Vizelet csöpögés

Vizelet csöpögés

Módosítva: 2023.05.29 09:27

A vizelet csöpögés rendkívül bosszantó tud lenni, és sok ember életét keseríti meg. A vizelet csöpögés a vizeletürítés után azonnal bekövetkező akaratlan vizeletvesztés. Ez azt jelenti, hogy a mosdót elhagyva, megnyugodva és megkönnyebbülve még távozik valamennyi vizelet, amely foltot is hagyhat maga után a nadrágon. Ez rendkívül kellemetlen lehet bizonyos szituációkban, azonban ne aggódjon, nincsen egyedül! A vizelet csöpögés a férfi népesség 5-60 százalékát érinti. A vizelet csöpögésnek számos oka van, és szerencsére számos módon kezelhető is, melyeket az alábbi cikkben ismertetünk.

Vizelet csöpögéssel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mi az a vizelet csöpögés?
Mi okozza a vizelet csöpögést?
Milyen tünetei vannak a vizelet csöpögésnek?
Kik lehetnek hajlamosak a vizelet csöpögésre?
Kezelhető-e a vizelet csöpögés?
Mik azok a medencefenék izmok?
Hogyan lehet csökkenteni a vizelet csöpögést?
Mi okozza a vizelet csöpögést nőknél?

Vizelet csöpögéssel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mi az a vizelet csöpögés?

A vizelet csöpögés, vagy más néven a vizeletürítés utáni csöpögés az a probléma, amikor a férfiak önkéntelen vizeletvesztést tapasztalnak közvetlenül a vizeletürítés befejezése után, általában a WC elhagyása után. Meg kell különböztetni a terminális csöpögéstől, amely a vizeletürítés végén jelentkezik. A vizelet csöpögést nem a megerőltetés utáni stressz vagy a hólyag problémája okozza. A vizelet csöpögés kellemetlen és zavart okozhat. Nőknél is előfordulhat, de férfiaknál sokkal gyakoribb. Túlfolyásos inkontinenciának is nevezik, a vizeletürítési zavarok egy típusa a vizelet csöpögés.

A legtöbb vizelet csöpögésben szenvedő férfi normálisan vizel. A vizelet csöpögés azonban akkor jelentkezik, amikor a fő áramlás befejeződött, és a WC-látogatás után a ruhák visszakerültek a helyükre. A nadrágok és a ruhák végül vizesek lehetnek a vizelet csöpögés miatt, ami frusztrációt és szégyent okozhat. A férfiak nagyrészét ez arra készteti, hogy vizelés után várakozzon a mosdóban, esetleg megpróbálja rázogatni péniszét. Általában azonban azt találják, hogy a várakozás és az óvatos rázogatás után is fennmarad a probléma.

Mi okozza a vizelet csöpögést?

Az első probléma a vizelet csöpögés hátterében a húgycsőszűkület lehet. Ilyenkor a húgycsővel valamilyen rendellenesség történik, ami ahhoz vezet, hogy beszűkül, és a vizelet megrekedhet benne, csak később tud távozni. A másik, valószínűleg gyakoribb ok lehet a prosztata megnagyobbodás. A megnagyobbodott prosztata csapdába ejti a vizeletet a prosztata alatti hólyagzáróizom mögött, és a vizelet végül kicsordul a vizelés befejezése után. A vizelet csöpögés oka lehet még a húgycsőizmok neuromuszkuláris diszfunkciója. Ez azokat az izmokat jelenti, amelyek általában összehúzódnak, hogy segítsenek vizeletet üríteni. Amikor ezek az izmok gyengülnek, ami a korral vagy bizonyos neurológiai betegségekkel történhet, nehezebb lesz az összes vizeletet előre hajtani a pénisz csúcsából. A vizelet csöpögés a húgycsövet körülvevő medencefenék izmainak gyengeségére is visszavezethető. A medencefenék izmait a következő állapotok gyengíthetik:

 • A megnagyobbodott prosztata műtétei
 • Folyamatos erőlködés a székletürítéshez, különösen székrekedés esetén
 • Állandó köhögés, például dohányos köhögés
 • Túlsúly
 • Neurológiai károsodás
 • Állandó nehéz emelés

A férfiak és nők vizelet csöpögésének egyéb okai közé tartoznak:

 • Hólyagkövek vagy daganatok
 • Az idegeket érintő állapotok, mint a szklerózis multiplex (MS), cukorbetegség vagy agysérülések
 • Korábbi kismedencei műtét
 • Bizonyos gyógyszerek
 • A nők méhének vagy hólyagjának súlyos prolapsusa

  Kapcsolódó cikkünk

  Ezek a prosztatarák stádiumai és azok tünetei

  A prosztatarák az egyik leggyakoribb daganatfajta a férfiak daganatos megbetegedéseinek közel 10%-át teszi ki. Hazánkban évente 1400-1500 haláleset hátterében tehető felelőssé a prosztata rosszindulatú daganata. A rák kezdeti tünetei nem jellegzetesek, sokban hasonlítanak a jóindulatú prosztata megnagyobbodás okozta tünetekre. Az urológiai kivizsgálás ilyenkor azért is fontos, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a beteg panaszait, és amennyiben az bizonyíthatóan a prosztatarák, megkezdődhessen a kezelés. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség stádiumaira és azok tüneteire hívta fel a figyelmet.

Milyen tünetei vannak a vizelet csöpögésnek?

A vizeletürítési zavar egyéb jelei általában nem jelentkeznek, bár egyes férfiaknál előfordulnak olyan tünetek, mint a sürgősség, a gyakoriság, a tétovázás és a feszülés. Idősebb férfiaknál prosztataműtétet követően alakulhat ki vizelet csöpögés, és ehhez társulhatnak vizelési panaszok. A vizelet csöpögés a vizelet inkontinenciák közé tartozik, a vizelet csöpögés mellett más tünetek is előfordulhatnak ritkán. Előfordulhat, hogy a vizelet csöpögés előtt nem érzi a vizelés szükségességét.Vizelet csöpögés

A vizelet csöpögés mellett tapasztalhat még:

Kik lehetnek hajlamosak a vizelet csöpögésre?

A vizelet csöpögés sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Azonban az emberek nagyrészében szégyen érzést kelt, így próbálják titkolni és nem beszélnek erről a problémáról. Pedig ez egy gyakori kórkép, főként idősödve. Ha mással nem is, orvosunkkal mindenképp beszéljünk, neki mindenképp merjük megosztani ezeket a kellemetlen panaszokat. A vizelet csöpögés gyakoriságát tekintve bizonyos emberek nagyobb rizikónak vannak kitéve, köztük gyakrabban alakul ki vizelet csöpögés. Vizelet csöpögés kialakulására hajlamosíthatnak a következők:

 • Férfi nem (nőknél is előfordulhat vizelet csöpögés, de ritkábban, mint férfiak között)
 • Idősebb kor
 • Túlsúly
 • Dohányzás, vagy korábban aktív dohányzás
 • Megterhelő fizikai munka

Kezelhető-e a vizelet csöpögés?

Kevés férfi vallja be, hogy van ilyen problémája, de nagyon sokan szenvednek tőle, és gyakran nagyon zavarban vannak a vizelet csöpögés miatt. Bármilyen életkorú férfi érintett lehet. Két bevált otthoni módja van a vizelet csöpögés kezelésének. Az egyik a medencefenék gyakorlatok végzése, annak érdekében, hogy erősítsük a medencefenék izmait és elkerüljük a vizelet csöpögést. A másik pedig egy technika, amivel a végső rázás előtt az ujjakkal kinyomjuk az utolsó néhány csepp vizeletet a húgycsőből, hogy az már ne okozzon vizelet csöpögést.

Ezeken kívül a következő termékek segíthetnek felfogni a vizelet csöpögést:

Mik azok a medencefenék izmok?

A medencefenék izmai a medence alját borítják, és támogatják a kismedencei szerveket (a húgyhólyagot és a beleket, valamint nőknél a méhet). Ha egy izmot nem edzünk, akkor az a használat hiánya miatt gyengülni fog. Mint a test bármely más izmához hasonlóan, minél többet használja és edzi őket, annál erősebbek lesznek az izmok. Ez alól a medencefenék izmai sem kivételek. Ez egy olyan régió amely izmait nem erősítjük tudatosan a hétköznapi sporttevékenységeink során. Pedig rendkívül fontos lenne, mert a kismedencei szervek működésében, támasztásában nagy szerepük van a medencefenéki izmoknak. A medencefenék izomgyakorlatok vagy a medencefenék izom rehabilitáció, ha helyesen végezzük, segíthet javítani a hólyag- és bélszabályozást, és megoldani vagy javítani a vizelet csöpögést. Akkor is segíthetnek, ha már a medencefenék gyengeségének tünetei vannak.

Hogyan lehet csökkenteni a vizelet csöpögést?

A medencefenék izmok erősítése mellett egy egyszerű technikával segíthetünk csökkenteni a vizelet csöpögést minden egyes alkalommal vizelet ürítés után. Az utolsó maradék vizeletcseppek kiszorítása a húgycsőből a következő technikával történik:

 •  A vizeletürítés után várjon néhány másodpercet, hogy a hólyag kiürüljön.
 • Helyezze a bal kéz ujjbegyeit három ujjnyira a herezacskó mögé, és gyakoroljon gyengéd nyomást.
 • A nyomást a középvonalban tartva finoman, de határozottan húzza az ujjakat előre a pénisz töve felé a herezacskó alatt.
 • Ezáltal a vizeletet előrenyomja a pénisz húgycsövébe, ahonnan a szokásos módon rázással vagy szorítással kiüríthető.
 • Mielőtt elhagyja a WC-t, ismételje meg a technikát kétszer, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a húgycső teljesen kiürült.

Ez a technika otthon is gyakorolható.  Nyilvános WC-kben diszkréten, a nadrágzsebben lévő kézzel is elvégezhető. Csak néhány másodpercet vesz igénybe, és elkerülhető vele a vizelet csöpögés és a nedves nadrág problémája.

Egy másik módszert is ki lehet próbálni, melynek lényege, hogy bizonyos időközönként megy ki az ember a mosdóba, nem akkor, amikor szükségét érezné. A gyakori mosdóba járással gyakran, de kisebb mennyiségű vizelet üríthető. Érdemes lehet kipróbálni ezt a módszert is, tervezze meg a napját, hogy 2-4 óránként mosdóba menjen.

Mi okozza a vizelet csöpögést nőknél?

A vizelet csöpögését nőknél számos probléma okozhatja, többek között a medencefenék izmainak gyengülése vagy károsodása, egészségügyi problémák, szülés és más okok. Ezt túlfolyásos inkontinenciának is nevezik nőknél, és akkor fordul elő, amikor a hólyag nem ürül ki teljesen vizeletürítés közben. Amikor a hólyag túlságosan megtelik, a maradék vizelet kis mennyiségei később szivárognak ki vizelet csöpögés formájában, melyek ugyanúgy foltot hagyhatnak a ruhán.

Téma szakértői

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyógytornász
Dr. Bajor Gábor

Dr. Bajor Gábor

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata