A prosztatarák felismerése és kivizsgálása

A prosztatarák felismerése és kivizsgálása

Módosítva: 2022.09.19 13:25

A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de negyvenéves életkor után bárkinél bármikor megjelenhet. A rák kialakulásának veszélye az életkor előrehaladásával egyre nő, negyven év felett emiatt már ajánlott évenként is megvizsgáltatni a prosztatánkat. A betegség ekkor még idejében felismerésre kerül és jól kezelhető lesz.

Alapvető tudnivalók

A prosztatarák a férfiak leggyakoribb nem bőrrákja, ezért ennek a ráknak a diagnosztizálása és stádiumba állítása nagy orvosi és közérdeklődésre tart számot. Bár a prosztatarák lassú növekedésű is lehet, ennek ellenére a betegség a férfiak rákkal összefüggő halálozásának több mint 10%-át teszi ki, és évente 10 ezer férfi hal meg prosztatarákban. Elsősorban az idősebb férfiak betegsége, azonban negyvenéves életkor után bármikor megjelenhet. A rák kialakulásának veszélye az életkor előrehaladásával egyre nő, ezért ajánlott évenként is megvizsgáltatni a prosztatánkat.

A prosztatarák tünetei

Prosztatarák, Urológiai központSajnos az esetek nagy részében, a korai stádiumban nem jelentkeznek tünetek, csak később, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van, azonban előfordul, hogy még ekkor sem tapasztalható tünet. Sokszor csak véletlenül, más betegségek vizsgálata során vagy műtétek miatt derül rá fény.

A prosztataráknak négy stádiumát határozták meg. Az első kettőben eleinte nem is tapintható, csak célzott kivizsgálással fedezhető fel a daganat, mivel  nem lépi át a prosztata tokját. A harmadik és negyedik szakaszban viszont már kilép a prosztatából, és átterjed a közeli majd a távolibb szervekre is, melyek hatására egyre több és fájdalmas tünet jelentkezik. Késői stádiumban a páciens állapota gyorsabban romlik, és a tünetek gyógyszeres kezelés hatására is csak mérsékleten vagy egyáltalán nem javulnak.

Mivel a prosztata megnagyobbodik, mely húgycsőzáródáshoz, vizelési panaszokhoz vezet, melyek sokszor éjszaka jelentkeznek. Tünetek, gyakori vizelési inger, akadozó vizeletürítés, a húgyutak tágulása. Véres vizelet vagy véres ondóürítés is bekövetkezhet. Előrehaladott, áttétes stádiumban tompa deréktáji fájdalom, de akár csontfájdalmak, csonttörés is jelentkezhet.

Hogyan zajlik a betegség diagnózisa?

A diagnózis felállításához egy összetett vizsgálatsor szükséges. A digitális rektális vizsgálat (DRE) és a prosztata-specifikus antigén (PSA) értékelése a két komponens, amely egy modern prosztatarákszűrési programhoz szükséges. A prosztatarák teljesen megbízható, végleges diagnózisa csak ez utóbbival állítható fel. A kivett szövetmintákat - a mikroszkópos kórszövettani vizsgálat érdekében - patológiai laboratóriumba küldik.

Téma szakértői

Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

Prima Medica Egészségközpontok