Prosztata megnagyobbodás

Prosztata megnagyobbodás

Létrehozva: 2023.03.20 17:16 Módosítva: 2023.04.03 11:21

A prosztata megnagyobbodása egy jóindulatú állapot, amely egyre gyakoribbá válik idősödve. A prosztata megnagyobbodás egyre több tünetet, és problémát okoz, illetve egyre több kérdést vet fel. A prosztata megnagyobbodása és a prosztata betegségei gyakoribb beszédtémává válnak az idősödő férfiak körében, illetve olyan okká, ami miatt felkeresik orvosukat. A prosztata megnagyobbodás tünetei kellementlenséggel járnak, megnehezítik a mindennapi életünket, valamit számos szövődményt is okozhatnak. Cikkünkben a prosztata megnagyobbodás témáját járjuk körül, próbálva választ adni a gyakori kérdésekre.

Prosztata megnagyobbodással kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi is az a prosztata mirigy? 
Prosztata megnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia, BPH)
Prosztata megnagyobbodás következményei
A prosztata megnagyobbodás rizikófaktorai, hajlamosító tényezői
Prosztata megnagyobbodás vizsgálata
Prosztata megnagyobbodás kezelése
Prosztata betegségek megelőzése

Prosztata megnagyobbodással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi is az a prosztata mirigy? 

A prosztata mirigy vagy más néven dülmirigy a kismedencében elhelyezkedő szerv.  Normálisan szelídgesztenye alakú és nagyságú, súlya 20-25 gramm, fejlődéséhez egy férfi nemi hormonra, tesztoszteronra van szükség. A szeméremcsont felett, közvetlenül érintkezve a húgyhólyaggal, az alatt található, a mirigy kivezető csöve a húgycsőbe nyílik. Mögötte a végbél található, ez ad lehetőséget arra, hogy a végbélen keresztül vizsgálni tudjuk a prosztatát.
A prosztata mirigy az ivarszervek közé sorolható, fontos szerepet játszik a sikeres megtermékenyítésben, hozzájárul a hímivarsejtek, a spermiumok célba jutásához. A prosztata mirigy váladékai biztosítják ugyanis a hímivarsejtek életéhez, anyagcseréjéhez és mozgásához megfelelő kémiai környezetet. Ez a folyadék keveredik az ondóvezetékeken át érkező spermiumokkal, együttesen képezik az ondót. Magömléskor vagyis ejakulációkor a prosztata mirigy izmai összehúzódnak, ezt a váladékot kilövellik és a húgycsőbe juttatják. 
A prosztata mirigy életünk során kétszer esik át fiziológiás növekedésen, kétszer történik prosztata megnagyobbodás. Az első időszak pubertás korban történik, a tesztoszteron hatására növekszik és érik a mirigy; ez az időszak megegyezik az egyéb nemi szerveket, nemi jelleget érintő hormonális változásokkal. A másik 30-40 éves kor körül kezdődik, ezt nevezzük a prosztata mirigy jóindulatú megnagyobbodásának (benignus prosztata hyperplasia). Ennek során osztódnak a mirigyet felépítő sejtek, a prosztata megnagyobbodását, méret és súlybeli gyarapodását okozva. 50 éves korra súlya megduplázódhat, a 40-50 grammos nagyságot is elérheti. Nem teljesen tisztázott, hogy mi okozza a prosztata megnagyobbodását. Valószínűleg a hormonális változások állhatnak a prosztata megnagyobbodás hátterében, amik az életkor előrehaladtával bekövetkeznek. 

Prosztata megnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia, BPH)

Ahogy a bevezetésben is írtuk, a prosztata megnagyobbodása idősödő férfiakban egy normális, fizológiás folyamat. Azonban a mirigy anatómiai elhelyezkedéséből adódóan számos szövődményt, fájdalmat és egyéb betegségeket okozhat a prosztata megnagyobbodás. A mirigy közvetlenül a húgyhólyag alatt, a húgycső eredésénél helyezkedik el, így a prosztata megnagyobbodás a húgycsőre fejt ki nyomó hatást. A prosztata megnagyobbodás ezáltal akadályozni fogja a vizelet ürülését, számos tünetet okozva: például fájdalmas hólyag, gyenge vizeletsugár, nem teljes vizeletürítés, emiatt gyakori vizelési inger. Tehát a prosztata megnagyobbodás vizeletürítési gondokat okoz, leggyakrabban ezekkel a tünetekkel szoktak orvoshoz fordulni az érintettek. Azonban a prosztata megnagyobbodás által okozott állapot számos veszélyt is hordoz magában, lehetőséget szövődmények kialakulására. Például az elfolyási akadály kockázatot jelent a gyakoribb húgyúti fertőzésekre. Emellett a prosztata megnagyobbodása a mirigy belsejében lévő ereket, idegeket is nyomhatja. Ezáltal romlik a prosztatamirigy keringése, az idegkompresszió pedig fájdalmat is okozhat.

Kapcsolódó cikkünk

Ezek a leggyakoribb prosztatabetegségek - a szűrés döntő jelentőségű

Korábban hagyományosan 40 éves kortól volt javasolt a prosztatarák szűrés a férfiaknak, egy-két évente. A nemzetközi ajánlások azonban ma már ennél már enyhébbek, általában 50 éves kortól javasolják a szűrést, illetve 45 éves kortól azoknak a fokozott kockázatú pácienseknek, akiknek például a családjában előfordult prosztatarák. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze a prosztataszűrés és a további vizsgálatok jelentőségére és a leggyakoribb prosztatabetegségekre hívta fel a figyelmet.

Prosztata megnagyobbodás tünetei:Prosztata megnagyobbodás

 • Éjszakai vizelés (nycturia) – más betegségek pl. szívelégtelenség is okozhatja, így fontos kivizsgálni a pontos okot
 • Gyakori vizelési inger, gyakori mosdóba járás
 • Vizeletsugár indítása, megállítása nehézségekbe ütközik (dysuria)
 • Gyenge vizeletsugár
 • Vizeletcsepegés
 • Hirtelen teljes stop vizeletürítéskor
 • Vizelet visszamaradása a hólyagban, vizeletretenció
 • Fájdalmas hólyag

Egyéb, ritkán látott tünetei a prosztata megnagyobbodásnak:

Prosztata megnagyobbodás következményei

 • Fertőzések: A prosztata megnagyobbodása (benignus prosztata hiperplázia) nyomást fejt ki a húgycső kezdeti szakaszára, következményként nem tud ürülni a vizelet. A vizelet pangása esélyt ad arra, hogy a baktériumok a hólyagban elszaporodva húgyúti fertőzéseket okozzanak (heveny húgyhólyaggyulladás, hólyaghurut, cystitis). Ez a betegség alapvetően nőkben gyakoribb a rövidebb húgycsőnek köszönhetően – melyen így könnyebben elérhetik a húgyhólyagot a baktériumok -, azonban idősödve a férfiak körében is emelkedik a húgyúti fertőzöttek száma a prosztatamirigy megnagyobbodásának, a prosztatamirigy hiperpláziának köszönhetően.
 • Hólyagfal vastagodás: A prosztata megnagyobbodása miatt a húgyhólyagnak nagyobb erőt kell kifejtenie a vizeletürítéshez, ez pedig a falának a megvastagodását okozza. Ez hosszú távon oda vezethet, hogy a hólyag gyengül és elveszíti a képességét arra, hogy teljes mértékben kiürítse a vizeletet.
 • Hólyagkövesség: A prosztata megnagyobbodás a korábban említett vizeletpangást is okozza. Ennek egy másik következménye lehet, hogy a húgyhólyagban kövek alakulnak ki. Mivel nem tud ürülni megfelelőképpen a vizelet a prosztata megnagyobbodás miatt, hosszabb ideig fog a húgyhólyagban tartózkodni, ez pedig időt és teret ad arra, hogy a vizeletben lévő kőképződésre alkalmas anyagok kicsapódjanak. Hólyagkövek a nyálkahártyát irritálják, ezért meglétük fájdalommal jár. A gyakori fájdalmas vizelés mellett a betegek tapasztalhatnak vérvizelést, véres vizeletet is, valamint akár hólyaggyulladást is okozhatnak a kövek. Ha a kövek a húgycsőbe jutnak, el is zárhatják azt, vizeletelakadást okozva. (Ugyanis a méretben nagyobb köveknek a szűkebb keresztmetszetű húgycsövön kellene távozniuk.)
 • Diverticulum képződés: A prosztata megnagyobbodás diverticulum képződéssel járhat, ami elősegítheti a vizelet pangást, a húgyúti fertőzéseket, valamint húgyhólyag tumor kialakulását is.

A prosztata megnagyobbodás rizikófaktorai, hajlamosító tényezői

 • Családi anamnézis: A közeli, vér szerinti családtagok körében előfordult prosztata betegségek hajlamosítanak újabb előfordulására.
 • Életmód: Az elhízás hajlamosít prosztata megnagyobbodásra, míg a gyakori testmozgással csökkenthetjük ennek esélyét.
 • Cukorbetegség és szívbetegségek: Több tanulmány is kimutatta, hogy ezen alapbetegségek fennállása emelheti a prosztata megnagyobbodás előfordulását.
 • Életkor: 40 éves kor feletti férfiakban, az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak a megnagyobbodott prosztata miatti tünetek, gondok.

Prosztata megnagyobbodás vizsgálata

A prosztata megnagyobbodása hasonló tünetekkel jár, mint a prosztatarák. Ezért habár a prosztata megnagyobbodás idősödve egy normális, fiziológiás, jóindulatú folyamat, fontos rendszeres szűrővizsgálatra járnunk vele. A prosztatarák előfordulása gyakori a magyar férfiak körében, a daganatos halálokok között ez a negyedik leggyakoribb. A szűrése viszont könnyen kivitelezhető, éppen ezért fontos 45 év feletti férfiaknak, hogy évente-kétévente prosztata szűrésre járjanak. A szűrés két vizsgálatból áll: vérvételből és fizikális vizsgálatból. A levett vérben a PSA (prosztata specifikus antigén) szintjét vizsgálják, ennek magas értéke kórjelző lehet. Azonban a PSA szintje sok okból emelkedhet, így ezeket is figyelembe kell venni az értékeléskor. A fizikális vizsgálat során rektális digitális vizsgálatra kerül sor (RDV), melynek során az orvos a végbél felől tapintja a prosztatamirigyet. A mirigy mérete, göbök megléte, keménységük figyelhető meg így. Ez a két vizsgálat képezi a rutin szűrést a prosztata miriggyel kapcsolatban. Ők segítenek eldönteni, hogy jóindulatú megnagyobbodás vagy daganat, tumor áll a háttérben. Prosztatarák esetében további vizsgálatokra is szükség lehet. 
A prosztata megnagyobbodás vizsgálható még hasi ultrahang segítségével, melynek során a vizeletretenció mértékét is láthatjuk.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Prosztata megnagyobbodás kezelése

A benignus prosztata hiperplázia viselkedése változó: lassan, hosszú idő alatt rosszabbodhat, javulhat vagy maradhat ebben az állapotában is. Éppen ezért a megnagyobbodott prosztatát szövődménymentesen és kevés tünettel nem szükséges kezelni, de a tünetek enyhítése céljából számos módszer áll rendelkezésre. Ezek közé tartoznak gyógyszeres kezelés, műtét vagy egyéb prosztata mirigy megkisebbítését célzó beavatkozások. A megfelelő terápia kiválasztása függ a beteg tüneteitől, a megnőtt prosztatamirigy méretétől, illetve a pácienst érintő egyéb társbetegségektől. A legjobb terápiát ezek tudatában lehet kiválasztani. 
Kezelésként adhatóak különböző gyógyszerek. Az első csoportot az ɑ-blokkolók képviselik, melyek a mirigy simaizomzatának relaxációját, elernyedését fogják okozni, megkönnyítve ezáltal a vizeletürítést. Egy másik gyógyszercsoport, az 5-ɑ reduktáz inhibitorok a mirigy méretét csökkentik, pontosabban megakadályozzák a mirigy növekedését okozó hormon, a dihidrotesztoszteron termelődését. Ha a vizelet elfolyási akadály szövődményeket is okoz, szükségessé válhat műtéttel, sebészileg utat biztosítani a vizelet elvezetésnek. A mirigy mérete lézeres besugárzással, úgynevezett lézeres ablációval is csökkenthető.

Prosztata betegségek megelőzése

Sokat tehetünk a prosztata betegségek megelőzése érdekében. Alapvetően fontos a kiegyensúlyozott, egészséges életmód fenntartása; ezzel nemcsak a prosztata megbetegedéseitől, hanem sok más betegségtől is védhetjük magunkat. Ennek része az egészéges táplálkozás, a bőséges folyadék fogyasztás (mely kimondottan előnyös a húgyutak átmosása, fertőzésektől való védelme szempontjából). A rendszeres testmozgás abban is segít, hogy enyhüljön a sok ülés során szerzett prosztatára eső nyomás. A prosztatarák megelőzésében bizonyos táplálékok fogyasztása előnyös lehet (például lycopének, paradicsom, szója) és vitaminok (A, D, E vitamin), nyomelemek (szelén, cink) fogyasztása. Ezen termékek fogyasztásának valamekkora védőhatást tulajdonítanak; azonban ahogyan korábban is írtuk, a prosztata daganat kialakulása sok tényezőtől függ, öröklött, genetikai hajlamtól is. 

Téma szakértői

Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok