Prosztatagyulladás tünetei

Prosztatagyulladás tünetei

Módosítva: 2024.03.20 11:26

A prosztatagyulladás vagy prosztatitisz a férfiak egyik gyakori urológiai problémája, amely a prosztata gyulladását jelenti. Ez a diónyi méretű mirigy a húgyhólyag alatt található, és szerepet játszik a spermiumok termelésében és a spermiumok szállításában.

Mi az a prosztatagyulladás?

A prosztatagyulladás okai

A prosztatagyulladás tünetei

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben: gyakori, fájdalmas vizelés

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben: fájdalmas ejakuláció

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben: herezacskó fájdalma

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben:  hát-és lágyéktáji fájdalom

A prosztatagyulladás kezelése

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Prosztatagyulladással kapcsolatos urológiai szolgáltatásaink

Mi az a prosztatagyulladás?

A prosztatagyulladás vagy prosztatitisz egy gyulladásos állapot, amely a prosztata mirigy (vagyis a dülmirigy) gyulladását jelenti. A prosztata egy kis mirigy a férfiaknál, amely a húgyhólyag alatt található, és szerepet játszik az ondó folyadékának termelésében.

A prosztatagyulladás különböző okokra vezethető vissza, de leggyakrabban bakteriális fertőzés vagy egyéb gyulladásos folyamatok miatt alakul ki. A prosztatagyulladás három fő típusa van:

A prosztatagyulladás okai

A prosztatagyulladás (prosztatitisz) különböző okok miatt alakulhat ki. Az okok között szerepelhetnek bakteriális fertőzések, de lehetnek olyan nem bakteriális tényezők is, amelyek okozhatják. Az alábbiakban részletesen megtalálhatók a prosztatagyulladás lehetséges okai:

 • Bakteriális fertőzés: A leggyakoribb prosztatagyulladás típus, amit bakteriális fertőzés okoz. A baktériumok a húgycsőből vagy a húgyhólyagból terjedhetnek a prosztatába. Ezek a baktériumok gyulladást okoznak a prosztata szövetében. A gyulladást okozó baktériumok között szerepelhetnek E. coli, Klebsiella, vagy más kórokozók.
 • Nem bakteriális prosztatitisz (krónikus kismedencei fájdalom szindróma): Ezt a típusú prosztatagyulladást nem egyértelműen bakteriális fertőzés okozza. A pontos okok nem mindig ismertek, de a tényezők közé tartozhat a stressz, az idegi tényezők, az immunrendszeri problémák vagy az autoimmun folyamatok.
 • Húgyhólyag reflux: Más néven vizelet-visszaáramlás, azt jelenti, hogy a húgyhólyagban lévő vizelet egy része visszafolyik a húgyutakon a húgycsőbe vagy még magasabbra, a húgyvezetőkbe. A vizelet-visszaáramlás problémákat okozhat, mivel a visszaáramló vizeletben lévő baktériumok fertőzéseket és gyulladást okozhatnak.
 • Trauma vagy sérülés: A prosztatát ért trauma vagy sérülés okozhat gyulladást vagy a prosztata állományának károsodását.
 • Szexuális aktivitás: A rendszeres ejakuláció és a hosszú időn keresztül tartó szexuális aktivitás növelheti a prosztatagyulladás kockázatát.
 • Szexuális úton terjedő fertőzések: Bizonyos szexuális úton terjedő fertőzések, például a klamídia vagy a gonorrhoea, a prosztatára is hatással lehetnek, gyulladást okozva.

A prosztatagyulladás pontos okát meghatározni nem mindig egyszerű, és sok esetben több tényező együttes hatásáról lehet szó. A diagnózist általában orvos végzi, és a kezelés a gyulladás típusától és súlyosságától függ. Bakteriális prosztatagyulladás esetén antibiotikumokat alkalmaznak a fertőzés kezelésére, míg a nem bakteriális prosztatitisz kezelése más módszereket igényelhet, például fájdalomcsillapítókat vagy gyulladáscsökkentő gyógyszereket.

Kapcsolódó cikkünk

Fertőző-e a húgyúti fertőzés?

Bár a felfázásként ismert probléma neve valójában húgyúti fertőzés, és a kialakulásért felelős baktériumok tudnak”utazni” az emberek közt, mégsem beszélhetünk fertőző betegségről. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa elmondja, hogyan alakul ki a hólyaghurut és mit tehetünk ellene.

A prosztatagyulladás tünetei

A prosztatagyulladás tünetei változhatnak az egyéntől és a gyulladás típusától függően. A prosztatagyulladás tünetei lehetnek enyhék vagy súlyosak, és a betegség akut vagy krónikus formában is jelentkezhet. Az alábbiakban olvashatók a prosztatagyulladás leggyakoribb tünetei:

 • Gyakori vizelési inger
 • Fájdalmas vizelés
 • Hát- vagy lágyéktáji fájdalom
 • Nehéz, fájdalmas ejakuláció
 • Láz és hidegrázás
 • Általános rossz közérzet
 • Vizeletürítési nehézségek
 • Véres vizelet
 • Fájdalom a herezacskóban

Fontos megjegyezni, hogy a prosztatagyulladás tünetei hasonlóak lehetnek más húgyúti problémákhoz vagy betegségekhez. Ha bármilyen hasonló tünetet tapasztal, fontos, hogy forduljon orvoshoz, aki megfelelő diagnózist és kezelést adhat. Az időben elkezdett kezelés segíthet a prosztatagyulladás tünetei nek enyhítésében és a gyógyulás előmozdításában.

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben: gyakori, fájdalmas vizelés

A prosztatagyulladás tünetei közül az egyik legjellemzőbb a gyakori és fájdalmas vizelés. Ezek a tünetek a húgyúti rendellenességek és a prosztata gyulladása miatt jelentkeznek. Az alábbiakban részletesen lehet megtalálni ezeket a tüneteket:

 • Gyakori vizelés: A prosztatagyulladás során a betegek gyakran érzik azt, hogy sűrűn kell vizelni. Ez a tünet zavaró lehet, mivel gyakran megszakítja a napi tevékenységeket és az éjszakai alvást is.
 • Fájdalmas vizelés: A vizelés során fellépő fájdalom vagy kellemetlen érzés a húgyutak irritációjával függ össze. Ez a fájdalom lehet égő érzés vagy szúró érzés a húgyutakban, és gyakran a húgyhólyag ürítésekor erősödik.
 • Éjszakai vizelés: A prosztatagyulladás miatt az éjszakai vizelés gyakoribb lehet, mivel a nap folyamán gyűlt vizelet a hólyagban a kellemetlen tünetek miatt nem ürül teljesen.
 • Nyomásérzés a húgyhólyagban: A prosztatagyulladás során a betegek gyakran éreznek nyomásérzést a húgyhólyagban, mintha mindig tele lenne.

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben: fájdalmas ejakuláció

A prosztatagyulladás tünetei között lehet a fájdalmas ejakuláció, ami az ejakuláció során fellépő fájdalom vagy kellemetlen érzés. Ez a tünet az ejakuláció közbeni prosztataProsztatitisz összehúzódások miatt jöhet létre, és gyakran az alábbi okokra vezethető vissza:

 • Prosztata gyulladása: Amikor a prosztata gyulladt, akkor nem csupán maga a prosztata, hanem a prosztatát körülvevő szövetek és a környező területek is gyulladásosak és érzékenyek lehetnek. Ennek eredményeként az ejakuláció során a prosztata összehúzódásai fájdalmasak lehetnek.
 • Húgyutak irritációja: A prosztatagyulladás során a húgyutak is irritáltak lehetnek, és ez az irritáció fájdalmat okozhat az ejakulációkor.
 • Gyulladásos váladék: A prosztatagyulladás során a prosztata váladéka is gyulladt lehet. Amikor ez a váladék az ejakuláció során távozik, az irritálhatja a húgycsövet és fájdalmat okozhat.
 • Izomgörcsök: A prosztatagyulladás során a kismedencei izmokban görcsök alakulhatnak ki, amelyek fájdalmat okozhatnak az ejakuláció során.

A fájdalmas ejakuláció prosztatagyulladás esetén az akut és krónikus formákban is előfordulhat. Az ok azonban változó lehet, és az akut prosztatagyulladás esetében gyakran bakteriális fertőzés okozza a gyulladást, míg a krónikus prosztatagyulladás esetén a pontos okok gyakran nehezen meghatározhatók.

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben: herezacskó fájdalma

A prosztatagyulladás tünetei között szerepelhet a herezacskó fájdalma is. A fájdalom a prosztata gyulladásának és a környező területek irritációjának eredménye. Az alábbiakban lehet erről a tünetről részletesebben olvasni:

 • Fájdalmas herezacskó: A prosztatagyulladás tünetei során a betegek tapasztalhatják a herezacskóban fellépő fájdalmat vagy kellemetlen érzést. Ez a fájdalom lehet éles, tompa vagy pulzáló, és változhat az intenzitása.
 • Fájdalom terjedése: A herezacskóban érezhető fájdalom gyakran a prosztatát körülvevő területekre is kisugárzik. Ez a fájdalom a medence, az alsó has vagy az ágyék területén is érezhető.
 • Nyomásérzés: A betegek gyakran éreznek a herezacskóban és környékén a nyomásérzést vagy feszülést, ami a gyulladásos folyamat miatt alakul ki.

A herezacskó fájdalma a prosztatagyulladás krónikus formájában jellemzőbb, és általában a betegség más tüneteivel együtt jelentkezik. Az akut bakteriális prosztatagyulladás esetén a tünetek megjelenése mellett az általános állapotromlás is jellemző.

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben: hát-és lágyéktáji fájdalom

A prosztatagyulladás tünetei között szerepelhet a hát- és lágyéktáji fájdalom is mint gyakori panasz. A fájdalom a prosztata gyulladásának és a környező területek irritációjának eredménye. 

 • Hátfájás: A prosztatagyulladás során a betegek gyakran panaszolnak hátfájást, különösen az alsó hát és az ágyék területén. Ez a fájdalom lehet tompa vagy éles, és változhat az intenzitása.
 • Lágyéktáji fájdalom: A lágyéktáji fájdalom szintén jellemző a prosztatagyulladásra. Ez a fájdalom lehet éles, szúró vagy feszülő érzés, és az ágyék területén lokalizálódik.
 • Terjedés más területekre: A hát- és lágyéktáji fájdalom gyakran továbbterjedhet a medence, a farpofák vagy a combok irányába, és akár az alsó has területét is érintheti.
 • Fájdalom mozgásra vagy ülésre: A hát- és lágyéktáji fájdalom a betegeknek kellemetlenséget okozhat mozgás vagy ülés közben. Az ülőmunkát végzők különösen érezhetik ezt a fájdalmat.
 • Fájdalmas ejakuláció: A hát- és lágyéktáji fájdalom mellett az ejakuláció során is felléphet fájdalom vagy kellemetlen érzés, ami a prosztata összehúzódásaihoz és a váladék kiáramlásához kapcsolódik.

A prosztatagyulladás kezelése

A prosztatagyulladás kezelése attól függ, hogy milyen típusú prosztatagyulladásról van szó (akut bakteriális, krónikus bakteriális vagy krónikus nem bakteriális prosztatitisz), valamint a tünetek súlyosságától és a betegség okaitól.

 • Antibiotikumok: Akut bakteriális prosztatagyulladás tünetei esetén az orvos általában antibiotikumokat ír fel, hogy leküzdje a bakteriális fertőzést. A kezelés általában 2-4 hétig tart, és a gyógyszerek kiválasztása a kórokozó típusától és az antibiotikumok érzékenységétől függ.
 • Fájdalomcsillapítók: A fájdalom enyhítésére alkalmazhatnak fájdalomcsillapítókat vagy gyulladáscsökkentő gyógyszereket. Ilyen gyógyszerek lehetnek például nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), például ibuprofen vagy paracetamol.
 • Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: Krónikus prosztatagyulladás vagy krónikus kismedencei fájdalom szindróma esetén az orvos gyulladáscsökkentő gyógyszereket is felírhat, vagy alfa-blokkolókat, amelyek segíthetnek a húgyutak ellazításában és a prosztata-megnagyobbodás kezelésében.

A prosztatagyulladás kezelése egyénre szabott, és az orvos a betegség típusától és súlyosságától függően határozza meg a legmegfelelőbb terápiát.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK