Hüvelysüllyedés vagy hüvelyelőesés: Mi a különbség?

Hüvelysüllyedés vagy hüvelyelőesés: Mi a különbség?

Módosítva: 2024.06.27 13:00

A hüvelysüllyedés és a hüvelyelőesés két gyakori nőgyógyászati probléma, melyek a medencei izmok és szövetek gyengülése vagy sérülése miatt alakulnak ki. Ezek az állapotok komoly kényelmetlenséget és szövődményeket okozhatnak, beleértve a vizeletürítési nehézségeket, szexuális zavarokat és akár súlyosabb szervi problémákat is. Fontos az időben történő felismerés és kezelés, hogy minimalizáljuk az egészségügyi kockázatokat, és javítsuk a betegek életminőségét.

Hüvelysüllyedés vagy hüvelyelőesés: Mi a különbség?

Hüvelysüllyedés vagy hüvelyelőesés: Tünetek

Hüvelysüllyedés vagy hüvelyelőesés: Okok

Hüvelysüllyedés vagy hüvelyelőesés: Szövődmények

Hüvelysüllyedés vagy hüvelyelőesés: Terápia

Hüvelysüllyedés vagy hüvelyelőesés: Mi a különbség?

A hüvelyelőesés és a hüvelysüllyedés két különböző fogalom, bár mindkettő a nőgyógyászati problémák közé tartozik.

 • Hüvelysüllyedés (hüvelysérv): Ez a kifejezés általában a hüvely környékén található szervek (például a hólyag vagy a végbél) előreesését jelenti a hüvelyen keresztül. Ennek oka lehet az izmok és kötőszövetek gyengesége, amely a terhesség, szülés vagy az életkor előrehaladtával alakulhat ki. A hüvelysüllyedés tünetei közé tartozhat a hüvelyi feszülés érzése, a hüvelyi terhelés, valamint a húgyúti vagy végbélszervi problémák.
 • Hüvelyelőesés: Ez a kifejezés általában az úgynevezett hüvelyi prolapsus állapotát jelöli. A hüvelyelőesés akkor fordul elő, amikor a hüvely körüli szövetek és izmok meggyengülnek, megsérülnek, ami a hüvely falának előre történő kifordulásához vezet. A hüvelyelőesés súlyosabb esetekben akár a hüvely nyílásán kívül is előfordulhat, ami súlyos kényelmetlenséget és panaszokat okozhat.

Összegzésül:

 • Hüvelysüllyedés (hüvelysérv): Szervek (például hólyag, végbél) előreesése a hüvelyen keresztül.
 • Hüvelyelőesés: A hüvely falának előre történő kifordulása vagy előreesése, amikor a hüvely körüli szövetek és izmok meggyengülnek vagy sérülnek.

Mind a hüvelysüllyedés, mind pedig a hüvelyelőesés komoly problémákat okozhat, és szakorvosi kezelést igényel. Ha bármelyik tüneteket tapasztalja, fontos, hogy forduljon Központunk Nőgyógyászaihoz, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjon.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hüvelysüllyedés vagy hüvelyelőesés: Tünetek

A hüvelysüllyedés és a hüvelyelőesés tünetei hasonlóak lehetnek bizonyos szempontból, mivel mindkét állapotban a hüvely környékén található szervek előre és lefelé mozdulhatnak. Azonban van néhány különbség a hüvelysüllyedés és a hüvelyelőesés között, különösen ami a tünetek súlyosságát és az érintett területet illeti:

Hüvelysüllyedés (hüvelysérv):

 • Hüvelyi terhelés érzése: A leggyakoribb tünet hüvelysüllyedés esetén, hogy a beteg azt érzi, mintha valami nyomná vagy terhelné a hüvelyét.
 • Fájdalom és kényelmetlenség: Lehet, hogy hüvelysüllyedés során fájdalom vagy kellemetlenség jelentkezik a hüvelyben vagy a kismedencében.
 • Vizeletürítési nehézségek: A hüvelysüllyedés gyakran nyomást gyakorol a hólyagra, ami vizeletürítési problémákat okozhat, például gyakori vizelési inger vagy vizeletrekedés.
 • Hüvelyi érzések változása: Érzékelhető változások a hüvelyi érzésekben vagy a szexuális élményekben.

Hüvelyelőesés (hüvelyi prolapsus):

 • Látható előreesés vagy kifordulás: A hüvelyelőesés során a hüvely falának kifordulása vagy előre mozdulása észlelhető lehet, ami akár a hüvely nyílásán kívül is előfordulhat.
 • Érzés a hüvelyben: A hüvelyelőesés során a beteg érezheti, hogy valami előre mozdul a hüvelyében, ami nyomást vagy kényelmetlenséget okoz.
 • Szövetek kitüremkedése: A hüvelyből kilépő szövetek láthatók lehetnek a hüvelyelőesés esetén.
 • Székletürítési problémák: A hüvelyelőesés nyomást gyakorolhat a végbélre, ami székletürítési nehézségeket okozhat.

Összefoglalva, mind a hüvelysüllyedés, mind a hüvelyelőesés komoly nőgyógyászati problémák, amelyek szakszerű kezelést igényelnek. Fontos azonban megérteni a különbségeket a tünetek és az érintett területek tekintetében annak érdekében, hogy a megfelelő diagnózist lehessen felállítani és a megfelelő kezelést el lehessen kezdeni. Amennyiben ezek közül bármelyik tünet jelentkezik Önnél, érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni.

Kapcsolódó cikkünk

A prosztatagyulladás krónikus kismedencei fájdalom szindrómához vezethet

A prosztatagyulladás vagy prostatitis az 50 évnél fiatalabb férfiak körében a leggyakoribb urológiai betegség, de a tévhitek ellenére csak nagyon ritkán okozza azt baktérium. Ugyanakkor az akut prostatitis mellett krónikus formák is léteznek, amelyeket ma már krónikus kismedencei fájdalom szindróma gyűjtőnéven emlegetnek. De vajon milyen tünetek alapján gyanakodhatunk prosztatagyulladásra, hogyan vizsgálják ki azt és milyen kezelési lehetőségek léteznek? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa.

Hüvelysüllyedés vagy hüvelyelőesés: Okok

A hüvelysüllyedés és a hüvelyelőesés okai különböznek egymástól, bár mindkét állapotban a hüvely körüli szövetek és izmok gyengülése vagy sérülése játszik szerepet. Íme a különbségek az okokban:

Hüvelysüllyedés:Hüvelysüllyedés és hüvelyelőesés

 • Terhesség és szülés: A hüvelysüllyedés leggyakoribb oka a terhesség és a szülés. A terhesség alatt a magzat és a méh nyomást gyakorol a medencére és a hüvely környékére, ami hozzájárulhat az izmok és kötőszövetek gyengüléséhez, és így a hüvelysüllyedés kialakulásához. A szülés során pedig az erősödő nyomás és a szülési sérülések további gyengülést okozhatnak.
 • Kor: Az életkor előrehaladtával természetes módon csökkenhet az izmok és kötőszövetek ereje és rugalmassága, ami növelheti a hüvelysüllyedés kockázatát.
 • Túlzott fizikai terhelés: Olyan tevékenységek, mint például nehéz tárgyak emelése, hosszú ideig tartó álló munka vagy egyéb erőteljes fizikai tevékenységek, amelyek nyomást gyakorolnak a medencére és a hüvelyre.
 • Egyéb tényezők: Ritkábban előforduló okok lehetnek olyan tényezők, mint például krónikus köhögés, amely fokozott nyomást gyakorol a medencei területekre.

Hüvelyelőesés:

 • Gyenge kötőszövetek és izmok: A hüvelyelőesés alapvető oka a kötőszövetek és izmok gyengülése, amely lehet genetikai hajlamra vagy életmódi tényezőkre, például dohányzásra, túlsúlyra vagy krónikus emelésre vezethető vissza.
 • Terhesség és szülés: Bár a terhesség és a szülés szintén hozzájárulhat a hüvelyelőesés kialakulásához, ez a probléma inkább az izmok és kötőszövetek strukturális gyengeségére épül.
 • Hormonális változások: A hormonális változások, például a menopauza időszakában bekövetkező ösztrogén szint csökkenés is hozzájárulhat a kötőszövetek gyengüléséhez és így a hüvelyelőesés kockázatának növekedéséhez.

Összességében, mind a hüvelysüllyedés, mind a hüvelyelőesés a hüvely körüli szövetek és izmok gyengülése vagy sérülése áll a háttérben, de a hüvelysüllyedés gyakrabban kapcsolódik terhességhez és szüléshez, míg a hüvelyelőesés inkább a strukturális gyengeségre és a hormonális változásokra vezethető vissza. Fontos, hogy mind a hüvelysüllyedés, mind a hüvelyelőesés kezelésében szakorvosi segítség szükséges annak érdekében, hogy a megfelelő diagnózis és kezelési terv alapján hatékonyan kezelhessük a betegséget.

Hüvelysüllyedés vagy hüvelyelőesés: Szövődmények

A hüvelysüllyedés és a hüvelyelőesés esetén is előfordulhatnak szövődmények, de ezek természete és súlyossága eltérő lehet a két állapotban. Íme a különbségek a szövődmények tekintetében:

Hüvelysüllyedés szövődményei:

 • Húgyúti szövődmények: A hüvelysüllyedés gyakran nyomást gyakorolhat a hólyagra és a húgyutakra, ami húgyúti fertőzéseket (például húgyhólyaggyulladást vagy húgyúti fertőzéseket) okozhat.
 • Vizeletürítési problémák: A süllyedő szervek nyomása miatt előfordulhat vizeletürítési nehézség, például gyakori vizelési inger vagy inkontinencia.
 • Szexuális zavarok: A hüvelysüllyedés diszkomfortot vagy fájdalmat okozhat szexuális aktus közben, ami szexuális zavarokhoz vezethet.
 • Hüvelyi szövődmények: A hüvelysüllyedés esetlegesen hozzájárulhat a hüvely falának elvékonyodásához vagy sérüléséhez.

Hüvelyelőesés szövődményei:

 • Szöveti nekrózis: Súlyos esetekben a hüvelyelőesés nyomása szöveti nekrózishoz (szövetelhaláshoz) vezethet az érintett területeken.
 • Vese- és húgyúti szövődmények: A hüvelyelőesés akár vesekárosodást is okozhat a veseelégtelenség és a húgyúti fertőzések kockázatának növekedésével.
 • Székletürítési problémák: A hüvelyelőesés nyomása a végbélre székletürítési nehézségeket vagy székrekedést okozhat.
 • Szexuális zavarok: A hüvelyelőesés szintén befolyásolhatja a szexuális élet minőségét és kényelmét.

Általános szövődmények mindkét állapot esetében:

 • Krónikus fájdalom: A hüvelysüllyedés és a hüvelyelőesés esetében is előfordulhat krónikus fájdalomérzet, ami a mindennapi életminőséget is befolyásolhatja.
 • Lelki hatások: A  hüvelysüllyedés és a hüvelyelőesés szövődményeivel járó fizikai tünetek mellett mindkét állapot pszichológiai stresszt és lelki hatásokat is okozhat.

Összességében mind a hüvelysüllyedés, mind a hüvelyelőesés szövődményei komolyak lehetnek, és szakorvosi kezelést igényelhetnek. Fontos az időben történő diagnózis és kezelés, valamint a szövődmények monitorozása és kezelése annak érdekében, hogy minimalizáljuk az esetleges hosszú távú egészségügyi problémákat.

Hüvelysüllyedés vagy hüvelyelőesés: Terápia

A hüvelysüllyedés és a hüvelyelőesés terápiájában különbségek mutatkoznak annak függvényében, hogy melyik állapotról van szó, valamint annak súlyosságától és a beteg egyéni körülményeitől is.

Hüvelysüllyedés terápiája:

 • Konzervatív kezelés: Kezdeti, enyhe esetekben gyakran elegendő lehet a konzervatív terápia. Ide tartozhatnak a hüvelyi gyűrűk (pesszáriumok) alkalmazása, amelyek támogatják a hüvelyt és csökkentik a szervek előesését.
 • Gyógytorna és életmódbeli változtatások: Speciális gyakorlatokkal, például a medencefenék izmainak erősítésével és a helyes testtartás betartásával javíthatók a tünetek. Fontos lehet a súlykontroll és a nehéz tárgyak emelésének kerülése is.
 • Sebészeti beavatkozás: Ha a konzervatív kezelés nem vezet megfelelő eredményre, vagy az állapot súlyosabb, sebészeti beavatkozásra lehet szükség. A sebészeti megoldás általában magában foglalja a hüvelysüllyedés korrigálását, az érintett szervek visszahelyezését és a gyenge kötőszövetek erősítését.

Hüvelyelőesés terápiája:

 • Pesszáriumok: Hüvelyelőesés során enyhe esetekben hasonlóan alkalmazhatóak pesszáriumok, mint a hüvelysüllyedés esetében, hogy támogassák a hüvelyt és csökkentsék a kifordulást.
 • Gyógytorna és medencefenék rehabilitáció: A hüvelyelőesés kezelésében is fontos szerepe van a gyógytornának és a medencefenék izmainak erősítésének. Speciális gyakorlatokkal javítható a tünetek és visszaállítható a medencei szervek normális helyzete.
 • Sebészeti beavatkozás: Súlyosabb esetekben, amikor a konzervatív kezelés nem nyújt megfelelő javulást, sebészeti beavatkozásra van szükség. A hüvelyelőesés sebészeti kezelése általában magában foglalja a hüvelyfal erősítését és a kiforduló szövetek visszahelyezését.

Közös kezelési szempontok mindkét állapot esetében:

 • Személyre szabott terápia: Minden eset egyedi, és a kezelési tervet az orvos a beteg állapotának és tüneteinek alapján alakítja ki.

 • Életmódbeli változtatások: Fontos a megfelelő testtartás betartása, a súlykontroll, valamint a nehéz tárgyak emelésének kerülése mindkét állapot kezelése során.

 • Orvosi felügyelet és utánkövetés: A kezelés során fontos rendszeres orvosi ellenőrzéseken részt venni, hogy a kezelés hatékonysága figyelemmel kísérhető legyen és szükség esetén módosításra kerülhessen.

Összességében mind a hüvelysüllyedés, mind a hüvelyelőesés kezelése multidiszciplináris megközelítést igényel, és a terápiás tervet mindig az egyéni klinikai kép alapján kell kialakítani. Fontos, hogy az orvos által javasolt kezelési lehetőségeket kövesse a beteg a hüvelysüllyedés, és a hüvelyelőesés során, és rendszeresen konzultáljon az orvossal a kezelés hatékonyságának monitorozása és a szükséges módosítások érdekében.

Téma szakértői

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyógytornász
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata