Felfázás

Felfázás

Létrehozva: 2022.09.15 14:06 Módosítva: 2022.11.29 08:53

A felfázás az egyik legkellemetlenebb érzés, azonban kevesen tudjuk, hogy a felfázás mik a felfázás okai. Általános tévhit, hogy csak a hidegtől, és kizárólag hűvösebb időben lehet felfázni. Ez miatt sokan azt hiszik, hogy csakis ősszel és télen alakulhat ki felfázás, azaz hólyaghurut.

Érdekesség, hogy a felfázás alapvetően női betegség, áltagosan minden nő életében bekövetkezik legalább egyszer, azonban a felfázás idősebb korban férfiaknál is kialakulhat. Hogy miért inkánn a nők érintettek a felfázásban? Az ok a női test felépítése: a húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás egymáshoz közel találhatók, emiatt pedig a kórokozók könnyedén bejuthatnak a húgycsőbe. 

A felfázás egy gyakori húgyúti fertőzés, amelyet nevezhetünk hólyaghurutnak, hólyaggyulladásnak is. Tehát a valódi ok fertőzés, mégpedig bakteriális eredetű. A hólyaghurut kialakulásáért leggyakrabban az E. coli baktérium  a felelős. A legtöbb esetben az alsó húgyutakat érinti (húgycső-gyulladás, húgyhólyag-gyulladás), de ritkább esetben továbbterjedhet a felső húgyutakra is, egészen a vesemedencékig. Az altest lehűlése, vagy az átnedvesedett ruházat segíti a fertőzés kialakulását, illetve a tünetek romlását, mivel ezek miatt is csökkenhet a szervezet kórokozókkal szembeni védekezőképessége.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A felfázás tipikus tünetei 

Felfázás, Urológiai központRomlik a hólyag vérkeringése, mivel az alhasi tájék lehűlése az erek összeszűkülését okozza, ez miatt a kórokozók elleni védekezésben fontos szerepet játszó sejtekből kevesebb jut erre a területre. Tehát gyengül a húgyhólyag természetes védekező képessége, így az ide kerülő baktériumok gyorsabban tudnak szaporodni. A legelső szembetűnő tünet a gyakori vizelési inger, amihez égő és csípő érzés is társulhat. Emellé fájdalmas alhasi görcsök társulhatnak. Súlyosabb esetekben véres vizelet, láz, hidegrázás is előfordulhat. Az esetleges deréktáji fájdalom  azt is jelentheti, hogy a megbetegedésben már a felső húgyutak is érintettek!

Ajánlott mihamarabb urológushoz fordulni, ha a gyakori vizelési inger, valamint az esetleges alhasi görcsök tovább romlanak, esetleg az említett láz, hidegrázás, véres vizelet, jelentkezik.  Minden esetben fontos a felfázás kivizsgálása és a felfázás kezelése, ugyanis az el nem múló, súlyos felfázás veszélyes szövődményeket okozhat.

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus

Kapcsolódó cikkünk

Mikor szükséges a hólyagtükrözés?

A hólyagtükrözés vagy cisztoszkópia egy fontos urológiai vizsgálat, amely lehetőséget teremt az orvosnak arra, hogy a húgycső és a húgyhólyag belső felszínét áttekintse.  Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa azokra a tünetekre és betegségekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén szükség van cisztoszkópiára, valamint a vizsgálat menetét is bemutatta.

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!