Gyakori vizelés? Prosztatarák is lehet

Gyakori vizelés? Prosztatarák is lehet

Módosítva: 2023.12.04 18:10

Gyakori vizelési ingerrel küzd? Úgy érzi, hogy megnehezíti az életét az állandó mosdóba járás? Már mindennek utána olvasott és nem tudja, mi okozza a gyakori vizelést? Az alábbi cikkben bemutatjuk a prosztatarákot, mely a gyakori vizelés mögött állhat középkorú és idősebb férfiakban. Olvasson tovább és ismerje meg ezt a betegséget!

Prosztatarákkal kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mi állhat a gyakori vizelés hátterében?
A gyakori vizelés a prosztatarák tünete is lehet?
Milyen egyéb tünetek utalhatnak a prosztatarák fennállására?
Mik a prosztatarák kialakulásának hajlamosító tényezői?
Hogyan történik a prosztatarák kivizsgálása?
Hogyan kezelhető a prosztatarák?
Létezik szűrővizsgálat a prosztatarák korai felismerésére?

Prosztatarákkal kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mi állhat a gyakori vizelés hátterében?

A gyakori vizelés sokkal több embert érint, mint gondolnánk. Számos betegségben vagy állapotban fordulhat elő gyakori vizelés, így jó esély van rá, hogy életünk során mindannyiunkat, férfiakat és nőket is érintsen. A gyakori vizelés mögött álló okok azonban sokszor eltérőek a nemek között vagy életkoronként. A nőket többször érinti a húgyúti fertőzések okozta gyakori vizelés, míg a férfiakra a prosztata betegségek által okozott gyakori vizelés a jellemzőbb. Ha valaki tartósan vagy súlyosan szenved gyakori vizeléstől, érdemes szakemberrel konzultálni a tünetek hátterének feltárása és a kezelés érdekében.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a gyakori vizelés hátterében álló lehetséges okokat:

 • Húgyúti fertőzés (hólyaghurut, cystitis, felfázás): Bakteriális fertőzés, amely a húgyutakban (húgycső, hólyag) alakul ki. Gyakran jár gyakori vizelési ingerrel, fájdalommal vagy égő, csípő érzéssel a vizelés során.
 • Hólyag irritáció: Bizonyos ételek és italok (például kávé, alkohol, erős fűszerek vagy a dohányzás) irritálhatják a hólyagot, és gyakori vizelési ingerhez vezethetnek.
 • Hormonális változások: Például a terhesség vagy a menopauza idején a hormonális változások gyakran befolyásolhatják a hólyag működését. Ennek következtében felléphet gyakori vizelés.
 • Diabétesz: A cukorbetegség okozhat károsodást az idegekben és az izmokban, ami gyakori vizelési ingerhez vezethet. Az 1-es típusú cukorbetegség egyik első tünete a gyakori vizelés, a cukor által okozott állandó szomjúságérzet és a sok folyadékbevitel miatt.
 • Prosztata problémák: A prosztatával kapcsolatos problémák, például a prosztata megnagyobbodása, prosztata gyulladás vagy a prosztatarák követleztében is kialakulhat gyakori vizelés.
 • Veseproblémák: A vesék működésével kapcsolatos problémák, például vesekövek vagy vesegyulladás, szintén gyakori vizelési ingert okozhatnak.
 • Idegi eredetű problémák: Az idegrendszeri betegségek vagy sérülések is befolyásolhatják a hólyag működését, ami következtében kialakulhat gyakori vizelés vagy akár inkontinencia is.
 • Vírusfertőzések: Bizonyos vírusfertőzések is okozhatnak gyakori vizelési ingert és egyéb hólyagproblémákat.
 • Túlzott folyadékfogyasztás: Ha valaki nagy mennyiségű folyadékot fogyaszt, például a nap folyamán sok vizet iszik, ez is okozhat gyakori vizelési ingert.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A gyakori vizelés a prosztatarák tünete is lehet?

A férfiaknál, főként az idősebb férfiaknál jelentkező gyakori vizelési inger hátterében fel kell, hogy merüljön a prosztatarák lehetősége. A prosztatarák ugyanis a férfiak körében az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés, és világszerte jelentős egészségügyi kihívást jelent. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának 10%-át teszik ki. Elsősorban az idősebb férfiak betegsége, azonban negyvenéves életkor után bármikor megjelenhet a prosztatarák és kialakulásának veszélye az életkor előrehaladásával egyre nő.Gyakori vizelés? Prosztatarák is lehet - Urológiai Központ

A prosztata egy dió nagyságú mirigy, amely a húgyhólyag alatt található és a húgycső veszi körül. A prosztata feladata, hogy segítse a sikeres megtermékenyítést. A prosztata mirigy váladékai biztosítják ugyanis a hímivarsejtek életéhez, anyagcseréjéhez és mozgásához megfelelő kémiai környezetet. Ez a folyadék keveredik az ondóvezetékeken át érkező spermiumokkal, együttesen képezik az ondót. A prosztatarák ennek a szervnek a daganatos betegségét jelenti.

A prosztatarák egyik első tünete a gyakori vizelés lehet. Ahogyan korábban is írtuk a gyakori vizelés mögött rengeteg dolog állhat, de mindig eszünkbe kell jutnia a prosztatarák lehetőségének! A gyakori vizelés mögött álló problémák között ugyanis ez az egyik legrosszabb prognózisú betegség.

Milyen egyéb tünetek utalhatnak a prosztatarák fennállására?

A prosztatarák tünetei változatosak lehetnek, és sok esetben a korai stádiumokban nem okoznak panaszokat. Későbbi szakaszokban jellemző a már említett gyakori vizelés, a fájdalom vagy érzékenység a húgyhólyag környékén, valamint a véres vagy fájdalmas vizeletürítés.

A prosztatarák egyéb tünetei a következők lehetnek:

 • Vizelési zavarok
 • Csökkent erő a vizeletáramlásban
 • Vér a vizeletben vagy az ondóban
 • Csontfájdalom
 • Megmagyarázhatatlan fogyás
 • Erekciós zavarok

A prosztatarák tünetei hasonlóak lehetnek más prosztata betegségek tüneteihez. A gyakori vizelés nemcsak a prosztatarák jele lehet, hanem a prosztata jóindulatú megnagyobbodásában is jellemző. A tünetek hasonlósága miatta a prosztatarák azonosítása csak specifikus tesztekkel lehetséges. Minden középkorú férfi számára ajánlott a rendszeres, évenkénti prosztataszűrés a prosztatarák kizárása céljából.

Mik a prosztatarák kialakulásának hajlamosító tényezői?

Bár a prosztatarák kialakulásának pontos oka nem teljesen ismert, számos kockázati tényezőt azonosítottak, amelyek növelhetik a betegség kialakulásának esélyeit. Ezek közé tartozik a magasabb életkor, a prosztatarák kockázata ugyanis az életkor előrehaladtával nő, leggyakoribb 50 éves kor után. A prosztatarák kialakulásában a családi, genetikai tényezők is fontosak. Ha valamelyik vérrokonánál, például az egyik szülőjénél, testvérénél vagy gyermekénél prosztatarákot diagnosztizáltak, az Ön kockázata is megnőhet. Továbbá, ha a családban előfordult olyan gén (BRCA1 vagy BRCA2), amely növeli a mellrák kockázatát, vagy nagyon gyakori a családban a mellrák előfordulása, akkor a prosztatarák kockázata is magasabb lehet. Egyelőre nem meghatározott okok miatt a feketéknél nagyobb a prosztatarák kialakulási kockázata, ami ráadásul nagyobb valószínűséggel agresszív vagy előrehaladott az esetükben. A hormonális egyensúlyzavar a prosztata túlburjánzásához vezethet, ez pedig szintén növelheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Az elhízott embereknél is magasabb lehet a prosztatarák kockázata az egészségesnek tartott testsúlyúakhoz képest. A sok zsír és vörös hús bevitele is növeli a prosztatarák esélyét. Az elhízott embereknél a prosztatarák nagyobb valószínűséggel agresszívabb, és a kezdeti kezelés után nagyobb eséllyel tér vissza.

Kapcsolódó cikkünk

Milyen tünetei lehetnek a húgyhólyagráknak?

A vizeletben megjelenő vér olyan tünet, amely nyilván sokakat megijeszt, és amellyel valóban mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Természetesen ennek a panasznak számos oka lehet, a kivizsgálás során a húgyhólyagrák jelei után is kutatnak. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa ezen daganatfajta további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Hogyan történik a prosztatarák kivizsgálása?

A prosztatarák kivizsgálásaban a legfontosabb az időfaktor. Minél korábban azonosítjuk a betegséget, annál jobbak a kezelési lehetőségek és a gyógyulási esély. Az éves prosztataszűrő vizsgálatok, beleértve a PSA (prosztataspecifikus antigén) vérvizsgálatot és a rektális digitális vizsgálatot, segíthetnek az orvosoknak a prosztatarák korai stádiumban történő azonosításban. Az emelkedett PSA-szint prosztatarák jelenlétére utalhat. Az emelkedett PSA-szint hátterében nem minden esetben áll rosszindulatú daganatos megbetegedés, így ez a vizsgálat önmagában nem elegendő a prosztatarák azonosítására. A rektális digitális vizsgálat során az orvos a végbélen keresztül megtapintja a prosztatát, és ellenőrzi, hogy nincs-e tapintható csomó vagy más rendellenesség a felszínén. Amennyiben ezek a szűrővizsgálatok megerősítik a prosztatarák gyanúját, biopszia vételre lehet szükség, amelynek során kis szövetmintát vesznek a prosztata állományából, és mikroszkóp alatt megvizsgálják az esetleges rákos sejtek jelenlétét. A vizsgálatok kiegészíthetőek képalkotó vizsgálatokkal, például CT vagy MR felvétellel is.

Hogyan kezelhető a prosztatarák?

A prosztatarák kezelésének módja a daganat stádiumától, típusától és a beteg általános egészségi állapotától függ. A kezelési lehetőségek közé tartozik a sebészeti beavatkozás (prostatectomia), a sugárterápia, a hormonterápia, az immunterápia és a kemoterápia. A prosztatarák kezelése személyre szabottan történik, és sok esetben a kezelések kombinációját igényli. Az egyénnek azonban nagy felelőssége van a prosztatarák megelőzésében és kezelésében. A rendszeres testmozgás, az egészséges étrend, a dohányzás elkerülése és a mérsékelt alkoholfogyasztás mind hozzájárulhatnak az egészséges prosztata fenntartásához. A prosztatarák időben történő felismerését segíti a rendszeresen, évenként elvégzett szűrővizsgálatok.

Létezik szűrővizsgálat a prosztatarák korai felismerésére?

Igen, létezik szűrővizsgálat, sőt 45 éves kor felett évente ajánlott is prosztata szűrésre járni. A prosztatarák komoly kihívást jelent a férfiak számára. A prosztatarák az egyik leggyakoribb daganattípus, és gyakori halálok a férfiak körében. A prosztataszűrés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni! A prosztatarák miatti halálozás ugyanis csökkenthető lenne egészségtudatossággal és rendszeres szűrővizsgálatokkal. A prosztatarák tüneteinek - köztük a gyakori vizelés - kialakulásáig évek telhetnek el, a prosztatarák azonban már sokkal hamarabb felfedezhető szűrővizsgálatokkal. A prosztata szűrés két vizsgálatból, a már említett PSA vérvizsgálatból és a rektális digitális vizsgálatból áll. A prosztata szűrés által követhető a mirigy mérete, növekedése, és idejében észrevehetőek a prosztatarák jelei.

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK