3 daganattípus, amely öröklődhet - ezért döntő a szűrés

3 daganattípus, amely öröklődhet - ezért döntő a szűrés

Dr. Rákász István Létrehozva: 2020.02.10 07:06

Az életmódon kívül a genetika is döntően befolyásolja bizonyos daganatfajták kialakulását. Mivel az utóbbit nem tudjuk befolyásolni, dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a rendszeres szűrésekre és a korai felismerésre hívta fel a figyelmet. 

Mell-, vastagbél- és prosztatarák is öröklődhet

A prosztataszűrés a prosztatarák korai felismerésének fontos eszköze.Egy svéd tanulmányban 71.000 örökbefogadott személy egészségi adatait vetették össze a vér szerinti és az örökbefogadó szülőkével. A European Journal of Cancer című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutatók így elkülönítve tudták vizsgálni a környezet és a genetika szerepét. Három daganattípusról állapították meg, hogy döntően az örökletes tényezők befolyásolják a kialakulását: a mell-, a prosztata- és a vastagbélrákról. Kiderült, hogy amennyiben legalább az egyik biológiai szülőnél előfordult valamelyik daganatos megbetegedés, jelentősen nagyobb esély volt az utódnál is ugyanolyan betegség kialakulására. Az örökbefogadó szülőknél előforduló daganatok nem befolyásolták az örökbefogadott személy egészségi állapotát.  A kutatók ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy ez nem azt jelenti, hogy az életmód lényegtelen tényező, csupán azt, hogy ennél a három daganattípusnál az öröklődés a meghatározó.

A kulcs: a szűrővizsgálat

A kutatás célja nem az volt, hogy félelmet keltsen, viszont az elővigyázatosságot mindenképpen érdemes komolyan venni. Azoknak, akik bármelyik daganattípussal szembenéztek már családon belül, rendszeresen, illetve gyanú esetén minél előbb ajánlott orvoshoz fordulniuk. A mellrák szűrésének első lépése az önvizsgálat, illetve a nőgyógyászati kontroll, a vastagbél vizsgálatát a gasztroenterológus végzi, prosztataszűrés miatt pedig az urológushoz kell fordulni.
-  Az urológus síkosított gumikesztyűben a végbélnyíláson keresztül megtapintja a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kiprésel. Ezt később bakterológiailag elemzik, esetleges gyulladást okozó kórokozók után kutatva. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat. Minden esetben ajánlott elvégeztetni a vérvizsgálatot, amely során elsősorban a PSA szintet (prosztata tumor specifikus antigén) elemzik. Ez az érték a jóindulatú megnagyobbodás esetén is nagyobb lehet, így az emelkedett érték önmagában még nem feltétlenül rosszindulatú daganatot jelez, de felhívhatja a figyelmet a további vizsgálatok szükségességére – mondja dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Ultrahanggal is érdemes vizsgálni a prosztatát

A prosztata ultrahanggal is szűrhető.A klasszikus diagnosztikus módszereken kívül fontos  még az ultrahang vizsgálat, amely a prosztata megtekintése céljából telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. Utóbbi esetben az ultrahangkészülék egy speciális tartozéka segítségével a végbél felől részlet gazdagon láthatóvá válik a prosztata állománya, annak mérete, szerkezete, illetve környezete is láthatóvá válik.
Rákász doktor szavaiból kiderül, hogy a vizsgálat előnye, hogy gyorsan zajlik, és inkább csak kellemetlen, de nem fájdalmas. Már igen kis elváltozások is láthatóvá válnak, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak. Tehát bármit fedez fel a szakember, azt további kivizsgálásoknak is követniük kell. 

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
41 éves nő vagyok. Magas, vékony termetű. 1985 óta egy vesével élek. Bal oldalon zsugorvesém volt, ezért kellett eltávolítani. Azóta rendszeres vizelet és UH vizsgálaton veszek részt. A jobb vese megnagyobbodott, mert ahogy nőttem és mivel egyedül maradt átvette a teljes működést. Amennyire lehet vigyázok az étkezésre és sok vizet fogyasztok. 2006-ban és 2010-ben császármetszéssel egészséges gyermekeim születtek. Általánosan jól érzem magam, viszont mostanában sokkal könnyebben elfáradok és gyengének érzem magam. A vérnyomásom alacsony, a vércukor szintem is. A húgysav emelkedése miatt az étrendre vigyázok, mert a Milurit tablettát nem tudtam szedni. Általános iskolában végig fel voltam a műtétre való tekintettel mentve. Középiskolában már nem. Igy keveset mozogtam. Az izületek a térdemben kicsit gyengék. Azt szeretném, megkérdezni, hogy lehetek arra való tekintettel fáradtabb és gyengébb, hogy a vese már nehezen vagy nehezebben méregtelenít a hosszú évek óta, illetve a hosszú igénybevétel miatt? A vérkép egyéb részei normális értékűek. Az ultrahang szerencsére nem mutat a belső szervekben sehol semmit. A pajzsmirigy is rendben van. Köszönettel: Kovárné

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Kedves Erzsébet!

Panaszai indokolják az alapos kivizsgálást.
Javasolnám a vesefunkció kontrollálását és a vérképét is!

Tisztelettel

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jófej

Pontosan akkor hívtak be, amire meg volt beszélve az időpont, és Doktor Úr is nagyon jófej volt!

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok
