Prosztatarák

Prosztatarák

Létrehozva: 2023.02.15 10:38 Módosítva: 2023.03.11 08:09

A prosztatarák a prosztata mirigyben alakul ki, amely a nemi szervek reproduktív rendszerének része a férfiaknál. Sokan azért választják az aktív megfigyelést (kezelés nélkül), mert a prosztatarák hajlamos lassan növekedni és a mirigyben maradni. A gyorsan növekvő és terjedő rákos megbetegedések esetében a szokásos kezelések közé tartozik a sugárzás és a műtét.

Mi az a prosztatarák?

Milyen gyakori a prosztatarák?

Mik a prosztatarák tünetei?

A prosztataproblémák mindig a prosztatarák jelei?

Melyek a prosztatarák kockázati tényezői?

Hogyan diagnosztizálható a prosztatarák?

Mi az a prosztatarák? 

A prosztatarák a prosztatában, egy kis dió alakú mirigyben alakul ki, amely a hólyag alatt és a végbél előtt helyezkedik el férfiaknál. Ez az apró mirigy olyan folyadékot választ ki, amely keveredik a spermával, így a spermiumok egészségesek. A prosztatarák súlyos betegség. Szerencsére a legtöbb prosztatarákos embert még azelőtt diagnosztizálják, hogy az a prosztata mirigyén túlra terjedne. A kezelés ebben a szakaszban gyakran megszünteti a rákot.

Milyen gyakori a prosztatarák?

A prosztatarák gyakori, a bőrrák után a második helyen áll, mivel a férfiak és az emberek leggyakoribb rákja. A legtöbben normális életet élnek, és végül a prosztatarákhoz nem kapcsolódó okok miatt halnak meg. Vannak, akik nem igényelnek kezelést.

Mik a prosztatarák tünetei?

A korai stádiumú prosztatarák ritkán okoz tüneteket. Ezek a problémák előfordulhatnak a betegség előrehaladtával:

A prosztataproblémák mindig a prosztatarák jelei?

Nem minden növekedés a prosztatarákban. A prosztatarákhoz hasonló tüneteket okozó egyéb állapotok a következők:

 • Jóindulatú prosztata hiperplázia: Egy bizonyos ponton szinte mindenkinél, akinek prosztata van, jóindulatú prosztata hiperplázia alakul ki. Ez az állapot megnöveli a prosztata mirigyét, de nem növeli a rák kockázatát.
 • Prosztatagyulladás: Ha Ön 50 évnél fiatalabb, a prosztata megnagyobbodás valószínűleg prosztatagyulladás . A prosztatagyulladás egy jóindulatú állapot, amely gyulladást és duzzanatot okoz a prosztata mirigyében. Gyakran bakteriális fertőzések okozzák. 

Mi okozza a prosztatarákot?

ProsztatarákA szakértők nem biztosak abban, hogy mi okozza a prosztata sejtjeinek rákos sejtekké válását. Mint általában a rák esetében , a prosztatarák akkor alakul ki, amikor a sejtek a szokásosnál gyorsabban osztódnak. Míg a normál sejtek végül elhalnak, a rákos sejtek nem. Ehelyett elszaporodnak, és daganatnak nevezett csomóvá nőnek. Ahogy a sejtek tovább szaporodnak, a daganat egyes részei letörhetnek és átterjedhetnek a test más részeire (áttétet képezhetnek).

Szerencsére a prosztatarák általában lassan nő. A legtöbb daganatot azelőtt diagnosztizálják, hogy a rák túlterjedne a prosztatán. A prosztatarák ebben a szakaszban nagyon jól kezelhető.

Melyek a prosztatarák kockázati tényezői?

A leggyakoribb kockázati tényezők a következők:

 • Kor. A kockázata nő, ahogy öregszik. Nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják Önt, ha elmúlt 50 éves. A prosztatarák körülbelül 60%-a 65 év felettieknél fordul elő.
 • Faj és etnikum. Nagyobb kockázatnak van kitéve, ha fekete vagy afrikai származású. Nagyobb valószínűséggel alakul ki prosztatarák, amely nagyobb valószínűséggel terjed. Emellett nagyobb a kockázata annak, hogy 50 éves kor előtt prosztatarák alakul ki.
 • Prosztatarák a családban. Két-háromszor nagyobb valószínűséggel kap prosztatarákot, ha egy közeli családtagja szenved.
 • Genetika. Nagyobb a kockázata, ha Lynch-szindrómában szenved, vagy ha mutált (megváltozott) géneket örökölt.

  Kapcsolódó cikkünk

  Hátfájás is lehet a prosztatarák tünete

  Vizelési panaszok, fájdalom és néhány esetben a merevedési zavarok is olyan tünetek, amelyekről sokaknak a prosztata megnagyobbodása, vagy a prosztatarák jut eszébe. Vannak azonban ritkább tünetek, amelyek szintén kivizsgálásra szorulnak. Ezekről dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa beszélt.

Egyes tanulmányok más prosztatarák kockázati tényezőket is azonosítottak, de a bizonyítékok vegyesek. Egyéb lehetséges kockázati tényezők a következők:

 • Dohányzó.
 • Prosztatagyulladás.
 • 30 feletti BMI-vel (elhízással).
 • Szexuális úton terjedő fertőzések (STI).

Hogyan diagnosztizálható a prosztatarák?

A szűrések segíthetnek a prosztatarák korai felismerésében. Ha Ön átlagos kockázatú, valószínűleg 55 évesen lesz az első szűrővizsgálata. Előfordulhat, hogy korábbi szűrésekre lesz szüksége, ha magas kockázatú csoportba tartozik. A szűrések általában 70 éves kor után leállnak.

További vizsgálatokra vagy eljárásokra lehet szüksége, ha a szűrések azt mutatják, hogy prosztatarákja van.

Szűrővizsgálatok prosztatarákra

 • A szűrővizsgálatok kimutathatják, hogy vannak-e olyan prosztatarák tünetei, amelyek további vizsgálatot igényelnek.
 • Digitális rektális vizsgálat: Az urológus szakorvos kesztyűs, síkosított ujját helyezi a végbélbe, és megtapintja a prosztata mirigyét. A dudorok vagy kemény területek rákot jelenthetnek.
 • Prosztata-specifikus antigén (PSA) vérvizsgálat: A prosztata mirigy egy protein-specifikus antigénnek (PSA) nevezett fehérjét termel. A magas PSA-szint rákot jelezhet. A szint akkor is emelkedik, ha jóindulatú állapota van, például BPH vagy prosztatagyulladás. 

  Téma szakértői

  Dr. med.habil Buzogány István PhD

  Dr. med.habil Buzogány István PhD

  urológus
  Dr. Kállai László

  Dr. Kállai László

  urológus, sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok