Prosztatával kapcsolatos megbetegedések

Prosztatával kapcsolatos megbetegedések

Módosítva: 2023.03.20 17:10

Ahogy idősödnek a férfiak, egyre gyakoribbá válnak körükben a prosztata-gondok. Sokan tapasztalhatják a prosztata-megnagyobbodást, de ezen felül a prosztatamirigyet számos más betegség is érintheti. A prosztatamirigy betegségei egy kényes témát jelentenek a férfiak számára, hiszen nehéz mesélni erektilis problémákról, valamint a vizeletürítés változásáról; jóval nehezebb ezeket szavakba önteni, mint mondjuk egy lázas állapotot. De ugyanakkor nagyon fontos, hogy beszéljünk a prosztatamirigy betegségeiről, mert rengeteg férfi életét keserítik meg, valamint a tünetek akár utalhatnak egy súlyosabb problémára, prosztata daganatra, prosztatarákra is. Éppen ezért fontos ismerünk a jellegzetes tüneteket, valamint idősödve, 45 éves kor felett a rendszeres szűrővizsgálatok is elengedhetetlenek. Cikkünkben sorra vesszük a prosztatamirigyet érintő betegségeket, leggyakoribb tüneteiket és hogy mit lehet tenni kezelésként, valamint megelőzésként.

Prosztata szűréssel kapcsolatos szolgáltatásaink
Prosztatát érintő betegségek
Prosztata megnagyobbodás
Prosztata gyulladás
Prosztatarák
Prosztata betegségek kezelése
Prosztata betegségek megelőzése

Prosztata szűréssel kapcsolatos szolgáltatásaink

Prosztatát érintő betegségek

A prosztatát leggyakrabban a következő három betegség érinti: prosztatamirigy megnagyobbodás, gyulladás vagy prosztatarák. Egy férfi élete során egyet vagy többet is tapasztalhat ezen betegségek közül, idősödve pedig egyre gyakoribbá válnak. Akinek a családjában előfordultak már korábban prosztata-mirigy betegségek, annak fontos fokozottabban figyelnie és korábban felkeresnie orvosát szűrővizsgálatok elvégzése céljából.

Prosztata megnagyobbodás

A prosztata mirigy életünk során kétszer esik át fiziológiás növekedésen. Az első időszak pubertás korban történik, a tesztoszteron hatására növekszik és érik a mirigy. A másik 30-40 éves kor körül kezdődik, ezt nevezzük a prosztata mirigy jóindulatú megnagyobbodásának (benignus prosztata hyperplasia, BPH). Ennek során osztódnak a mirigyet felépítő sejtek, a prosztatamirigy méret és súlybeli gyarapodását jelentve. Ez egy fiziológiás folyamat, a férfiak nagytöbbsége tapasztalhatja is a tüneteit idősödve. A mirigy közvetlenül a húgyhólyag alatt, a húgycső eredésénél helyezkedik el, így méretének növekedése a húgycsőre fejt ki nyomó hatást. Ez okozza leggyakrabban és legkorábban a tüneteket, ugyanis a prosztata hiperplázia ezáltal akadályozni fogja a vizelet ürülését, számos tünetet okozva. Valamint ez a vizelet elfolyási akadály kockázatot jelent a gyakoribb húgyúti fertőzésekre. Emellett a prosztatamirigy állományának növekedése a mirigy belsejében lévő ereket, idegeket is nyomhatja. Ezáltal romlik a prosztatamirigy keringése, az idegkompresszió pedig fájdalmat is okozhat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Prosztata megnagyobbodás tünetei:Prosztata megbetegedések

 • Éjszakai vizelés (nycturia) – más betegségek pl. szívelégtelenség is okozhatja, így fontos kivizsgálni
 • Gyakori vizelési inger
 • Vizeletsugár indítása, megállítása nehézségekbe ütközik (dysuria)
 • Vizeletcsepegés
 • Hirtelen teljes stop vizeletürítéskor
 • Vizelet visszamaradása a hólyagban, vizeletretenció
 • Fájdalmas hólyag

Prosztata hyperplasia következményei:

 • Fertőzések: A prosztatamirigy megnagyobbodása (benignus prosztata hiperplázia) nyomást fejt ki a húgycső kezdeti szakaszára, következményként nem tud ürülni a vizelet. A vizelet pangása esélyt ad arra, hogy a baktériumok a hólyagban elszaporodva húgyúti fertőzéseket okozzanak (heveny húgyhólyaggyulladás, cystitis). Ez a betegség alapvetően nőkben gyakoribb a rövidebb húgycsőnek köszönhetően – melyen így könnyebben elérhetik a húgyhólyagot a baktériumok -, azonban idősödve a férfiak körében is emelkedik a húgyúti fertőzöttek száma a prosztatamirigy megnagyobbodásának, a prosztatamirigy hiperpláziának köszönhetően.
 • Hólyagfal vastagodás: A prosztatamirigy növekedése miatt a húgyhólyagnak nagyobb erőt kell kifejtenie a vizeletürítéshez, ez pedig a falának a megvastagodását okozza. Ez hosszú távon oda vezethet, hogy a hólyag gyengül és elveszíti a képességét arra, hogy teljes mértékben kiürítse a vizeletet.
 • Hólyagkövesség: A korábban említett vizeletpangás másik következménye lehet, hogy a húgyhólyagban kövek alakulnak ki. Mivel nem tud ürülni megfelelőképpen a vizelet, hosszabb ideig fog a húgyhólyagban tartózkodni, ez pedig időt és teret ad arra, hogy a vizeletben lévő kőképződésre alkalmas anyagok kicsapódjanak. Hólyagkövek a nyálkahártyát irritálják, ezért meglétük fájdalommal jár. A gyakori fájdalmas vizelés mellett a betegek tapasztalhatnak vérvizelést, véres vizeletet is, valamint akár hólyaggyulladást is okozhatnak a kövek. Ha a kövek a húgycsőbe jutnak el is zárhatják azt, vizeletelakadást okozva. (Ugyanis a méretben nagyobb köveknek a szűkebb keresztmetszetű húgycsövön kellene távozniuk.)
 • Diverticulum képződés: Elősegítheti a vizelet pangást, a húgyúti fertőzéseket, valamint húgyhólyag tumor kialakulását is.

Prosztata gyulladás

A prosztatamirigy gyulladása (prostatitis) bármelyik életkorban előfordulhat, azonban fiatalabb korban 30-50 év között a leggyakoribb. A kórokozók 3 irányból is elérhetik a mirigyet. A fertőzések a húgyutakon át vagy az ivarszerv más területeiről is átterjedhetnek a prosztatamirigyre, valamint előfordulhat, hogy a vérkeringés útján, vérárammal érik el a mirigyet a kórokozók. A prosztata mirigy gyulladása akut (hirtelen fellépő) vagy krónikus (régóta fennálló) folyamat is lehet. Krónikus formájában gyakran nem lehet megtalálni az okot, non-bakteriális prosztata mirigy gyulladásnak is nevezik. A prostatitis során megduzzad a mirigy, valamint fájdalom is felléphet és szisztémás tünetek is jelentkezhetnek. A betegségből kezeletlenül akár a prosztata mirigy tályogja is kialakulhat, de rövidtávon is okozhat problémát a vizelet ürítés gátlásával, a vizeletretencióval. Emiatt kezelése szükséges.

Tünetek:

 • Hidegrázás
 • Magas láz
 • Gyakori vizelési inger
 • Fájdalmas vizelés
 • Véres vizelet
 • Vizelet elakadása
 • Kismedencei vagy végbélbe sugárzó fájdalom
 • Gennyes vizeletürítés prosztata massage után
 • Krónikus prostatitis esetén merevedési zavar (erektilis diszfunkció), fájdalmas ejakuláció vagy kismedencei fájdalom szexuális együttlét után

Prosztatarák

A prosztatarák a férfiak gyakori daganatos betegsége, Magyarországon a negyedik leggyakoribb ok a daganat miatti elhalálozások között. Előfordulása az életkor előrehaladtával egyre nő. Kialakulásában genetikai, hormonális okok és életmódbeli tényezők is szerepet játszanak, azonban a kialakulás hosszú időt vesz igénybe, nem egyik napról a másikra történik. Sokáig tünetmentes formában vannak jelen a daganatok, köztük a prosztatarák is, vagy csak nem specifikus tüneteket okoznak. Általános tünetek, amelyek daganatra, rákra utalhatnak: fogyás, gyengeség, láz, éjszakai izzadás, vérzés miatti anaemia, vérszegénység. Évek telhetnek el addig, amíg odáig fejlődik a prosztatarák, hogy panaszokat, tüneteket okoz. Az idejében felismert prosztatarák azonban gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható. Éppen ezért nagyon fontos az idejében történő felismerése, és ennek érdekében ajánlatos minden 45 évesnél idősebb férfi rendszeres prosztatavizsgálata. A prosztata szűrés során két fajta tesztet végeznek el: PSA-szint mérés (prosztata szűrés vérből) és rektális digitális vizsgálat (manuális prosztata vizsgálat). Daganat gyanújakor további vizsgálatokra is szükség lehet, azonban ez a kettő vizsgálat a férfi lakosság prosztata rák szűrésére kielégítő.

Tünetek: szinte megegyeznek a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteivel. A prosztatarákra hívhatja fel mégis a figyelmet a véres vizelet (haematuria), illetve a csípő, égető érzet vizeletürítéskor, vizelési gondok. Áttétes formában gyakran okoz csontfájdalmat is, ugyanis gyakran ad metasztázisokat, áttéteket a csontokba.

Kapcsolódó cikkünk

Ezek az inkontinencia fő rizikófaktorai

Az akaratlan vizeletszivárgás olyan gyakori probléma, hogy amerikai adatok szerint a 30-60 év közti nők közel 30 %-a, a férfiaknak 1,5-5 %-a tapasztalja. A megelőzéshez és a kezeléshez is fontos a rizikófaktorok ismerete, amelyekről dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa beszélt. 

Prosztata betegségek kezelése

A benignus prosztata hyperláziát szövődménymentesen nem szükséges kezelni, de a tünetek enyhítése céljából számos módszer áll rendelkezésre. Ilyen esetekben adhatóak gyógyszerek, ɑ-blokkolók, melyek a mirigy simaizomzatának relaxációját, elernyedését fogják okozni. Egy másik gyógyszercsoport, az 5-ɑ reduktáz inhibitorok a mirigy méretét csökkentik (megakadályozzák a mirigy növekedését okozó hormon termelődését). Ha a vizelet elfolyási akadály szövődményeket is okoz, szükségessé válhat műtéttel utat biztosítani a vizelet elvezetésnek. A mirigy mérete lézeres ablációval is csökkenthető.
A bakteriális prosztatamirigy gyulladása kezelhető antibiotikummal, valamint fájdalomcsillapítókkal a tünetek enyhítése céljából. Krónikus formájában is hasznosak lehetnek a fájdalomcsillapítók, ám ilyenkor a vizeletürítés megsegítése céljából ɑ-blokkolók valamint laxatívumok is adhatóak.
A prosztatarák kezelése sok tényezőtől függ, a pontos terápiás menetről egy csapat, az onkoteam fog dönteni a beteggel egyeztetve. Ugyanis a kezelés függ a tumor méretétől, növekedésétől, hogy vannak-e nyirokcsomóban vagy esetleg más szervekben áttéttek, illetve természetesen a páciens állapotától, egyéb társbetegségeitől, és a kezelési preferenciáitól. A prosztatarák esetében a következő terápiás megoldások jöhetnek szóba: a tumor műtéti eltávolítása, sugárterápia, kemoterápia, ablációs technikák, hormonális kezelés.

Prosztata betegségek megelőzése

Sokat tehetünk a prosztata betegségek megelőzése érdekében. Alapvetően fontos a kiegyensúlyozott, egészséges életmód fenntartása, ezzel nemcsak a prosztata megbetegedéseitől, hanem sok más betegségtől is védhetjük magunkat. Ennek része az egészéges táplálkozás, a bőséges folyadék fogyasztás (mely kimondottan előnyös a húgyutak átmosása, fertőzésektől való védelme szempontjából). A rendszeres testmozgás abban is segít, hogy enyhüljön a sok ülés során szerzett prosztatára eső nyomás. (Ebből a szempontból a prosztata betegségek megelőzése érdekében kerüljük a hosszú bicikli-utakat, és más módját válasszuk a testmozgásnak.) A prosztatarák megelőzésében bizonyos táplálékok fogyasztása előnyös lehet (például lycopének, paradicsom, szója) és vitaminok (A, D, E vitamin), nyomelemek (szelén, cink) fogyasztása. Ezen termékek fogyasztásának valamekkora védőhatást tulajdonítanak; azonban ahogyan korábban is írtuk, a prosztata daganat kialakulása sok tényezőtől függ, öröklött, genetikai hajlamtól is.

Téma szakértői

Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK