Uroflow vizsgálat

Uroflow vizsgálat

Szerző: Urológiai Központ Módosítva: 2023.03.22 11:47

A vizelés zavarok sok urológiai kórkép velejárója. A komplex kivizsgálás része az uroflow eszköz használata, mely indikációjára a részletes anamnézis felvétele után derül fény.

A vizsgálatot vizelettartási panaszok esetén végezzük. Az uroflow vizsgálattal képet kapunk a húgyhólyag izomzatának és a zárizomzatnak működéséről. Az eszközös vizsgálattal felderíthető a szervi vagy funkcionális problémák és követhető a terápia hatékonysága.

Az uroflow vizsgálat

Az eszközzel mérhetővé válik a a nyugalmi állapotban lévő, majd a telítődés során kialakuló, izmok által kifejtett nyomás. A vizsgálat jellegzetes görbét ad a szakorvos számára a funkcionális vizelési zavar helyének és az inkontinencia jellegének meghatározásához.

A vizsgálat a vizelet áramlásának erejét és az egységnyi idő alatt ürített vizelet mennyiségét méri. Ez fontos információval bír az esetleges a vizelet-elvezetés akadályozottsága szempontjából, mely például prosztata-megnagyobbodás, vagy húgyvezeték-szűkület kialakulás esetén jelentkezhet.

A vizsgálat menete

A vizsgálat alkalmával a páciensnek egy tölcsérszerű edénybe kell vizeletet üríteni, legalább 150 ml vizeletet. Az edény rögzíti a vizelés idejét, a vizelet áramlásának sebességét, a maximális és átlagos áramlást.

Vizsgálatot befolyásoló tényezők: 

  • hólyagnyak tágassága
  • a beidegződés
  • a nem
  • az életkor
  • a hólyagkapacitás
  • hólyagizomzat állapota, ereje
  • a hólyagnyak megnyíló képessége.

 

 

Fontos, hogy a vizsgálatra telt hólyaggal kell érkezni. Érdemes a vizsgálat előtt fél liter folyadékot elfogyasztani.

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

 

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata