Felfázás

Felfázás

Létrehozva: 2022.09.15 14:06 Módosítva: 2022.11.29 08:53

A felfázás az egyik legkellemetlenebb érzés, azonban kevesen tudjuk, hogy a felfázás mik a felfázás okai. Általános tévhit, hogy csak a hidegtől, és kizárólag hűvösebb időben lehet felfázni. Ez miatt sokan azt hiszik, hogy csakis ősszel és télen alakulhat ki felfázás, azaz hólyaghurut.

Érdekesség, hogy a felfázás alapvetően női betegség, áltagosan minden nő életében bekövetkezik legalább egyszer, azonban a felfázás idősebb korban férfiaknál is kialakulhat. Hogy miért inkánn a nők érintettek a felfázásban? Az ok a női test felépítése: a húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás egymáshoz közel találhatók, emiatt pedig a kórokozók könnyedén bejuthatnak a húgycsőbe. 

A felfázás egy gyakori húgyúti fertőzés, amelyet nevezhetünk hólyaghurutnak, hólyaggyulladásnak is. Tehát a valódi ok fertőzés, mégpedig bakteriális eredetű. A hólyaghurut kialakulásáért leggyakrabban az E. coli baktérium  a felelős. A legtöbb esetben az alsó húgyutakat érinti (húgycső-gyulladás, húgyhólyag-gyulladás), de ritkább esetben továbbterjedhet a felső húgyutakra is, egészen a vesemedencékig. Az altest lehűlése, vagy az átnedvesedett ruházat segíti a fertőzés kialakulását, illetve a tünetek romlását, mivel ezek miatt is csökkenhet a szervezet kórokozókkal szembeni védekezőképessége.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A felfázás tipikus tünetei 

Felfázás, Urológiai központRomlik a hólyag vérkeringése, mivel az alhasi tájék lehűlése az erek összeszűkülését okozza, ez miatt a kórokozók elleni védekezésben fontos szerepet játszó sejtekből kevesebb jut erre a területre. Tehát gyengül a húgyhólyag természetes védekező képessége, így az ide kerülő baktériumok gyorsabban tudnak szaporodni. A legelső szembetűnő tünet a gyakori vizelési inger, amihez égő és csípő érzés is társulhat. Emellé fájdalmas alhasi görcsök társulhatnak. Súlyosabb esetekben véres vizelet, láz, hidegrázás is előfordulhat. Az esetleges deréktáji fájdalom  azt is jelentheti, hogy a megbetegedésben már a felső húgyutak is érintettek!

Ajánlott mihamarabb urológushoz fordulni, ha a gyakori vizelési inger, valamint az esetleges alhasi görcsök tovább romlanak, esetleg az említett láz, hidegrázás, véres vizelet, jelentkezik.  Minden esetben fontos a felfázás kivizsgálása és a felfázás kezelése, ugyanis az el nem múló, súlyos felfázás veszélyes szövődményeket okozhat.

Téma szakértői

Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

Kapcsolódó cikkünk

Fájdalmas vizelés? Urológiai vizsgálaton derülhet ki az oka

A fájdalmas vizelés egy tünet, amelyet számos betegség, állapot okozhat. Ezekről és a kezelés jelentőségéről beszélt dr. Kállai László, az Urológiai Központ szakorvosa.
 

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok