Inkontinencia

Inkontinencia

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.03.07 10:30 Módosítva: 2021.05.11 14:10

Az inkontinencia nem betegség, hanem állapot. Vizelet inkontinenciáról vagy vizelet visszatartási képtelenségről akkor beszélünk, ha a húgyhólyagból akaratlan vizeletürülés történik, annak mennyiségétől függetlenül. A nőknél, és elsősorban változókorban jelentkezik.

A vizelet a nap folyamán a vesék által kiválasztott, folyadék, melyben a felesleges elektrolitok és anyagcseretermékek oldódnak fel és ürülnek ki a szervezetből. Ezt a folyadékot a vesék választják ki és kerül a húgyvezeték által a húgyhólyagba. A húgyhólyag szöveti felépítés teszi lehetővé, hogy a telítődés folyamán megnyúljon. A vizelet ürülését a húgyhólyag és a húgycső között található záróizom segít, hogy csak a kellően telt állapot után ürüljön a vizelet. A húgyhólyag záróizmán kívül a vizelettartásban nagy szerepet játszik a gátizom. Annak meggyengülése vizeletszivárgást okoz.

Az inkontinencia fajtái

Kapcsolódó cikkünk

Normális, ha köhögéskor, kocogásnál szivárog a vizelet?

Még mindig sokan tartják természetesnek, hogy köhögéskor, tüsszentéskor, fizikai aktivitás kapcsán elcseppen, szivárog a vizeletük, mondván, ez a korral jár. Holott dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ urológusa szerint az ún. stressz inkontinenciába nem szabad beletörődni, hiszen így a helyzet tovább romolhat. 

 • Stressz vagy terheléses inkontinencia: Az oka a záróizom csökkenése. Általában fizikai terhelésre jelentkezik.
 • Reflex inkontinencia: Az inger nélküli vizeletcsepegést neurogén betegség okozza.
 • Túlfolyásos inkontinencia: Vizeletelfolyási akadály miatt a hólyag nem ürül megfelelően. A visszamaradó vizelet csepegve ürül.
 • Késztetési inkontinencia: Heves vizelési inger, mely nem elnyomható és vizeletvesztéssel jár.

Az inkontinencia stádiumai

Az inkontinenciát, súlyosságától függően három stádiumba soroljuk.

 • I stádium – enyhe fokozat.
 • II stádium – hasűri nyomás fokozódására vizelet ürül
 • III stádium – nyugalomban is fennáll a vizeletcsepegés

Az inkontinencia okai

 • Gyengült gátizomzat – túlsúly, szülés, nem kellő tekintettel történő nőgyógyászati beavatkozások, méhsüllyedés, menopauza
 • Férfiaknál prosztata-betegségek – megnagyobbodás, rák, gyulladás
 • Gyógyszerszedés
 • Székrekedés
 • neurózis
 • felfázás
 • gerincvelői sérülés

Az inkontinencia kezelése

A kezelés attól függ, hogy az okokat megtaláljuk és orvosoljuk. A gyógymódoknál a gyógyszeres kezelés és az életmódbeli változás is nagy szerepet játszik.

Fizikális kezelés, életmódbeli változások.

Intim torna – a gátizom erősítése

A medencefenék izmainak megerősítésére és a záróizmok megerősítésére az úgynevezett Kegel-gyakorlatok a legjobbak. Naponta 4-5 alkalommal, tíz ismétlésszámmal, akaratlagosan történik az izmok megfeszítése és elernyedése. Ilyenkor úgy csinálunk, mintha a vizeletsugarat meg akarnánk állítani, de csak a záróizmokat feszítjük meg, 3 másodpercig. A hasizmokat, combokat, fenék izmokat nem. Bárhol és bármikor végezhető, inkább a többszöri ismétlésszám a fontos, minthogy egyszerre sokat végezzünk belőle.

Biofeedback technika

Szakorvos által felírható készülék. Mely az intimtorna alatt fény vagy hangjelzést ad, ha a megfelelő izmoknál történik az összehúzódás.

Hólyagtorna

Elsősorban késztetéses inkontinencia, de más fajta inkontinencia esetén is alkalmazható. A torna alkalmával megtanulható, hogy a vizelési inger megjelenését követően a vizelést késleltetni tudjuk. Itt az idő intervallumot folyamatosan növeljük, akár 2 óra hosszára is. A másik formája pedig, hogy a vizeléskor a vízsugarat megállítjuk és pár perc múlva folytatjuk. Ez a gyakorlat segíthet a hólyag teljes kiürítésében.

Elektrostimuláció

Hüvely, vagy végbélkúpokba szerelt elektródák segítségével elektromos árammal történő stimulálás. Mely a hüvely izmait összehúzódásra készteti. Stressz és késztetéses inkontinencia esetén jól alkalmazható.

Toilett tréning

Ez főleg idős, vagy demens betegeknél alkalmazzák. A vizeletürítést nem a vizelési inger után, hanem fixen 2-4 óránként történik.

Életmódbeli változtatások a folyadékbevitel és étkezés terén

Érdemes az olyan ételek, vagy italok bevitelét csökkenteni, melyeknek vízhajtó hatásuk van. Ilyen lehet a koffein és az alkohol. Illetve érdemes lefekvés előtt már kevesebb folyadékot fogyasztani.

Gyógyszeres kezelés

Gyakran a gyógyszerek alkalmazása és az életmódbeli változások együttesen segítenek az inkontinencia legtöbb fajtáján. A stressz inkontinencia kezelésére viszont nem alkalmazható gyógyszer.

Az alap problémák gyógyszeres kezelése

Ha felfázás miatt alakul ki inkontinencia, vagy prosztatagyulladás esetén, akkor mindenképpen a helyes antibiotikumos kezelés elengedhetetlen. Prosztata megnagyobbodás esetén a probléma kezelése kihat az inkontinencia megszűnésére is.

Triciklusos antidepresszánsok

Más gyógyszerekkel kombinálva használják az inkontinencia kezelésére.

Antikolinerg gyógyszerek

Receptköteles szerek, melyek a hólyagot ellazítják, így hatásosak lehetnek az inkontinencia kezelésében. Mellékhatásként viszont szájszárazság jelentkezhet, ami fokozott folyadékbevitel von maga után.

Műtéti kezelések

Akkor kerülhetnek szóba a műtéti megoldások, ha a már felsorolt terápiák nem segítenek. Ha a probléma hátterében egyéb betegség (pl.: prosztata megnagyobbodás, vagy méh előesés) áll a háttérben, akkor azok műtéti megoldásai segíthetnek az inkontinencia kezelésében.

Hólyagnyak felfüggesztés

A hasfalon keresztül történő bemetszés által a hólyagnyak környéki szöveteket rögzítik a medence porcához, vagy a medencéhez futó szalaghoz.

Elektrostimuláció

Egy pacemakert helyeznek a bőr alá, mely a hólyagfalhoz futó idegfonatra küldi az ingereket, így átveszi az ingerek kibocsájtását.

Szalagplasztika

Ez a legelterjedtebb és legnépszerűbb eljárás. A hólyag alá vagy saját szövetből, vagy szintetikus anyagból „hitaágyszerű” felfüggesztés kerül, így gátolván a vizelet elcsöppenését.

Hólyag megerősítése kollagén injekcióval

Kollagént injektálnak a hólyagnyak köré, mely tömöríti a szöveteket, így előzve meg az inkontinenciát.

Lézeres kezelés

Az inkontinencia lézeres kezelése műtét nélkül kezeli a stressz okozta enyhe vagy közepes mértékű inkontinenciát. Alkalmazásával fájdalommentesen erősíti meg a húgycső és a húgyhólyag kötőszöveteit. A lézerfény felmelegíti a kötőszöveteket, ezáltal fokozza a kollagén rostos termelődését és egymáshoz való kötődésüket megerősíti. A beavatkozás fájdalmatlan, rövid ideig tart és általában 2-3 alkalom szükséges.

Forrás: Urológiai Szakmai Kollégium szakmai irányelv

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

 

+36 30 512 1375

online bejelentkezés az urológiai központba

Téma szakértője

Húgyúti fertőzés
Inkontinencia
Intimtorna
Húgycső- és hólyagtükrözés
Férfi
Prosztata
Merevedési zavar
Here problémák
Herefájdalom
Korai magömlés
Férfimeddőség
Fitymaszűkület
Közös Problémák
Vesekő
Rákos megbetegedések
Nemi betegségek
Vesemedence gyulladás
Vesefájdalom

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat