Inkontinencia

Inkontinencia

Módosítva: 2023.04.27 13:33

Az inkontinencia nem betegség, hanem állapot. Vizelet inkontinenciáról vagy vizelet visszatartási képtelenségről akkor beszélünk, ha a húgyhólyagból akaratlan vizeletürülés történik, annak mennyiségétől függetlenül. A nőknél, és elsősorban változókorban jelentkezik.

A vizelet a nap folyamán a vesék által kiválasztott, folyadék, melyben a felesleges elektrolitok és anyagcseretermékek oldódnak fel és ürülnek ki a szervezetből. Ezt a folyadékot a vesék választják ki és kerül a húgyvezeték által a húgyhólyagba. A húgyhólyag szöveti felépítés teszi lehetővé, hogy a telítődés folyamán megnyúljon. A vizelet ürülését a húgyhólyag és a húgycső között található záróizom segít, hogy csak a kellően telt állapot után ürüljön a vizelet. A húgyhólyag záróizmán kívül a vizelettartásban nagy szerepet játszik a gátizom. Annak meggyengülése vizeletszivárgást okoz.

Inkontinenciával kapcsolatos urológiai szolgáltatásaink

Az inkontinencia fajtái

 • Stressz vagy terheléses inkontinencia: Az oka a záróizom csökkenése. Általában fizikai terhelésre jelentkezik.
 • Reflex inkontinencia: Az inger nélküli vizeletcsepegést neurogén betegség okozza.
 • Túlfolyásos inkontinencia: Vizeletelfolyási akadály miatt a hólyag nem ürül megfelelően. A visszamaradó vizelet csepegve ürül.
 • Késztetési inkontinencia: Heves vizelési inger, mely nem elnyomható és vizeletvesztéssel jár.

Az inkontinencia stádiumai

Az inkontinenciát, súlyosságától függően három stádiumba soroljuk.

 • I stádium – enyhe fokozat.
 • II stádium – hasűri nyomás fokozódására vizelet ürül
 • III stádium – nyugalomban is fennáll a vizeletcsepegés

Az inkontinencia okai

 • Gyengült gátizomzat – túlsúly, szülés, nem kellő tekintettel történő nőgyógyászati beavatkozások, méhsüllyedés, menopauza
 • Férfiaknál prosztata-betegségek – megnagyobbodás, rák, gyulladás
 • Gyógyszerszedés
 • Székrekedés
 • neurózis
 • felfázás
 • gerincvelői sérülés

Az inkontinencia kezelése

A kezelés attól függ, hogy az okokat megtaláljuk és orvosoljuk. A gyógymódoknál a gyógyszeres kezelés és az életmódbeli változás is nagy szerepet játszik.Fizikális kezelés, életmódbeli változások.

Intim torna – a gátizom erősítéseInkontinencia, urológiai központ

A medencefenék izmainak megerősítésére és a záróizmok megerősítésére az úgynevezett Kegel-gyakorlatok a legjobbak. Naponta 4-5 alkalommal, tíz ismétlésszámmal, akaratlagosan történik az izmok megfeszítése és elernyedése. Ilyenkor úgy csinálunk, mintha a vizeletsugarat meg akarnánk állítani, de csak a záróizmokat feszítjük meg, 3 másodpercig. A hasizmokat, combokat, fenék izmokat nem. Bárhol és bármikor végezhető, inkább a többszöri ismétlésszám a fontos, minthogy egyszerre sokat végezzünk belőle.

Biofeedback technika

Szakorvos által felírható készülék. Mely az intimtorna alatt fény vagy hangjelzést ad, ha a megfelelő izmoknál történik az összehúzódás.

Hólyagtorna

Elsősorban késztetéses inkontinencia, de más fajta inkontinencia esetén is alkalmazható. A torna alkalmával megtanulható, hogy a vizelési inger megjelenését követően a vizelést késleltetni tudjuk. Itt az idő intervallumot folyamatosan növeljük, akár 2 óra hosszára is. A másik formája pedig, hogy a vizeléskor a vízsugarat megállítjuk és pár perc múlva folytatjuk. Ez a gyakorlat segíthet a hólyag teljes kiürítésében.

Elektrostimuláció

Hüvely, vagy végbélkúpokba szerelt elektródák segítségével elektromos árammal történő stimulálás. Mely a hüvely izmait összehúzódásra készteti. Stressz és késztetéses inkontinencia esetén jól alkalmazható.

Toilett tréning

Ez főleg idős, vagy demens betegeknél alkalmazzák. A vizeletürítést nem a vizelési inger után, hanem fixen 2-4 óránként történik.

Életmódbeli változtatások a folyadékbevitel és étkezés terén

Érdemes az olyan ételek, vagy italok bevitelét csökkenteni, melyeknek vízhajtó hatásuk van. Ilyen lehet a koffein és az alkohol. Illetve érdemes lefekvés előtt már kevesebb folyadékot fogyasztani.

Gyógyszeres kezelés

Gyakran a gyógyszerek alkalmazása és az életmódbeli változások együttesen segítenek az inkontinencia legtöbb fajtáján. A stressz inkontinencia kezelésére viszont nem alkalmazható gyógyszer.

Az alap problémák gyógyszeres kezelése

Ha felfázás miatt alakul ki inkontinencia, vagy prosztatagyulladás esetén, akkor mindenképpen a helyes antibiotikumos kezelés elengedhetetlen. Prosztata megnagyobbodás esetén a probléma kezelése kihat az inkontinencia megszűnésére is.

Triciklusos antidepresszánsok

Más gyógyszerekkel kombinálva használják az inkontinencia kezelésére.

Antikolinerg gyógyszerek

Receptköteles szerek, melyek a hólyagot ellazítják, így hatásosak lehetnek az inkontinencia kezelésében. Mellékhatásként viszont szájszárazság jelentkezhet, ami fokozott folyadékbevitel von maga után.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Műtéti kezelések

Akkor kerülhetnek szóba a műtéti megoldások, ha a már felsorolt terápiák nem segítenek. Ha a probléma hátterében egyéb betegség (pl.: prosztata megnagyobbodás, vagy méh előesés) áll a háttérben, akkor azok műtéti megoldásai segíthetnek az inkontinencia kezelésében.

Hólyagnyak felfüggesztés

A hasfalon keresztül történő bemetszés által a hólyagnyak környéki szöveteket rögzítik a medence porcához, vagy a medencéhez futó szalaghoz.

Elektrostimuláció

Egy pacemakert helyeznek a bőr alá, mely a hólyagfalhoz futó idegfonatra küldi az ingereket, így átveszi az ingerek kibocsájtását.

Szalagplasztika

Ez a legelterjedtebb és legnépszerűbb eljárás. A hólyag alá vagy saját szövetből, vagy szintetikus anyagból „hitaágyszerű” felfüggesztés kerül, így gátolván a vizelet elcsöppenését.

Hólyag megerősítése kollagén injekcióval

Kollagént injektálnak a hólyagnyak köré, mely tömöríti a szöveteket, így előzve meg az inkontinenciát.

Lézeres kezelés

Az inkontinencia lézeres kezelése műtét nélkül kezeli a stressz okozta enyhe vagy közepes mértékű inkontinenciát. Alkalmazásával fájdalommentesen erősíti meg a húgycső és a húgyhólyag kötőszöveteit. A lézerfény felmelegíti a kötőszöveteket, ezáltal fokozza a kollagén rostos termelődését és egymáshoz való kötődésüket megerősíti. A beavatkozás fájdalmatlan, rövid ideig tart és általában 2-3 alkalom szükséges.

Forrás: Urológiai Szakmai Kollégium szakmai irányelv

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK