Vesekőzúzás

Vesekőzúzás

Létrehozva: 2022.12.15 13:29 Módosítva: 2022.12.15 13:36

A vesekő, vesekövek leggyakrabban tünetmentesen bújnak meg a vesékben, azonban időnként fájdalmas tünetekkel hívják fel magukra a figyelmet. Kialakulásában életmódbeli hatások és örökletes tényezők kölcsönhatása játszik nagy szerepet. Sokszor egy vesegörcs roham fedi fel a jelenlétét mivel a vesekő, hetekig, hónapokig tünetmentesen is jelen tud lenni a vesében.

A legtöbb vesekő tünetmentesen van jelen. A kisebb kövek gyakran észrevétlenül kiürülnek a vizelettel, míg a nagyobbak éles, intenzív fájdalmat okozhatnak, amely csak fokozódik, ha a kő a veséből a húgyvezetékbe kerül. Egyenletes fájdalom jelentkezik, ha a vese meg is fertőződik.

A vesekő hatására az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

  • véres vagy zavaros vizelet
  • fájdalmas vizelés
  • állandó vizelési inger
  • hányinger
  • hányás
  • szorulás vagy hasmenés
  • láz
  • hidegrázás

Azonnali orvosi segítséget igényel, ha a légzési nehézség, zavarodottság, szabálytalan szívverés, izomgörcsök, láb-, boka-, csuklóduzzanat is megjelenik. Természetesen a tünetek mögött nem csak vesekő, de más veseproblémák is meghúzódhatnak, a pontos diagnózist csak szakorvos tudja felállítani.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vesekőzúzás

Vesekőzúzás, UrológiaiközpontAz ESWL vagyis a Lökéshullám kőkezelés lényege, hogy a vesekövet kívülről, nagy energiájú lökés-hullámmal, folyamatos impulzusokkal széttörik. A 30-40 perces beavatkozás után a vesevezetéken, majd azt követően a húgycsövön keresztül távoznak az apró kődarabok a szervezetből. A vesekőzúzás fájdalommentes és az esetek nagy százalékában semmilyen érzéstelenítést nem igényel. Ráadásul mivel egynapos sebészeti beavatkozásként történik a vesekőzúzás, nem szükséges a beavatkozás után a kórházi bennfekvés. A vesekőzúzásra való alkalmasságot az urológus szakorvos állapítja meg, aki a megfelelő vizsgálatok után ESWL beavatkozásra küldheti a beteget.

Téma szakértője

Kapcsolódó cikkünk

Hogyan lehet megszabadulni a vesekőtől?

Az esetek nagy részében valószínűleg az elégtelen folyadékbevitel, de táplálkozási szokások, például magas kálcium vagy oxalát tartalmú ételek-italok fogyasztása, bizonyos anyagcsere betegségek és a húgyútak anatómiai rendellenességei is elősegíthetik húgyúti kövek, így a vesekövek kialakulását. A témával kapcsolatos tudnivalókról dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész beszélt.

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok