Herefájdalom – here- és mellékhere gyulladás is lehet az oka

Herefájdalom – here- és mellékhere gyulladás is lehet az oka

Dr. Kállai László Létrehozva: 2022.11.25 08:12

A here- és lágyéktáji fájdalom gyakori tünet a férfiaknál, és bár sok esetben nincs szervi eltérés a probléma mögött, gyakran a mellékhere-, és ritkábban a here gyulladása okozza. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos a gyulladások kezelési lehetőségeiről beszélt.

A mellékhere-gyulladás (epididimitisz) fájdalommal, duzzanattal jár

A heregyulladás tünetei a fájdalom, a duzzanat, a pirosság és a gyengeség.mellékhere-gyulladást (és a hozzá kapcsolódó heregyulladást) korábban gyakran a gonorrhoea nevű szexuális úton terjedő betegség következményeként tapasztalták meg a férfiak. Ma ez- a védekezésnek (óvszerhasználat) és az időben elkezdett, szakszerű kezelésnek köszönhetően- ritkábban fordul elő. Manapság inkább húgyúti fertőzés (például prosztatagyulladás) vagy eszközös urológiai beavatkozások (például húgycsőkatéterezés, húgycső- és húgyhólyagtükrözés, húgycsövön keresztüli műtétek) szövődményeként alakul ki. Középkorú és idősebb, krónikus betegségben (például cukorbetegség) szenvedő férfiaknál gyakoribb, de egyébként egészséges fiataloknál is előfordulhat. Ez utóbbi esetben azonban ismét gondolni kell a nemi betegségre is (chlamydia, gonorrhea).
A mellékhere-gyulladás általában féloldali, de ritkán kétoldali is lehet. A mellékhere-gyulladás tünetei típusosan: viszonylag gyorsan kialakuló, fájdalmas, féloldali hereduzzanat- és tömöttség, bőrpír a herezacskón, magas láz, gyengeség, elesettség. Az esetek egy részében a tünetek egy része hiányozhat vagy lappangó formában is jelentkezhet. A hirtelen kezdődő, erős herefájdalom, duzzanat és láz olyan tünetek, amelyekkel minél előbb orvoshoz kell fordulni.

Heregyulladás – általában együtt jár a mellékhere-gyulladással

A mellékherét érintő gyulladásos folyamat ráterjedhet a herére is, és kialakul a heregyulladás (orchitisz). A mellékhere-gyulladás és a here-mellékhere gyulladás is okozhat termékenyítő képesség csökkenést (meddőséget is) nem megfelelő kezelés esetén.

A kezelés enyhe tüneteknél is fontos

Urológiai kezelés segíthet a heregyulladáson, herefájdalmon. - Ha egy páciens herefájdalommal fordul hozzánk, elsősorban alaposan kikérdezzük. A fájdalom jellemzői és az esetleges kísérő tünetek (például vesetáji fájdalom, véres vizelet, láz) együtt ugyanis eleve diagnosztikus értékűek lehetnek. A kivizsgálásában ezután a tapintás, illetve a hereultrahang a legfontosabb, de az általánosabb fizikális vizsgálaton kívül szükség lehet még hasi ultrahangra, vizeletvizsgálatra, vizelet, ondó és húgycsőváladék mikrobiológiai vizsgálatokra is. A betegek egy részét bőr- és nemibeteg gondozóba kell irányítani – hangsúlyozza dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos. - A here- és mellékhere-gyulladás tünetei általában a here felpolcolásával, hidegborogatással (jegelés), ágynyugalommal csökkenthetők, de jellemzően gyulladáscsökkentőt és antibiotikumot is elrendelünk. A kezelés elmaradása vagy nem teljes gyógyulás esetén előfordulhat, hogy a gyulladás krónikussá válik vagy mellékhere-tályog (gennyel telt üreg) alakul ki.
Mindkét elváltozás felléphet fertőző gócként a szervezetben és változatos tüneteket produkálhat (például bőrelváltozások, hajhullás), de heveny általános fertőzés (szepszis) forrásai is lehetnek. Tályog esetén általában, idült mellékhere-gyulladás esetén ritkábban műtéti megoldást szoktunk javasolni, melynek során vagy csak a mellékherét vagy a herét és a mellékherét együtt távolítjuk el.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr! Párommal babával próbálkozunk és kaptunk ajándékba egy gôzfürdôkbe szóló bérletet. Sajnos csak most olvastam valahol, hogy a gôzfürdô megöli a spermiumokat. Érdeklôdöm, hogy ez pontosan mit jelent? Mennyi idô alatt termelôdnek új spermiumok? Napok/hetek, vagy esetleg hónapok? A babát tetvezö férfiak egyâltalân ne menjenek gôzfürdôbe/szaunába? Milyen hôfok számít túl melegnek a spermiumok szempintjából?

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Kedves Hölgyem,

kérdéseivel kérem andrológus kollégát keressen fel!

Üdvözlettel:

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megbízható

Felkészült, körültekintő, szakmailag nagyon megbízható szakorvos.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok