Uroflow vizsgálat

Uroflow vizsgálat

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.08.07 14:16 Módosítva: 2021.11.11 10:06

A vizelés zavarok sok urológiai kórkép velejárója. A komplex kivizsgálás része az uroflow eszköz használata, mely indikációjára a részletes anamnézis felvétele után derül fény.

A vizsgálatot vizelettartási panaszok esetén végezzük. Az uroflow vizsgálattal képet kapunk a húgyhólyag izomzatának és a zárizomzatnak működéséről. Az eszközös vizsgálattal felderíthető a szervi vagy funkcionális problémák és követhető a terápia hatékonysága.

Az uroflow vizsgálat

Az eszközzel mérhetővé válik a a nyugalmi állapotban lévő, majd a telítődés során kialakuló, izmok által kifejtett nyomás. A vizsgálat jellegzetes görbét ad a szakorvos számára a funkcionális vizelési zavar helyének és az inkontinencia jellegének meghatározásához.

A vizsgálat a vizelet áramlásának erejét és az egységnyi idő alatt ürített vizelet mennyiségét méri. Ez fontos információval bír az esetleges a vizelet-elvezetés akadályozottsága szempontjából, mely például prosztata-megnagyobbodás, vagy húgyvezeték-szűkület kialakulás esetén jelentkezhet.

A vizsgálat menete

A vizsgálat alkalmával a páciensnek egy tölcsérszerű edénybe kell vizeletet üríteni, legalább 150 ml vizeletet. Az edény rögzíti a vizelés idejét, a vizelet áramlásának sebességét, a maximális és átlagos áramlást.

Vizsgálatot befolyásoló tényezők: 

  • hólyagnyak tágassága
  • a beidegződés
  • a nem
  • az életkor
  • a hólyagkapacitás
  • hólyagizomzat állapota, ereje
  • a hólyagnyak megnyíló képessége.

 

 

Fontos, hogy a vizsgálatra telt hólyaggal kell érkezni. Érdemes a vizsgálat előtt fél liter folyadékot elfogyasztani.

Téma szakértői

Kispál Mónika

Kispál Mónika

pszichológus
Drégely Anikó

Drégely Anikó

dietetikus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész

 

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!