Prosztata

Prosztata

Szerző: Urológiai Központ Módosítva: 2024.02.28 22:55

A férfiak körében, a húgy-ivarrendszer problémái közül vezető helyet foglalnak el a prosztata megbetegedései. A leggyakrabban előforduló betegségek a prosztatagyulladás, a jóindulatú prosztata megnagyobbodás és a prosztata rákos megbetegedései.

Mi is az a prosztata?

A prosztata szerepe

A prosztata leggyakoribb megbetegedései

A prosztata leggyakoribb megbetegedései részletesebben: Prosztatagyulladás

A prosztata leggyakoribb megbetegedései részletesebben: Prosztata megnagyobbodás

A prosztata leggyakoribb megbetegedései részletesebben:  Prosztatarák

A prosztata betegségeinek diagnosztikája

A prosztata megbetegedéseinek kezelési lehetőségei

Mi is az a prosztata?

A prosztata, vagy dülmirigy gesztenye alakú és nagyságú, a húgyhólyag alatt, körülfonva a húgyvezetéket, helyezkedik el. A kivezető csöve a húgycsőbe nyílik, ugyan úgy, mint az ondóvezetéké. A megtermékenyítés során mindkét váladékra szükség van, a hímivarsejtek anyagcseréjéhez és mozgásához. Így a prosztata folyadék az ondó része, mely ejakuláció közben, a prosztata izmainak összehúzódásának köszönhetően préselődik ki.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A prosztata szerepe

A prosztata egy kis mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer része, és számos fontos szerepet játszik. A prosztata főként a sperma kialakításában és a megtermékenyítési folyamatban játszik szerepet- Alább olvashatók a prosztata legfontosabb funkciói:

 •  Spermiumok táplálása: A prosztata kiválaszt olyan anyagokat, amelyek a spermiumok számára táplálólag hatnak. Ez segít a spermiumok életképességének fenntartásában és a megtermékenyítés sikerességében.
 • Vizeletürítés támogatása: A prosztata a húgyhólyag alatt helyezkedik el, és az urethrat (húgycső) körülveszi. A prosztata méretének növekedése (prosztata-hiperplázia) idővel befolyásolhatja a vizelet áramlását. Ez okozhat vizelési problémákat, például gyakori vagy nehezen induló vizelést.
 • Hormonok termelése: A prosztata hormonokat termel, például a dihidrotesztoszteront (DHT), amely a férfi nemi jellegek kialakulásában és fenntartásában játszik szerepet.
 • Védelem a húgyutak fertőzései ellen: A prosztata kiválaszt olyan anyagokat is, amelyek segíthetnek megvédeni a húgyutakat a fertőzésektől.
 • Sperma összetevője: A spermiumokat a herék termelik, de a prosztata által kiválasztott váladék hozzáadódik hozzájuk az ejakuláció során. Ez a prosztata váladéka tápláló anyagokat, enzimeket és más összetevőket tartalmaz, amelyek segítik a spermiumok életképességét és mozgékonyságát.
 • Sperma transzportja: A prosztata váladéka a spermiumok szállítását is támogatja. Az ejakuláció során a prosztata által kiválasztott folyadék a spermiumokkal együtt kerül a húgycsőbe. Ez a folyamat hozzájárul a spermiumok megfelelő transzportjához a reproduktív szervek között.
 • Védő hatás: A prosztata által kiválasztott váladék segíthet a spermiumok védelmében a káros környezeti hatásoktól, például a hüvely savas kémhatásától.
 • Ejakuláció szabályozása: A prosztata részt vesz az ejakuláció folyamatában. Az ejakuláció során a prosztata izmai összehúzódnak, és a prosztata váladéka a spermiumokkal együtt kijut a hímvesszőből. 

  Kapcsolódó cikkünk

  Összefügg-e a prosztata megnagyobbodás és a merevedési zavar?

  A prosztata megnagyobbodással kapcsolatban szinte azonnal a vizelési problémákra asszociálunk, de azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a megnagyobbodott prosztata és annak bizonyos kezelései szexuális zavarokhoz is vezethetnek. Éppen ezért dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon körültekintően kell eljárni a kezelések alkalmazásában és érdemes a megfelelő életmódot is kialakítani.

A prosztata leggyakoribb megbetegedései

A prosztata megbetegedések szakorvosi kivizsgálása nagyon fontos, mert a betegségek tünettana nagyon hasonlóak.

A prosztata leggyakoribb megbetegedései közé tartoznak a következők:

 • Prosztatarák: Ez egy igen gyakori, a prosztatát ért megbetegedés. A prosztatarák akkor fordul elő, amikor a prosztata sejtek rendellenes módon növekednek és szaporodnak. A pontos okok nem teljesen ismertek, de a genetikai tényezők, életmódbeli szokások és az életkor is szerepet játszhatnak a kialakulásában.
 • Prosztatagyulladás (prosztatitisz): A prosztatagyulladás lehet bakteriális vagy nem bakteriális (abakteriális) eredetű. Bakteriális prosztatagyulladás esetén baktériumok okozzák a gyulladást, míg az abakteriális formában a gyulladás nem kapcsolódik közvetlenül kórokozókhoz. A prosztatagyulladás okai lehetnek bakteriális fertőzések, immunrendszeri reakciók vagy egyéb tényezők.
 • Prosztata-megnagyobbodás (prosztata hiperplázia vagy benignus prosztata hiperplázia - BPH): Ez a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, ami idővel természetes folyamat lehet a férfiak életében. Ahogy az emberek öregednek, a prosztata mérete vövekedhet, ami az urethra elnyomásához és vizeletürítési nehézségekhez vezethet.

Az egyes megbetegedések kialakulásának okai mögött genetikai tényezők, életmód, táplálkozás és öregedés is egyaránt helyet kap. A rendszeres orvosi ellenőrzések és a szükséges szűrővizsgálatok segíthetnek a megbetegedések korai felismerésében és kezelésében. Ha valakinél szokatlan tünetek jelentkeznek, például vizelési problémák, véres vizelet, fájdalom vagy más panasz a prosztatával kapcsolatban, forduljon Központunk munkatársaihoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

A prosztata leggyakoribb megbetegedései részletesebben: Prosztatagyulladás

A prosztata gyulladásos megbetegedései között akut és krónikus gyulladást tudunk megkülönböztetni.Prosztata

Az akutan jelentkező betegségnél az általános gyulladás tünetei mellett (láz, rossz közérzet) gyakori vizelési inger jelenik meg, illetve előfordulhat véres vizelet, vagy a húgycsőből gennyes folyás is. Jellemző még, hogy a gyakori vizelési inger ellenére csak pár csepp vizelet ürül. Az alhasi területről fájdalom sugárzik ki a végbélbe. A prosztata duzzanata miatt a húgycső összeszűkül, a vizelet sugara egyre vékonyabb lesz. Ha elzáródás történik a gyulladás okozta megnagyobbodás miatt, akkor állandó vizelési inger mellett nem ürül vizelet, amire a köldök alatt előredomborodó egyre telítődő hólyag utal.

A betegség kezeléséhez mindenképpen szakorvos segítségét kell kérni. A bakteriális fertőzés igazolása után, hosszan tartó, célzott antibiotikumos kezelést kell folytatni. A gyulladás elhanyagolása életveszélyes állapotot idézhet elő.

Krónikus prosztatagyulladás

Általában idősebb korban jelentkező probléma, mely nem teljesen kikezelt akut gyulladás következménye, de akár a szervezetben jelenlevő góc következménye is lehet. A sok üléssel járó foglalkozású páciensek esetében gyakrabban előforduló probléma. A tünetei enyhébbek, de kellemetlenebbek. Fájdalom, gyakori vizelési inger, akár éjszaka több alkalommal is, potencia és libidó csökkenés. A szakorvos által előírt kezelés akár hónapokig tartó folyamat is lehet.

A prosztata leggyakoribb megbetegedései részletesebben: Prosztata megnagyobbodás

A prosztata megnagyobbodás általában 40 éves kor körül alakul ki. Ilyenkor nem sejtszaporulatról beszélünk, hanem a sejtek mérete növekszik meg (hiperplázia), összenyomva a prosztata belsejében lévő ereket, idegeket. Így a keringés romlik és fájdalom lép fel. A megnagyobbodott prosztata összenyomja a húgyvezetéket.

Porsztata megnagyobbodás tünetei:

 • gyakori vizelési inger
 • a vizelet vékony sugárban ürül, időnként megakad, majd újraindul
 • vizelet visszamaradás a hólyagba
 • vizelés után utócsöpögés

A prosztata leggyakoribb megbetegedései részletesebben:  Prosztatarák

A prosztatarák a férfiak rákos megbetegedései között a harmadik leggyakrabban kialakuló betegség. Ritka, hogy 60 évnél fiatalabb férfiaknál jelentkezik. Ilyenkor nem a saját sejtek hiperpláziájáról beszélünk, hanem a daganatos szövetet kóros, szabálytalanul osztódó sejtek alkotják.

Sajnos sokszor már végső stádiumban diagnosztizálják, mivel tünetei hasonlítanak a jóindulatú prosztata megnagyobbodás panaszaira, így az időben történő, differenciál diagnózis nagyon fontos. A betegség gyanújelei még a véres vizelet, illetve a vizeletürítéskor jelentkező égető, csípő érzés. A diagnózis felállítására az úgynevezett PSA laborvizsgálat és a prosztat biopszia elvégzése szükséges.

A prosztata betegségeinek diagnosztikája

A prosztata betegségeinek diagnózisa számos klinikai vizsgálatot és eljárást foglal magában, attól függően, hogy melyik megbetegedést gyanítják. Itt néhány általános diagnosztikai módszer:

 • Orvosi anamnézis: Az orvos kérdéseket tesz fel a beteg tüneteiről, azok időtartamáról, az esetleges kockázati tényezőkről, valamint a családi anamnézisről.
 • Fizikális vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a beteg prosztatáját rectalis digitális vizsgálat során (RDV), érzékelve esetleges duzzanatokat, keménységet vagy egyéb eltéréseket.
 • Vér- és vizeletvizsgálatok: A prosztata specifikus antigén (PSA) vérvizsgálattal meghatározható, ami segíthet a prosztatarák vagy más prosztataproblémák gyanújának felmerülésekor. Vizeletvizsgálatok is segíthetnek a diagnózisban.
 • Ultrahangvizsgálat: Transzuretrális ultrahang (TRUS) során ultrahangos képalkotást alkalmaznak a prosztata részletesebb vizsgálatára. Ez segíthet a daganatok vagy más eltérések azonosításában.
 • Biopszia: Amennyiben prosztatarák gyanúja merül fel, szövettani mintavételt végezhetnek, ahol apró szövetdarabokat vesznek a prosztatából, majd laboratóriumban vizsgálják meg a sejtek szerkezetét és jellegét.
 • Cisztoszkópia: Egy vékony csövet (cystoszkóp) helyeznek be az urethra keresztül a húgyhólyagba, hogy vizuálisan megvizsgálják az urethra és a húgyhólyag állapotát.

A prosztata megbetegedéseinek kezelési lehetőségei

Mielőtt bármiféle kezelésbe, legyen az gyógyszeres, vagy alternatív terápia, belekezdünk, fontos szakorvost felkeresni a pontos diagnózis felállítására. Az általa kért vizsgálatok eredményéből derül ki, hogy jóindulatú prosztata megnagyobbodás, vagy esetleg prosztatarák áll a tünetek hátterébe.

A prosztata megbetegedéseinek kezelése a konkrét diagnózistól és a megbetegedés típusától függ. Itt néhány kezelési lehetőség a prosztata megbetegedéseire:

 • Prosztatarák kezelése:
  • Sebészet: A prosztatarák kezelésére szolgáló egyik lehetőség a prosztata eltávolítása sebészeti úton (prostatectomia). A sebészeti beavatkozás lehet nyitott műtét vagy laparoszkópos, robotasszisztált műtét.
  • Sugárterápia: A ráksejteket sugárral elpusztító kezelésforma. Lehet külső sugárterápia vagy belső sugárterápia (brachyterápia).
  • Hormonterápia: A férfi hormonszintjének módosítása a ráksejtek növekedésének gátlása érdekében.
 • Prosztatagyulladás kezelése:
  • Antibiotikumok: Bakteriális prosztatagyulladás esetén antibiotikumokat írnak fel a fertőzés leküzdésére.
  • Gyulladáscsökkentők: Fájdalom és gyulladás elleni gyógyszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében.
  • Hőkezelés: Néha alkalmazzák a prosztatagyulladás kezelésére, például a meleg ülőfürdők vagy hőterápia formájában.
 • Prosztata-megnagyobbodás (BPH) kezelése:
  • Gyógyszerek: Alfa-blokkolók és 5-alfa-reduktáz gátlók gyógyszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében.
  • Sebészet: A prosztata megnagyobbodását sebészi úton lehet kezelni (transzuretrális prosztata rezekció - TURP).
  • Minimálisan invazív eljárások: Például a lézeres terápia vagy az urethra belsejébe történő implantáció.

   Téma szakértői

   Dr. Nagy Károly PhD

   Dr. Nagy Károly PhD

   urológus
   Dr. Böszörményi-Nagy Géza

   Dr. Böszörményi-Nagy Géza

   urológus
   Dr. Rákász István

   Dr. Rákász István

   urológus

Prima Medica Egészségközpontok