5 ok a vesefájdalom hátterében

5 ok a vesefájdalom hátterében

Módosítva: 2024.03.11 12:09

A vesefájdalom olyan érzés, amely sokak számára ismerősen csenghet. A vesefájdalom lehet enyhe, kellemetlen vagy akár súlyos sőt elviselhetetlen érzés is. A veséink a hasüregben hátul,a hashártya mögött (másnéven: retroperitoneálisan), a bordák és a csípő között helyezkednek el. Anatómiai elhelyezkedéséből következően a vesefájdalom könnyen összetéveszthető hasfájással, derék vagy akár hátfájással is.

5 ok a vesefájdalom hátterében - Tartalom

Vesekő okozta vesefájdalom

Vesekő okai

Vesekő kezelése a vesefájdalom csökkentése érdekében

Veseelégtelenség tünete is lehet a vesefájdalom?

Akut veseelégtelenséggel kapcsolatos vesefájdalom

Akut veseelégtelenség tünetei

Akut veseelégtelenség diagnózisa

Akut veseelégtelenség terápia

Krónikus veseelégtelenség miatti vesefájdalom

Krónikus veseelégtelenség tünetei

Vesemedence gyulladás okozta vesefájdalom

Vesesérüléssel kapcsolatos vesefájdalom

Vesedaganattal kapcsolatban fellépő vesefájdalom

Online Bejelentkezés

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Vesefájdalommal kapcsolatos szolgáltatásaink

 

A vesefájdalom lehet egyoldali, de akár érezhetjük mindkét oldalon is. Sokszor nehéz megállapítani, hogy a vesefájdalom kiváltó oka valóban vese eredetű-e, hiszen sokféle szerv, izom vagy akár idegbecsípődése okozhatja ezt a kellemetlen érzést a vese környékén. Ha vesefájdalmat tapasztalunk, érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni és utána járni a kiváltó oknak, hogy a lehető legkorábban megfelelő kezelésben részesülhessünk, ugyanis nem biztos, hogy valóban vesefájdalomról van szó.

Vesekő okozta vesefájdalom

A vesekövesség vagy húgyúti kövesség a lakosság 4-5%-át érintő, népbetegségnek számító jelenség,ami okozhat vesefájdalmat. A vesekő jelenléte sokszor rejtve marad, ugyanis a kisebb méretű kövek gyakran fájdalommentesen kiürülnek, a nagyobbak pedig alig mozdulnak meg, így nem okoznak fájdalmat.

A vesekő egy kemény, kristályos vegyület, mely a vese üregében vagy a húgyvezetékben képződik a kicsapódó kristályokból és általában kalcium-oxalát formájában van jelen . A vesekő okozhat éles vesefájdalmat, mely kisugározhat az alsó hátba, hasba vagy akár a páciens oldalába is. A kő okozta vesefájdalom rendkívül széles skálán mozoghat.

Az úgynevezett veseköves roham,egy rendkívül erős, hirtelen vesefájdalom akkor jelentkezik, mikor a vesekő vándorolni kezd. A görcs deréktájon tűnik fel először, majd nőknél a nagyajkak és hólyag felé, míg férfiaknál a comb és prosztata felé sugárzik a vesefájdalom. Mikor a kő eléri a húgyhólyagot, a fájdalom hirtelen és jelentősen csökken, azonban ha beékelődik a vizeletelvezető rendszerbe, pangást idézhet elő, mely húgyúti fertőzéshez vagy akár súlyos esetben akut veseelégtelenséghez vezethet.

Vesekő okai

VesefájdalomA vesekő,majd vesefájdalom kialakulásához három fontos tényezőt lehet felsorolni: mozgásszegény életmód, nem megfelelő étrend és a nem elegendő folyadékfogyasztás. A mozgásszegény életmód elősegíti a vizelet pangását, bizonyos ételek-italok túlzott fogyasztása hozzájárul a magas koncentráció kialakulásához és a folyadékfogyasztás hiánya miatt pedig sűrűbbé, koncentráltabbá válik a vizelet, amely szintén elősegíti a vesekő kialakulását és így vesefájdalmat is előidézhet.

Vesekő kezelése a vesefájdalom csökkentése érdekében

 A vesekő kezelése helyétől és méretétől is függ, azonban a betegek döntő többségénél nincs szükség műtéti beavatkozásra. Legtöbbször a bőséges folyadékbevitel gyorsítja a kő távozását és tágítja a húgyutakat is. Emellett tüneti kezelésként a vesefájdalom csillapítás központi szerepet játszik a sokszor rendkívül erős, kínzó görcsök oldására. A vesefájdalom enyhítésében segíthet még a deréktájra helyezett meleg tárgy is.

Egyes kőtípusoknál bevált módszernek bizonyult a lökéshullám-terápia, mely segítségével a vesekövet kisebb méretűre lehet zúzni és így szüntetni meg a vesefájdalmat. Ez egyfelől oldja a vesefájdalmat, másfelől lehetővé teszi a zúzalék könnyebb távozását a szervezetből. Az eljárás eredményeként a kőből létrejött törmelék néhány hónapon belül távozik a szervezetből.

Ha a fent leírt módszerek közül egyik se bizonyul hatásosnak, akkor műtéti beavatkozásra van szükség a vesefájdalom megszüntetésére.

Az első vesekő megjelenését követően a betegek körübelül felénél várhatóan újabb vesekő, így vesefájdalom alakul ki élete folyamán. Ennek megelőzésében fontos szerepet játszik az egészséges életmód, mely magában foglalja a rendszeres mozgást, bőséges folyadékbevitelt és a változatos étrendet. A vesekő megjelenése után szükség lehet étrendbeli változtatásokra a vesefájdalom kikerülésének érdekében, de az egyénre szabott étrend kialakításához fontos megismerni a korábban kialakult vesekő összetételét. Leggyakoriabbak a kalciumtartalmú vesekövek, ebben az esetben célszerű kerülni a só,oxalát és kalcium tartalmú élelmiszerek (pl.spenót,tej) túlzott fogyasztását a vesefájdalom elkerülése végett . 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Veseelégtelenség tünete is lehet a vesefájdalom?

Akut veseelégtelenséggel kapcsolatos vesefájdalom

Az akut veseelégtelenség a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, mikor a veseműködés pár óra-nap alatt olyan mértékben romlik, hogy a vese szövetek jelentős százaléka többé nem képes ellátni a funkcióját. Súlyos esetben a vesefunkciók teljes leállása, megszűnése is beállhat.

Az akut veseelégtelenség nem feltétlen jár vesefájdalommal.

Akut veseelégtelenség tünetei

Eleinte nem specifikus tünetek jelentkeznek, például koncentrálási zavarok, fáradékonyság, émelygés. A vesefunkciók csökkenése miatt a vizeletmennyiség is csökken, ezt nevezzük oliguriának. Miután kevesebb víz távozik a szervezetből, ezért a szervezetben maradó többlet folyadék felgyülemlik. Így alakul ki az ödéma, azaz a szövetek közötti térben való folyadékgyülem, mely szintén a veseelégtelenség fontos tünete. Általában először a lábon jelenik meg majd a tüdőben, ami nehézlégzéshez, légszomjhoz vezet. Később az ödéma a láb és tüdő mellett, agyi vizenyőként is tovább súlyosbítja a helyzetet, ami zavarodottsághoz, idegrendszeri problémákhoz, sőt akár kómához is vezethet. Akár vesefájdalommal is járhat.

A fiziológiástól eltérő kiválasztás miatt a vér összetétele megváltozik. A káliumszint megnő, azaz hiperkalémia alakul ki, mely a szívre rendkívül veszélyes, akár súlyos szívritmuszavarokhoz vezethet.

Akut veseelégtelenség diagnózisa

Alapvetően vér és vizeletvizsgálattal történik. A nem elégséges kiválasztás miatt, a vérben megemelkedik a kreatinin, húgysav és kálium szintje. Ultrahanggal a vese méretét, fejlődési rendellenességeket, obstrukciós elemeket (pl. vesekő) is meg lehet figyelni. További képalkotó vizsgálatként a vesebiopszia, mint szöveti mintavétel is fontos szerepet játszhat a diagnózis megalkotásában.

Akut veseelégtelenség terápia

A betegség kiváltó okának függvényében történik. Fontos a folyadékbevitel és ürítés egyensúlyának monitorozása és az elektrolitzavarok, például hyperkalémia mihamarabbi helyreállítása. Ha a veseelégtelenség hátterében húgyúti akadály állt, akkor vizelethajtók adása is javasolt a vizeletképződés serkentése és akadály feloldásának érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Herefájdalom - mi lehet az oka?

A herefájdalom lehet hirtelen jelentkező, akut probléma és lehet hónapokig tartó kellemetlen érzés is. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos szerint mindkét esetet ki kell vizsgáltatni, hiszen komoly betegség is okozhat ilyen tünetet.

Krónikus veseelégtelenség miatti vesefájdalom

Vesefájdalom, urológiai központAkut veseelégtelenségen kívül fontos megemlíteni a krónikus veseelégtelenséget is, mely a vesefunkció visszafordítathatlan károsodását jelenti, melynek következménye a salakanyagok felhalmozódása, elektrolitzavar és a folyadék visszatartása.

Kialakulásához leggyakrabban magasvérnyomás betegség ,krónikus vesegyulladás, cukorbetegség és a polycystas vese kórképe vezethet.

Krónikus veseelégtelenség tünetei

A krónikus veseelégtelenség eleinte tünetmentes is lehet, azonban a betegség előrehaladtával, progrediálásával egyre több tünet, egyre súlyosabb formában jelentkezik. Ide tartozik a fáradékonyság, koncentrálási problémák, fogyás, hányinger, hányás illetve a korábban is említett vizenyősödés (ödéma) és abból következő nehézlégzés. Nem gyakori a vesefájdalom.  Krónikus veseelégtelenségben fontos megemlíteni a vérképzéssel fellépő problémákat. Egészséges egyénben a vesében termelődik a vérképzést elősegítő anyag (erythropoetin), aminek a képződése krónikus veseelégtelenség esetén kiesik, így hosszútávon vérszegénységhez (anemiahoz) vezet.

Illetve hasonló jelenség a D-vitamin képződésének zavara is, melynek aktív formája a vesében alakul ki, így krónikus veseelégtelenség esetén nem képződik aktív D vitamin, ami csontritkuláshoz vezet. 

Vesemedence gyulladás okozta vesefájdalom

A vesemedence gyulladás vagy másnéven pyelonephritis egy bakteriális fertőzés, amely vagy a hólyag felől felfelé terjedve a húgyutakon vagy a nyirokáramlás révén a belek felől éri el a vesét és alakul ki, nagyon komoly vesefájdalommal járhat. Érintheti csak az egyik, de akár mindkét vesét is, így kétoldali vesefájdalommal is járhat.Bizonyos rizikófaktorok hajlamosítanak a betegségre, például egyes húgyúti fejlődési rendellenességek, uréterek szűkülete, hólyag bénulása vagy bármilyen elfolyási probléma. Nők gyakrabb tapasztalják a vesefájdalmat, náluk gyakrabban alakul ki vesemedence gyulladás a rövid húgycső és könnyen fertőzhető helyen lokalizált húgycsőnyílásból adódóan.

A vesemedencegyulladás fő tünetei közé tartoznak:

  • Intermittáló láz
  • Hidegrázás
  • Deréktáji  vesefájdalom
  • Borzongás
  • Gyakori vizelési inger, csípő vizelet

Pyelonephritis felismerése

A vesemedence gyulladás diagnosztikája az anamnézis, fizikai vizsgálat, laboratóriumi leletek és az elvégzett képalkotó eljárások alapján történik.

Speciális vizsgálatnak számít a három pohár vizsgálat, mely során a beteg három pohárba üríti a vizeletét és amelyik pohárban megjelenik a genny, abból lehet következtetni a gyulladás anatómiai lokalizációjára.

Kezelése rendszerint antibiotikum kúrát foglal magában illetve a vesefájdalom csökkentésére használt egyéb terápiát.

Vesesérüléssel kapcsolatos vesefájdalom

A vese fizikai sérülése valamilyen trauma hatására jöhet létre például szúrás, baleset vagy akár egy tompa ütés következtében, amely szintén súlyos vesefájdalmat okozat. Amennyiben a sérülés nem súlyos és más szervrendszert nem érint, megfelelő képalkotó vizsgálatok után legtöbbször a páciens nem szorul műtéti beavatkozásra, a vesefájdalom csökkentése gyógyszeres terápiával lehetséges.

Vesedaganattal kapcsolatban fellépő vesefájdalom

A vesedaganat 70%-a tünetmentes, nem jellemző a vesefájdalom, sokszor egyéb panaszok miatt elvégzett képalkotó vizsgálaton derül fény a problémára. A klasszikus triász tünetei közé soroljuk a vérvizelést, fájdalmat és tapintható hasi terimét. A vesefájdalom nem feltétlen tünete a daganatnak. Azonban jellemzően a tüneteket nem az eredeti vesedaganat okozza, hanem a távoli áttétek.

 

Összefoglalva, a vesefájdalom egy olyan tünet, amely bárki életében jelentkezhet, és számos különböző ok állhat a vesefájdalomhátterében. Fontosnak tartjuk felhívni arra a figyelmet, hogy a vesefájdalom nem mindig jelzi a veseproblémákat, és a megfelelő diagnózis majd kezelés érdekében érdemes minél hamarabb felkeresni az egészségügyi szakembert, ha vesefájdalmat tapasztal Ön is. Az egészséges életmód, rendszeres mozgás és a megfelelő folyadékbevitel fontos szerepet játszik a veseproblémák megelőzésében, vesefájdalom kialakulásának megelőzésében. Ne feledjük, hogy az egészségünk legjobb védelme a megelőzés, és az időben történő orvosi segítségkérés segíthet megelőzni az esetleges súlyosabb problémák kialakulását egy fellépő vesefájdalom kapcsán.

 

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK