Prosztata vizsgálat: Hogyan zajlik?

Prosztata vizsgálat: Hogyan zajlik?

Módosítva: 2024.01.25 10:05

A prosztata vizsgálat körül számos téves információ és félelem kering. A legtöbbünk biztosan hallotta, hogy 50 év feletti férfiaknak javasolt rendszeresen prosztata szűrésre járni. A prosztatarák az egyik leggyakoribb oka a daganatos halálozásnak, habár felismerhető és kezelhető lenne már korai stádiumban. Sok férfi a téves hiedelmekre alapozva mégis kerüli ezeket a szűréseket. A következő cikkben bemutatjuk részletesen, hogy hogyan zajlik a prosztata vizsgálat.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Milyen lépéseket tartalmaz a prosztata vizsgálat?
Mikor javasolt a prosztata vizsgálat?
Milyen tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni prosztata vizsgálat céljából?
Milyen betegségekre derülhet fény prosztata vizsgálat során?
Fájdalmas-e a prosztata vizsgálat?
Okozhat-e szövődményt a prosztata vizsgálat?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Milyen lépéseket tartalmaz a prosztata vizsgálat?

A prosztata vizsgálat célja a prosztata elváltozásainak felismerése. A prosztata vizsgálat több fajta vizsgálatot is magába foglal. Első lépésként orvosa részletesen kikérdezi panaszairól, a fennálló egyéb betegségeiről és a családban előfordult betegségekről. Ezután következik maga a prosztata vizsgálat, mely a legtöbb esetben a rektális digitális vizsgálatot, a PSA-szint mérést és az ultrahang vizsgálatot jelenti. Ezek kiegészíthetőek egyéb vizsgálatokkal, ha az orvos talál valami elváltozást a prosztatán.

 • Rektális digitális vizsgálat (RDV): A prosztata vizsgálat egyik legelterjedtebb módja a rektális digitális vizsgálat. Ez egy viszonylag egyszerű és gyors eljárás, amely során az orvos kesztyűt húz fel, kenőanyagot, általában vazelint helyez rá, majd az ujját a végbélbe helyezi. Az orvos az ujjával letapogatja a prosztatát, megfigyelve annak méretét, formáját és egyenletességét. A vizsgálat segít felismerni az esetleges duzzanatokat, keményedéseket vagy egyéb eltéréseket a prosztatán. Általában gyorsan történik, kevesebb, mint egy percig tart a vizsgálat.
 • PSA-teszt: A másik fontos eszköz a prosztatavizsgálat során a PSA (prosztataspecifikus antigén) teszt. A PSA egy fehérje, amely a prosztatában termelődik, és normális körülmények között kis mennyiségben szabadul fel a vérbe. A PSA szintjének emelkedése azonban utalhat prosztatarákra vagy más prosztataproblémákra, például a prosztata gyulladásra. A PSA teszt során vérmintát vesznek a betegtől, melyet laboratóriumi elemzésre küldenek.
 • Képalkotó vizsgálatok: A prosztata vizsgálat során végezhetőek képalkotó vizsgalatok is. Az ultrahang vizsgálat segít meghatározni a prosztata méretét, valamint a hólyagban kialakulat vizeletretenció mértékét. Amennyiben valami kóros eltérést tapasztal az orvosa, CT vagy MR-vizsgálatot is kérhet. Ezeken a felvételeken részletesebben látható a prosztata és környezete, így pontosabban azonosíthatóak az elváltozások.
 • Biopszia: Ha az orvos a prosztata vizsgálat alapján úgy ítéli meg, hogy további vizsgálatok szükségesek, akkor sor kerülhet mintavételre is a prosztatából. A biopszia egy olyan eljárás, amely során a prosztatából kis méretű szövetdarabokat távolítanak el egy vékony tű segítségével, hogy laboratóriumban részletesebben megvizsgálják és azonosítsák a lehetséges rákos sejteket. A biopszia előtt általában ultrahangvizsgálatot is végeznek, hogy az orvos pontosan tudja, honnan kell a mintát venni.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mikor javasolt a prosztata vizsgálat?

Két irányelvet érdemes követni a prosztata vizsgálat kapcsán. Az egyik, hogyha jelentkeznek a prosztata betegségek tünetei, érdemes felkeresni egy urológus szakembert prosztata vizsgálat céljából. A másik elv, hogy tünetek hiányában is érdemes rendszeresen részt venniük az idősebb férfiaknak (körülbelül 50 éves kor felett) prosztata szűrésen. A prosztata vizsgálat tehát az alábbi esetekben, rizikó csoportoknak javasolt:Prosztata vizsgálat - Urológiai Központ

 • Idősebb életkor: A prosztata vizsgálat általában 50 éves kor felett javasoltak. A szakemberek azonban azt is figyelembe veszik, ha a páciensnek a családjában korábban előfordult-e prosztatarák vagy más prosztataprobléma.
 • Családi előzmények: Ha a családban előfordult prosztatarák, az orvosok általában azt javasolják, hogy a férfiak korábban kezdjenek rendszeresen urológushoz járni prosztata vizsgálat céljából, például 40 vagy 45 éves kortól.
 • Tünetek: Ha a páciens olyan tüneteket tapasztal, mint például gyakori vizelési inger, fájdalom vagy égő érzés vizeletürítés közben, vagy vér jelenik meg a vizeletben vagy a spermában, szükség lehet a prosztata vizsgálat elvégzésére. Ezek a tünetek több, a prosztatát érintő betegség jelei is lehetnek.
 • Páciens állapota, alapbetegségei: A beteg általános egészségi állapotát és az egyéb egészségügyi problémáit is figyelembe kell venni, ahhoz, hogy az orvos eldönthesse szükséges-e a prosztata vizsgálat és a prosztata vizsgálat melyik típusait végzi el.

Milyen tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni prosztata vizsgálat céljából?

Számos olyan tünet van, ami felveti a prosztata betegség gyanúját, ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni prosztata vizsgálat céljából. Ez különösen ajánlott, ha ezek a tünetek tartósan jelen vannak vagy fokozódnak. Fontos azt is megjegyezni, hogy a prosztata betegségek tünetei sokszor nagyon hasonlóak más betegségek tüneteivel. Amennyiben a prosztata vizsgálat során nem derült fény a prosztata elváltozásaira, a tünetek valószínűleg más okokra vezethetők vissza. Ilyenkor az orvosa további kivizsgálást fog javasolni. Összegyűjtöttünk néhány tünetet, amelyek esetén javasolt a prosztata vizsgálat elvégzése:

 • Gyakori vagy sürgős vizelés: Ha gyakran kell vizelnie, különösen éjszaka, vagy ha gyakran érez sürgős vizelési ingert, ez lehet prosztata probléma jele.
 • Vizeletürítés nehézsége: Ha nehezen indul a vizeletürítés, ha gyenge vagy szakadozott a vizeletsugár, az is lehet a prosztata megnagyobbodás vagy más prosztataprobléma jele.
 • Fájdalom vagy kellemetlen érzés: Amennyiben fájdalom vagy kellemetlen érzés jelentkezik a nemi szervek táján, vagy ha fájdalmat tapasztal a közösülés vagy a vizeletürítés során, szintén érdemes lehet a prosztata vizsgálat elvégzése.
 • Vér a vizeletben vagy a spermában: Ha vért észlel a vizeletben vagy a spermában, érdemes sürgősen orvoshoz fordulni, ahol valószínűleg sor kerül a prosztata vizsgálat elvégzésére is.
 • Kismedencei fájdalom szindróma: A kismedencei fájdalom szindróma hátterében gyakran a prosztata betegségei, például a krónikus prosztata gyulladás áll. Ha régóta fennáll fájdalom a kismedence területén, mely gyakran a herékbe sugárzik, vagy ha gyakran tapasztal fájdalmat a közösülés vagy ejakuláció során, érdemes jelentkezni egy prosztata vizsgálat elvégzésére. Sok esetben a prosztata vizsgálat során derül ki a kismedencei fájdalom szindróma mögött álló ok, a kezeléssel pedig csökkenthető a fájdalom.
 • Általános egészségügyi változások: Ha olyan általános egészségügyi problémákat tapasztal, mint például a fogyás, kimerültség vagy étvágytalanság, ezek lehetnek a prosztatarák tünetei.
 • Családi előzmények: Ha családjában előfordult prosztatarák, vagy más prosztata problémák, akkor nagyobb eséllyel alakulhatnak ki Önnél is. Emiatt idősebb korban fontos a rendszeres prosztata vizsgálat, hogy időben felismerhetőek legyenek ezek az elváltozások.

  Kapcsolódó cikkünk

  Hogyan javíthatóak a prosztatarák gyógyulási esélyei?

  A prosztatarák a férfiakat érintő összes daganatos betegség közül a 2. leggyakoribb, amely azonban korán felismerve jó eséllyel gyógyítható. A rendszeres szűrés jelentőségére, a diagnosztizálás lehetőségeire és a prosztatarák elleni életmódtanácsokra dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa hívta fel a figyelmet.

Milyen betegségekre derülhet fény prosztata vizsgálat során?

A prosztata vizsgálat során ellenőrzik a prosztata állapotát és felismerik a kóros elváltozásokat rajta. A prosztata vizsgálat két fő célja a következők: a prosztatarák korai felismerése és más prosztataproblémák, például a prosztata megnagyobbodása vagy gyulladása azonosítása. A következőkben összegyűjtöttünk néhány olyan betegséget, amelyek felismerhetőek a prosztata vizsgálat során:

 • Prosztatarák: A prosztata vizsgálat elvégzésének leggyakoribb célja a prosztatarák korai felismerése. A rektális digitális vizsgálat és a PSA-teszt segíthetnek korán felismerni a prosztata elváltozásait. A rektális digitális vizsgálat során észlelhető például a prosztata duzzanata, a porckemény tapintatú göbök vagy a prosztata egyenetlen felszíne, amik felvetik a prosztatarák gyanúját. Az emelkedett PSA-szint is utalhat a prosztatarákra.
 • Prosztatagyulladás: A prosztata vizsgálat segíthet felismerni a prosztata gyulladását, valamint azonosítani annak típusát, amely alapján megfelelő kezelést lehet előírni.
 • Prosztata megnagyobbodás: A prosztata megnagyobbodása idősebb férfiaknál gyakran előforduló probléma. A prosztata megnagyobbodás és a prosztatarák tünetei hasonlóak, így érdemes egy prosztata vizsgálat során pontosan azonosítani, hogy melyik állapot van jelen. A prosztata vizsgálat során az orvos megállapítja a prosztata méretét, az általa okozott vizeletretenció mértékét és amennyiben szükséges, javaslatot ad a kezelésre.

Előfordulhat, hogy a prosztata vizsgálat során nem azonosítható a betegség. Ilyenkor további vizsgálatokat kérhet az orvos, mert más szerv betegsége is okozhat hasonló panaszokat, mint a prosztata problémák. A prosztata vizsgálat viszont segít kizárni a prosztata betegségeket.

Fájdalmas-e a prosztata vizsgálat?

A prosztata vizsgálat kellemetlen élmény lehet, főként amikor elsőre éli át valaki. Sokat segíthet viszont, ha előre tájékozódunk, hogy mi fog történni egy prosztata vizsgálat során. Ilyenkor ugyanis tudjuk előre a lépéseket, fel tudunk készülni rájuk. Ez segít megőrizni annak érzetét is, hogy kontrollt gyakorolhatunk a testünk felett. Érdemes előre jelezni az orvosnak, ha valakinek aranyere vagy sipolya van, hogy finomabban végezze a vizsgálatot és ne okozzon fájdalmat vele. Általában a többedik prosztata vizsgálatot már kevésbé kellemetlennek írják le a résztvevők, hiszen tudják mi következik és hozzászoknak az érzethez. A prosztata vizsgálat leginkább fájdalmas része a mintavétel, erre azonban nem minden esetben van szükség.

Okozhat-e szövődményt a prosztata vizsgálat?

Természetesen, mint minden orvosi beavatkozás, így a prosztata vizsgálat is okozhat bizonyos szövődményeket. A prosztata rektális vizsgálata és a mintavétel során például okozható vérzés, fertőzés és gyulladás. Ezek előfordulási esélye és mértéke azonban csekély. A prosztata vizsgálat tehát jár ugyan némi kockázattal, de mindig a nyerhető haszon mértékét kell szem előtt tartani. A prosztata vizsgálat esetén hasznos információhoz jutunk a prosztata állapotáról, számos addig megmagyarázhatatlan tünet mögött megtaláljuk az okot, és elkezdődhet a kezelés; valamint nem utolsósorban a prosztatarák korai felismerését is lehetővé teszi. Ezzel szemben nagyon ritkán és enyhe szövődményeket okozhat a prosztata vizsgálat. Összességében tehát nagyobb a nyerhető haszon egy prosztata vizsgálat során, mint az általa okozott esetleges károk.

Téma szakértői

Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK