A prosztatarák felismerése és kivizsgálása

A prosztatarák felismerése és kivizsgálása

Módosítva: 2022.09.19 13:25

A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de negyvenéves életkor után bárkinél bármikor megjelenhet. A rák kialakulásának veszélye az életkor előrehaladásával egyre nő, negyven év felett emiatt már ajánlott évenként is megvizsgáltatni a prosztatánkat. A betegség ekkor még idejében felismerésre kerül és jól kezelhető lesz.

Alapvető tudnivalók

A prosztatarák a férfiak leggyakoribb nem bőrrákja, ezért ennek a ráknak a diagnosztizálása és stádiumba állítása nagy orvosi és közérdeklődésre tart számot. Bár a prosztatarák lassú növekedésű is lehet, ennek ellenére a betegség a férfiak rákkal összefüggő halálozásának több mint 10%-át teszi ki, és évente 10 ezer férfi hal meg prosztatarákban. Elsősorban az idősebb férfiak betegsége, azonban negyvenéves életkor után bármikor megjelenhet. A rák kialakulásának veszélye az életkor előrehaladásával egyre nő, ezért ajánlott évenként is megvizsgáltatni a prosztatánkat.

A prosztatarák tünetei

Prosztatarák, Urológiai központSajnos az esetek nagy részében, a korai stádiumban nem jelentkeznek tünetek, csak később, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van, azonban előfordul, hogy még ekkor sem tapasztalható tünet. Sokszor csak véletlenül, más betegségek vizsgálata során vagy műtétek miatt derül rá fény.

A prosztataráknak négy stádiumát határozták meg. Az első kettőben eleinte nem is tapintható, csak célzott kivizsgálással fedezhető fel a daganat, mivel  nem lépi át a prosztata tokját. A harmadik és negyedik szakaszban viszont már kilép a prosztatából, és átterjed a közeli majd a távolibb szervekre is, melyek hatására egyre több és fájdalmas tünet jelentkezik. Késői stádiumban a páciens állapota gyorsabban romlik, és a tünetek gyógyszeres kezelés hatására is csak mérsékleten vagy egyáltalán nem javulnak.

Mivel a prosztata megnagyobbodik, mely húgycsőzáródáshoz, vizelési panaszokhoz vezet, melyek sokszor éjszaka jelentkeznek. Tünetek, gyakori vizelési inger, akadozó vizeletürítés, a húgyutak tágulása. Véres vizelet vagy véres ondóürítés is bekövetkezhet. Előrehaladott, áttétes stádiumban tompa deréktáji fájdalom, de akár csontfájdalmak, csonttörés is jelentkezhet.

Hogyan zajlik a betegség diagnózisa?

A diagnózis felállításához egy összetett vizsgálatsor szükséges. A digitális rektális vizsgálat (DRE) és a prosztata-specifikus antigén (PSA) értékelése a két komponens, amely egy modern prosztatarákszűrési programhoz szükséges. A prosztatarák teljesen megbízható, végleges diagnózisa csak ez utóbbival állítható fel. A kivett szövetmintákat - a mikroszkópos kórszövettani vizsgálat érdekében - patológiai laboratóriumba küldik.

Téma szakértői

Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata