Vesekőzúzás

Vesekőzúzás

Módosítva: 2022.12.15 13:36

A vesekő, vesekövek leggyakrabban tünetmentesen bújnak meg a vesékben, azonban időnként fájdalmas tünetekkel hívják fel magukra a figyelmet. Kialakulásában életmódbeli hatások és örökletes tényezők kölcsönhatása játszik nagy szerepet. Sokszor egy vesegörcs roham fedi fel a jelenlétét mivel a vesekő, hetekig, hónapokig tünetmentesen is jelen tud lenni a vesében.

A legtöbb vesekő tünetmentesen van jelen. A kisebb kövek gyakran észrevétlenül kiürülnek a vizelettel, míg a nagyobbak éles, intenzív fájdalmat okozhatnak, amely csak fokozódik, ha a kő a veséből a húgyvezetékbe kerül. Egyenletes fájdalom jelentkezik, ha a vese meg is fertőződik.

A vesekő hatására az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

  • véres vagy zavaros vizelet
  • fájdalmas vizelés
  • állandó vizelési inger
  • hányinger
  • hányás
  • szorulás vagy hasmenés
  • láz
  • hidegrázás

Azonnali orvosi segítséget igényel, ha a légzési nehézség, zavarodottság, szabálytalan szívverés, izomgörcsök, láb-, boka-, csuklóduzzanat is megjelenik. Természetesen a tünetek mögött nem csak vesekő, de más veseproblémák is meghúzódhatnak, a pontos diagnózist csak szakorvos tudja felállítani.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vesekőzúzás

Vesekőzúzás, UrológiaiközpontAz ESWL vagyis a Lökéshullám kőkezelés lényege, hogy a vesekövet kívülről, nagy energiájú lökés-hullámmal, folyamatos impulzusokkal széttörik. A 30-40 perces beavatkozás után a vesevezetéken, majd azt követően a húgycsövön keresztül távoznak az apró kődarabok a szervezetből. A vesekőzúzás fájdalommentes és az esetek nagy százalékában semmilyen érzéstelenítést nem igényel. Ráadásul mivel egynapos sebészeti beavatkozásként történik a vesekőzúzás, nem szükséges a beavatkozás után a kórházi bennfekvés. A vesekőzúzásra való alkalmasságot az urológus szakorvos állapítja meg, aki a megfelelő vizsgálatok után ESWL beavatkozásra küldheti a beteget.

Téma szakértője

Kapcsolódó cikkünk

Hólyagfájdalom és zavaros vizelet is utalhat felfázásra

A nők döntő része átélte már a „felfázás” kínzó tüneteit, amely valójában egy húgyúti fertőzés. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze az okokról, a kezelésről és a rizikófaktorok minimalizálásáról beszélt.

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK