Mit tehetünk, ha a stressz okozza a kismedencei fájdalom szindrómát?

Mit tehetünk, ha a stressz okozza a kismedencei fájdalom szindrómát?

urologiaikozpont.hu Létrehozva: 2021.06.09 08:00 Módosítva: 2021.08.02 15:57

A fájdalmas vizelés és a húgyhólyagfájdalom gyakori tünetek, amelyeket számos betegség, állapot okozhat, például a krónikus kismedencei fájdalom szindróma is. Ez utóbbit pedig igen gyakran a stressz és más lelki nehézségek váltják ki, ezért a kezelés alapja – fizikai okok híján – a stresszoldás és pszichés háttér rendezése. Feke Alexandra, az Urológiai Központ pszichológusa a katatím imaginatív pszichoterápia lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Fájdalom a hólyagban és a húgycsőben

A fájdalmas vizelés jelenségéhez gyakran kapcsolódik a húgycsőben és/ vagy a húgyhólyagban jelentkező fájdalom, és az is előfordulhat, hogy a nők a hüvelybemenetnél, a férfiak a prosztata környékén tapasztalnak égő, kínzó érzést. Ritkábban bár, de a húgyvezeték felfutásának irányában a veséig is érezhető lehet a féloldali fájdalom. A fájdalom maga sokszor a vizelés előtt a legerősebb, amin tulajdonképpen könnyít a vizelés, de az is előfordul, hogy éppen közben és/vagy utána fáj igazán.
A kismedencei fájdalom szindróma gyakran pszichológiai kezelést igényel.A pontos diagnózishoz többféle vizsgálatra is szükség van, hiszen okozhat ilyen tüneteket a gyakorinak számító hólyaghurut (közismert nevén felfázás), a prosztatagyulladás és -megnagyobbodás, a húgycsőgyulladás, és az olyan ritkább kórképek is, mint a hólyagkő és a húgycsőkő, vagy a fájdalmas hólyag szindróma, ami egy jellegzetes húgycsőfájdalommal járó betegség. Ezeken túl növekszik azon betegek száma is, akiket végül krónikus kismedencei fájdalom szindrómával diagnosztizálnak. Ezt gyakorlatilag bármi okozhatja, ami a modern életvitel velejárója - például a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás, a mozgásszegénység, az ülőmunka -, elsősorban azonban mégis a stressz okolható.  Mivel a krónikus kismedencei fájdalom szindróma oka nem pontosan ismert, az urológiai kezelés is elsősorban a tünetcsökkentést célozza, hiszen a fájdalomtól való megszabadulás nagyon nagy könnyebbség lehet a páciensek életében. A valódi gyógyuláshoz azonban rendezni kell azokat a többnyire pszichés tényezőket is, amelyet kiváltották a panaszt – és ez természetesen több más, akár urológiai jellegű panaszra is igaz lehet.

Így segíthet a katatím imaginatív pszichoterápia

Amennyiben a fizikai tüneteket okozó állapotnál kizárták a szervi okokat, érdemes lelki oldalról közelíteni az „üzenethez”, ami a testtől érkezik. Bizonyos testi betegségek kialakulásában az érzelmi tényezőknek kiemelt szerepe van. A hosszantartó stressz a szervezet számára nagyon megterhelő, a szervezet feléli energiáit, ezáltal az immunrendszer összeomlik, megnyitva az utat a testi megbetegedések kialakulásához, fennmaradásához, vagy kiújulásához.
Egy másik oldalról megközelítve, szomatizációs betegséget idézhet elő az a folyamat, mely során a felidézhető emélkezetből kitiltott tudattartalom a ’tudattalanba’ kerül. Mivel egy dolog tudásától meg lehet szabadulni bizonyos elhárító mechanizmusokkal, de a feszültségtől nem, ezért az kerülő úton tör felszínre, tehát betegség formájában kerül kifejezésre. Tipikusan ilyen betegség lehet a kismedencei fájdalom szindróma, amely egyfajta görcsösséggel, elengedési problémával jár, és igen gyakran stresszes élethelyzetek kapcsán alakul ki. Ebben az esetben az urológus is felhívhatja a figyelmet a pszichés támogatás jelentőségére.
A pszichológiai kezelés segíthet a fizikai ok nélküli fájdalom kezelésében.- A katatím imaginatív pszichoterápia (röviden KIP) vagy egyszerűbb nevén szimboldráma a pszichoterápia egy módszere. A KIP személyiségérlelő, fejlődést elősegítő folyamatokban, stresszcsökkentésben és szinte valamennyi pszichés zavar kezelésében is eredményesen alkalmazható – ismerteti Feke Alexandra, az Urológiai Központ pszichológusa. - A KIP jelentősen épít a tudattalan tartalomra, arra a lelki felületre, ahol azok az ösztönös késztetéseink, vágyaink, érzéseink, indulataink és emlékeink honolnak, amiknek éppen nem vagyunk tudatában. A mélylélektan nagy felfedezése az, hogy a pszichének tudattalan része minden éjjel ötször-hatszor megjelenik az álmainkban, és ha felidézzük az álmokat, akkor a tudatos elménknek megvan a lehetősége, hogy rálásson a tudattalan tartalmaira. Ezt a folyamatot idézi elő a katatím képélmény is.
A KIP ülő vagy fekvő helyzetben történik, és egy ellazulást támogató relaxációval indul, melyet imagináció követ. Az imagináció során a kliens módosult tudatállapotba kerül, amely hasonló az alvás-ébrenlét határán létrejövő állapothoz, amikor még nem álmodunk, de már eléggé ellazultunk ahhoz, hogy álomszerű képek jelenjenek meg a tudatállapotunkban. A terapeuta ad egy ún. hívóképet, majd kérdéseket feltéve társként kíséri végig a klienst a belső világában, ahol a tudatalatti szimbólumok és képek megjelenésével dolgozhatnak. A munka során kifejezésre juthatnak olyan frusztrációk, félelmek, indulatok és pszichés feszültségek, amelyek tudattalanul a lélekben munkálnak, és gyengítő hatással lehetnek a szervezetre, immunrendszerre. Mindezek mellett a képek magukban hordozzák a gyógyító erőt, rámutatnak az erőforrásokra is. A képekkel történő munka utána következik feldolgozás, ami történhet asszociáció kereséssel, képek lefestésével, lerajzolásával, és ami jelentős hatással bír a személyiségre, viselkedésekre és az érzelmi viszonyulásokra is. Az így átélt mély érzelmi katarzis hatására elindulhat az újrarendeződés, és adott esetben a fizikai tüneteket okozó problémák oldódása is megtörténhet.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértői

Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus
Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktorúr!
Ha a vizelési inger közbe nem érzek fájdalmat szuro vizeletet akoor lehet az pszhiés vizelési inger is? Stresz okozta? Rowatinex jo e tüneti kezelésnek?

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Uram,

lehet pszichés az oka a vizelési panaszoknak, de javasolnék azért urológiai vizsgálatot.

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Tisztelettel:


Kapcsolódó oldalak

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok