Vizelet csöpögés

Vizelet csöpögés

Létrehozva: 2023.05.29 09:03 Módosítva: 2023.05.29 09:27

A vizelet csöpögés rendkívül bosszantó tud lenni, és sok ember életét keseríti meg. A vizelet csöpögés a vizeletürítés után azonnal bekövetkező akaratlan vizeletvesztés. Ez azt jelenti, hogy a mosdót elhagyva, megnyugodva és megkönnyebbülve még távozik valamennyi vizelet, amely foltot is hagyhat maga után a nadrágon. Ez rendkívül kellemetlen lehet bizonyos szituációkban, azonban ne aggódjon, nincsen egyedül! A vizelet csöpögés a férfi népesség 5-60 százalékát érinti. A vizelet csöpögésnek számos oka van, és szerencsére számos módon kezelhető is, melyeket az alábbi cikkben ismertetünk.

Vizelet csöpögéssel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mi az a vizelet csöpögés?
Mi okozza a vizelet csöpögést?
Milyen tünetei vannak a vizelet csöpögésnek?
Kik lehetnek hajlamosak a vizelet csöpögésre?
Kezelhető-e a vizelet csöpögés?
Mik azok a medencefenék izmok?
Hogyan lehet csökkenteni a vizelet csöpögést?
Mi okozza a vizelet csöpögést nőknél?

Vizelet csöpögéssel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mi az a vizelet csöpögés?

A vizelet csöpögés, vagy más néven a vizeletürítés utáni csöpögés az a probléma, amikor a férfiak önkéntelen vizeletvesztést tapasztalnak közvetlenül a vizeletürítés befejezése után, általában a WC elhagyása után. Meg kell különböztetni a terminális csöpögéstől, amely a vizeletürítés végén jelentkezik. A vizelet csöpögést nem a megerőltetés utáni stressz vagy a hólyag problémája okozza. A vizelet csöpögés kellemetlen és zavart okozhat. Nőknél is előfordulhat, de férfiaknál sokkal gyakoribb. Túlfolyásos inkontinenciának is nevezik, a vizeletürítési zavarok egy típusa a vizelet csöpögés.

A legtöbb vizelet csöpögésben szenvedő férfi normálisan vizel. A vizelet csöpögés azonban akkor jelentkezik, amikor a fő áramlás befejeződött, és a WC-látogatás után a ruhák visszakerültek a helyükre. A nadrágok és a ruhák végül vizesek lehetnek a vizelet csöpögés miatt, ami frusztrációt és szégyent okozhat. A férfiak nagyrészét ez arra készteti, hogy vizelés után várakozzon a mosdóban, esetleg megpróbálja rázogatni péniszét. Általában azonban azt találják, hogy a várakozás és az óvatos rázogatás után is fennmarad a probléma.

Mi okozza a vizelet csöpögést?

Az első probléma a vizelet csöpögés hátterében a húgycsőszűkület lehet. Ilyenkor a húgycsővel valamilyen rendellenesség történik, ami ahhoz vezet, hogy beszűkül, és a vizelet megrekedhet benne, csak később tud távozni. A másik, valószínűleg gyakoribb ok lehet a prosztata megnagyobbodás. A megnagyobbodott prosztata csapdába ejti a vizeletet a prosztata alatti hólyagzáróizom mögött, és a vizelet végül kicsordul a vizelés befejezése után. A vizelet csöpögés oka lehet még a húgycsőizmok neuromuszkuláris diszfunkciója. Ez azokat az izmokat jelenti, amelyek általában összehúzódnak, hogy segítsenek vizeletet üríteni. Amikor ezek az izmok gyengülnek, ami a korral vagy bizonyos neurológiai betegségekkel történhet, nehezebb lesz az összes vizeletet előre hajtani a pénisz csúcsából. A vizelet csöpögés a húgycsövet körülvevő medencefenék izmainak gyengeségére is visszavezethető. A medencefenék izmait a következő állapotok gyengíthetik:

 • A megnagyobbodott prosztata műtétei
 • Folyamatos erőlködés a székletürítéshez, különösen székrekedés esetén
 • Állandó köhögés, például dohányos köhögés
 • Túlsúly
 • Neurológiai károsodás
 • Állandó nehéz emelés

A férfiak és nők vizelet csöpögésének egyéb okai közé tartoznak:

Milyen tünetei vannak a vizelet csöpögésnek?

A vizeletürítési zavar egyéb jelei általában nem jelentkeznek, bár egyes férfiaknál előfordulnak olyan tünetek, mint a sürgősség, a gyakoriság, a tétovázás és a feszülés. Idősebb férfiaknál prosztataműtétet követően alakulhat ki vizelet csöpögés, és ehhez társulhatnak vizelési panaszok. A vizelet csöpögés a vizelet inkontinenciák közé tartozik, a vizelet csöpögés mellett más tünetek is előfordulhatnak ritkán. Előfordulhat, hogy a vizelet csöpögés előtt nem érzi a vizelés szükségességét.Vizelet csöpögés

A vizelet csöpögés mellett tapasztalhat még:

Kik lehetnek hajlamosak a vizelet csöpögésre?

A vizelet csöpögés sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Azonban az emberek nagyrészében szégyen érzést kelt, így próbálják titkolni és nem beszélnek erről a problémáról. Pedig ez egy gyakori kórkép, főként idősödve. Ha mással nem is, orvosunkkal mindenképp beszéljünk, neki mindenképp merjük megosztani ezeket a kellemetlen panaszokat. A vizelet csöpögés gyakoriságát tekintve bizonyos emberek nagyobb rizikónak vannak kitéve, köztük gyakrabban alakul ki vizelet csöpögés. Vizelet csöpögés kialakulására hajlamosíthatnak a következők:

 • Férfi nem (nőknél is előfordulhat vizelet csöpögés, de ritkábban, mint férfiak között)
 • Idősebb kor
 • Túlsúly
 • Dohányzás, vagy korábban aktív dohányzás
 • Megterhelő fizikai munka

Kezelhető-e a vizelet csöpögés?

Kevés férfi vallja be, hogy van ilyen problémája, de nagyon sokan szenvednek tőle, és gyakran nagyon zavarban vannak a vizelet csöpögés miatt. Bármilyen életkorú férfi érintett lehet. Két bevált otthoni módja van a vizelet csöpögés kezelésének. Az egyik a medencefenék gyakorlatok végzése, annak érdekében, hogy erősítsük a medencefenék izmait és elkerüljük a vizelet csöpögést. A másik pedig egy technika, amivel a végső rázás előtt az ujjakkal kinyomjuk az utolsó néhány csepp vizeletet a húgycsőből, hogy az már ne okozzon vizelet csöpögést.

Ezeken kívül a következő termékek segíthetnek felfogni a vizelet csöpögést:

Mik azok a medencefenék izmok?

A medencefenék izmai a medence alját borítják, és támogatják a kismedencei szerveket (a húgyhólyagot és a beleket, valamint nőknél a méhet). Ha egy izmot nem edzünk, akkor az a használat hiánya miatt gyengülni fog. Mint a test bármely más izmához hasonlóan, minél többet használja és edzi őket, annál erősebbek lesznek az izmok. Ez alól a medencefenék izmai sem kivételek. Ez egy olyan régió amely izmait nem erősítjük tudatosan a hétköznapi sporttevékenységeink során. Pedig rendkívül fontos lenne, mert a kismedencei szervek működésében, támasztásában nagy szerepük van a medencefenéki izmoknak. A medencefenék izomgyakorlatok vagy a medencefenék izom rehabilitáció, ha helyesen végezzük, segíthet javítani a hólyag- és bélszabályozást, és megoldani vagy javítani a vizelet csöpögést. Akkor is segíthetnek, ha már a medencefenék gyengeségének tünetei vannak.

Hogyan lehet csökkenteni a vizelet csöpögést?

A medencefenék izmok erősítése mellett egy egyszerű technikával segíthetünk csökkenteni a vizelet csöpögést minden egyes alkalommal vizelet ürítés után. Az utolsó maradék vizeletcseppek kiszorítása a húgycsőből a következő technikával történik:

 •  A vizeletürítés után várjon néhány másodpercet, hogy a hólyag kiürüljön.
 • Helyezze a bal kéz ujjbegyeit három ujjnyira a herezacskó mögé, és gyakoroljon gyengéd nyomást.
 • A nyomást a középvonalban tartva finoman, de határozottan húzza az ujjakat előre a pénisz töve felé a herezacskó alatt.
 • Ezáltal a vizeletet előrenyomja a pénisz húgycsövébe, ahonnan a szokásos módon rázással vagy szorítással kiüríthető.
 • Mielőtt elhagyja a WC-t, ismételje meg a technikát kétszer, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a húgycső teljesen kiürült.

Ez a technika otthon is gyakorolható.  Nyilvános WC-kben diszkréten, a nadrágzsebben lévő kézzel is elvégezhető. Csak néhány másodpercet vesz igénybe, és elkerülhető vele a vizelet csöpögés és a nedves nadrág problémája.

Egy másik módszert is ki lehet próbálni, melynek lényege, hogy bizonyos időközönként megy ki az ember a mosdóba, nem akkor, amikor szükségét érezné. A gyakori mosdóba járással gyakran, de kisebb mennyiségű vizelet üríthető. Érdemes lehet kipróbálni ezt a módszert is, tervezze meg a napját, hogy 2-4 óránként mosdóba menjen.

Mi okozza a vizelet csöpögést nőknél?

A vizelet csöpögését nőknél számos probléma okozhatja, többek között a medencefenék izmainak gyengülése vagy károsodása, egészségügyi problémák, szülés és más okok. Ezt túlfolyásos inkontinenciának is nevezik nőknél, és akkor fordul elő, amikor a hólyag nem ürül ki teljesen vizeletürítés közben. Amikor a hólyag túlságosan megtelik, a maradék vizelet kis mennyiségei később szivárognak ki vizelet csöpögés formájában, melyek ugyanúgy foltot hagyhatnak a ruhán.

Téma szakértői

Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyógytornász
Dr. Bajor Gábor

Dr. Bajor Gábor

urológus
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!