Herefájdalom – here- és mellékhere gyulladás is lehet az oka

Herefájdalom – here- és mellékhere gyulladás is lehet az oka

Dr. Kállai László Létrehozva: 2020.11.25 08:12

A here- és lágyéktáji fájdalom gyakori tünet a férfiaknál, és bár sok esetben nincs szervi eltérés a probléma mögött, gyakran a mellékhere-, és ritkábban a here gyulladása okozza. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos a gyulladások kezelési lehetőségeiről beszélt.

A mellékhere-gyulladás (epididimitisz) fájdalommal, duzzanattal jár

A heregyulladás tünetei a fájdalom, a duzzanat, a pirosság és a gyengeség.mellékhere-gyulladást (és a hozzá kapcsolódó heregyulladást) korábban gyakran a gonorrhoea nevű szexuális úton terjedő betegség következményeként tapasztalták meg a férfiak. Ma ez- a védekezésnek (óvszerhasználat) és az időben elkezdett, szakszerű kezelésnek köszönhetően- ritkábban fordul elő. Manapság inkább húgyúti fertőzés (például prosztatagyulladás) vagy eszközös urológiai beavatkozások (például húgycsőkatéterezés, húgycső- és húgyhólyagtükrözés, húgycsövön keresztüli műtétek) szövődményeként alakul ki. Középkorú és idősebb, krónikus betegségben (például cukorbetegség) szenvedő férfiaknál gyakoribb, de egyébként egészséges fiataloknál is előfordulhat. Ez utóbbi esetben azonban ismét gondolni kell a nemi betegségre is (chlamydia, gonorrhea).
A mellékhere-gyulladás általában féloldali, de ritkán kétoldali is lehet. A mellékhere-gyulladás tünetei típusosan: viszonylag gyorsan kialakuló, fájdalmas, féloldali hereduzzanat- és tömöttség, bőrpír a herezacskón, magas láz, gyengeség, elesettség. Az esetek egy részében a tünetek egy része hiányozhat vagy lappangó formában is jelentkezhet. A hirtelen kezdődő, erős herefájdalom, duzzanat és láz olyan tünetek, amelyekkel minél előbb orvoshoz kell fordulni.

Heregyulladás – általában együtt jár a mellékhere-gyulladással

A mellékherét érintő gyulladásos folyamat ráterjedhet a herére is, és kialakul a heregyulladás (orchitisz). A mellékhere-gyulladás és a here-mellékhere gyulladás is okozhat termékenyítő képesség csökkenést (meddőséget is) nem megfelelő kezelés esetén.

A kezelés enyhe tüneteknél is fontos

Urológiai kezelés segíthet a heregyulladáson, herefájdalmon. - Ha egy páciens herefájdalommal fordul hozzánk, elsősorban alaposan kikérdezzük. A fájdalom jellemzői és az esetleges kísérő tünetek (például vesetáji fájdalom, véres vizelet, láz) együtt ugyanis eleve diagnosztikus értékűek lehetnek. A kivizsgálásában ezután a tapintás, illetve a hereultrahang a legfontosabb, de az általánosabb fizikális vizsgálaton kívül szükség lehet még hasi ultrahangra, vizeletvizsgálatra, vizelet, ondó és húgycsőváladék mikrobiológiai vizsgálatokra is. A betegek egy részét bőr- és nemibeteg gondozóba kell irányítani – hangsúlyozza dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos. - A here- és mellékhere-gyulladás tünetei általában a here felpolcolásával, hidegborogatással (jegelés), ágynyugalommal csökkenthetők, de jellemzően gyulladáscsökkentőt és antibiotikumot is elrendelünk. A kezelés elmaradása vagy nem teljes gyógyulás esetén előfordulhat, hogy a gyulladás krónikussá válik vagy mellékhere-tályog (gennyel telt üreg) alakul ki.
Mindkét elváltozás felléphet fertőző gócként a szervezetben és változatos tüneteket produkálhat (például bőrelváltozások, hajhullás), de heveny általános fertőzés (szepszis) forrásai is lehetnek. Tályog esetén általában, idült mellékhere-gyulladás esetén ritkábban műtéti megoldást szoktunk javasolni, melynek során vagy csak a mellékherét vagy a herét és a mellékherét együtt távolítjuk el.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt doktor úr!
27 éves vagyok, egy pár éve kis csomót érzékeltem a bal herémben. Voltam urológusnál aki azonnal laborvizsgálatra küldött, viszont az eredmény rendben volt így azt mondta egy nagyobb cisztáról van szó. Néha egy picit fáj a bal herém illetve a bal lábam de ez elviselhető. A gond igazából az, hogy egy pár hónapja észrevettem, hogy szintén a bal herém felső része megkeményedett, nem fáj és nem is lett nagyobb a here. Aggódnom kellene? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Uram,

panaszai miatt rendelőnkben vizsgálatot javaslok.

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakmailag felkészült

Felkészült volt szakmailag a Doktor Úr, érthetően logikusan magyarázta el kérdéseimre a választ.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!