Felfázás

Felfázás

Módosítva: 2024.02.06 10:27

A felfázás egy gyakori urológiai betegség, különösen a nők körében. A felfázással kapcsolatban számos tévhit terjedt el, például, hogy csak a hidegtől, és kizárólag hűvösebb időben, ősszel vagy télen lehet felfázni. Erre is utal a ,,felfázás” szó, ami valójában nem pontos, a kórkép nem a hideg hatására jön létre, inkább alsó húgyúti betegségként vagy hólyaghurutként lehetne leírni. Az alábbi cikkben a felfázás betegségét mutatjuk be és megpróbáljuk eloszlatni a felfázás kapcsán elterjedt tévhiteket.

Felfázással kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Milyen betegséget jelent a felfázás?
Hogyan alakul ki a felfázás, mik a felfázás gyakori kórokozói?
Milyen tüneteket okoz a felfázás?
Miért jelentkezik a nőknél gyakrabban felfázás?
Milyen életkorban jellemző a felfázás?
Hogyan történik a felfázás kivizsgálása?
Hogyan kezelhető a felfázás?
Mit lehet tenni a felfázás megelőzése érdekében?

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Felfázással kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Milyen betegséget jelent a felfázás?

A felfázás egy igen kellemetlen és gyakori urológiai probléma, amely sok embert érint élete során. A felfázás egy húgyúti fertőzés, amely leggyakrabban a hólyagot érinti, de érintheti a húgycsövet és súlyos esetben a veséket is, vesemedence gyulladást okozva. A felfázás betegség az alsó húgyúti betegség vagy hólyaghurut, hólyaggyulladás, cystitis néven is elterjedt. A „felfázás” szó félrevezető a betegséggel kapcsolatban, mert azt sugallja mintha a hideg okozná a betegséget. Valójában azonban egy fertőzéses eredetű kórképről van szó, melynek kórokozója leggyakrabban az Escheria coli baktérium, de más baktériumok is okozhatnak hasonló tüneteket. A kifejezés annyiban lehet viszont helyes, hogy az altest lehűlése, vagy az átnedvesedett ruházat segíti a fertőzés kialakulását, illetve a tünetek romlását, mivel ezek miatt is csökkenhet a szervezet kórokozókkal szembeni védekezőképessége. A „felfázás” kifezejés utal továbbá az alulról felfelé terjedésre, ami igaz a betegségre. A felfázás az alsó húgyutak irányából fertőzi meg fokozatosan a fentebbi képleteket.

Hogyan alakul ki a felfázás, mik a felfázás gyakori kórokozói?

A felfázás az alsó húgyutak fertőzéses megbetegedése. A felfázás leggyakoribb kórokozói eredetük szerint csoportosítva a következők:

  • Bélrendszeri baktériumok: Escheria coli, Enterococcus, melyek a bélben a normálflóra részeként fordulnak elő, azonban más helyen károsak lehetnek. A végbél közelsége folytán a bélrendszeri baktériumok könnyen megfertőzhetik a húgyutakat. A felfázás hátterében leggyakrabban ezek a kórokozók állnak.
  • Kórházban szerzett felfázás baktériumai: Staphylococcus, Pseudomonas aurigenosa, Proteus mirabilis és Klebsiella a gyakori kórokozók, melyek súlyosabb, elhúzódó felfázást okozhatnak. Gyakran kevert fertőzések formájában jelentkeznek, és sok törzsük rezisztenssé vált bizonyos antibiotikumok ellen, így a kezelésük is nehezített lehet. A kórházi körülmények hajlamosítanak az urológiai betegségek előfordulására, köztük a felfázás kialakulására.
  • Szexuális aktus során átvitt baktériumok: Gonorrhea, Chlamydia és Mycoplasma a gyakori bakteriális kórokozók, de a herpesz vírus is okozhatja a felfázás kialakulását. A felfázás ezen okai ellen azonban szerencsére könnyen védekezhetünk, gumióvszer használatával a partnerek nem fertőzik meg a másikat.

Amint látható a kórokozók több útvonalról is támadhatnak, a cél azonban közös: a húgyutak megfertőzése. A betegség tehát a legalsó húgyút, a húgycső megfertőződésével, gyulladásával kezdődik, majd innen halad felfele a húgyhólyag irányába. Súlyos esetben elérheti a fertőzés a vesemedencét is. Ez akkor gyakori, ha valamilyen vizeletelfolyási akadály van, például vesico-uretero-renalis reflux. A vesemedence gyulladása lehet akut és krónikus, a tünetek súlyossága alapján pedig akár kórházi kezelést is igényelhet.

A felfázást tehát főként baktériumok okozzák, de az alsó testfél lehűlésének is lehet benne szerepe. Ilyenkor ugyanis romlik a hólyag vérkeringése, mivel az alhasi tájék lehűlése az erek összeszűkülését okozza. Emiatt a kórokozók elleni védekezésben fontos szerepet játszó sejtekből kevesebb jut erre a területre. Tehát gyengül a húgyhólyag természetes védekező képessége, és az ide kerülő baktériumok gyorsabban tudnak szaporodni.

Kapcsolódó cikkünk

Fertőző-e a húgyúti fertőzés?

Bár a felfázásként ismert probléma neve valójában húgyúti fertőzés, és a kialakulásért felelős baktériumok tudnak”utazni” az emberek közt, mégsem beszélhetünk fertőző betegségről. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa elmondja, hogyan alakul ki a hólyaghurut és mit tehetünk ellene.

Milyen tüneteket okoz a felfázás?

A felfázás legelső szembetűnő tünete a gyakori vizelési inger, amihez égő és csípő érzés is társulhat. Emellé fájdalmas alhasi görcsök is jelentkezhetnek felfázás során. A vizelet zavaros, homályos lehet és bűzös, rossz szagúnak is érződhet. Súlyosabb esetekben véres vizelet, hőemelkedés, láz, hidegrázás is előfordulhat. Az esetleges deréktáji fájdalom azt is jelentheti, hogy a megbetegedésben már a felső húgyutak, köztük a vese is érintett!

Felfázás, Urológiai központ

Miért jelentkezik a nőknél gyakrabban felfázás?

Érdekesség, hogy a felfázás alapvetően női betegség, átlagosan minden nő életében bekövetkezik legalább egyszer felfázás. Azonban a felfázás idősebb korban férfiaknál is kialakulhat. Vajon mi az oka, hogy inkább a nők érintettek a felfázásban? Az ok a női test felépítésében rejlik: a húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás egymáshoz közel találhatóak egymáshoz, emiatt pedig a kórokozók könnyedén bejuthatnak a húgycsőbe. Emellett a nők húgycsöve körülbelül 4-5-ször rövidebb, mint a férfiaké, így a baktériumoknak rövidebb utat kell megtenniük ahhoz, hogy elérjék és megfertőzzék a húgyhólyagot.

Milyen életkorban jellemző a felfázás?

A felfázás valójában bármelyik életkorban kialakulhat, azonban vannak olyan tényezők, amik miatt a felfázás előfordulása gyakoribb bizonyos életkorokban. A nők körében alapból is könnyebben alakul ki felfázás, mint a férfiaknál az előző bekezdésben említett anatómiai okok miatt. A nők között azonban különösen gyakori a felfázás előfordulása elsőként a szexuális élet megkezdésekor, ugyanis a szexuális aktus során könnyen megfertőződhetnek a nők számtalan, eddig számukra ismeretlen kórokozóval. A következő időszak, amikor gyakori a felfázás előfordulása a terhesség és a szülés utáni időszak. Ebben az időszakban az anya immunrendszere is gyengébb lehet, míg az alsó testtájak nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve a terhesség és szülés alatt, után és a kórházi tartózkodás alatt. A nők körében a változókor is hajlamosít a felfázás betegségére. Ebben az időszakban ugyanis az olyan hormonális változások hatására, mint a csökkent progeszteron szint, a húgycső elvékonyodik, sérülékeny lesz, a baktériumok pedig könnyebben okozhatnak fertőzést, felfázást.

A férfiak között a felfázás előfordulása az idősebb életkorban gyakori. Ennek hátterében állhat például, hogy a prosztata megnagyobbodás vizeletpangást okozhat, ami következtében könnyebben szaporodhatnak el a baktériumok és könnyebben alakulhat ki felfázás.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan történik a felfázás kivizsgálása?

Ajánlott mihamarabb urológushoz fordulni, ha a gyakori vizelési inger, valamint az alhasi görcsök tovább romlanak, esetleg az említett láz, hidegrázás, véres vizelet jelentkezik. Minden esetben fontos a felfázás kivizsgálása és a felfázás kezelése, ugyanis az el nem múló, súlyos felfázás veszélyes szövődményeket okozhat.

A felfázás kivizsgálása anamnézis felvételt, fizikális vizsgálatot és vizelettenyésztést jelent a legtöbb esetben. Ez kiegészíthető ultrahang vizsgálattal vagy bizonyos körülmények között (az aktív fertőzés után) cisztoszkópiára is szükség lehet. A kivizsgálás elengedhetetlen része a vizelettenyésztés, melynek során pontosan azonosíthatóak, hogy mely baktériumok okozták a felfázást. Ez segíti majd a legjobb antibiotikum kiválasztását a kezeléshez. Amint korábban is említettük bizonyos baktériumok, amik a felfázás hátterében állhatnak rezisztenssé váltak egyes antibiotikumokkal szemben. A vizelettenyésztés arra is lehetőséget ad, hogy pontosan felmérjük melyik antibiotikum által lehet a legsikeresebben felszámolni a bakteriális fertőzést.

Hogyan kezelhető a felfázás?

A felfázás kezelése a tüneteket korán felismerve és nem komplikált esetben egyszerű. A felfázás kezelése magában foglalja a bőséges folyadékfogyasztást, a pár napig tartó ágynyugalmat és szükség esetén fájdalomcsillapítók is adhatóak a panaszok enyhítése céljából. A felfázás kezelésének alapvető pillére a bakteriális kolonizáció megszüntetése, mely különböző típusú antibiotikumok révén érhető el. Az antibiotikum típusát a felfázást okozó baktérium és annak érzékenysége alapján választja ki az orvos. Emellett a beteg tüneteit, általános állapotát és társbetegségeit is figyelembe kell venni. Normál esetben a felfázás kezelése pár napot vesz csak igénybe és körülbelül 3 napon belül szűnnie kell a felfázásos panaszoknak a kezelés hatására. Komplikált esetben, például a vesemedence gyulladásakor hosszabb kezelésre, erősebb hatásspektrumú antibiotikumra és esetleg kórházi felvételre is szükség lehet.

Mit lehet tenni a felfázás megelőzése érdekében?

A felfázás kellemetlen tünetekkel társul, sok nő pedig arról számol be, hogy visszatérő felfázása van. Ezek miatt a legjobb megpróbálni elkerülni a felfázást, melyre számos egyszerű praktika létezik. Egyik módszer sem 100%-os, de alkalmazásukkal csökkenthető a felfázás kialakulásának kockázata.
A felfázás megelőzését segítő lépések:

Prima Medica Egészségközpontok