Mellékhere-gyulladás

Mellékhere-gyulladás

Módosítva: 2024.05.02 17:46

A mellékhere-gyulladás nem csak egy kellemetlen tünet, hanem egy komoly állapot, amely súlyos szövődményekhez vezethet, ha nem kezelik megfelelelően. A mellékhere-gyulladás, amely fájdalommal és duzzanattal jár a herekörnyéken,  hosszú távon akár a meddőséghez vagy akár a here elvesztéséhez is vezethet.

Mi az a mellékhere-gyulladás?

A mellékhere-gyulladás tünetei

A mellékhere-gyulladás okai

A mellékhere-gyulladás differenciáldiagnózisa: mitől kell elkülöníteni

A mellékhere-gyulladás kezelése

A mellékhere-gyulladás szövődményei

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Mi az a mellékhere-gyulladás?

A mellékhere-gyulladás, vagy epididymitis, a mellékherék és a mellékhereüreg gyulladását jelenti. Ezek a struktúrák a herezacskóban helyezkednek el és fontos szerepet játszanak a hímivarsejtek érésében és tárolásában. A mellékhere-gyulladás általában bakteriális fertőzés következtében alakul ki, és gyakran érinti a fiatal felnőtteket és az idősebb férfiakat. A mellékhere-gyulladás leggyakoribb tünetei közé tartozik a herekörnyéki fájdalom, duzzanat és érzékenység, valamint láz és általános rossz közérzet. A mellékhere-gyulladás kezelése általában antibiotikumokat és gyulladáscsökkentő gyógyszereket foglal magában, és a pihenés, folyadékpótlás is fontos része a gyógyulásnak. Súlyosabb esetekben esetleg sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A mellékhere-gyulladás tünetei

A mellékhere-gyulladás, vagy epididymitis, számos kellemetlen tünettel járó állapot, amely jellemzően a mellékherék és a mellékhereüreg gyulladását jelenti. A mellékhere-gyulladás tünetei általában fokozatosan alakulnak ki, és súlyosbodhatnak, ha nem kezelik őket megfelelően. A mellékhere-gyulladás leggyakoribb tünete közé tartozik:

 • Láz és hidegrázás: A mellékhere-gyulladás soran ezek  a tünetek a szervezet általános gyulladásos válaszának részét képezik. A mellékhere-gyulladás hatására a szervezet immunrendszere aktiválódik, ami a testhőmérséklet emelkedéséhez és a hidegrázáshoz vezet. A láz segíti a szervezetet a fertőző ágenstől való megszabadulásban, mivel sok mikroba nehezebben szaporodik magasabb hőmérsékleten.
 • Fejfájás: A fejfájás a fertőzések egy általános tünete, amely lehet a fertőző ágens közvetlen hatása, vagy az immunrendszer reakciója. A fertőzések gyakran gyulladást okoznak, ami az idegrendszeri változásokhoz vezethet, így a fejfájást eredményezi.
 • Fájdalom és érzékenység a here és a mellékherék területén: A mellékhere-gyulladás legjellemzőbb tünete a herekörnyéki fájdalom és érzékenység. A mellékhere-gyulladás esetén a mellékherék gyulladása miatt az idegvégződések irritálódnak, ami fájdalmat okozhat. Emellett a gyulladásos folyamat által okozott duzzanat és nyomás is hozzájárulhat a fájdalomhoz.
 • Duzzanat és vörösség: A gyulladásos folyamatok gyakran járnak duzzanattal és vörösséggel az érintett területen. A  mellékherék duzzanata és vörössége a fertőzés következménye, amely a gyulladás miatt alakul ki.
 • Vizelési nehézség: A mellékhere-gyulladás bizonyos esetekben befolyásolhatja a vizelést. Ez lehet azért, mert a gyulladásos folyamat irritálhatja a húgyhólyagot vagy a húgycsövet, ami nehezítheti a vizelet áramlását és fájdalmat okozhat a vizeletürítés során.
 • Ondóürítési zavar: A fertőzés okozta fájdalom és gyulladás a szexuális funkciókat is befolyásolhatja. Az ondóürítés zavarai, például fájdalom vagy kellemetlenség közösülés vagy ejakuláció során, gyakoriak lehetnek a mellékhere-gyulladás esetén.

Ezek a tünetek általában a mellékhere-gyulladásban szenvedő betegeknél jelentkeznek, és fontosak a diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés megkezdésében.

Kapcsolódó cikkünk

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit. A részletekről dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész beszélt.

A mellékhere-gyulladás okai

A mellékhere-gyulladás, vagy epididymitis, leggyakoribb okai bakteriális fertőzések. Ezek közé tartoznak a húgyúti fertőzések, melyek során a baktériumok a húgycsövön keresztül Mellékhere-gyulladásfeljuthatnak a húgyúti rendszerbe, majd továbbterjedhetnek a mellékherek felé, így vezetve mellékhere-gyulladás kialakulásához. A legtöbb esetben a baktériumok a húgyúti fertőzésekhez kapcsolódó E. coli vagy más Gram-negatív baktériumok.

A mellékhere-gyulladás másik gyakori okozói a nemi úton terjedő fertőzések, mint például a chlamydia vagy a gonorrhoea. Ezek a fertőzések a szexuális kapcsolat során terjednek, és ha nem kezelik őket időben, könnyen átterjedhetnek a herezacskóba és a mellékherekbe is, így eredményezve a mellékhere-gyulladás kialakulását.

Ritkábban előforduló okok közé tartoznak a szisztémás fertőzések, amelyek a test más területein jelentkeznek, de a baktériumok vérből vagy nyirokútból terjedhetnek a here és mellékhere környékére.

A mellékhere-gyulladás kialakulását hajlamosító tényezők közé tartoznak az ismételt húgyúti fertőzések, mivel ezek növelik a baktériumok potenciális eljutását és fertőzőképességét a herezacskóba és a mellékherébe. Emellett a krónikus prosztatagyulladás is hajlamosíthat a mellékhere-gyulladás kialakulására, mivel a fertőzés a prosztata környékéről a mellékherekre is átterjedhet.

Fontos megjegyezni, hogy a mellékhere-gyulladás gyakran kiváltható olyan tevékenységek által is, mint például a húgyúti rendszerben lévő struktúrák sérülése, vagy a katéterezés során bekövetkező baktériumok bejutása. A megfelelő higiéniai gyakorlatok betartása és az óvszer használata a szexuális kapcsolatok során segíthet csökkenteni a mellékhere-gyulladás kockázatát.

A mellékhere-gyulladás differenciáldiagnózisa: mitől kell elkülöníteni

A mellékhere-gyulladás (epididymitis) differenciáldiagnózisa során fontos más olyan állapotokat is figyelembe venni, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak vagy hasonló megjelenést mutathatnak, mint a  mellékhere-gyulladás. Ezek közé tartoznak:

 • Heregyulladás (orchitis): Az orchitis és az epididymitis (mellékhere-gyulladás) gyakran együtt fordul elő, de előfordulhatnak elkülönülten is. Az orchitis a herék gyulladását jelenti, míg az epididymitis a mellékhere-gyulladás. Bár a tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, az orchitis esetén a fájdalom és a duzzanat általában közvetlenül a herékben lokalizálódik és nem ritkán vírusfertőzés áll a hátterében.
 • Here- vagy mellékhere-sérülés: Fizikai sérülés vagy trauma esetén a herezacskóban lévő struktúrák sérülhetnek, ami hasonló tüneteket okozhat, mint a mellékhere-gyulladás. A sérülések általában egyértelmű történettel rendelkeznek, amely segíthet a differenciáldiagnózisban.
 • Húgyúti kövesség: A húgyúti kövek, különösen ha a húgycsőbe vagy a húgyhólyagba kerülnek, fájdalmat, vizeletelvezetési akadályt, pangást, fertőzést és ebből adódóan duzzanatot okozhatnak a herezacskóban. A kövek jelenléte a húgyutakban általában vizsgálatokkal, például ultrahanggal vagy CT-vizsgálattal igazolható.
 • Szexuális úton terjedő fertőzések (STI-k): Más STI-k, például a chlamydia vagy a gonorrhoea is okozhatnak fájdalmat és duzzanatot a herezacskóban, és emellett gyakran szövődményként mellékhere-gyulladás is kialakulhat. Az STI-k kizárásához speciális teszteket kell végezni.
 • Hidatid cysta: Ritka esetekben a herezacskóban hidatid cysta alakulhat ki, ami fájdalmat és duzzanatot okozhat. Ez egy olyan parazita fertőzés eredménye, amelyet specifikus tesztekkel lehet diagnosztizálni.
 • Krónikus prosztatagyulladás: A krónikus prosztatagyulladás (prostatitis) tünetei között szerepelhet a herekörnyéki fájdalom és kellemetlen érzés, amelyet könnyen összekeverhetnek a mellékhere-gyulladáséval.
 • Here- vagy mellékhere-daganatok: Bár ritkák, de here- vagy mellékhere-daganatok is okozhatnak fájdalmat és duzzanatot a herekörnyéken, ami hasonló tüneteket eredményezhet, mint a mellékhere-gyulladás.

A differenciáldiagnózis fontos annak érdekében, hogy a megfelelő kezelést biztosítsuk, mivel az eltérő okok eltérő kezelést igényelhetnek. Általában az orvos fizikai vizsgálatot végez, részletes anamnézist vesz fel, és szükség esetén laboratóriumi vizsgálatokat, például vizelet- és vérvizsgálatokat vagy képalkotó eljárásokat, például ultrahangot rendelhet el a pontos diagnózis érdekében.

A mellékhere-gyulladás kezelése

A mellékhere-gyulladás kezelése kiemelkedően fontos annak érdekében, hogy enyhítse a tüneteket, megszüntesse a gyulladást, és csökkentse a szövődmények kialakulásának kockázatát. A kezelés általában a gyulladás súlyosságától és okától függ, és a következő elemeket foglalhatja magában:

 • Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek: Az NSAID-ok (nem szteroid gyulladáscsökkentők), például ibuprofen vagy naproxen, hatékonyak lehetnek a fájdalom és a duzzanat enyhítésében. Ezek a gyógyszerek csökkentik a gyulladást és enyhítik a fájdalmat.
 • Antibiotikumok: Ha a mellékhere-gyulladás bakteriális fertőzés következménye, akkor antibiotikumok szedése szükséges a fertőzés megszüntetéséhez. 
 • Egyéb oki tényezők kezelése: Ha a mellékhere-gyulladás hátterében más okok állnak, például gombafertőzés, akkor ennek megfelelő kezelést kell alkalmazni. Ez magában foglalhatja gombaellenes gyógyszerek alkalmazását.
 • Pihenés és helyi kezelés: A pihenés segíthet csökkenteni a fájdalmat és a duzzanatot. A hideg vagy meleg borogatások szintén enyhíthetik a tüneteket.
 • Sebészeti beavatkozás: Súlyosabb esetekben, például gennyes mellékhere-gyulladás vagy egyéb komplikációk esetén, sebészeti beavatkozásra lehet szükség. A műtéti beavatkozás célja lehet a gennyes üregek vagy ciszták drenálása, valamint a fertőzött szövetek eltávolítása.

Fontos, hogy azonnal forduljunk orvoshoz, ha a mellékhere-gyulladás tünetei jelentkeznek, mivel az időben elkezdett kezelés segíthet a szövődmények elkerülésében és a gyorsabb gyógyulásban. A mellékhere-gyulladás megfelelő kezelése hatékonyan enyhíti a tüneteket és javítja az állapotot, de fontos figyelemmel kísérni a kezelést, és rendszeres orvosi ellenőrzéseket végezni a teljes gyógyulás érdekében.

A mellékhere-gyulladás szövődményei

A mellékhere-gyulladás szövődményei komoly problémákat okozhatnak, és szakszerű kezelés nélkül súlyosabbá válhatnak. Ezek közé tartoznak:

 • Heretályog: A tartósan fennálló mellékhere-gyulladás körül egy kötőszövetes burok képződhet, ami azonban nem mindig akadályozza meg a fertőzés tovább terjedését. Ez további problémákhoz vezethet, és a tályog kezelését igényelheti a szisztémás tünetek elkerülése érdekében.
 • Hereinfarktus: Ez a tüneteket tekintve hasonlíthat a herecsavarodáshoz, és potenciálisan a here elvesztésével is fenyegető állapot. A vérellátási zavar következtében alakulhat ki, és sürgős orvosi beavatkozást igényel.
 • Termékenységi problémák: A mellékhere-gyulladás következtében fellépő elzáródások a mellékhere-csatornákban csökkenthetik a spermiumszámot (oligozoospermia) vagy akár ameg is szűnhet a spermium ürítése (azoospermia), amely meddőséghez vezethet.
 • Herék sorvadása: A hosszan fennálló vérellátási zavar, a megnövekedett hőmérséklet és a húgyúti fertőzés okozhatja a herék sorvadását, ami tartósan csökkentheti vagy akár meg is szüntetheti a here reproduktív funkcióját.
 • Sipolyképződés (fisztulaképződés): Ha a kötőszövet nem képes teljesen körbevenni a tályogot, akkor az kiújulást okozhat, és utat törhet magának akár a bőrön keresztül a külvilág felé is.
 • Visszatérő és krónikus mellékhere-gyulladás: Az akut mellékhere-gyulladást követően visszatérő vagy krónikus formában is jelentkezhet a betegség, amely további kezelést igényel és hosszú távú problémákat okozhat, például tartós herefájdalmat.

Az időben elkezdett és megfelelő kezeléssel a mellékhere-gyulladás szövődményeinek kockázatát csökkenthetjük, ezért fontos az orvosi ellátás minél hamarabb történő igénybevétele.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK