Veserák

Veserák

Létrehozva: 2023.03.25 15:40 Módosítva: 2023.04.08 14:29

A veserák vagy renális karcinóma, a rosszindulatú daganatok olyan formája, amely a vese sejtjeiből indul ki. A veserák leggyakoribb típusa felnőtteknél a vesesejtes karcinóma, amely az esetek mintegy 90%-át teszi ki. Bár a veserák pontos oka nem ismert, bizonyos tényezők, mint például az életkor, az elhízás, a dohányzás, a magas vérnyomás és a rákkeltő anyagokkal folytatott munkavégzés növelik a betegség kialakulásának kockázatát. Ebben a cikkben a veserák kialakulásával, lefolyásával és kezelési stratégiáival fogunk foglalkozni.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Tünetek

Okok

Diagnosztikai lehetőségek

Terápiás megoldások

Szövődmények

Prevenció

Összefoglalás

Veserákkal kapcsolatos szolgáltatásaink

A veserák tünetei

  • Vér a vizeletben: A veserák egyik leggyakoribb tünete a vizeletben megjelenő vér, más néven a hematuria. A vér lehet szabad szemmel látható vagy mikroszkopikus, és jelentkezhet rózsaszínű, vöröses vagy barna árnyalatban.
  • Fájdalom vagy kellemetlen érzés az oldalsó deréktájon vagy a hát alsó részén: A veserák fájdalmas vagy kellemetlen érzést okozhat a törzs oldalsó felén, ill. a hát alsó részén. A fájdalom lehet tompa vagy éles, időbeni jelentkezése pedig lehet folyamatos vagy időszakos.
  • Tapintható daganat vagy csomó a deréktájon vagy a hasban: Bizonyos esetekben a veserák tapintható daganatként is jelentkezhet a deréktájon vagy a hasban. Ezt az orvos észlelheti a fizikális vizsgálat során a kérdéses régió betapintásakor, vagy láthatja valamely képalkotó vizsgálati módszer segítségével. Utóbbi esetben használhat ultrahangot, CT-t vagy MRI-t.
  • Fáradtság: A veserák fáradtságot okozhat, ami a rendkívüli fáradtság vagy elesettség érzését jelenti. Ezt okozhatja a daganatos betegség szövődményeként kialakult vérszegénység, egy olyan állapot, amelyben nincs elég vörösvértest a szervezetben, hogy az oxigén szállítása elégséges legyen.
  • Hirtelen jelentkező, jelentős mértékű fogyás: A veserák megmagyarázhatatlan fogyást okozhat, ami olyan fogyást jelent, amely a fogyás kísérlete nélkül következik be. Ennek oka lehet az étvágytalanság vagy az anyagcsere folyamatainak megváltozása.
  • Láz: Egyes esetekben a veserák lázat is okozhat. Ez annak a jele lehet, hogy a daganat a test más területeire is átterjedt, áttétet adott.

A veserák okai

Életkor: A veserák kockázata az életkor előrehaladtával nő. A legtöbb beteg, akinél veserákot diagnosztizálnak, a 45 évesnél idősebb korosztályba tartozik.

Dohányzás: A dohányzás a veserák egyik fő kockázati tényezője. A dohányosoknál kétszer nagyobb a veserák kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik nem dohányoznak.

Elhízás: Az elhízás szintén szerepel a veserák kockázati tényezői között. A túlsúlyos vagy elhízott embereknél nagyobb a veserák kialakulásának kockázata, mint az egészséges testsúlyúaknál.

Magas vérnyomás: A magas vérnyomás a veserák kockázati tényezője. A kezeletlen magas vérnyomással élő betegek körében nagyobb a veserák kialakulásának kockázata, mint a normál vérnyomásúaknál.

Családi előzmények: Azoknál az embereknél, akiknek a családjában korábban már előfordult veserák, nagyobb a kockázata annak, hogy maguk is megbetegednek.

Munkahelyi expozíció: Azoknál az embereknél, akik bizonyos rákkeltő vegyi anyagokkal, például azbeszttel, kadmiummal vagy benzollal dolgoznak, nagyobb lehet a veserák kialakulásának kockázata.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A veserák diagnosztikai lehetőségei

Képalkotó vizsgálatok: A veserák felismerésére és diagnosztizálására olyan képalkotó vizsgálatokat használnak, mint a CT, az MRI és az ultrahang. Ezek a vizsgálatok láthatóvá teszik a daganatot a testen belül, így pontosan megbecsülhető annak helye és mérete.

Biopszia: A biopszia olyan eljárás, amelynek során egy kis szövetmintát vesznek a veséből, és előkészítést követően mikroszkóp alatt megvizsgálják, hogy megállapítsák, vannak-e a mintában rákos sejtek. Ezt általában egy tű segítségével végzik, amelyet képalkotó vizsgálatok támogatásával vezetnek a vesébe.

Vérvizsgálatok: Vérvizsgálatokkal meg lehet mérni bizonyos anyagok szintjét a vérben, amelyek jelezhetik a veserák jelenlétét. Ezen anyagokat markereknek nevezik, emelkedett koncentrációjuk a vérben pedig a veserák jele lehet.

Vizeletvizsgálatok: A vizeletvizsgálatokat vér vagy más olyan anyagok kimutatására lehet használni, amelyek a veserák jelenlétére utalhatnak. A a vizeletben megjelenő rákos sejtek kimutatására a vizeletcitológiának nevezett vizeletvizsgálat is alkalmazható.

A veserák lehetséges terápiái

Műtét: A műtét a veserák leggyakoribb és leghatékonyabb kezelési módja. A műtét célja a rákos daganat és a rákos sejteket esetlegesen tartalmazó környező szövetek eltávolítása. Az elvégzett műtét típusa a daganat méretétől és elhelyezkedésétől függ.

Sugárterápia: A sugárterápia során nagy energiájú sugárzást alkalmaznak, amely elpusztítja a rákos sejteket. Ezt a kezelést általában a műtéttel kombinálva alkalmazzák, vagy olyan esetekben, amikor valamilyen tényező miatt a műtét elvégzése nem lehetséges.

Kemoterápia: A kemoterápia során olyan gyógyszereket használnak, amelyek alkalmasak a rákos sejtek elpusztítására. Ezt a kezelést általában nem alkalmazzák veserák esetén, mivel nem túl hatékony a rák ezen típusa ellen.

Immunterápia: Az immunterápia egy olyan kezeléstípus, amely az immunrendszert a rákos sejtek elleni küzdelemre serkenti. Ez a kezelés alkalmazható önmagában vagy más kezelésekkel kombinálva.

Célzott terápia: A célzott terápia olyan gyógyszereket használ, amelyek a rákos sejtek növekedésében és terjedésében szerepet játszó specifikus molekulákat célozzák meg. Ez a kezelés is alkalmazható önmagában vagy más kezelésekkel kombinálva.

Kapcsolódó cikkünk

Ezek a prosztatarák stádiumai és azok tünetei

A prosztatarák az egyik leggyakoribb daganatfajta a férfiak daganatos megbetegedéseinek közel 10%-át teszi ki. Hazánkban évente 1400-1500 haláleset hátterében tehető felelőssé a prosztata rosszindulatú daganata. A rák kezdeti tünetei nem jellegzetesek, sokban hasonlítanak a jóindulatú prosztata megnagyobbodás okozta tünetekre. Az urológiai kivizsgálás ilyenkor azért is fontos, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a beteg panaszait, és amennyiben az bizonyíthatóan a prosztatarák, megkezdődhessen a kezelés. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség stádiumaira és azok tüneteire hívta fel a figyelmet.

A veserák szövődményei

  • Metasztázisok: A veserák átterjedhet a test más részeire, például a tüdőre, a csontokra és az agyra. Ezt a folyamatot áttétképződésnek nevezik, és jelentősen befolyásolhatja a betegség prognózisát.
  • Veseelégtelenség: Egyes esetekben a veserák veseelégtelenséghez vezethet, ami akkor következik be, amikor a vesék már nem képesek a salakanyagok kiszűrésére a vérből. Ez a méreganyagok felhalmozódásához vezethet a szervezetben, és életveszélyes állapotokhoz vezethet.
  • Vérrögök: A veserák növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát, amelyek veszélyesek lehetnek, ha a keringéssel a test más részeibe, például a tüdőbe jutnak.

A veserák megelőzési lehetőségei

Egészséges életmód: Az egészséges életmóddal kapcsolatos döntések, például az egészséges testsúly fenntartása, a dohányzás mellőzése, az alkoholfogyasztás korlátozása és a rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni a veserák kialakulásának kockázatát.

Szűrővizsgálatok: Azoknak, akiknél fokozott a veserák kialakulásának kockázata, például akiknek a családjában előfordult már a betegség, kifejezetten előnyös lehet a rendszeres szűrés. A szűrés általában vér- és vizeletvizsgálatokat, valamint képalkotó vizsgálatokat, például CT-vizsgálatot vagy ultrahangot foglal magában.

Munkavédelmi intézkedések: Bizonyos foglalkozások, amelyekben a munkavégzés során felmerül a veszélyes, rákkeltő anyagokkal való kapcsolat, növelhetik a veserák kialakulásának kockázatát. A megfelelő biztonsági intézkedések, például a megfelelő védelmi fokozatú védőruházat viselése és a biztonsági protokollok betartása segíthet csökkenteni ezt a kockázatot.

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek szedése csökkentheti vagy fokozhatja a veserák kialakulásának kockázatát. Fontos, hogy szedésük előtt a kezelőorvos segítségével mérlgelni kell e gyógyszerek lehetséges kockázatait és előnyeit.

Genetikai tanácsadás: Azok, akiknek a családjában előfordult veserák, részesülhetnek genetikai tanácsadásban. Ez segíthet nekik megérteni a betegség kialakulásának kockázatát, és segíthet abban, hogy tájékozott döntéseket hozzanak a szűrésről és a megelőző intézkedésekről.

Összefoglalás

A veserák súlyos rosszindulatú betegség, amely számos tünetet okozhat, többek között vért a vizeletben, fájdalmat vagy kellemetlen érzést a deréktájon vagy a hát alsó részén, tapintható csomót vagy daganatot a törzs oldalán vagy a hasban, fáradtságot, megmagyarázhatatlan fogyást és lázat. Bár a veserák pontos oka nem ismert, bizonyos tényezők növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát, többek között az életkor, a dohányzás, az elhízás, a magas vérnyomás, a családban korábban előforduló veserák és a veszélyes anyagoknak való munkahelyi expozíció. A veserák diagnosztikai lehetőségei közé tartoznak a képalkotó vizsgálatok, a biopszia, a vérvizsgálat és a vizeletvizsgálat. A veserák leggyakoribb terápiája a műtét, bár sugárterápia, immunterápia és célzott terápia is alkalmazható. A javasolt terápia típusa a daganat méretétől és elhelyezkedésétől, valamint a beteg általános egészségi állapotától függ. A veseráknak súlyos szövődményei lehetnek, például áttétképződés, veseelégtelenség és vérrögök. Számos olyan megelőző lehetőség van azonban, amely segíthet csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát, például az egészséges életmóddal kapcsolatos döntések, a fokozott kockázatúak rendszeres szűrése, a munkavédelmi intézkedések betartása, a gyógyszerek helyes szedése és a genetikai tanácsadás. Ha a veserák bármelyik tünetét tapasztalja, vagy ha veserákot diagnosztizáltak Önnél, fontos, hogy minél hamarabb forduljon orvoshoz. A korai felismerés és kezelés javíthatja a sikeres kimenetel esélyeit. Ha aggódik a veserák kialakulásának kockázata miatt, segíthet, ha megbeszéli aggodalmait egy erre specializálódott szakorvossal. A kockázat csökkentése érdekében tett proaktív lépésekkel hozzájárulhat egészségének megőrzéséhez.

Téma szakértője

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok