Gyakori vizelési panaszok

Gyakori vizelési panaszok

Szerző: Urológiai Központ Módosítva: 2023.05.04 10:01

Hosszabb útra készülsz, de nem mersz folyadékot inni? Nem mersz nagyot nevetni, vagy félve tüsszentesz? Nagyon kellene, de mégsem sikerül vizelned? Vizelési, vizeletvesztési problémák sok embernél fennállnak, de nagy valószínűséggel a népesség még nagyobb számát érinti, mivel sokan nem keresnek a problémával szakembert. A háttérben lelki tényezők és testi okok is állhatnak.

A húgyhólyag mérete és a húgyvezeték hossza a nőknél és a férfiaknál eltérő méretű. A nők húgyhólyag befogadóképessége kevesebb és a húgycső hossza rövidebb, így a húgyúti fertőzésekre sokkal fogékonyabbak és gyakrabban járnak vécére. A férfiaknak ritkábban van vizelési inger, mert nagyobb a hólyag űrtartalma.

Normális esetben naponta hatszor vagy hétszer kell vizelni. Az alkalmak száma az elfogyasztott folyadék mennyiségétől is függ.

A vizelési inger                           

A vizeletkiválasztás a méregtelenítés egyik része. A vizelési inger pedig több szerv együttes működésén alapszik. A vizelet a vesében választódik ki és a húgyvezetékeken keresztül kerül a vizeletbe, ahol tárolódik. Ha a hólyagban maximális telítődés van, akkor idegi jelzés megy az agyba, majd válaszként visszajut a vizelési inger a hólyagba. A hólyag izomzata összehúzódik, majd a külső és belső záróizom elernyedése szükséges a vizelet távozásához.

Gyakori vizelési ingert kiváltó okok

A gyakori vizelési ingert lelki tényezők, betegségek és gyógyszerek is kiválthatják.

Lelki okok

gyakori vizelési inger hátterében szorongás, tinédzserek esetében figyelem felhívás, vagy akár lelki eredetű fokozott folyadékbevitel, pszichogén polidipszia is állhat. Ilyen esetekben érdemes pszichiáter terapeutát felkeresni.

Gyakori vizelési ingert kiváltó betegségek

Vannak olyan húgyutakat, illetve egyéb szervrendszereket érintő betegségek, melyek fokozott vizelési ingert okoznak. Ilyen problémák például a diabetes, a diabetes insipidus, szívelégtelenség is.

Húgyutakat érintő, gyakori vizelési ingert kiváltó betegségek

A betegségeket szükséges ilyenkor kezelni. Ha azok gyógyulnak, akkor a vizelési problémák is megszűnnek.

Hiperaktív hólyag szindróma

A szindrómánál a húgyhólyag nyálkahártyájának ingerelhetősége, illetve a hólyag izomzat görcse áll fenn.

A betegség tünetei:

  • hirtelen fellépő, erős vizelési inger, mely után azonnal akaratlan vizeletcsepegés jelentkezik
  • napi több mint 8, éjszaka 2-3 alkalommal történő vizeletürítés

A szindróma kiváltó ok ismeretlen, de muszáj szakembert felkeresni, mert a háttérben akár betegség is állhat

Kezelési lehetőségek

  • hólyag edzése – a vizelési inger jelentkezésekor igyekezni kell mindig egy kicsit tovább tartani a vizeletet. Az időtartamot fokozatosan szabad csak növelni.
  • ideális testsúly – a túlsúllyal küzdőknél gyakrabban fordul elő vizelési probléma
  • vizeletürítés azonos időpontban – függetlenül attól, hogy van-e vizelési inger vagy sem, érdemes mindig azonos időbe vizeletet üríteni.
  • intim torna

Téma szakértője

 

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK