Prosztata megnagyobbodás

Prosztata megnagyobbodás

Módosítva: 2024.03.20 11:28

A prosztata megnagyobbodása egy jóindulatú állapot, amely egyre gyakoribbá válik idősödve. A prosztata megnagyobbodás egyre több tünetet, és problémát okoz, illetve egyre több kérdést vet fel. A prosztata megnagyobbodása és a prosztata betegségei gyakoribb beszédtémává válnak az idősödő férfiak körében, illetve olyan okká, ami miatt felkeresik orvosukat. A prosztata megnagyobbodás tünetei kellementlenséggel járnak, megnehezítik a mindennapi életünket, valamit számos szövődményt is okozhatnak. Cikkünkben a prosztata megnagyobbodás témáját járjuk körül, próbálva választ adni a gyakori kérdésekre.

Prosztata megnagyobbodással kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi is az a prosztata mirigy? 
Prosztata megnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia, BPH)
Prosztata megnagyobbodás következményei
A prosztata megnagyobbodás rizikófaktorai, hajlamosító tényezői
Prosztata megnagyobbodás vizsgálata
Prosztata megnagyobbodás kezelése
Prosztata betegségek megelőzése

Online Bejelentkezés

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Prosztata megnagyobbodással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi is az a prosztata mirigy? 

A prosztata mirigy vagy más néven dülmirigy a kismedencében elhelyezkedő szerv.  Normálisan szelídgesztenye alakú és nagyságú, súlya 20-25 gramm, fejlődéséhez egy férfi nemi hormonra, tesztoszteronra van szükség. A szeméremcsont felett, közvetlenül érintkezve a húgyhólyaggal, az alatt található, a mirigy kivezető csöve a húgycsőbe nyílik. Mögötte a végbél található, ez ad lehetőséget arra, hogy a végbélen keresztül vizsgálni tudjuk a prosztatát.
A prosztata mirigy az ivarszervek közé sorolható, fontos szerepet játszik a sikeres megtermékenyítésben, hozzájárul a hímivarsejtek, a spermiumok célba jutásához. A prosztata mirigy váladékai biztosítják ugyanis a hímivarsejtek életéhez, anyagcseréjéhez és mozgásához megfelelő kémiai környezetet. Ez a folyadék keveredik az ondóvezetékeken át érkező spermiumokkal, együttesen képezik az ondót. Magömléskor vagyis ejakulációkor a prosztata mirigy izmai összehúzódnak, ezt a váladékot kilövellik és a húgycsőbe juttatják. 
A prosztata mirigy életünk során kétszer esik át fiziológiás növekedésen, kétszer történik prosztata megnagyobbodás. Az első időszak pubertás korban történik, a tesztoszteron hatására növekszik és érik a mirigy; ez az időszak megegyezik az egyéb nemi szerveket, nemi jelleget érintő hormonális változásokkal. A másik 30-40 éves kor körül kezdődik, ezt nevezzük a prosztata mirigy jóindulatú megnagyobbodásának (benignus prosztata hyperplasia). Ennek során osztódnak a mirigyet felépítő sejtek, a prosztata megnagyobbodását, méret és súlybeli gyarapodását okozva. 50 éves korra súlya megduplázódhat, a 40-50 grammos nagyságot is elérheti. Nem teljesen tisztázott, hogy mi okozza a prosztata megnagyobbodását. Valószínűleg a hormonális változások állhatnak a prosztata megnagyobbodás hátterében, amik az életkor előrehaladtával bekövetkeznek. 

Prosztata megnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia, BPH)

Ahogy a bevezetésben is írtuk, a prosztata megnagyobbodása idősödő férfiakban egy normális, fizológiás folyamat. Azonban a mirigy anatómiai elhelyezkedéséből adódóan számos szövődményt, fájdalmat és egyéb betegségeket okozhat a prosztata megnagyobbodás. A mirigy közvetlenül a húgyhólyag alatt, a húgycső eredésénél helyezkedik el, így a prosztata megnagyobbodás a húgycsőre fejt ki nyomó hatást. A prosztata megnagyobbodás ezáltal akadályozni fogja a vizelet ürülését, számos tünetet okozva: például fájdalmas hólyag, gyenge vizeletsugár, nem teljes vizeletürítés, emiatt gyakori vizelési inger. Tehát a prosztata megnagyobbodás vizeletürítési gondokat okoz, leggyakrabban ezekkel a tünetekkel szoktak orvoshoz fordulni az érintettek. Azonban a prosztata megnagyobbodás által okozott állapot számos veszélyt is hordoz magában, lehetőséget szövődmények kialakulására. Például az elfolyási akadály kockázatot jelent a gyakoribb húgyúti fertőzésekre. Emellett a prosztata megnagyobbodása a mirigy belsejében lévő ereket, idegeket is nyomhatja. Ezáltal romlik a prosztatamirigy keringése, az idegkompresszió pedig fájdalmat is okozhat.

Kapcsolódó cikkünk

Ezek a prosztatarák stádiumai és azok tünetei

A prosztatarák az egyik leggyakoribb daganatfajta a férfiak daganatos megbetegedéseinek közel 10%-át teszi ki. Hazánkban évente 1400-1500 haláleset hátterében tehető felelőssé a prosztata rosszindulatú daganata. A rák kezdeti tünetei nem jellegzetesek, sokban hasonlítanak a jóindulatú prosztata megnagyobbodás okozta tünetekre. Az urológiai kivizsgálás ilyenkor azért is fontos, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a beteg panaszait, és amennyiben az bizonyíthatóan a prosztatarák, megkezdődhessen a kezelés. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség stádiumaira és azok tüneteire hívta fel a figyelmet.

Prosztata megnagyobbodás tünetei:Prosztata megnagyobbodás

 • Éjszakai vizelés (nycturia) – más betegségek pl. szívelégtelenség is okozhatja, így fontos kivizsgálni a pontos okot
 • Gyakori vizelési inger, gyakori mosdóba járás
 • Vizeletsugár indítása, megállítása nehézségekbe ütközik (dysuria)
 • Gyenge vizeletsugár
 • Vizeletcsepegés
 • Hirtelen teljes stop vizeletürítéskor
 • Vizelet visszamaradása a hólyagban, vizeletretenció
 • Fájdalmas hólyag

Egyéb, ritkán látott tünetei a prosztata megnagyobbodásnak:

Prosztata megnagyobbodás következményei

 • Fertőzések: A prosztata megnagyobbodása (benignus prosztata hiperplázia) nyomást fejt ki a húgycső kezdeti szakaszára, következményként nem tud ürülni a vizelet. A vizelet pangása esélyt ad arra, hogy a baktériumok a hólyagban elszaporodva húgyúti fertőzéseket okozzanak (heveny húgyhólyaggyulladás, hólyaghurut, cystitis). Ez a betegség alapvetően nőkben gyakoribb a rövidebb húgycsőnek köszönhetően – melyen így könnyebben elérhetik a húgyhólyagot a baktériumok -, azonban idősödve a férfiak körében is emelkedik a húgyúti fertőzöttek száma a prosztatamirigy megnagyobbodásának, a prosztatamirigy hiperpláziának köszönhetően.
 • Hólyagfal vastagodás: A prosztata megnagyobbodása miatt a húgyhólyagnak nagyobb erőt kell kifejtenie a vizeletürítéshez, ez pedig a falának a megvastagodását okozza. Ez hosszú távon oda vezethet, hogy a hólyag gyengül és elveszíti a képességét arra, hogy teljes mértékben kiürítse a vizeletet.
 • Hólyagkövesség: A prosztata megnagyobbodás a korábban említett vizeletpangást is okozza. Ennek egy másik következménye lehet, hogy a húgyhólyagban kövek alakulnak ki. Mivel nem tud ürülni megfelelőképpen a vizelet a prosztata megnagyobbodás miatt, hosszabb ideig fog a húgyhólyagban tartózkodni, ez pedig időt és teret ad arra, hogy a vizeletben lévő kőképződésre alkalmas anyagok kicsapódjanak. Hólyagkövek a nyálkahártyát irritálják, ezért meglétük fájdalommal jár. A gyakori fájdalmas vizelés mellett a betegek tapasztalhatnak vérvizelést, véres vizeletet is, valamint akár hólyaggyulladást is okozhatnak a kövek. Ha a kövek a húgycsőbe jutnak, el is zárhatják azt, vizeletelakadást okozva. (Ugyanis a méretben nagyobb köveknek a szűkebb keresztmetszetű húgycsövön kellene távozniuk.)
 • Diverticulum képződés: A prosztata megnagyobbodás diverticulum képződéssel járhat, ami elősegítheti a vizelet pangást, a húgyúti fertőzéseket, valamint húgyhólyag tumor kialakulását is.

A prosztata megnagyobbodás rizikófaktorai, hajlamosító tényezői

 • Családi anamnézis: A közeli, vér szerinti családtagok körében előfordult prosztata betegségek hajlamosítanak újabb előfordulására.
 • Életmód: Az elhízás hajlamosít prosztata megnagyobbodásra, míg a gyakori testmozgással csökkenthetjük ennek esélyét.
 • Cukorbetegség és szívbetegségek: Több tanulmány is kimutatta, hogy ezen alapbetegségek fennállása emelheti a prosztata megnagyobbodás előfordulását.
 • Életkor: 40 éves kor feletti férfiakban, az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak a megnagyobbodott prosztata miatti tünetek, gondok.

Prosztata megnagyobbodás vizsgálata

A prosztata megnagyobbodása hasonló tünetekkel jár, mint a prosztatarák. Ezért habár a prosztata megnagyobbodás idősödve egy normális, fiziológiás, jóindulatú folyamat, fontos rendszeres szűrővizsgálatra járnunk vele. A prosztatarák előfordulása gyakori a magyar férfiak körében, a daganatos halálokok között ez a negyedik leggyakoribb. A szűrése viszont könnyen kivitelezhető, éppen ezért fontos 45 év feletti férfiaknak, hogy évente-kétévente prosztata szűrésre járjanak. A szűrés két vizsgálatból áll: vérvételből és fizikális vizsgálatból. A levett vérben a PSA (prosztata specifikus antigén) szintjét vizsgálják, ennek magas értéke kórjelző lehet. Azonban a PSA szintje sok okból emelkedhet, így ezeket is figyelembe kell venni az értékeléskor. A fizikális vizsgálat során rektális digitális vizsgálatra kerül sor (RDV), melynek során az orvos a végbél felől tapintja a prosztatamirigyet. A mirigy mérete, göbök megléte, keménységük figyelhető meg így. Ez a két vizsgálat képezi a rutin szűrést a prosztata miriggyel kapcsolatban. Ők segítenek eldönteni, hogy jóindulatú megnagyobbodás vagy daganat, tumor áll a háttérben. Prosztatarák esetében további vizsgálatokra is szükség lehet. 
A prosztata megnagyobbodás vizsgálható még hasi ultrahang segítségével, melynek során a vizeletretenció mértékét is láthatjuk.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Prosztata megnagyobbodás kezelése

A benignus prosztata hiperplázia viselkedése változó: lassan, hosszú idő alatt rosszabbodhat, javulhat vagy maradhat ebben az állapotában is. Éppen ezért a megnagyobbodott prosztatát szövődménymentesen és kevés tünettel nem szükséges kezelni, de a tünetek enyhítése céljából számos módszer áll rendelkezésre. Ezek közé tartoznak gyógyszeres kezelés, műtét vagy egyéb prosztata mirigy megkisebbítését célzó beavatkozások. A megfelelő terápia kiválasztása függ a beteg tüneteitől, a megnőtt prosztatamirigy méretétől, illetve a pácienst érintő egyéb társbetegségektől. A legjobb terápiát ezek tudatában lehet kiválasztani. 
Kezelésként adhatóak különböző gyógyszerek. Az első csoportot az ɑ-blokkolók képviselik, melyek a mirigy simaizomzatának relaxációját, elernyedését fogják okozni, megkönnyítve ezáltal a vizeletürítést. Egy másik gyógyszercsoport, az 5-ɑ reduktáz inhibitorok a mirigy méretét csökkentik, pontosabban megakadályozzák a mirigy növekedését okozó hormon, a dihidrotesztoszteron termelődését. Ha a vizelet elfolyási akadály szövődményeket is okoz, szükségessé válhat műtéttel, sebészileg utat biztosítani a vizelet elvezetésnek. A mirigy mérete lézeres besugárzással, úgynevezett lézeres ablációval is csökkenthető.

Prosztata betegségek megelőzése

Sokat tehetünk a prosztata betegségek megelőzése érdekében. Alapvetően fontos a kiegyensúlyozott, egészséges életmód fenntartása; ezzel nemcsak a prosztata megbetegedéseitől, hanem sok más betegségtől is védhetjük magunkat. Ennek része az egészéges táplálkozás, a bőséges folyadék fogyasztás (mely kimondottan előnyös a húgyutak átmosása, fertőzésektől való védelme szempontjából). A rendszeres testmozgás abban is segít, hogy enyhüljön a sok ülés során szerzett prosztatára eső nyomás. A prosztatarák megelőzésében bizonyos táplálékok fogyasztása előnyös lehet (például lycopének, paradicsom, szója) és vitaminok (A, D, E vitamin), nyomelemek (szelén, cink) fogyasztása. Ezen termékek fogyasztásának valamekkora védőhatást tulajdonítanak; azonban ahogyan korábban is írtuk, a prosztata daganat kialakulása sok tényezőtől függ, öröklött, genetikai hajlamtól is. 

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK