Prosztata fájdalom

Prosztata fájdalom

Módosítva: 2023.04.26 14:10

A prosztata fájdalom egy kellemetlen, fájdalmas érzés a kismedencében, mely prosztatodynia néven is ismert. A prosztata fájdalom kialakulásában három fő betegség vagy állapot játszik szerepet: a prosztata fájdalom akkor alakul ki, amikor az illetőt prosztatarák, jóindulatú prosztata megnagyobbodás vagy prosztatagyulladás gyötri.

Prosztata fájdalommal kapcsolatos szolgáltatásaink
Milyen jellegű a prosztata fájdalom?
Hol jelentkezik a fájdalom prosztata fájdalomkor, és hová sugározhat ki a prosztata fájdalom?
Milyen más tünetei lehetnek a prosztata fájdalomnak?
Mi áll leggyakrabban a prosztata fájdalom hátterében?
Mi a prosztata fájdalom vizsgálatának menete?
Hogyan kezelhető a prosztata fájdalom?

Prosztata fájdalommal kapcsolatos szolgáltatásaink

Milyen jellegű a prosztata fájdalom?

A prosztata fájdalom mértéke egyénenként változó, de ritka az esélye annak, hogy nincs fájdalom, mivel legalább kis fokú fájdalom szinte mindig jelen van. Az is megfigyelhető prosztata fájdalom alatt, hogy a test más kapcsolódó részeire is kisugárzik. Leggyakrabban a férfiak a prosztata fájdalom kisugárzását érezhetik a pénisz csúcsán, valamint a hát alsó részén. A fájdalom vagy kellemetlen érzés hiányozhat a krónikus prosztatagyulladás és az enyhe prosztata megnagyobbodás esetén, de ezen állapotok másodlagos fertőzésekor, valamint az akut fellángolásokkor fokozódik a prosztata fájdalom. Az is fontos lehet, hogy a prosztata fájdalom gyakran nem specifikus lehet, míg más esetekben a krónikus férfi kismedencei fájdalom szindrómához is társulhat. Ha a fájdalom a prosztata mirigyhez kapcsolódik, akkor néhány specifikus tünettel társulhat. Ezek között szerepelnek változatos vizelési tünetek, gyulladásos sejtek vagy mikroorganizmusok a vizeletmintában vagy az ondóban laboratóriumi kértékelés során, valamint az ejakuláció után érzett prosztata fájdalom. Általában a prosztata fájdalom olyan fájdalomként vagy kellemetlenségként ismerhető fel, amely mélyen a pénisz területe mögött, valamint a herezacskóban érezhető. Kevés olyan esetről számoltak be, amikor a betegek nem észlelték a prosztata fájdalom kiterjedését a végbélre. Valójában a prosztata fájdalom típusa jelentősen változik: néhány beteg csak enyhe kellemetlenségről számol be, mint például nem találják teljesen üresnek a hólyagot, teltségérzetet, nyomást tapasztalnak; de a tényleges mély prosztata fájdalom hiányozhat. Más esetekben a prosztata fájdalom tünete enyhe, tompa fájdalomként, mérsékelt vagy erős fájdalomként jelentkezhet. Néha ez a fájdalom égő érzéshez vezet, van ahol azonban a fájdalmas rohamok élesek, szúró fájdalommal. Prosztata fájdalommal kapcsolatban beszámoltak kirobbanó fájdalomról, amely szintén hasonló ahhoz az állapothoz, amikor a húgyhólyag rendkívül kitágul a sok vizelet miatt. Elég nehéz azonosítani a prosztata egészségének tényleges állapotát csak a fájdalom jellegével és mértékével, mivel ezek viszonylag szubjektív panaszok. Éppen ezért a prosztata fájdalom pontosabb diagnózisához néhány más tüneten is végig kell menni.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hol jelentkezik a fájdalom prosztata fájdalomkor, és hová sugározhat ki a prosztata fájdalom?

A prosztata fájdalom gyakran a teljes gáton és a kismedencében is érezhető, de néha a prosztata fájdalom átterjedhet, kisugározhat a környező területekre is. Először is, fontos tisztában lennünk azzal, hogy pontosan hol is helyezkedik el a prosztata mirigy, hogy azonosítani tudjuk a hozzá kapcsolódó fájdalmat. A prosztata mirigy a végbél előtt, pontosan a medenceöv mögött, a levator ani izmok felett és a húgyhólyag alatt helyezkedik el. Így a fájdalom ezeken a környező területeken is megfigyelhető lehet. Hogyha a prosztata fájdalom a környező szervekre sugárzik, a következő tünetek fordulhatnak elő:

Milyen más tünetei lehetnek a prosztata fájdalomnak?

Számos kutatás azt mutatja, hogy sok esetben a prosztata fájdalom néma lehet, és ezért a betegek nem mindig említik a fájdalmat, hanem más tünetek utalhatnak a prosztata problémákra. A leggyakoribb problémák közé a vizelési zavarok tartoznak, amelyeket általában prosztata fájdalommal együtt jelentenek. Az alábbiakban leírunk néhány gyakori jelet és tünetet, amelyek prosztata gondokra utalhatnak:

 • Vér az ondóbanProsztata fájdalom
 • Vér a vizeletben (véres vizelet férfiaknál)
 • Vizeletürítés utáni csöpögés
 • Fájdalmas magömlés
 • Sürgető vizelési inger, vizelési kényszer
 • Hólyag teltségérzetét okozó érzés, hiányos vizeletürítés érzése
 • A vizeletürítés erőlködést okoz
 • Gyakori vizelési inger, éjszakai vizelés
 • Nehézséget okoz a vizelés
 • Vizelés közben érzett fájdalom
 • Égő érzés vizeléskor

Néhány súlyos prosztatabetegség esetén az illető olyan problémákkal szembesülhet, mint a nagymértékű fogyás, láz, merevedési zavarok, lábdagadás. Ezekben a tipikus állapotokban a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni, hogy megelőzzék a súlyos, akár életveszélyes állapotok kialakulását, mint például az akut vese elégtelenséget.

Mi áll leggyakrabban a prosztata fájdalom hátterében?

A prosztata fájdalom hátterében leggyakrabban három kórkép állhat: a prosztatarák, jóindulatú prosztata megnagyobbodás és prosztatagyulladás. Az alábbiakban ismertetjük ezt a prosztata fájdalom hátterében álló három kórképet vagy állapotot, mert a jóindulatú prosztata megnagyobbodás nem betegség, hanem egy fiziológiás állapot.

 • Prosztatarák: A prosztatarák a prosztatamirigy rosszindulatú, daganatos elváltozása. Előfordulása gyakori a férfiak körében, éppen ezért szűrik is idősebb férfiak között. A prosztatarák súlyos betegség. Szerencsére a legtöbb prosztatarákos embert még azelőtt diagnosztizálják a szűréssel, hogy az a prosztata mirigyén túlra terjedne. A kezelés ebben a szakaszban gyakran megszünteti a rákot.
 • Prosztata megnagyobbodás: A prosztata megnagyobbodás egy normális, fiziológiás folyamat idősödő férfiak körében. 50 éves korra a prosztata súlya megduplázódhat. Nem teljesen tisztázott, hogy mi okozza a prosztata megnagyobbodását, valószínűleg a hormonális változások állhatnak a háttérben, amik az életkor előrehaladtával bekövetkeznek, és a sejtek osztódását okozzák.
 • Prosztatagyulladás: A prosztatagyulladás a prosztata rendellenessége, amely általában gyulladással jár. A prosztatagyulladás gyakran okoz fájdalmas vagy nehézkes vizelést, valamint fájdalmat az ágyékban, a kismedencei területen vagy a nemi szervekben. A prosztatagyulladás egyes, de nem minden esetét bakteriális fertőzések okozzák. A prosztata nem bakteriális gyulladása állhat a krónikus kismedencei fájdalom szindróma hátterében.

  Kapcsolódó cikkünk

  Összefügg-e a prosztata megnagyobbodás és a merevedési zavar?

  A prosztata megnagyobbodással kapcsolatban szinte azonnal a vizelési problémákra asszociálunk, de azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a megnagyobbodott prosztata és annak bizonyos kezelései szexuális zavarokhoz is vezethetnek. Éppen ezért dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon körültekintően kell eljárni a kezelések alkalmazásában és érdemes a megfelelő életmódot is kialakítani.

Mi a prosztata fájdalom vizsgálatának menete?

A prosztata fájdalom vizsgálatát az urológus végzi, aki mind a húgyúti rendszer, mind a nemi szervek betegségeire szakosodott. Elsőként az urológus fizikális vizsgálatot végez a prosztata fájdalom miatt, meghallgatja a tüneteit és a kórtörténetét, és vizsgálatokat rendel el a prosztata fájdalom okának meghatározására és bizonyos állapotok kizárására. Fontos elkülöníteni, hogy a prosztata fájdalom hátterében fertőzés áll-e.
A prosztata fájdalom vizsgálata valószínűleg a következők lesznek:

 • Digitális rektális vizsgálat: Ezzel az eljárással az orvosa egy bekent, kesztyűs ujjat vezet be a végbélbe, hogy azon át tapintani tudja a prosztatát, és érezze az esetleges megnagyobbodást, göböket, bármi eltérést.
 • Vizeletvizsgálat: Vizeletmintát kell adnia, hogy megvizsgálják a bakteriális fertőzés jelenlétét és típusát.
 • Vérvizsgálat: A vérmintát a fertőzés és más prosztataproblémák (például prosztata megnagyobbodás okának vizsgálatára- PSA teszt) jeleinek kimutatására lehet vizsgálni.
 • Prosztataminta vizsgálat: Bizonyos esetekben az orvosa a végbélvizsgálat során finoman masszírozhatja a prosztatát, hogy a prosztatafolyadék a húgycsőbe kerüljön. A masszírozás után vizeletmintát vesznek a prosztatafolyadékból baktériumvizsgálat céljából.
 • Urodinamikai vizsgálatok: Különböző vizsgálatokkal mérhető, hogy a húgyhólyag és a húgycső mennyire jól tartja és engedi ki a vizeletet. Ezek a vizsgálatok segíthetnek a vizelési problémák jellemzésében és a problémák forrásának azonosításában.
 • Képalkotó eljárások: Képalkotó vizsgálatokat lehet elrendelni a prosztata szabálytalanságainak, kóros kinövéseinek vagy más, a kismedencei régióban lévő, a fájdalomhoz esetleg hozzájáruló problémáknak az azonosítására.

Hogyan kezelhető a prosztata fájdalom?

A prosztata fájdalom kezelésekor a leghatásosabb a prosztata fájdalom hátterében álló okot kezelni. A prosztata fájdalom hátterében álló három eltérés különböző kezelést igényel. A megnagyobbodott prosztatát szövődménymentesen és kevés tünettel nem szükséges kezelni, de a tünetek enyhítése céljából számos módszer áll rendelkezésre. Ide sorolható a gyógyszeres kezelés, műtét vagy egyéb prosztata mirigy megkisebbítését célzó beavatkozások.
A bakteriális prosztatamirigy gyulladása kezelhető antibiotikummal, valamint fájdalomcsillapítókkal a tünetek enyhítése céljából. Krónikus formájában is hasznosak lehetnek a fájdalomcsillapítók, ám ilyenkor a vizeletürítés megsegítése céljából ɑ-blokkolók valamint laxatívumok is adhatóak.
A prosztatarák kezelése sok tényezőtől függ, a pontos terápiás menetről az onkoteam fog dönteni a beteggel egyeztetve. A prosztatarák kezelése függ a tumor méretétől, növekedésétől, hogy vannak-e nyirokcsomóban vagy esetleg más szervekben áttétek. Figyelembe kell venni továbbá a páciens állapotát, egyéb társbetegségeit és a kezelési preferenciáit. A prosztatarák esetében a következő terápiás megoldások jöhetnek szóba: a tumor műtéti eltávolítása, sugárterápia, kemoterápia, ablációs technikák, hormonális kezelés.

Ezeken felül mi is tehetünk a prosztata fájdalom ellen. A megfelelő diétás rutinok a prosztata fájdalom csökkenéséhez vezethetnek. A legelső feladat, amit minden betegnek meg kell tennie, hogy sok vizet igyon, és kerülje az alkoholt és a koffeint. Elfogadható azonban néhány egészséges sportital és más, nem cukros gyümölcslevek fogyasztása a prosztata fájdalom enyhítésére. Ha növeli a rostban gazdag élelmiszerek mennyiségét az étrendjében, ez kezelheti a hasmenésszerű problémát, amely a prosztatagyulladással jár.

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata