Uroflow vizsgálat

Uroflow vizsgálat

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.08.07 14:16 Módosítva: 2023.03.22 11:47

A vizelés zavarok sok urológiai kórkép velejárója. A komplex kivizsgálás része az uroflow eszköz használata, mely indikációjára a részletes anamnézis felvétele után derül fény.

A vizsgálatot vizelettartási panaszok esetén végezzük. Az uroflow vizsgálattal képet kapunk a húgyhólyag izomzatának és a zárizomzatnak működéséről. Az eszközös vizsgálattal felderíthető a szervi vagy funkcionális problémák és követhető a terápia hatékonysága.

Az uroflow vizsgálat

Az eszközzel mérhetővé válik a a nyugalmi állapotban lévő, majd a telítődés során kialakuló, izmok által kifejtett nyomás. A vizsgálat jellegzetes görbét ad a szakorvos számára a funkcionális vizelési zavar helyének és az inkontinencia jellegének meghatározásához.

A vizsgálat a vizelet áramlásának erejét és az egységnyi idő alatt ürített vizelet mennyiségét méri. Ez fontos információval bír az esetleges a vizelet-elvezetés akadályozottsága szempontjából, mely például prosztata-megnagyobbodás, vagy húgyvezeték-szűkület kialakulás esetén jelentkezhet.

A vizsgálat menete

A vizsgálat alkalmával a páciensnek egy tölcsérszerű edénybe kell vizeletet üríteni, legalább 150 ml vizeletet. Az edény rögzíti a vizelés idejét, a vizelet áramlásának sebességét, a maximális és átlagos áramlást.

Vizsgálatot befolyásoló tényezők: 

  • hólyagnyak tágassága
  • a beidegződés
  • a nem
  • az életkor
  • a hólyagkapacitás
  • hólyagizomzat állapota, ereje
  • a hólyagnyak megnyíló képessége.

 

 

Fontos, hogy a vizsgálatra telt hólyaggal kell érkezni. Érdemes a vizsgálat előtt fél liter folyadékot elfogyasztani.

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

 

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok