Mit okozhat a felfázás?

Mit okozhat a felfázás?

Módosítva: 2023.04.13 09:44

A felfázást általános fogalomként használjuk, de valójában húgyúti betegséget jelent. Neve megtévesztő, mert habár valóban gyakoribb a felfázás előfordulása télen, nem a hideg okozza. A felfázás baktériumok okozta gyulladás a szervezetben, mely a húgyutakat és a húgyhólyagot érinti. A felfázás betegség gyakori, a nők 80%-a átéli az évek alatt a kellemetlen tüneteket, fájdalmat okozó húgyúti betegséget; de férfiak körében is előfordul. Ráadásul egyes emberekben gyakrabban fordul elő, visszatérő felfázásos panaszokról számolnak be, mely igencsak megnehezíti a mindennapokat. Cikkünkben kitérünk a felfázás okaira, tüneteire, hajlamosító tényezőire, szövődményeire, kezelésére és természetesen a felfázás megelőzésre is.

Felfázással kapcsolatos urológiai szolgáltatásaink
Mi az a felfázás?
Felfázás tünetei
Rizikófaktorok, hajlamosító tényezők
A felfázás szövődményei
Felfázás kivizsgálásának menete
A felfázás kezelése
Felfázás megelőzése

Felfázással kapcsolatos urológiai szolgáltatásaink

Mi az a felfázás?

A felfázás egy gyakori húgyúti fertőzés, a köznyelvben a vizeletelvezető és vizeletkiválasztó rendszer fertőzéses megbetegedéseire használják, leggyakrabban a húgyhólyag érintettségével. Más néven hólyaghurutnak, hólyaggyulladásnak, cystitisnek is hívják. A betegség során baktériumok kerülnek az alsó húgyutakba. A fertőzés innen támad, súlyosabb esetekben fokozatosan megfertőzheti a húgycsövet, húgyhólyagot, végül a vesemedencét, veséket is. A baktériumok ezen szerveket elérve megtelepednek bennük és gyulladásos folyamatokat indítanak el. Így alakul ki a felfázás.
A bélrendszerünkben természetesen előforduló baktériumok a húgycsőbe kerülve fertőzéseket okozhatnak. A bélrendszerben (pl. E. Coli, Enterococcus) a normálflóra részeként fordulnak elő, azonban más helyen károsak lehetnek. A húgyúti fertőzések, köztük a felfázás hátterében leggyakrabban ezek a kórokozók állnak, de Staphylococcus, Pseudomonas aurigenosa, Proteus mirabilis, Klebsiella is előfordulhat. Ezek a kórokozók és kevert fertőzések főként kórházakban, nosocomiális fertőzéskor fordulhatnak elő, például katéterezés kapcsán. (A húgyúti fertőzések a harmadik leggyakoribb kórházban szerzett, nozokomiális fertőzések). A baktériumok a húgycsövön felfele haladva elérhetik a húgyhólyagot cystitist, hólyaggyulladást okozva. Sőt, komplikált esetekben (például, ha vizeletelfolyási akadály van: vesico-uretero-renalis reflux), a veséket is elérhetik, megfertőzve őket. A vesékben ilyenkor vesemedence gyulladást, akut pyelonephritist okoznak, mely krónikussá is válhat ezen akadályok meglétekor.
A felfázás egy másik ok miatt is kialakulhat. A húgycső és a húgyhólyag nem csak a végbélnyílás felől fertőződhet meg, hanem a szexuális aktus során átvitt kórokozókkal is. Gyakori kórokozók: herpesz vírus, gonorrhea, chlamydia és mycoplasma. Éppen ezért is gyakori a felfázás előfordulása a szexuálisan aktív korban lévő nők között. A betegség lefolyása hasonló lesz, a különbség abban rejlik, hogy ez a típusú felfázás ellen hatékonyabban tudunk védekezni például gumióvszer használatával.

Kapcsolódó cikkünk

Mi lehet a gyakori vizelési inger oka?

A gyakori vizelési inger az életminőséget rontó problémává válhat, amit kezelni kell. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ szakorvosa szerint azért is fontos a kivizsgálás, mert ez a tünet akár betegségre is utalhat.

Felfázás tünetei

 • Gyakori vizelési ingerFelfázás
 • Sürgető vizelési inger
 • Vizelésnél érzett szúró, égő érzés, fájdalom
 • Alhasi, kismedencei fájdalom, különösen a szeméremcsont környékén, mely súlyos esetben a deréktájra is kiterjedhet is tipikus a felfázásra
 • Zavaros, homályos vizelet
 • Véres vizelet, heamaturia
 • Bűzös, rossz szagú vizelet
 • Hányinger
 • Hidegrázás
 • Hőemelkedés, súlyos esetben láz

Rizikófaktorok, hajlamosító tényezők

 • Női nem: Annak, hogy a nők hajlamosabbak húgyúti fertőzésekre, felfázásra anatómiai okai vannak. Egyrészt jóval rövidebb a húgycsövük, kb. 4 cm hosszú, míg férfiaknál ez a szám 18-20 cm is lehet. Egy másik fontos anatómiai tényező a végbélnyílás közelsége a húgycsőnyíláshoz, így az ott megtalálható baktériumok könnyebben jutnak át, és okoznak felfázásos fertőzést. A rövidebb húgycsövön át könnyebben elérik a húgyhólyagot, és más szerveket.
 • Altest lehűlése, átnedvesedett ruha: a nedves környezet kedvez a kórokozók szaporodásának, így a felfázás kialakulásának
 • Terhesség, szülés utáni időszak során is könnyebb megfertőződni a húgyutak felől.
 • ,,Mézeshetek”: az aktív szexuális élet során könnyebb fertőződni különböző kórokozókkal, felfázást összeszedni, melyek nemcsak a cystitis, húgyhólyag gyulladás révén okoznak véres vizeletet, hanem az urethritis, húgycső gyulladása révén is.
 • Változókor: a hormonális változások magukban foglalják a progeszteron csökkenését, melynek hatására a húgycső elvékonyodik, sérülékeny lesz, a baktériumok pedig könnyebben okozhatnak fertőzést, felfázást.
 • Csekély vizeletképződés kevés folyadékbevitel vagy fokozott folyadékvesztés (izzadás) miatt is fokozza a felfázás esélyét
 • Húgyutak eszközös vizsgálata, beavatkozások: például katéterezés, hólyagtükrözés miatt is gyakoribb a felfázás
 • Szervezet ellenállóképességének csökkenése: immunszuppresziós kezelés, diabétesz esetén nem tud kellőképpen védekezni a felfázástól
 • Vizelet elfolyási zavarok (ezek a betegség krónikussá válásában is fontosak): például kő, tumor, vesico-uretero-renalis reflux, neurogén zavarok
 • Veseelégtelenség

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A felfázás szövődményei

Hogyha időben felismerjük és kezeljük a felfázást, ritkán vezetnek szövődményekhez. Azonban kezeletlen formában és főként gyakori előfordulásuk komoly egészségügyi problémákat okozhat.

 • Visszatérő felfázás: Visszatérő felfázásnak azt az állapotot nevezzük, hogyha féléven belül kettő vagy több hólyaghurutos megbetegedés történt; vagy hogyha egy éven belül három vagy több felfázásos epizód fordult elő. Nők között gyakoribb az előfordulása és komoly problémát jelentenek számukra a visszatérő húgyúti fertőzések, recidiváló fertőzések. Nagyon ritkán, a korábban említett vizelet elfolyási akadályok meglétekor a visszatérő felfázás is okozhat krónikus vesemedence gyulladást.
 • Vesekárosodás: A kezeletlen felfázás – főként hogyha a szervezet ellenállóképessége is csökkent, vagy pedig vizelet elfolyási akadályok vannak – okozhat vese károsodást.
 • Húgycső szűkülete: A visszatérő felfázás, a húgycső gyakori fertőzése okozhatja a húgycső szűkületét, különösen férfiakban.
 • Koraszülés/alacsony születési súllyal születés: A terhesség során fellépő húgyúti fertőzések, felfázás veszélyesek a magzatra. Korai burokrepedést, chorioamnionitist, koraszülést okozhatnak ennek minden szövődményével együtt. Éppen ezért a terhes hölgyeket szűrik is felfázásra, vizsgálják vizeletüket és tenyésztést végeznek belőle. Hogyha a baktériumok még nem is okoznak tüneteket, és alacsony csíraszámban fordulnak elő, terhesség esetében akkor is ki kell irtani őket antibiotikummal.
 • Sepsis: A legsúlyosabb, életveszélyes szövődménye a felfázásnak. A baktériumok olyan mértékben elszaporodhatnak (főként, ha már a vesét is elérték), hogy a véráramba kerülve test szerte súlyos zavarokat, szervi elégtelenséget okozhatnak.

Felfázás kivizsgálásának menete

Habár a tünetek jellege alapján már a beteg kikérdezésekor erős a gyanú a felfázásra, a betegség felől megbizonyosodni vizeletvizsgálattal lehetséges. A vizeletminta tenyésztése során pontosan azonosíthatóak, hogy mely baktériumok okozták a húgyúti panaszokat, valamint arra is lehetőség van, hogy az adott baktérium antibiotikum érzékenységét azonosítsák. Ez a téma egyre fontosabbá válik napjainkban, ugyanis egyre több baktérium válik rezisztenssé az antibiotikumra. Ez különösen igaz a kórházban szerzett fertőzések kapcsán. Így meg kell tudnunk, hogy melyik gyógyszer hathat a legjobban a felfázás leküzdéséhez.

A felfázás kezelése

A felfázés kezelése alapvetően pár napot vesz igénybe, és otthoni környezetben, gyógyszerszedés mellett meggyógyul a beteg. Fontos azonban, hogy a felfázásos tüneteket felismerve korán forduljunk orvoshoz, így még szövődménymentes állapotban kezelhető a felfázás. A kezeléshez hozzátartozik a bőséges folyadékfogyasztás, ágynyugalom, szükség esetén fájdalomcsillapítók is enyhíthetik a panaszokat. Ezeken túl a különböző típusú antibiotikumok segíthetnek, melynek típusát a kezelőorvos választja ki a felfázás súlyossága, a beteg tünetei, általános állapota és társbetegségei figyelembevételével. Leggyakrabban alkalmazott anitbiotikum a felfázásra: nitrofurantonin, trimetoprim/sulfamethoxazol, methenamin, phenazopyriditin. Normál esetben 3 napon belül szűnnie kell a felfázásos panaszoknak a kezelés hatására. Komplikált esetben a vesemedence gyulladásakor pedig erősebb hatóanyagra és hosszabb terápiára lehet szükség: például ciprofloxacinra.

Felfázás megelőzése

Mint minden betegség esetében, a felfázásra is érvényes az a szabály, hogy a legjobb kezelés a megelőzés. Ez különösen fontos lehet olyan hölgyek esetében, akik gyakran tapasztalják a felfázást, visszatérő hólyaghurutról panaszkodnak. Néhány szokás kialakításával azonban tudjuk csökkenteni a felfázás kockázatát.

 • A felfázás megelőzésében fontos a sok folyadék fogyasztása, illetve a vizelet teljes kiürítésé. Így átmossuk a húgyutakat, a baktériumok megtelepedését akadályozzuk, valamint a kőképződés esélyét is csökkentjük.
 • Az immunrendszerünk erősítése céljából segíthet a C-vitamin fogyasztása is.
 • Széleskörben elterjedt továbbá a tőzegáfonya használata. Nem pontosan tisztázott, hogy hogyan védhet a tőzegáfonya a felfázástól, a legvalószínűbb, hogy az E. coli baktérium adhézióját gátolja. A hatóanyag tőzegáfonyalé vagy tőzegáfonya-kapszula formájában bármelyik drogériában, gyógyszertárban beszerezhető.
 • A felfázás megelőzésében segíthet továbbá, ha kerüljük az ülőfürdők használatát (pl. termálvíz), ugyanis ezek is a baktériumok számára kedvező környezetet jelentenek, ahol könnyebben megfertőződhetünk.
 • Egy egyszerű szokás kialakításával is védhetjük magunkat a felfázástól. A WC papírt elölről hátrafele törölve megakadályozzuk, hogy a baktériumok a végbél környékéről a vaginába vagy a húgycsőbe jussanak. (Ellenkező mozdulattal pont, hogy bejuttatjuk őket.)
 • A szexuális életben is fontos, hogy megakadályozzuk a kórokozók átvitelét, odafigyeljünk a nemi szerveink higiéniájára, folyamatos tisztán tartására. Ebbe beletartozik a gumióvszer használata azok számára mindenképpen, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket.  Valamint az aktus után is nyugodtan menjenek ki a mosdóba vizeletet üríteni a hölgyek, ezzel is kimoshatóak az húgycsőbe jutott baktériumok. A nők védekezhetnek továbbá a baktériumok ellen, hogyha nem használnak intravaginális spermicideket, valamint intimsprayt a szexuális együttlétekhez. Ezek a szerek ugyanis megváltoztatják a helyi pH-t, és kedveznek a baktériumok szaporodásához.
 • A visszatérő húgyúti fertőzések, visszatérő felfázások megelőzéseként esetleg szóba jöhet még az alkalikus vizelet savanyítása pl. methioninnal, vagy akár szükség esetén antibiotikum adása megelőzésképpen.

  Téma szakértői

  Dr. Csutak Magdolna

  Dr. Csutak Magdolna

  urológus
  Dr. med.habil Buzogány István PhD

  Dr. med.habil Buzogány István PhD

  urológus
  Dr. Lakos Gábor

  Dr. Lakos Gábor

  gyermek urológus

Prima Medica Egészségközpontok