Here visszértágulat

Here visszértágulat

Módosítva: 2024.03.19 15:34

A herevisszér tágulat az esetek többségében tünetmentes, de akár fájdalmassá is válhat. Jellemzően aszimmetrikusan alakul ki: az érintett oldali here kisebb, a herezacskó azonban nagyobb lehet, és kellemetlen, elnehezült , húzó érzés jelentkezhet a herezacskóban. Tünetek esetén érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, a szövődmények kialakulásának megelőzése végett.

Here visszértágulat - Tartalom

Mi az a here visszértágulat?

Here visszértágulat tünetei

Here visszértágulat okai

Here visszértágulat felismerése

Here visszértágulat kezelése

Here visszértágulat lehetséges szövődményei

Mi az a here visszértágulat?

A herék az embrionális korban szállnak le a herezacskóba, ugyanis ott optimális a hőmérséklet a spermium képzéshez. A herékben található vénák sűrű hálózatot alkotnak here, majd feljebb haladva egyesülnek. A here visszértágulat (vagy más néven varicocele) egy olyan állapot, amikor a herezacskóban található vénák kitágulnak és a normálisnál nagyobb lesz az átmérőjük, így a vér pangani fog bennük. A here visszértágulat gyakrabban jelentkezik a bal herénél, de jelentkezhet a jobb herénél vagy mindkettőnél egyszerre is.

A here visszértágulat általában fájdalommentes, de bizonyos esetekben fájdalom és kellemetlenség is előfordulhat a herezacskóban. A here visszértágulat érintette férfiaknál csökkenhet spermiumtermelés, így a termékenység is.Herevisszer

Here visszértágulat tünetei

A here visszértágulat (varicocele) általában fájdalommentes állapot, és sok férfi észre sem veszi a tüneteket, különösen akkor, ha enyhe vagy közepes mértékű a here visszértágulat. Azonban ha az alábbi tünetek jelentkeznek, akkor felmerül a here visszértágulat gyanúja:

 • Kellemetlenség vagy fájdalom: Here visszértágulat során a leggyakoribb tünet a herezacskóban vagy a hasban jelentkező enyhe vagy mérsékelt fájdalom, kellemetlen érzés. A here visszértágulat okozta fájdalom lehet tompa, nyomó jellegű de akár kifejezetten erős is. A here visszértágulat okozta fájdalom fennállhat tartósan, de van hogy csak bizonyos tevékenységek hatására, periodikusan jelentkezik.
 • Herezacskó duzzanata: Here visszértágulat során a herezacskó egyik oldalának duzzanata vagy kitágulása szemmel is látható lehet, különösen álló helyzetben.
 • Kellemetlen érzés állva vagy ülve: Here visszértágulat esetén fájdalmassá válhat az ülés vagy a hosszan tartó állás, így ezzel a tünettel gyakran fordulnak orvoshoz az érintettek.
 • Termékenységi problémák: Számos esetben a herevisszértágulat a spermiumok minőségének vagy mennyiségének csökkenéséhez vezet, ami terméketlenséghez is vezethet.
 • Meleg tapintat: A here visszértágulat érintette herezacskó melegebb lehet a normálisnál, mert a kitágult vénákban a vér pang here visszértágulat esetén.

Fontos megjegyezni, hogy sok férfi nem tapasztal tüneteket here visszértágulat esetén, csak ha súlyos stádiumban van már. Ha azonban bármilyen kellemetlenséget vagy gyanús tünetet észlel a herezacskó területén, érdemes felkeresnie orvosát, urológusát a mihamarabbi kivizsgálás és a kezelés megkezdésének érdekében.

Here visszértágulat okai

A here visszértágulat (varicocele) kialakulásának pontos oka nem teljesen ismert, de több tényező is hozzájárul a here visszértágulat kialakulásához. Az alábbi okok állhatnak a here visszértágulat kialakulásának hátterében:

 • Vénás elégtelenség: A here visszértágulat leggyakoribb oka az, hogy a vénákban található vénás billentyűk nem működnek megfelelően. A vénás billentyűknek normálisan meg kell akadályozniuk a vér visszaáramlását, de ha ezek a billentyűk gyengék vagy sérültek, a vér visszafelé áramolhat és kitágíthatja az ereket.
 • Anatómiai tényezők: Az anatómiai sajátosságok is szerepet játszanak a here visszértágulat kialakulásában. A vénák adott anatómiai elhelyezkedése vagy a nagyobb nyomás hajlamosító tényező a here visszértágulat kialakulásában.
 • Hormonális változások: A hormonális változások is befolyásolják az erek állapotát és működését. Például a pubertás során bekövetkező hormonális változásokkal összefüggésbe hozható a here visszértágulat kialakulása.
 • Veleszületett rendellenességek: Néhány esetben a here visszértágulat veleszületett rendellenességként jelentkezhet, amely már a születés pillanatában jelen van, és fokozatosan súlyosbodhat az érintett élete során.
 • Fizikai megterhelés: A hosszú ideig tartó állás vagy ülés, valamint a túlzott fizikai aktivitás vagy súlyemelés növeli a vénás nyomást, ami elősegíti a here visszértágulat kialakulását.

Fontos megjegyezni, hogy a here visszértágulat kialakulásában több tényező együttesen játszik szerepet, és legtöbb esetben nem lehet egyértelműen meghatározni egyetlen kiváltó okot. Az egészségügyi szakemberek általában a páciens teljes kórtörténetét és klinikai állapotát értékelik annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb kezelést tudják ajánlani here visszértágulat esetén.

Here visszértágulat felismerése

A here visszértágulat felismerése és kivizsgálása során az orvos általában több lépést követ, hogy meghatározza a here visszértágulat hátterében álló okott és annak súlyosságát. Here visszértágulat esetén az orvos először részletesen kikérdezi a beteget a tüneteiről és az esetleges korábbi egészségügyi problémáiról. Ezután a fizikai vizsgálat következik, amely során az orvos megvizsgálja a herezacskót állva és fekve is, hogy megfigyelje a kitágult vénák okozta duzzadását, illetve változását a testhelyzettől függően. A duzzanat mértékének megállapítása, fontos a here visszértágulat súlyosságának megbecslésére. Here visszértágulat esetén az ultrahang vizsgálat segítségével lehet megfigyelni és értékelni a herezacskóban található véredények állapotát és méretét. Ez a leggyakrabban alkalmazott módszer a herevisszértágulat diagnosztizálására. Néha más képalkotó eljárásokra, például CT vagy MRI vizsgálatra is szükség lehet a herevisszértágulat pontosabb megítéléséhez, különösen akkor, ha az ultrahang eredményei nem egyértelműek. Here visszértágulat esetén egy alkalmazott diagnosztikus módszer a spermatikus vénákba történő kontrasztanyag beadása (venográfiás vizsgálat) is. Ez egy ritkábban alkalmazott eljárás, amely során kontrasztanyagot adnak a spermatikus vénába, majd röntgenvizsgálattal nyomon követik a véredények állapotát és a visszaáramlás mértékét a here visszértágulat súlyosságának felmérése.

Miután megállapították a here visszértágulat diagnózisát és súlyosságát, a kezelőorvos megbeszéli a kezelési lehetőségeket a beteggel. A herevisszértágulat kezelése általában az állapot súlyosságától és a tünetektől függ, és lehet konzervatív (pl. támogató alsónemű viselése, fájdalomcsillapítók szedése) de akróár szükség lehet sebészeti beavatkozásra is (pl. visszér ligálása vagy eltávolítása). Fontos azonban megjegyezni, hogy minden egyes eset egyedi, és az orvos döntése alapján történik a legmegfelelőbb kezelési módszer kiválasztása here visszértágulat esetén.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Here visszértágulat kezelése

A here visszértágulat kezelése általában az állapot súlyosságától és a tünetektől függ. A here visszértágulat kezelése lehet konzervatív vagy sebészi, és az orvos általában az eset egyedi jellemzőit figyelembe véve dönti el, hogy melyik módszer a legmegfelelőbb. A here visszértágulat leggyakoribb kezelési módszerei közé tartoznak az alábbiak:

Konzervatív kezelés here visszértágulat esetén

 • Támogató alsónemű: A megfelelően kialakított, kompressziós alsóneműk segítenek a herevénák összenyomásában, ami javítja a vénák vérkeringését és csökkenti a tüneteket.
 • Fájdalomcsillapítók: Fájdalomcsillapítók, például ibuprofén vagy acetaminofén alkalmazása segít enyhíteni a here visszértágulat okozta fájdalmat és a kellemetlen érzést.

Sebészeti kezelés here visszértágulat esetén

 • Mikrochirurgia vagy szkleroterápia: Ez a módszer arra összpontosít, hogy a kitágult vénákat elzárják, hogy helyreállítsák a normális vérellátást a here környéki szövetekben. Ezt általában helyi érzéstelenítés alatt végzik és gyakori eljárás here visszértágulat esetén.
 • Embolizáció: Ez a műtéti eljárás magában foglalja a here visszértágulat érintette vénák elzárását egy speciális anyaggal.

Megfigyelés és tüneti kezelés here visszértágulat esetén

Néha, különösen enyhe here visszértágulat esetén, az orvos lehet, hogy csak rendszeres követést javasol, és tüneti kezelést javasol (például fájdalomcsillapítók használata).

Fontos megjegyezni, hogy minden egyes eset egyedi, és a kezelési lehetőségek a here visszértágulat súlyosságától, a beteg egyéni egészségügyi állapotától és preferenciáitól függenek. Ezért fontos, hogy az orvos minden esetben egyéni megközelítést alkalmazzon here visszértágulat esetén és megfelelően tájékoztassa a beteget a lehetséges kezelési lehetőségekről.

Kapcsolódó cikkünk

Így zajlik a here önvizsgálata

Ahogyan a nőknél a mell, a férfiaknál a here önvizsgálata az a tevékenység, amit rendszeresen érdemes elvégezni, a változások mielőbbi felfedezése érdekében. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ szakorvosa az önvizsgálat menetére és azokra a jelekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos az urológiai ellenőrzés.

Kezeletlen here visszértágulat lehetséges szövődményei

Ha a here visszértágulat nem kerül időben felismerésre és későn kezdik el kezelni vagy akár egyáltalán nem is kezelik, komoly szövődmények alakulhatnak ki. A here visszértágulat okozta szövődmények megelőzése végett, nagyon fontos a rendszeres urológiai kivizsgálás, illetve hogy ha tünetek jelentkeznek, akkor mihamarabb orvoshoz forduljon a páciens.

Here visszértágulat leggyakoribb szövődményei

 • Fájdalom és kellemetlenség: A here visszértágulat gyakran jár fájdalommall a herezacskóban és környékén. A here visszértágulat fájdalom lehet enyhe, de akár súlyosan befolyásolhatja ja a mindennapi tevékenységeket és az érintett egyén életminőségét is.
 • Termékenységi problémák: A here visszértágulat befolyásolja a spermiumok minőségét és mennyiségét, ami hatással lehet a férfi termékenységére id. A terméketlenség oka a here visszértágulat okozta hőmérséklet emelkedés a herezacskóban, valamint a keringési problémák miatti csökkent oxigén- és tápanyagellátás a herekörnyéki szövetekben.
 • Hereatrofia: Hosszú távú here visszértágulat esetén előfordulhat, hogy az érintett here károsodik, és mérete is csökkenhet, így here atrófia alakulhat ki. Ez a folyamat fájdalmat, kellemetlenséget és akár termékenységi problémákat is okozhat.
 • Vese problémák: Ritkán a here visszértágulat, az érintett vénák nyomása miatt megnövekedett visszaáramlást eredményezhet a vesékbe, ami veseelégtelenséghez vagy más vese betegségekhez vezethet hosszú távon.
 • Az érintett vénák thrombosisa: A kitágult vénákban vérrögök (thrombusok) alakulhatnak ki, ami potenciálisan súlyos problémát jelenthet, például a vénák gyulladását (phlebitist) vagy akár a vérrögök leszakadását és más szervekbe való eljutását (embolia).

Ezen szövődmények elkerülése érdekében fontos a here visszértágulat megfelelő kezelése és rendszeres nyomon követése. Ha bármilyen tünetet észlel, amely here visszértágulat gyanúját veti fel, ne habozzon felkeresni orvosát, hogy időben megfelelő kezelést kapjon és megelőzze a here visszértágulat okozta szövődmények kialakulását.

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész

Prima Medica Egészségközpontok