Here visszértágulat kezelése

Here visszértágulat kezelése

Módosítva: 2024.06.21 23:40

A here visszértágulat a herezacskó vénáinak kitágulását jelenti. Érdemes tudni, hogy nem minden esetben szükséges a here visszértágulat kezelése, ha viszont mégis, akkor többféle lehetőség is adott. Az alábbi cikkben bemutatjuk, hogy a tüneti terápiától kezdve a sebészi módszereken át az egészen új lehetőségekig hogyan történhet a here visszértágulat kezelése.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
A here visszértágulat jelentése
A here visszértágulat tünetei
Mikor szükséges a here visszértágulat kezelése?
Miért fontos a here visszértágulat kezelése?
Here visszértágulat kezelése sebészi úton
Here visszértágulat kezelése egyéb úton

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

A here visszértágulat jelentése

A here visszértágulat, más néven varicocele a herezacskóban található vénák kitágulását jelenti. Ez az egyik leggyakoribb urológiai probléma a férfiak között, kb. 15-20%-ot érinthet a 10-15 éves fiúk és a 25-35 éves férfiak körében. A here visszértágulat akár mindkét herét érintheti, de az esetek nagy részében a bal oldalon fordul elő. A here visszértágulat általában nem okoz panaszokat, de súlyosabb esetekben kellemetlen, húzó érzés jelentkezhet a herezacskóban, főleg állás vagy megerőltetés során. Ezenkívül a here visszértágulat károsíthatja a heréket, és meddőséghez vezethet.

Akkor jön létre here visszértágulat, ha a herezacskó vénáiban pangásnak indul a vér. A herék ugyanis gazdag érhálózattal rendelkeznek és több okból is elzáródhat a vénás keringésük. A hasi nyomás tartós növekedése, a vénák billentyűinek meghibásodása (a láb visszeres betegségéhez hasonlóan) vagy kötőszöveti gyengeség is állhat a here visszértágulat kialakulása hátterében. Érdemes tudni, hogy a here feladatai közé tartozik a spermiumok és a tesztoszteron termelése, vagyis fő szerepet vállal a férfiak termékenységében. Éppen ezért kiemelten fontos megőrizni a herék egészségét és kezelni, ha bármi elváltozást találunk rajta.

Minden esetben érdemes tehát kivizsgáltatni a here visszértágulatot. A here visszértágulat diagnosztizálása általában fizikális vizsgálattal történik. Az orvos kitapintja a herezacskót, hogy megállapítsa, a vénák megnagyobbodtak-e. Emellett az ultrahangvizsgálat is segíthet a here visszértágulat súlyosságának megállapítására. Előfordulhat, hogy az orvos szerint nem javasolt a here visszértágulat kezelése, csupán a követése. Más esetekben viszont mihamarabbi terápiát javasolhat. Mindez a here visszértágulat súlyosságától függ. A here visszértágulat kezelése azért egy nagyon fontos téma, mert a betegség kezeletlen esetben akár meddőséget is okozhat. A here visszértágulat megelőzésére nincs mód, de az egészséges életmód, a túlsúly elkerülése és a rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni a kockázatot.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A here visszértágulat tünetei

Legtöbb esetben a here visszértágulat nem okoz panaszokat vagy tüneteket, de a fizikális vizsgálat során azonosítható az állapot. A here visszértágulat tünetei akkor jelennek meg, amikor egyre súlyosabbá kezd válni a betegség. A here visszértágulat tünetei a következők lehetnek:

 • Kellemetlen, húzó érzés a herezacskóban (főleg állás vagy megerőltetés során)
 • Tompa fájdalom
 • Nehéznek tűnő herezacskó
 • A herezacskó vénáinak megnagyobbodása, ami úgy tűnhet, mintha giliszták lennének a herezacskó bőre alatt
 • Kisebb here, heresorvadás (az érintett oldalon, ami a másikkal összehasonlítva tűnhet fel)
 • Termékenységi problémák

Mikor szükséges a here visszértágulat kezelése?

Érdemes tudni, hogy nem minden esetben szükséges a here visszértágulat kezelése. Az orvos a tünetek súlyossága, a here vénás tágulatának mértéke és a herefunkció károsodása alapján javasolhatja a terápiát. Előnyös lehet a here visszértágulat kezelése, ha krónikus, fájdalomcsillapítóval nem kezelhető fájdalmat okoz. Ugyanígy javasolt a here visszértágulat kezelése, ha az károsítja a herefunkciót és meddőséghez vezetne (alacsony spermiumszám vagy egyéb spermium rendellenességek esetén). Ennek jele lehet a here méretének csökkenése az érintett oldalon, de természetesen termékenységi gondok nélkül is érdemes lehet ilyenkor a here visszértágulat kezelése, mert kozmetikai zavart okoz. A férfiak meddőségi kivizsgálásának része a here visszértágulat felmérése és szükség esetén a korrigálása.

Vannak azonban olyan esetek, amikor nem javasolt a here visszértágulat kezelése. Ha a herefunkció normális, ha a here vénáinak tágulata enyhe vagy ha a páciens tünetmentes, nem javasolt a here visszértágulat kezelése. Tinédzserek vagy fiatal felnőttek esetében (akik még nem a közeljövőben szeretnének gyermeket) is elegendőek lehetnek a rendszeres kontrollvizsgálatok és a követés. Érdemes tehát a kivizsgálást követően alaposan átbeszélni az orvossal, hogy javasolja-e a kezelést, és pontosan milyen terápiát. A here visszértágulat kezelési lehetőségei közé tartoznak a sebészi beavatkozások, a konzervatív kezelések vagy a minimálinvazív eljárások. Fontos ismerni a here visszértágulat kezelése során felmerülő előnyöket és hátrányokat is, ez ugyanis segíthet döntést hozni. A későbbiekben részletesen bemutatjuk ezen kezeléseket és a here visszértágulat kezelése során felmerülő kockázatot.

Kapcsolódó cikkünk

6 ok a herefájdalom hátterében

A herefájdalom kapcsán sokan a legrosszabbra gondolnak, hacsak nem olyan egyértelmű oka van, mint például egy sérülés. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a fájdalom gyakori okait vette számba, valamint arra hívta fel a figyelmet, hogy a vizsgálat a súlyosabb betegségek kizárása miatt is fontos.

Miért fontos a here visszértágulat kezelése?

Ahogyan már korábban is említettük, nem mindig szükséges a here visszértágulat kezelése, de számos ok miatt mégis érdemes fontolóra venni a kezelést. A here visszértágulat kezelése mellett szólnak a következő érvek:

 • Megelőzni a spermiumképződés károsodását és a meddőséget: A here visszértágulat a herékben lévő megnövekedett hőmérséklet és nyomás miatt károsíthatja a spermiumképződést. Ez meddőséghez vezethet. Körülbelül a férfi meddőség 40%-áért ugyanis az időben fel nem ismert és nem kezelt here visszértágulat tehető felelőssé. Ez nem azt jelenti, hogy here visszértágulat esetén feltétlenül meddők lesznek a férfiak, de nagyobb kockázatnak vannak kitéve.
 • Enyhíteni a herezacskóban jelentkező akár krónikus fájdalmat: A here visszértágulat krónikus fájdalmat okozhat a herezacskóban, mely erősödhet állás vagy fizikai megerőltetés során.
 • Megőrizni az érintett here épségét és méretét, megtartva ezzel a szimmetriát és javítva a megjelenést: A here visszértágulat az érintett here méretének csökkenését (here atrófia) okozhatja, míg a herezacskóban lévő kitágult vénák kozmetikai zavart okozhatnak.
 • Javítani a páciensek életminőségét

Here visszértágulat kezelése sebészi úton

A here visszértágulat kezelése történhet sebészi úton. Általában a súlyosabb esetekben javasolja az orvos a sebészi kezelést, ha a konzervatív lehetőségek már nem elégségesek. Ilyenkor a cél lekötni a here vénáit, hogy megakadályozzák a vér visszaáramlását a herékbe. Ez azért lehetséges, mert a herezacskó gazdag vérellátásnak köszönhetően továbbra is biztosítva marad a vérkeringés. A műtét általában egynapos sebészeti beavatkozás, ami altatásban vagy helyi érzéstelenítésben végezhető. A műtét során a sebész a herezacskón ejtett metszésen keresztül fér hozzá a here vénáihoz. A vénákat ezután lekötik, hogy megakadályozzák a vér áramlását, majd zárják a metszést. A műtét többféle technikával is történhet: nyílt módon, laparoszkóppal vagy mikroszkóp segítségével. A laparoszkópos műtét általában gyors, 30-40 percig tart és további előnye, hogy apró bemetszésekből történik az alhason videokamera és laparoszkópos eszközök segítségével.Here visszértágulat kezelése - Urológiai Központ

A műtét utáni felépülés általában gyors, 1-2 héten belül visszatérhet a beteg a mindennapos tevékenységeihez. Azonban hetekig fennállhat egy enyhe fájdalom a műtét után, mely fájdalomcsillapítókkal kezelhető. A here visszértágulat kezelése sebészi úton viszonylag kevés kockázattal jár, de ritkán előfordulhatnak a következő szövődmények:

Ha a here visszértágulat kezelése csak fájdalomcsillapításra szolgál, fennáll a veszélye annak, hogy a műtét következtében a fájdalom súlyosbodik, vagy a fájdalom jellege megváltozik. Éppen ezért minden esetben mérlegelni kell a terápia szükségességét!

Here visszértágulat kezelése egyéb úton

A here visszértágulat kezelése a sebészi beavatkozáson kívül más módszerekkel is történhet. Általánosságban elmondható, hogy a sebészi kezelés jelenti a definítv megoldást, de enyhébb esetekben a konzervatív terápia is elégséges lehet. A konzervatív kezelési lehetőségek közé tartoznak a következők:

 • Támasztókötés: A támasztókötés viselése segíthet csökkenteni a herezacskóban lévő nyomást és enyhítheti a tüneteket. Fontos, hogy kényelmes alsóneműt viseljen.
 • Gyógyszeres kezelés: A vény nélkül kapható, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (például paracetamol) is segíthetnek enyhíteni a fájdalmat.

A sebészi kezelés további alternatívája lehet az embolizáció is. Ennél az eljárásnál egy vénás katéter segítségével speciális anyagot juttatnak a here vénáiba.  Először kontrasztanyagot fecskendeznek be a katéterbe, hogy azonosítsák a kitágult vénákat; majd egy olyan anyagot, ami hegesedést okozhat a vénában (sclerotisatio). A beavatkozás műtét nélkül, minimálinvazív módon teszi lehetővé a here vénáinak elzáródását. Az eljárás körülbelül egy órán át tart.

Összességében elmondható, hogy a here visszértágulat kezelése számos módon történhet. Minden eset egyedi, mindenkinek eltérőek a preferenciái, így az orvossal konzultálva lehet kiválasztani személyre szabottan a legjobb kezelést. Forduljon bizalommal Központunk munkatársaihoz a here visszértágulat kezelése érdekében!

Téma szakértői

Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata