a nyirokcsomókról és a hasüreg nagyobb ereit vizsgáljuk. Mivel az urológus szakorvos nemcsak a férfi nemi szervekkel, hanem a húgyútakkal is foglalkozik, így a vesék állapotának felmérése, a betegségek diagnosztizálása ezzel a képalkotó eljárással történik. Férfiaknál akár a prosztata is vizsgálható ezzel a diagnosztikai módszerrel.

Ahhoz, hogy a hasi ultrahang alkalmával a radiológus szakorvos megfelelő és értékelhető képet kapjon, fontos, hogy a vizsgálat előtt 4 órával nem szabad étkezni és tejterméket fogyasztani, de telt hólyaggal kell érkezni, így a bő folyadékfogyasztás elengedhetetlen.

Here ultrahang

A herék ultrahangvizsgálattal könnyen fény derül a here és mellékhere kóros eltéréseire. Mivel az urológiai betegségek tünetei igen hasonlóak, így ennek a képalkotó vizsgálatnak az elvégzése igen fontos.  A vizsgálatkor képet kapunk a herék állományának gyulladásaira, a daganatos elváltozásokra, az artériás keringésének, a mellékherék cisztájáról, gyulladásairól, illetve a űrteréről és ereinek állapotáról.

Az ultrahang vizsgálat egy általános, de igen fontos vizsgálat. Az általa, időben diagnosztizált kórképeket gyors és hatékony terápia követhet!

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK