Miért sokkal gyakoribb a húgyúti fertőzés a nőknél?

Miért sokkal gyakoribb a húgyúti fertőzés a nőknél?

Dr. Rákász István Létrehozva: 2021.03.23 08:40

Megdöbbentő, de a nők 14-szer gyakrabban találkoznak a húgyúti fertőzéssel az életük során, mint a férfiak. Ennek pedig fiziológiai és életmódbeli okai is vannak, amelyekről dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa beszélt.

Miért érintettek erősebben a nők a felfázásban?

A fájdalmas vizelés húgyúti fertőzésre utalhat.A nők ötöde élete során legalább egyszer találkozik a közkeletű nevén felfázásnak nevezett húgyúti fertőzéssel, amely találkozás eleve rizikófaktornak számít a kiújuláshoz. Olyannyira, hogy a National Kidney Foundation szerint a nők 27 %-ának több, mint két alkalommal van húgyúti fertőzése évente. A kínzó fájdalommal járó betegség számos ok miatt tekinthető inkább női problémának. (Bár természetesen férfiak is szenvedhetnek tőle.)

 • A nőknek rövidebb a húgycsöve, ami azt jelenti, hogy a baktériumoknak kevesebbet kell utaznia, hogy elérjék a húgyhólyagot.
 • A nőknél a húgycső alsó harmada folyamatosan ki van téve a hüvelyből és a végbélből származó kórokozókkal való találkozásnak.
 • A nők hajlamosabbak arra, hogy ne teljesen ürítsék ki a hólyagjukat vizeléskor.
 • A női urogenitális rendszer a közösülés során is erősebben ki van téve a kórokozóknak.
 • A pessziárium használata is specifikusan női rizikófaktor. A pesszárium ugyanis spermicid anyagokat tartalmaz. Ezen anyagok pedig elpusztítják a hüvelyben található hasznos baktériumok egy részét, amelyek segítik a fertőzések elleni védekezést. Ezen kívül a pesszárium némileg akadályozza a hólyag teljes kiürülését is, ami szintén kockázati tényező. 
 • Bizonyos tanulmányok azt is állítják, hogy a posztmenopauza és a menopauza is hajlamosít a húgyúti fertőzésre. Ennek hátterében valószínűleg a csökkenő ösztrogénszint áll, ami miatt az orvos ösztrogénpótlást is javasolhat a krónikus húgyúti fertőzés kezelésére.  

Megelőzési tanácsok, kezelési javaslatok nőknek

 • A kiújuló felfázás kezelése urológiai feladat.Amikor vizelési inger jelentkezik, minél előbb vécére kell menni, és elegendő időt szánni a hólyag kiürítésére.
 • Elölről hátra kell használni a vécépapírt.
 • Közösülés előtt és után is ajánlatos lemosni a genitáliákat.
 • Sokkal gyakrabban kell a zuhanyozást választani, mint a kádban fürdést.
 • Műszálas anyagok helyett, jól szellőző, pamut alsóneműt érdemes viselni.
 • A feszes, túl szoros nadrágok szinte csapdába ejtik a nedvességet, az izzadtságot, ezért a húgyúti gyulladásra hajlamos nőknek ajánlatosabb szellősebb ruhadarabokat hordani.

- Bár a felfázás, a húgyúti fertőzés sokszor magától elmúlik, de mivel hajlamos a kiújulásra és a szenvedéssel járó időszakot is érdemes lerövidíteni, ha valaki tünetek fedez fel magán, jól jár, ha minél előbb orvoshoz fordul – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Tehát fel kell figyelni arra, ha égő érzés jelentkezik vizeléskor, gyakran, sürgetően jelentkezik a vizelési inger, ha a vizelet opálossá, sötétté, erős szagúvá válik, esetleg vér jelenik meg benne (a menstruációtól függetlenül), illetve ha az alhasban, a deréktájon jelentkezik fájdalom.

Rákász doktortól tudható, hogy a kezelésnek éppúgy része a bőséges folyadékfogyasztás, mint az antibiotikus kezelés, amely a panaszokat rendszerint egy napon belül jelentősen csökkenti. Első lépcsőben a már többször bevált gyógyszereket szokás javasolni, a kezelésnek ellenálló fertőzés, visszatérő és idült hólyaghurut esetén azonban szükség lehet a vizelettenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelésre. Ugyanakkor tudni kell, hogy bármely okból elrendelt antibiotikus kezeléssel egyidejűleg nemcsak a bélvédelem fontos, hanem a hüvelyflóra megóvása, a megfelelő egyensúly megtartása is, e tekintetben is az urológus segít a megoldásban. Amennyiben a kivizsgálás során a hólyaghurut hátterében más betegséget fedez fel az orvos (például cukorbetegséget, hólyagkövet, hólyagdaganatot), akkor annak kezelésével a következményes hólyaghurut is elmúlik, vagy könnyebben kezelhetővé válik.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
41 éves nő vagyok. Magas, vékony termetű. 1985 óta egy vesével élek. Bal oldalon zsugorvesém volt, ezért kellett eltávolítani. Azóta rendszeres vizelet és UH vizsgálaton veszek részt. A jobb vese megnagyobbodott, mert ahogy nőttem és mivel egyedül maradt átvette a teljes működést. Amennyire lehet vigyázok az étkezésre és sok vizet fogyasztok. 2006-ban és 2010-ben császármetszéssel egészséges gyermekeim születtek. Általánosan jól érzem magam, viszont mostanában sokkal könnyebben elfáradok és gyengének érzem magam. A vérnyomásom alacsony, a vércukor szintem is. A húgysav emelkedése miatt az étrendre vigyázok, mert a Milurit tablettát nem tudtam szedni. Általános iskolában végig fel voltam a műtétre való tekintettel mentve. Középiskolában már nem. Igy keveset mozogtam. Az izületek a térdemben kicsit gyengék. Azt szeretném, megkérdezni, hogy lehetek arra való tekintettel fáradtabb és gyengébb, hogy a vese már nehezen vagy nehezebben méregtelenít a hosszú évek óta, illetve a hosszú igénybevétel miatt? A vérkép egyéb részei normális értékűek. Az ultrahang szerencsére nem mutat a belső szervekben sehol semmit. A pajzsmirigy is rendben van. Köszönettel: Kovárné

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Kedves Erzsébet!

Panaszai indokolják az alapos kivizsgálást.
Javasolnám a vesefunkció kontrollálását és a vérképét is!

Tisztelettel

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas színvonal

Nyugodt légkör, magas színvonal szakmai és emberi vonatkozásban is - úgy láttam, nemcsak a páciensek felé, hanem egymás között is.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok