Húgyúti fertőzés gyermekeknél

Húgyúti fertőzés gyermekeknél

Létrehozva: 2023.11.15 13:18 Módosítva: 2023.11.15 13:43

A gyermekkori húgyúti fertőzések gyakori problémát jelentenek mind a kisgyermekek, mind az idősebb gyermekek körében. A fertőzések a húgyutak bármely részét érinthetik, beleértve a veséket, a húgyhólyagot és a húgycsövet. A fertőzés típusától és helyétől függően pedig különböző súlyosságú gyulladást hozhatnak létre. A gyermekkori húgyúti fertőzések gyakran fájdalmat, vizelési panaszokat és egyéb kellemetlen tüneteket okozhatnak; melyek felismerése, az orvoshoz fordulás és a terápia korai megkezdése kulcsfontosságú lépések.

Gyermekkori húgyúti fertőzésekkel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelentenek a gyermekkori húgyúti fertőzések?
Miért gyakoriak a gyermekkori húgyúti fertőzések?
Milyen kórokozók állnak a gyermekkori húgyúti fertőzések hátterében?
Milyen tünetekkel jelentkeznek a gyermekkori húgyúti fertőzések?
Milyen szövődményeket okozhatnak a gyermekkori húgyúti fertőzések?
Hogyan diagnosztizálhatóak a gyermekkori húgyúti fertőzések?
Hogyan kezelhetőek a gyermekkori húgyúti fertőzések?
Mit lehet tenni a gyermekkori húgyúti fertőzések megelőzése érdekében?

Gyermekkori húgyúti fertőzésekkel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelentenek a gyermekkori húgyúti fertőzések?

A gyermekkori húgyúti fertőzések jelentős részét teszik ki a gyermekorvos feladatainak. A gyermekkori húgyúti fertőzések ugyanis az egyik leggyakoribb fertőzések közé tartoznak a kicsiknél. Húgyúti fertőzésnek nevezzük, amennyiben a vizeletmintában a baktériumok mennyisége megnő. A húgyutak feladatai a vizelet elvezetése, eltávolítása a szervezetből. A húgyúti fertőzések az ellenkező irányba a külvilág felől haladnak a szervezet belseje felé. A húgyutak normál körülmények között sterilek, nem tartalmaznak baktériumot és több rendszer is segíti ennek fenntartását. A normális sterilitást fenntartó mechanizmusok közé tartozik a vizelet savassága és szabad áramlása, a normális ürítési mechanizmus, az ép ureterovesicalis és húgycső záróizomzat, valamint az immunológiai és nyálkahártya-barrierek. E mechanizmusok bármelyikének rendellenessége hajlamosít a gyermekkori húgyúti fertőzésekre. A gyermekkori húgyúti fertőzések érinthetik a vesét, a húgyhólyagot, a húgycsövet vagy mindegyiket. Fiatalabb gyermekeknél a húgyúti fertőzések gyakran anatómiai rendellenességekkel társulnak. A gyermekkori húgyúti fertőzések lázat, fájdalmat, sőt különösen a kisgyermekeknél szepszist okozhatnak. Ezek miatt a gyermekkori húgyúti fertőzések korai felismerése a szülők egyik fontos feladata.

Miért gyakoriak a gyermekkori húgyúti fertőzések?

6 éves korig a lányok 3-7%-ának és a fiúk 1-2%-ának volt már húgyúti fertőzése. A húgyúti fertőzések előfordulásának az egyik csúcspontja csecsemőkorban, a másik csúcspont pedig 2 éves és 4 éves kor között van. A csecsemők körében még ugyanolyan gyakran fordul elő húgyúti fertőzés a fiúknál, mint a lányoknál, idővel azonban a lányok között gyakoribbá válik a betegség. Ennek oka a lányok rövidebb húgycsövének és a fiúk esetleges körülmetélésének tulajdonítható.

A gyermekkori húgyúti fertőzések hajlamosító tényezői közé tartoznak:

 • A húgyutak rendellenességei és elzáródásai
 • Koraszülöttség
 • Húgyúti katéterek
 • Fiúknál a körülmetélés hiánya
 • Magas fokú vesicoureteralis reflux (VUR)
 • Hólyag- és bélműködési zavar (például székrekedés vagy Hirschsprung-kór)
 • Cukorbetegség
 • Trauma
 • Lányoknál a nemi közösülés

A gyermekkori húgyúti fertőzések leggyakrabban a húgyúti rendellenességek miatt alakulnak ki, vagy amiatt válnak visszatérővé. A rendellenességek különösen akkor vezetnek visszatérő fertőzéshez, ha vesicoureteralis reflux (VUR) van jelen. A 12-36 hónapos korú csecsemők és gyermekek körülbelül 20-30%-ának van VUR-ja. A VUR ugyanis hajlamosít a fertőzésre, és a visszatérő fertőzések súlyosbíthatják a VUR-t.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen kórokozók állnak a gyermekkori húgyúti fertőzések hátterében?

Számos kórokozó okozhat gyermekkori húgyúti fertőzéseket. Ezek száma tovább nő az anatómiailag rendellenes húgyutakban, ugyanis ott még könnyebben okoznak fertőzést. A gyermekkori húgyúti fertőzések mögött leggyakrabban baktériumok azonosíthatóak, de előfordulhat, különösen immunhiányos gyermekek körében, hogy gombák vagy vírusok okozzák a gyulladást.

A gyermekkori húgyúti fertőzések leggyakoribb kórokozói a következők:Húgyúti fertőzés gyermekeknél - Urológiai Központ

 • Escherichia coli törzsei: specifikus kötődési faktorokkal rendelkeznek a hólyag és a húgyvezetékek hámjához. Az E. coli okozza a húgyúti fertőzések > 80-90%-át a gyermekeknél.
 • Klebsiella
 • Proteus mirabilis
 • Pseudomonas aeruginosa
 • Enterococcusok
 • Koaguláz-negatív staphylococcusok (pl. Staphylococcus saprophyticus)
 • Gombák: ritkán állnak a gyermekkori húgyúti fertőzések mögött, inkább immunhiányos gazdaszervezetekben fordulnak elő.
 • Adenovírusok: ritkán okoznak húgyúti fertőzést, és ha mégis, akkor a betegség túlnyomórészt vérzéses cystitis az immunhiányos gyermekek körében.

Milyen tünetekkel jelentkeznek a gyermekkori húgyúti fertőzések?

A gyerekkori húgyúti fertőzések tünetei változatosak lehetnek attól függően, hogy a fertőzés melyik szervet érinti és mennyi idős a gyermek. A kisebbek tünetei ugyanis eltérhetnek a nagyokétől, hiszen ők még nem tudják elmondani, körülírni a fájdalmat és a panaszokat.

Újszülötteknél a húgyúti fertőzések tünetei és jelei nem specifikusak, és magukban foglalják az etetési nehézséget, a hasmenést, a hányást, az enyhe sárgaságot, a letargiát, a lázat és a hipotermiát. Az újszülöttek különösen veszélyeztetettek a gyermekkori húgyúti fertőzések szempontjából, esetükben könnyebben alakulhat ki szepszis.

A húgyúti fertőzésben szenvedő 2 évesnél fiatalabb gyermekek esetében is jelentkezhetnek a gyermekkori húgyúti fertőzések általános és nehezen lokalizálható tünetekkel. Ilyenek például a láz, a gyomor-bélrendszeri tünetek (pl. hányás, hasmenés, hasi fájdalom) vagy a bűzös szagú vizelet.

A 2 évnél idősebb gyermekeknél a klasszikusabb képet mutató húgyhólyaggyulladás vagy vesemedence gyulladás fordulhat elő. A húgyhólyaggyulladás tünetei közé tartoznak a gyakori, sürgető vizelési inger, a fájdalmas vagy égő érzés vizeléskor, a vizeletvisszatartás, a véres vizelet, a suprapubicus fájdalom, a bűzös szagú vizelet és a bevizelés. A vesemedence gyulladás tünetei közé tartoznak a vizelési panaszokon kívül a magas láz, a hidegrázás és a deréktáji fájdalom.

Milyen szövődményeket okozhatnak a gyermekkori húgyúti fertőzések?

A gyermekkori húgyúti fertőzéseknek két rettegett szövődménye van. Az egyik akutan, gyorsan bekövetkezhet, míg a másik krónikusan, a visszatérő fertőzések következtében. A gyermekkori húgyúti fertőzések szepszishez vezethetnek a csecsemők és kisgyermekek körében, mely egy életveszélyes állapot. A visszatérő vagy súlyos húgyúti fertőzések vesemedence gyulladást és hosszútávon veseelégtelenséget okozhatnak. A megfelelően kezelt gyermekeknél ritkán alakul ki veseelégtelenség. Az ismételt fertőzés azonban, különösen a húgyutak rendellenessége vagy VUR esetén, vesehegesedést okozhat, ami magas vérnyomáshoz és végstádiumú veseelégtelenséghez vezethet.

Kapcsolódó cikkünk

Húgyúti fertőzés vagy hólyagfájdalom szindróma?

A fájdalmas vizelés, a sürgető vizelési inger és a húgyhólyagfájdalom gyakori tünetek, amelyeket számos betegség, állapot okozhat. Sokan azonnal a húgyúti fertőzésre gondolnak, és ez valóban igen sokszor diagnosztizálható betegség, de a krónikus panaszok mögött meghúzódhat akár a hólyagfájdalom szindróma is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a két állapot közti hasonlóságokra és különbségekre hívta fel a figyelmet.

Hogyan diagnosztizálhatóak a gyermekkori húgyúti fertőzések?

A gyermekkori húgyúti fertőzések gyanúja esetén ajánlott mihamarabb gyermekorvoshoz vagy urológushoz fordulni. A gyermekkori húgyúti fertőzések kivizsgálása két okból is fontos: egyrészt a csecsemők és a kisgyermekek körében könnyebben alakulhat ki szepszis belőle, másrészt az el nem múló, súlyos fertőzés veszélyes szövődményeket okozhat.

A gyermekkori húgyúti fertőzés kivizsgálása anamnézis felvételt, fizikális vizsgálatot és vizelettenyésztést jelent a legtöbb esetben. Ez kiegészíthető ultrahang vizsgálattal vagy bizonyos körülmények között (az aktív fertőzés után) cisztoszkópiára is szükség lehet. A kivizsgálás elengedhetetlen része a vizelettenyésztés, melynek során a vizeletben lévő baktériumok azonosíthatóak. Ez a legjobb terápiás gyógyszer, a legjobb antibiotikum kiválasztását is segíti. A legtöbb orvos csecsemők és kisgyermekek esetében a vizeletet transzurethrális katéterezéssel szerzi. A vizelet mikroszkópos elemzése során láthatóvá válnak a baktériumok, a tenyésztés után pedig pontosan azonosítható lesz a baktériumtörzs. A baktérium antibiotikum rezisztenciájának vizsgálatát is el lehet végezni a legjobb gyógyszer kiválasztása érdekében. A vizelet gyorsteszt segítségével is vizsgálható, ami az esetek nagyrészében jelzi a baktériumok jelenlétét.

Hogyan kezelhetőek a gyermekkori húgyúti fertőzések?

A gyermekkori húgyúti fertőzések kezelése leggyakrabban antibiotikumok segítségével történik, hiszen a baktériumok a fertőzések fő kórokozói. A gyermek életkora és a fertőzés súlyossága alapján az antibiotikumok adhatóak szájon át, tabletta formájában vagy intravénásan. A kezelés általában 7-10 napig tart, de akár 14 napig is adhatóak a gyógyszerek, ha vesemedence gyulladás is létrejött vagy lassan gyógyul a gyermek.
Visszatérő húgyúti fertőzések és súlyos VUR esetén néha műtéti javításra is szükség lehet az antibiotikum mellett. A műtét történhet nyílt formában és endoszkóposan, melynek során a vizelet visszafolyást okozó anatómiai régiót helyreállítják. Ennek következtében a vizelet normálisan tud ürülni, egy irányba halad és kimossa a baktériumokat, így csökken az újabb gyermekkori húgyúti fertőzések kockázata.

Mit lehet tenni a gyermekkori húgyúti fertőzések megelőzése érdekében?

A gyermekkori húgyúti fertőzések megelőzésének kulcsfontosságú módjai közé tartozik:

 • Higiénia: Fontos, hogy a gyermekek rendszeresen mossanak kezet, különösen a WC-használat után, hogy csökkentsék a baktériumok terjedését.
 • Megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás: A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása segíthet az öblítésben és a húgyutak tisztán tartásában.
 • Rendszeres WC-használat: A gyakori vizelés lehetővé teszi a húgyutak rendszeres ürítését, kimossa a baktériumokat és csökkenti a fertőzés kockázatát.

  Téma szakértői

  Dr. Lakos Gábor

  Dr. Lakos Gábor

  gyermek urológus
  Dr. Böszörményi-Nagy Géza

  Dr. Böszörményi-Nagy Géza

  urológus
  Dr. Csutak Magdolna

  Dr. Csutak Magdolna

  urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok