Uroflow vizsgálat

Uroflow vizsgálat

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.08.07 14:16 Módosítva: 2023.03.22 11:47

A vizelés zavarok sok urológiai kórkép velejárója. A komplex kivizsgálás része az uroflow eszköz használata, mely indikációjára a részletes anamnézis felvétele után derül fény.

A vizsgálatot vizelettartási panaszok esetén végezzük. Az uroflow vizsgálattal képet kapunk a húgyhólyag izomzatának és a zárizomzatnak működéséről. Az eszközös vizsgálattal felderíthető a szervi vagy funkcionális problémák és követhető a terápia hatékonysága.

Az uroflow vizsgálat

Az eszközzel mérhetővé válik a a nyugalmi állapotban lévő, majd a telítődés során kialakuló, izmok által kifejtett nyomás. A vizsgálat jellegzetes görbét ad a szakorvos számára a funkcionális vizelési zavar helyének és az inkontinencia jellegének meghatározásához.

A vizsgálat a vizelet áramlásának erejét és az egységnyi idő alatt ürített vizelet mennyiségét méri. Ez fontos információval bír az esetleges a vizelet-elvezetés akadályozottsága szempontjából, mely például prosztata-megnagyobbodás, vagy húgyvezeték-szűkület kialakulás esetén jelentkezhet.

A vizsgálat menete

A vizsgálat alkalmával a páciensnek egy tölcsérszerű edénybe kell vizeletet üríteni, legalább 150 ml vizeletet. Az edény rögzíti a vizelés idejét, a vizelet áramlásának sebességét, a maximális és átlagos áramlást.

Vizsgálatot befolyásoló tényezők: 

  • hólyagnyak tágassága
  • a beidegződés
  • a nem
  • az életkor
  • a hólyagkapacitás
  • hólyagizomzat állapota, ereje
  • a hólyagnyak megnyíló képessége.

 

 

Fontos, hogy a vizsgálatra telt hólyaggal kell érkezni. Érdemes a vizsgálat előtt fél liter folyadékot elfogyasztani.

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

 

Prima Medica Egészségközpontok