Prosztata fájdalom

Prosztata fájdalom

Létrehozva: 2023.04.26 12:10 Módosítva: 2023.04.26 14:10

A prosztata fájdalom egy kellemetlen, fájdalmas érzés a kismedencében, mely prosztatodynia néven is ismert. A prosztata fájdalom kialakulásában három fő betegség vagy állapot játszik szerepet: a prosztata fájdalom akkor alakul ki, amikor az illetőt prosztatarák, jóindulatú prosztata megnagyobbodás vagy prosztatagyulladás gyötri.

Prosztata fájdalommal kapcsolatos szolgáltatásaink
Milyen jellegű a prosztata fájdalom?
Hol jelentkezik a fájdalom prosztata fájdalomkor, és hová sugározhat ki a prosztata fájdalom?
Milyen más tünetei lehetnek a prosztata fájdalomnak?
Mi áll leggyakrabban a prosztata fájdalom hátterében?
Mi a prosztata fájdalom vizsgálatának menete?
Hogyan kezelhető a prosztata fájdalom?

Prosztata fájdalommal kapcsolatos szolgáltatásaink

Milyen jellegű a prosztata fájdalom?

A prosztata fájdalom mértéke egyénenként változó, de ritka az esélye annak, hogy nincs fájdalom, mivel legalább kis fokú fájdalom szinte mindig jelen van. Az is megfigyelhető prosztata fájdalom alatt, hogy a test más kapcsolódó részeire is kisugárzik. Leggyakrabban a férfiak a prosztata fájdalom kisugárzását érezhetik a pénisz csúcsán, valamint a hát alsó részén. A fájdalom vagy kellemetlen érzés hiányozhat a krónikus prosztatagyulladás és az enyhe prosztata megnagyobbodás esetén, de ezen állapotok másodlagos fertőzésekor, valamint az akut fellángolásokkor fokozódik a prosztata fájdalom. Az is fontos lehet, hogy a prosztata fájdalom gyakran nem specifikus lehet, míg más esetekben a krónikus férfi kismedencei fájdalom szindrómához is társulhat. Ha a fájdalom a prosztata mirigyhez kapcsolódik, akkor néhány specifikus tünettel társulhat. Ezek között szerepelnek változatos vizelési tünetek, gyulladásos sejtek vagy mikroorganizmusok a vizeletmintában vagy az ondóban laboratóriumi kértékelés során, valamint az ejakuláció után érzett prosztata fájdalom. Általában a prosztata fájdalom olyan fájdalomként vagy kellemetlenségként ismerhető fel, amely mélyen a pénisz területe mögött, valamint a herezacskóban érezhető. Kevés olyan esetről számoltak be, amikor a betegek nem észlelték a prosztata fájdalom kiterjedését a végbélre. Valójában a prosztata fájdalom típusa jelentősen változik: néhány beteg csak enyhe kellemetlenségről számol be, mint például nem találják teljesen üresnek a hólyagot, teltségérzetet, nyomást tapasztalnak; de a tényleges mély prosztata fájdalom hiányozhat. Más esetekben a prosztata fájdalom tünete enyhe, tompa fájdalomként, mérsékelt vagy erős fájdalomként jelentkezhet. Néha ez a fájdalom égő érzéshez vezet, van ahol azonban a fájdalmas rohamok élesek, szúró fájdalommal. Prosztata fájdalommal kapcsolatban beszámoltak kirobbanó fájdalomról, amely szintén hasonló ahhoz az állapothoz, amikor a húgyhólyag rendkívül kitágul a sok vizelet miatt. Elég nehéz azonosítani a prosztata egészségének tényleges állapotát csak a fájdalom jellegével és mértékével, mivel ezek viszonylag szubjektív panaszok. Éppen ezért a prosztata fájdalom pontosabb diagnózisához néhány más tüneten is végig kell menni.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hol jelentkezik a fájdalom prosztata fájdalomkor, és hová sugározhat ki a prosztata fájdalom?

A prosztata fájdalom gyakran a teljes gáton és a kismedencében is érezhető, de néha a prosztata fájdalom átterjedhet, kisugározhat a környező területekre is. Először is, fontos tisztában lennünk azzal, hogy pontosan hol is helyezkedik el a prosztata mirigy, hogy azonosítani tudjuk a hozzá kapcsolódó fájdalmat. A prosztata mirigy a végbél előtt, pontosan a medenceöv mögött, a levator ani izmok felett és a húgyhólyag alatt helyezkedik el. Így a fájdalom ezeken a környező területeken is megfigyelhető lehet. Hogyha a prosztata fájdalom a környező szervekre sugárzik, a következő tünetek fordulhatnak elő:

Milyen más tünetei lehetnek a prosztata fájdalomnak?

Számos kutatás azt mutatja, hogy sok esetben a prosztata fájdalom néma lehet, és ezért a betegek nem mindig említik a fájdalmat, hanem más tünetek utalhatnak a prosztata problémákra. A leggyakoribb problémák közé a vizelési zavarok tartoznak, amelyeket általában prosztata fájdalommal együtt jelentenek. Az alábbiakban leírunk néhány gyakori jelet és tünetet, amelyek prosztata gondokra utalhatnak:

 • Vér az ondóbanProsztata fájdalom
 • Vér a vizeletben (véres vizelet férfiaknál)
 • Vizeletürítés utáni csöpögés
 • Fájdalmas magömlés
 • Sürgető vizelési inger, vizelési kényszer
 • Hólyag teltségérzetét okozó érzés, hiányos vizeletürítés érzése
 • A vizeletürítés erőlködést okoz
 • Gyakori vizelési inger, éjszakai vizelés
 • Nehézséget okoz a vizelés
 • Vizelés közben érzett fájdalom
 • Égő érzés vizeléskor

Néhány súlyos prosztatabetegség esetén az illető olyan problémákkal szembesülhet, mint a nagymértékű fogyás, láz, merevedési zavarok, lábdagadás. Ezekben a tipikus állapotokban a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni, hogy megelőzzék a súlyos, akár életveszélyes állapotok kialakulását, mint például az akut vese elégtelenséget.

Mi áll leggyakrabban a prosztata fájdalom hátterében?

A prosztata fájdalom hátterében leggyakrabban három kórkép állhat: a prosztatarák, jóindulatú prosztata megnagyobbodás és prosztatagyulladás. Az alábbiakban ismertetjük ezt a prosztata fájdalom hátterében álló három kórképet vagy állapotot, mert a jóindulatú prosztata megnagyobbodás nem betegség, hanem egy fiziológiás állapot.

 • Prosztatarák: A prosztatarák a prosztatamirigy rosszindulatú, daganatos elváltozása. Előfordulása gyakori a férfiak körében, éppen ezért szűrik is idősebb férfiak között. A prosztatarák súlyos betegség. Szerencsére a legtöbb prosztatarákos embert még azelőtt diagnosztizálják a szűréssel, hogy az a prosztata mirigyén túlra terjedne. A kezelés ebben a szakaszban gyakran megszünteti a rákot.
 • Prosztata megnagyobbodás: A prosztata megnagyobbodás egy normális, fiziológiás folyamat idősödő férfiak körében. 50 éves korra a prosztata súlya megduplázódhat. Nem teljesen tisztázott, hogy mi okozza a prosztata megnagyobbodását, valószínűleg a hormonális változások állhatnak a háttérben, amik az életkor előrehaladtával bekövetkeznek, és a sejtek osztódását okozzák.
 • Prosztatagyulladás: A prosztatagyulladás a prosztata rendellenessége, amely általában gyulladással jár. A prosztatagyulladás gyakran okoz fájdalmas vagy nehézkes vizelést, valamint fájdalmat az ágyékban, a kismedencei területen vagy a nemi szervekben. A prosztatagyulladás egyes, de nem minden esetét bakteriális fertőzések okozzák. A prosztata nem bakteriális gyulladása állhat a krónikus kismedencei fájdalom szindróma hátterében.

  Kapcsolódó cikkünk

  Ezek a prosztatarák stádiumai és azok tünetei

  A prosztatarák az egyik leggyakoribb daganatfajta a férfiak daganatos megbetegedéseinek közel 10%-át teszi ki. Hazánkban évente 1400-1500 haláleset hátterében tehető felelőssé a prosztata rosszindulatú daganata. A rák kezdeti tünetei nem jellegzetesek, sokban hasonlítanak a jóindulatú prosztata megnagyobbodás okozta tünetekre. Az urológiai kivizsgálás ilyenkor azért is fontos, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a beteg panaszait, és amennyiben az bizonyíthatóan a prosztatarák, megkezdődhessen a kezelés. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség stádiumaira és azok tüneteire hívta fel a figyelmet.

Mi a prosztata fájdalom vizsgálatának menete?

A prosztata fájdalom vizsgálatát az urológus végzi, aki mind a húgyúti rendszer, mind a nemi szervek betegségeire szakosodott. Elsőként az urológus fizikális vizsgálatot végez a prosztata fájdalom miatt, meghallgatja a tüneteit és a kórtörténetét, és vizsgálatokat rendel el a prosztata fájdalom okának meghatározására és bizonyos állapotok kizárására. Fontos elkülöníteni, hogy a prosztata fájdalom hátterében fertőzés áll-e.
A prosztata fájdalom vizsgálata valószínűleg a következők lesznek:

 • Digitális rektális vizsgálat: Ezzel az eljárással az orvosa egy bekent, kesztyűs ujjat vezet be a végbélbe, hogy azon át tapintani tudja a prosztatát, és érezze az esetleges megnagyobbodást, göböket, bármi eltérést.
 • Vizeletvizsgálat: Vizeletmintát kell adnia, hogy megvizsgálják a bakteriális fertőzés jelenlétét és típusát.
 • Vérvizsgálat: A vérmintát a fertőzés és más prosztataproblémák (például prosztata megnagyobbodás okának vizsgálatára- PSA teszt) jeleinek kimutatására lehet vizsgálni.
 • Prosztataminta vizsgálat: Bizonyos esetekben az orvosa a végbélvizsgálat során finoman masszírozhatja a prosztatát, hogy a prosztatafolyadék a húgycsőbe kerüljön. A masszírozás után vizeletmintát vesznek a prosztatafolyadékból baktériumvizsgálat céljából.
 • Urodinamikai vizsgálatok: Különböző vizsgálatokkal mérhető, hogy a húgyhólyag és a húgycső mennyire jól tartja és engedi ki a vizeletet. Ezek a vizsgálatok segíthetnek a vizelési problémák jellemzésében és a problémák forrásának azonosításában.
 • Képalkotó eljárások: Képalkotó vizsgálatokat lehet elrendelni a prosztata szabálytalanságainak, kóros kinövéseinek vagy más, a kismedencei régióban lévő, a fájdalomhoz esetleg hozzájáruló problémáknak az azonosítására.

Hogyan kezelhető a prosztata fájdalom?

A prosztata fájdalom kezelésekor a leghatásosabb a prosztata fájdalom hátterében álló okot kezelni. A prosztata fájdalom hátterében álló három eltérés különböző kezelést igényel. A megnagyobbodott prosztatát szövődménymentesen és kevés tünettel nem szükséges kezelni, de a tünetek enyhítése céljából számos módszer áll rendelkezésre. Ide sorolható a gyógyszeres kezelés, műtét vagy egyéb prosztata mirigy megkisebbítését célzó beavatkozások.
A bakteriális prosztatamirigy gyulladása kezelhető antibiotikummal, valamint fájdalomcsillapítókkal a tünetek enyhítése céljából. Krónikus formájában is hasznosak lehetnek a fájdalomcsillapítók, ám ilyenkor a vizeletürítés megsegítése céljából ɑ-blokkolók valamint laxatívumok is adhatóak.
A prosztatarák kezelése sok tényezőtől függ, a pontos terápiás menetről az onkoteam fog dönteni a beteggel egyeztetve. A prosztatarák kezelése függ a tumor méretétől, növekedésétől, hogy vannak-e nyirokcsomóban vagy esetleg más szervekben áttétek. Figyelembe kell venni továbbá a páciens állapotát, egyéb társbetegségeit és a kezelési preferenciáit. A prosztatarák esetében a következő terápiás megoldások jöhetnek szóba: a tumor műtéti eltávolítása, sugárterápia, kemoterápia, ablációs technikák, hormonális kezelés.

Ezeken felül mi is tehetünk a prosztata fájdalom ellen. A megfelelő diétás rutinok a prosztata fájdalom csökkenéséhez vezethetnek. A legelső feladat, amit minden betegnek meg kell tennie, hogy sok vizet igyon, és kerülje az alkoholt és a koffeint. Elfogadható azonban néhány egészséges sportital és más, nem cukros gyümölcslevek fogyasztása a prosztata fájdalom enyhítésére. Ha növeli a rostban gazdag élelmiszerek mennyiségét az étrendjében, ez kezelheti a hasmenésszerű problémát, amely a prosztatagyulladással jár.

Téma szakértői

Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!