Hererák

Hererák

Módosítva: 2023.06.01 09:45

A hererák a férfi reproduktív rendszerben, a herékben kialakuló daganatos megbetegedés. A hererák általában a 20 és 35 év közötti, fiatalabb férfiakat érinti, de bármely korosztályban előfordulhat. A hererák korai diagnózis esetén jól kezelhető, és túlélési aránya magas. Ha azonban kezeletlenül marad, átterjedhet a test más részeire is, ez pedig megnehezíti a kezelést és csökkenti a gyógyulás esélyét.

Kapcsolódó szolgáltatásaink
A hererák tünetei
A hererák leggyakoribb okai
Diagnosztika
Kezelési lehetőségek
Szövődmények
Prevenció
Összefoglalás


Hererákkal kapcsolatos szolgáltatásaink

A hererák tünetei

A hererák leggyakoribb tünete az egyik herében előforduló, tapintható, fájdalommentes csomó vagy duzzanat. Ezen kívül egyéb tünetek lehetnek:

A hererák lehetséges okai

A hererák pontos oka nem ismert, de számos olyan kockázati tényező van, amely növelheti a ráktípus kialakulásának esélyét:
A here leszállásának zavara (retentio testis): A hererák kialakulásának kockázata nagyobb azoknál a férfiaknál, akik a here ezen fejlődési rendellenességében szenvednek. A here ilyenkor a magzati fejlődés során nem mozdul lefelé a herezacskóba, és a hasüregben vagy a lágyékcsatornában marad.
A közvetlen családban előforduló hererák: Azoknál a férfiaknál, akiknek a családjában már előfordult hererák, megnő a betegség kialakulásának kockázata.
Életkor: A hererák a fiatalabb, 20 és 35 év közötti férfiak körében a leggyakoribb.
HIV-fertőzés: A HIV-fertőzött férfiaknál nagyobb a hererák kialakulásának kockázata.
Rákkeltő anyagok: Bizonyos vegyi anyagoknak, például egyes növényvédő és gyomirtó szereknek való kitettség növelheti a hererák kialakulásának kockázatát.

A hererák diagnosztikája

A hererákot általában fizikális vizsgálat, képalkotó vizsgálatok és biopszia kombinációjával diagnosztizálják.
Fizikális vizsgálat: A fizikális vizsgálat során az orvos ellenőrzi a heréket, hererákra utaló csomókat vagy duzzanatokat keresve. Az ágyékban, a hasban és a nyakon lévő nyirokcsomókat is ellenőrizheti, hogy nem mutatnak-e duzzanatra vagy érzékenységre utaló jeleket.
Képalkotó vizsgálatok: A képalkotó vizsgálatok, mint például az ultrahang, a CT- és az MRI-vizsgálat, részletes képet adhatnak a herékről és a környező szövetekről. Ezek a vizsgálatok segíthetnek az orvosoknak meghatározni a daganatok méretét és elhelyezkedését, valamint azt, hogy a rák átterjedt-e a test más részeire.
Vérvizsgálatok: Vérvizsgálatokkal meg lehet mérni bizonyos fehérjék, például az alfa-fetoprotein (AFP) és a humán koriongonadotropin (hCG) szintjét, amelyek a hererákban szenvedő férfiaknál emelkedettek lehetnek.
Biopszia: A biopszia során szövetmintát vesznek a heréből, és mikroszkóp alatt vizsgálják meg a rákra utaló jelek kimutatására.

Kapcsolódó cikkünk

Az urológus 5 tanácsa prosztatarák ellen

A férfiakat érintő összes daganatos betegség közül a 2. leggyakoribb a prosztatarák, amely azonban korán felismerve jó eséllyel gyógyítható.  Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa az urológiai szűrés és a megfelelő életmód jelentőségéről beszélt.

Terápiás lehetőségek hererákban

A hererák kezelési lehetőségei a rák stádiumától, az érintett sejtek típusától és más tényezőktől, például a beteg általános egészségi állapotától és életkorától függnek. A hererák kezelésének fő módjai közé tartozik a műtét, a kemoterápia és a sugárkezelés.
Műtét: A műtét a hererák leggyakoribb kezelési módja. A sebész eltávolítja az érintett herét és bizonyos esetekben a közeli nyirokcsomókat. A műtétet követően a legtöbb férfi képes lesz normális, teljesértékű életet élni egy herével is. Ha mindkét here érintett, és lehetséges, a sebész csak a daganatot távolítja el, a lehető legtöbb egészséges szövetet meghagyja.
Kemoterápia: A kemoterápia gyógyszereket használ a rákos sejtek elpusztítására az egész testben. Ezt a kezelést általában olyan férfiaknak ajánlják, akiknél a hererák a test más részeire is átterjedt, vagy akiknél nagyobb a kockázata annak, hogy a rák a műtét után visszatér. A kemoterápiát általában több héten vagy hónapon át tartó ciklusokban adják.
Sugárterápia: A sugárterápia nagy energiájú sugarakat alkalmaz a rákos sejtek elpusztítására. Ezt a kezelést általában olyan férfiaknál alkalmazzák, akiknek hererákja a közeli nyirokcsomókra is átterjedt. A sugárterápiát általában több héten keresztül adják, az egyes kezelések csak néhány percig tartanak.
“Watch and wait”, azaz követés és megfigyelés: A korai stádiumban lévő hererákban szenvedő férfiaknak, vagy azoknak, akik nem alkalmasak a műtét, a kemoterápia vagy a sugárterápia alkalmazására, a megfigyelés lehet a javasolt kezelési elv. Ez magában foglalja a rendszeres szűrővizsgálatokat fizikális vizsgálatokkal, laborvizsgálatokkal és képalkotó vizsgálatokkal a rák követésére és az esetleges változások vagy a daganat növekedésének észlelésére.

A hererák szövődményei

A hererák számos szövődményhez vezethet, többek között:

  • Meddőség: Egyes hererákos férfiaknál meddőség léphet fel, akár magának a ráknak, akár a betegség kezelésére alkalmazott kezeléseknek a következtében. A termékenységük miatt aggódó férfiaknak a kezelés megkezdése előtt beszélniük kell orvosukkal.
  • Szexuális diszfunkció: A hererák és kezelései különböző szexuális zavarokat is okozhatnak, például merevedési zavarokat vagy a libidó csökkenését.
  • Nyiroködéma: A nyiroködéma olyan állapot, amelyben a szövetekben folyadék halmozódik fel, ami duzzanathoz és kellemetlen érzéshez vezet. Az ágyéki nyirokcsomók eltávolításával járó műtéten átesett férfiaknál fennállhat a nyiroködéma kialakulásának kockázata.
  • Rákos megbetegedések: Egyes férfiaknál, akiket hererákkal kezeltek, később egy másik rákos megbetegedés is kialakulhat, például leukémia vagy tüdőrák. Ez a kockázat nagyobb azoknál a férfiaknál, akik sugárkezelésben vagy kemoterápiában részesülnek.

A hererák megelőzése

Bár nincs biztos módszer a hererák megelőzésére, a férfiak számos lépést tehetnek a betegség kockázatának csökkentése érdekében:
Rendszeres önvizsgálat: A férfiaknak érdemes rendszeresen ellenőrizniük a heréiket. Ha bármi szokatlant - csomókat vagy duzzanatokat - észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz.
Rendszeres szűrővizsgálatok: A férfiaknak javasolt a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel, ahol a fizikai vizsgálat és egyéb szükséges vizsgálatok segítségével korai stádiumban felismerhető a hererák.
A herék védelme: Amennyiben azt a fizikai aktivitás szükségessé teszi, a férfiaknak érdemes védőfelszerelést viselniük az olyan tevékenységek során, amelyek sérülést okozhatnak a heréknek, így például sportolás vagy kemény fizikai munka közben.
A dohányzás és a kábítószerek kerülése: A dohányzás és a kábítószerek használata növelheti a hererák, valamint más ráktípusok kialakulásának kockázatát.
Az egészséges életmód fenntartása: A kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az egészséges testsúly fenntartása segíthet csökkenteni a hererák, valamint számos más megbetegedés kialakulásának kockázatát.

Összefoglalás

A hererák súlyos betegség, amely korai felismerés esetén sikeresen kezelhető. A férfiaknak tisztában kell lenniük a hererák tüneteivel, és orvoshoz kell fordulniuk, ha bármelyik jellemző tünetet tapasztalják. A hererák számos szövődményhez vezethet, beleértve a meddőséget, a szexuális diszfunkciókat, a nyiroködémát és más rákos megbetegedések kialakulását. A hererák kockázati tényezői közé tartozik a betegség korábbi előfordulása a családban, a here fejlődési rendellenességei és bizonyos vegyi anyagoknak való kitettség. Ezen kockázati tényezők megértésével és a tünetekre való odafigyeléssel a férfiak lépéseket tehetnek egészségük védelme és a hererák korai felismerése érdekében, amikor az még a legjobban kezelhető. A kezelési lehetőségek a rák stádiumától és más tényezőktől függnek, ennek megfelelően felmerülhet műtét, kemoterápia, sugárkezelés vagy követés és megfigyelés. A korai diagnózis és kezelés jelentősen javíthatja a hererákban szenvedő férfiak túlélési és gyógyulási esélyeit. Megfelelő diagnózis és kezelés esetén a legtöbb hererákos férfi egészséges, aktív életet tud élni.

Téma szakértője

Prima Medica Egészségközpontok