Miért sokkal gyakoribb a húgyúti fertőzés a nőknél?

Miért sokkal gyakoribb a húgyúti fertőzés a nőknél?

Dr. Rákász István Létrehozva: 2021.03.23 08:40

Megdöbbentő, de a nők 14-szer gyakrabban találkoznak a húgyúti fertőzéssel az életük során, mint a férfiak. Ennek pedig fiziológiai és életmódbeli okai is vannak, amelyekről dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa beszélt.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Miért érintettek erősebben a nők a felfázásban?

A fájdalmas vizelés húgyúti fertőzésre utalhat.A nők ötöde élete során legalább egyszer találkozik a közkeletű nevén felfázásnak nevezett húgyúti fertőzéssel, amely találkozás eleve rizikófaktornak számít a kiújuláshoz. Olyannyira, hogy a National Kidney Foundation szerint a nők 27 %-ának több, mint két alkalommal van húgyúti fertőzése évente. A kínzó fájdalommal járó betegség számos ok miatt tekinthető inkább női problémának. (Bár természetesen férfiak is szenvedhetnek tőle.)

 • A nőknek rövidebb a húgycsöve, ami azt jelenti, hogy a baktériumoknak kevesebbet kell utaznia, hogy elérjék a húgyhólyagot.
 • A nőknél a húgycső alsó harmada folyamatosan ki van téve a hüvelyből és a végbélből származó kórokozókkal való találkozásnak.
 • A nők hajlamosabbak arra, hogy ne teljesen ürítsék ki a hólyagjukat vizeléskor.
 • A női urogenitális rendszer a közösülés során is erősebben ki van téve a kórokozóknak.
 • A pessziárium használata is specifikusan női rizikófaktor. A pesszárium ugyanis spermicid anyagokat tartalmaz. Ezen anyagok pedig elpusztítják a hüvelyben található hasznos baktériumok egy részét, amelyek segítik a fertőzések elleni védekezést. Ezen kívül a pesszárium némileg akadályozza a hólyag teljes kiürülését is, ami szintén kockázati tényező. 
 • Bizonyos tanulmányok azt is állítják, hogy a posztmenopauza és a menopauza is hajlamosít a húgyúti fertőzésre. Ennek hátterében valószínűleg a csökkenő ösztrogénszint áll, ami miatt az orvos ösztrogénpótlást is javasolhat a krónikus húgyúti fertőzés kezelésére.  

Megelőzési tanácsok, kezelési javaslatok nőknek

 • A kiújuló felfázás kezelése urológiai feladat.Amikor vizelési inger jelentkezik, minél előbb vécére kell menni, és elegendő időt szánni a hólyag kiürítésére.
 • Elölről hátra kell használni a vécépapírt.
 • Közösülés előtt és után is ajánlatos lemosni a genitáliákat.
 • Sokkal gyakrabban kell a zuhanyozást választani, mint a kádban fürdést.
 • Műszálas anyagok helyett, jól szellőző, pamut alsóneműt érdemes viselni.
 • A feszes, túl szoros nadrágok szinte csapdába ejtik a nedvességet, az izzadtságot, ezért a húgyúti gyulladásra hajlamos nőknek ajánlatosabb szellősebb ruhadarabokat hordani.

- Bár a felfázás, a húgyúti fertőzés sokszor magától elmúlik, de mivel hajlamos a kiújulásra és a szenvedéssel járó időszakot is érdemes lerövidíteni, ha valaki tünetek fedez fel magán, jól jár, ha minél előbb orvoshoz fordul – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Tehát fel kell figyelni arra, ha égő érzés jelentkezik vizeléskor, gyakran, sürgetően jelentkezik a vizelési inger, ha a vizelet opálossá, sötétté, erős szagúvá válik, esetleg vér jelenik meg benne (a menstruációtól függetlenül), illetve ha az alhasban, a deréktájon jelentkezik fájdalom.

Rákász doktortól tudható, hogy a kezelésnek éppúgy része a bőséges folyadékfogyasztás, mint az antibiotikus kezelés, amely a panaszokat rendszerint egy napon belül jelentősen csökkenti. Első lépcsőben a már többször bevált gyógyszereket szokás javasolni, a kezelésnek ellenálló fertőzés, visszatérő és idült hólyaghurut esetén azonban szükség lehet a vizelettenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelésre. Ugyanakkor tudni kell, hogy bármely okból elrendelt antibiotikus kezeléssel egyidejűleg nemcsak a bélvédelem fontos, hanem a hüvelyflóra megóvása, a megfelelő egyensúly megtartása is, e tekintetben is az urológus segít a megoldásban. Amennyiben a kivizsgálás során a hólyaghurut hátterében más betegséget fedez fel az orvos (például cukorbetegséget, hólyagkövet, hólyagdaganatot), akkor annak kezelésével a következményes hólyaghurut is elmúlik, vagy könnyebben kezelhetővé válik.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

urealasma fertozes volt tavaly, most gomba van ,s sargas, atteszto folyas , doxycyclin jó r? Gomba ellen van szajon at szedheto s kú

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Ildikó!

Panaszainak leírása, inkább érintőleges.
Így mindenképpen azt javaslom, hogy forduljon orvoshoz. Elsősorban olyan szakrendelés lenne megfelelő, ahol a gombás vagy az esetleges ismételten jelenlévő ureaplasma szűrése (STD szűrés) megoldható. pl. nőgyógyászat, urológia.

Tisztelettel:

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyors és hatékony vizsgálat

Nagyon tetszett, hogy keveset kellett várni, gyors és hatékony volt a vizsgálat. Ajánlom másnak is!

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok