Prosztatagyulladás tünetei

Prosztatagyulladás tünetei

Létrehozva: 2023.11.05 19:52 Módosítva: 2023.11.05 20:59

A prosztatagyulladás vagy prosztatitisz a férfiak egyik gyakori urológiai problémája, amely a prosztata gyulladását jelenti. Ez a diónyi méretű mirigy a húgyhólyag alatt található, és szerepet játszik a spermiumok termelésében és a spermiumok szállításában.

Mi az a prosztatagyulladás?

A prosztatagyulladás okai

A prosztatagyulladás tünetei

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben: gyakori, fájdalmas vizelés

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben: fájdalmas ejakuláció

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben: herezacskó fájdalma

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben:  hát-és lágyéktáji fájdalom

A prosztatagyulladás kezelése

Prosztatagyulladással kapcsolatos urológiai szolgáltatásaink

Mi az a prosztatagyulladás?

A prosztatagyulladás vagy prosztatitisz egy gyulladásos állapot, amely a prosztata mirigy (vagyis a dülmirigy) gyulladását jelenti. A prosztata egy kis mirigy a férfiaknál, amely a húgyhólyag alatt található, és szerepet játszik az ondó folyadékának termelésében.

A prosztatagyulladás különböző okokra vezethető vissza, de leggyakrabban bakteriális fertőzés vagy egyéb gyulladásos folyamatok miatt alakul ki. A prosztatagyulladás három fő típusa van:

A prosztatagyulladás okai

A prosztatagyulladás (prosztatitisz) különböző okok miatt alakulhat ki. Az okok között szerepelhetnek bakteriális fertőzések, de lehetnek olyan nem bakteriális tényezők is, amelyek okozhatják. Az alábbiakban részletesen megtalálhatók a prosztatagyulladás lehetséges okai:

 • Bakteriális fertőzés: A leggyakoribb prosztatagyulladás típus, amit bakteriális fertőzés okoz. A baktériumok a húgycsőből vagy a húgyhólyagból terjedhetnek a prosztatába. Ezek a baktériumok gyulladást okoznak a prosztata szövetében. A gyulladást okozó baktériumok között szerepelhetnek E. coli, Klebsiella, vagy más kórokozók.
 • Nem bakteriális prosztatitisz (krónikus kismedencei fájdalom szindróma): Ezt a típusú prosztatagyulladást nem egyértelműen bakteriális fertőzés okozza. A pontos okok nem mindig ismertek, de a tényezők közé tartozhat a stressz, az idegi tényezők, az immunrendszeri problémák vagy az autoimmun folyamatok.
 • Húgyhólyag reflux: Más néven vizelet-visszaáramlás, azt jelenti, hogy a húgyhólyagban lévő vizelet egy része visszafolyik a húgyutakon a húgycsőbe vagy még magasabbra, a húgyvezetőkbe. A vizelet-visszaáramlás problémákat okozhat, mivel a visszaáramló vizeletben lévő baktériumok fertőzéseket és gyulladást okozhatnak.
 • Trauma vagy sérülés: A prosztatát ért trauma vagy sérülés okozhat gyulladást vagy a prosztata állományának károsodását.
 • Szexuális aktivitás: A rendszeres ejakuláció és a hosszú időn keresztül tartó szexuális aktivitás növelheti a prosztatagyulladás kockázatát.
 • Szexuális úton terjedő fertőzések: Bizonyos szexuális úton terjedő fertőzések, például a klamídia vagy a gonorrhoea, a prosztatára is hatással lehetnek, gyulladást okozva.

A prosztatagyulladás pontos okát meghatározni nem mindig egyszerű, és sok esetben több tényező együttes hatásáról lehet szó. A diagnózist általában orvos végzi, és a kezelés a gyulladás típusától és súlyosságától függ. Bakteriális prosztatagyulladás esetén antibiotikumokat alkalmaznak a fertőzés kezelésére, míg a nem bakteriális prosztatitisz kezelése más módszereket igényelhet, például fájdalomcsillapítókat vagy gyulladáscsökkentő gyógyszereket.

Kapcsolódó cikkünk

A herevisszér tágulat a spermiumképződést is zavarhatja

Nem minden esetben okoz fájdalmat vagy kellemetlen érzést a herevisszér tágulat, más néven herevisszeresség, van, hogy csak tapintással érzékelhető az elváltozás. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos szerint azonban fontos a kivizsgálás és szükség esetén a kezelés, hiszen akár a spermiumképződés is károsodhat emiatt.

A prosztatagyulladás tünetei

A prosztatagyulladás tünetei változhatnak az egyéntől és a gyulladás típusától függően. A prosztatagyulladás tünetei lehetnek enyhék vagy súlyosak, és a betegség akut vagy krónikus formában is jelentkezhet. Az alábbiakban olvashatók a prosztatagyulladás leggyakoribb tünetei:

 • Gyakori vizelési inger
 • Fájdalmas vizelés
 • Hát- vagy lágyéktáji fájdalom
 • Nehéz, fájdalmas ejakuláció
 • Láz és hidegrázás
 • Általános rossz közérzet
 • Vizeletürítési nehézségek
 • Véres vizelet
 • Fájdalom a herezacskóban

Fontos megjegyezni, hogy a prosztatagyulladás tünetei hasonlóak lehetnek más húgyúti problémákhoz vagy betegségekhez. Ha bármilyen hasonló tünetet tapasztal, fontos, hogy forduljon orvoshoz, aki megfelelő diagnózist és kezelést adhat. Az időben elkezdett kezelés segíthet a prosztatagyulladás tünetei nek enyhítésében és a gyógyulás előmozdításában.

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben: gyakori, fájdalmas vizelés

A prosztatagyulladás tünetei közül az egyik legjellemzőbb a gyakori és fájdalmas vizelés. Ezek a tünetek a húgyúti rendellenességek és a prosztata gyulladása miatt jelentkeznek. Az alábbiakban részletesen lehet megtalálni ezeket a tüneteket:

 • Gyakori vizelés: A prosztatagyulladás során a betegek gyakran érzik azt, hogy sűrűn kell vizelni. Ez a tünet zavaró lehet, mivel gyakran megszakítja a napi tevékenységeket és az éjszakai alvást is.
 • Fájdalmas vizelés: A vizelés során fellépő fájdalom vagy kellemetlen érzés a húgyutak irritációjával függ össze. Ez a fájdalom lehet égő érzés vagy szúró érzés a húgyutakban, és gyakran a húgyhólyag ürítésekor erősödik.
 • Éjszakai vizelés: A prosztatagyulladás miatt az éjszakai vizelés gyakoribb lehet, mivel a nap folyamán gyűlt vizelet a hólyagban a kellemetlen tünetek miatt nem ürül teljesen.
 • Nyomásérzés a húgyhólyagban: A prosztatagyulladás során a betegek gyakran éreznek nyomásérzést a húgyhólyagban, mintha mindig tele lenne.

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben: fájdalmas ejakuláció

A prosztatagyulladás tünetei között lehet a fájdalmas ejakuláció, ami az ejakuláció során fellépő fájdalom vagy kellemetlen érzés. Ez a tünet az ejakuláció közbeni prosztataProsztatitisz összehúzódások miatt jöhet létre, és gyakran az alábbi okokra vezethető vissza:

 • Prosztata gyulladása: Amikor a prosztata gyulladt, akkor nem csupán maga a prosztata, hanem a prosztatát körülvevő szövetek és a környező területek is gyulladásosak és érzékenyek lehetnek. Ennek eredményeként az ejakuláció során a prosztata összehúzódásai fájdalmasak lehetnek.
 • Húgyutak irritációja: A prosztatagyulladás során a húgyutak is irritáltak lehetnek, és ez az irritáció fájdalmat okozhat az ejakulációkor.
 • Gyulladásos váladék: A prosztatagyulladás során a prosztata váladéka is gyulladt lehet. Amikor ez a váladék az ejakuláció során távozik, az irritálhatja a húgycsövet és fájdalmat okozhat.
 • Izomgörcsök: A prosztatagyulladás során a kismedencei izmokban görcsök alakulhatnak ki, amelyek fájdalmat okozhatnak az ejakuláció során.

A fájdalmas ejakuláció prosztatagyulladás esetén az akut és krónikus formákban is előfordulhat. Az ok azonban változó lehet, és az akut prosztatagyulladás esetében gyakran bakteriális fertőzés okozza a gyulladást, míg a krónikus prosztatagyulladás esetén a pontos okok gyakran nehezen meghatározhatók.

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben: herezacskó fájdalma

A prosztatagyulladás tünetei között szerepelhet a herezacskó fájdalma is. A fájdalom a prosztata gyulladásának és a környező területek irritációjának eredménye. Az alábbiakban lehet erről a tünetről részletesebben olvasni:

 • Fájdalmas herezacskó: A prosztatagyulladás tünetei során a betegek tapasztalhatják a herezacskóban fellépő fájdalmat vagy kellemetlen érzést. Ez a fájdalom lehet éles, tompa vagy pulzáló, és változhat az intenzitása.
 • Fájdalom terjedése: A herezacskóban érezhető fájdalom gyakran a prosztatát körülvevő területekre is kisugárzik. Ez a fájdalom a medence, az alsó has vagy az ágyék területén is érezhető.
 • Nyomásérzés: A betegek gyakran éreznek a herezacskóban és környékén a nyomásérzést vagy feszülést, ami a gyulladásos folyamat miatt alakul ki.

A herezacskó fájdalma a prosztatagyulladás krónikus formájában jellemzőbb, és általában a betegség más tüneteivel együtt jelentkezik. Az akut bakteriális prosztatagyulladás esetén a tünetek megjelenése mellett az általános állapotromlás is jellemző.

A prosztatagyulladás tünetei részletesebben: hát-és lágyéktáji fájdalom

A prosztatagyulladás tünetei között szerepelhet a hát- és lágyéktáji fájdalom is mint gyakori panasz. A fájdalom a prosztata gyulladásának és a környező területek irritációjának eredménye. 

 • Hátfájás: A prosztatagyulladás során a betegek gyakran panaszolnak hátfájást, különösen az alsó hát és az ágyék területén. Ez a fájdalom lehet tompa vagy éles, és változhat az intenzitása.
 • Lágyéktáji fájdalom: A lágyéktáji fájdalom szintén jellemző a prosztatagyulladásra. Ez a fájdalom lehet éles, szúró vagy feszülő érzés, és az ágyék területén lokalizálódik.
 • Terjedés más területekre: A hát- és lágyéktáji fájdalom gyakran továbbterjedhet a medence, a farpofák vagy a combok irányába, és akár az alsó has területét is érintheti.
 • Fájdalom mozgásra vagy ülésre: A hát- és lágyéktáji fájdalom a betegeknek kellemetlenséget okozhat mozgás vagy ülés közben. Az ülőmunkát végzők különösen érezhetik ezt a fájdalmat.
 • Fájdalmas ejakuláció: A hát- és lágyéktáji fájdalom mellett az ejakuláció során is felléphet fájdalom vagy kellemetlen érzés, ami a prosztata összehúzódásaihoz és a váladék kiáramlásához kapcsolódik.

A prosztatagyulladás kezelése

A prosztatagyulladás kezelése attól függ, hogy milyen típusú prosztatagyulladásról van szó (akut bakteriális, krónikus bakteriális vagy krónikus nem bakteriális prosztatitisz), valamint a tünetek súlyosságától és a betegség okaitól.

 • Antibiotikumok: Akut bakteriális prosztatagyulladás tünetei esetén az orvos általában antibiotikumokat ír fel, hogy leküzdje a bakteriális fertőzést. A kezelés általában 2-4 hétig tart, és a gyógyszerek kiválasztása a kórokozó típusától és az antibiotikumok érzékenységétől függ.
 • Fájdalomcsillapítók: A fájdalom enyhítésére alkalmazhatnak fájdalomcsillapítókat vagy gyulladáscsökkentő gyógyszereket. Ilyen gyógyszerek lehetnek például nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), például ibuprofen vagy paracetamol.
 • Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: Krónikus prosztatagyulladás vagy krónikus kismedencei fájdalom szindróma esetén az orvos gyulladáscsökkentő gyógyszereket is felírhat, vagy alfa-blokkolókat, amelyek segíthetnek a húgyutak ellazításában és a prosztata-megnagyobbodás kezelésében.

A prosztatagyulladás kezelése egyénre szabott, és az orvos a betegség típusától és súlyosságától függően határozza meg a legmegfelelőbb terápiát.

Téma szakértői

Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok