Női kismedencei fájdalom szindróma

Női kismedencei fájdalom szindróma

Módosítva: 2024.03.11 13:33

A krónikus női kismedencei fájdalom szindróma a köldöke alatti és a csípő közötti területen jelentkező fájdalom, amely hat hónapig vagy annál tovább tart. A női kismedencei fájdalom szindróma hátterében több ok is állhat. A női kismedencei fájdalom szindróma önmagában is állhat betegségként, de lehet más betegségek jele is. Sok esetben azonban a női kismedencei fájdalom szindróma egyetlen okát sem lehet azonosítani. Ebben az esetben a kezelés célja a fájdalom és egyéb tünetek csökkentése és az életminőség javítása.

Női kismedencei fájdalom szindrómával kapcsolatos szolgáltatásaink
Milyen tünetei vannak a női kismedencei fájdalom szindrómának?
Milyen okok állnak a női kismedencei fájdalom szindróma hátterében?
Mi a női kismedencei fájdalom szindróma vizsgálatának menete?
Hogyan történik a női kismedencei fájdalom szindróma kezelése?

Online Bejelentkezés

Dr. Bajor Gábor

Széll Kálmán téri fszt. 6. rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. fszt. 6. rendelő

Női kismedencei fájdalom szindrómával kapcsolatos szolgáltatásaink

Milyen tünetei vannak a női kismedencei fájdalom szindrómának?

Azok a nők, akik női kismedencei fájdalom szindrómában szenvednek nem tudják pontosan meghatározni a fájdalom helyét. Az egész alhasi terület fájhat, és a fájdalom nem mindig állandó, jön és megy. A krónikus kismedencei fájdalom az alábbi módokon írható le:

 • Erős és állandó fájdalom
 • Jön és megy (időszakos) fájdalom
 • Tompa fájdalom
 • Éles fájdalmak vagy görcsök
 • Nyomás vagy nehézérzés mélyen a medencében

 

A női kismedencei fájdalom szindrómához további tünetek is kapcsolódhatnak, mint például:

 • Fájdalom a közösülés során
 • Fájdalom székelés vagy vizelés közben
 • Fájdalom, amikor hosszabb ideig ül vagy áll
 • A kellemetlen érzés azonban enyhülhet, ha lefekszik. A fájdalom lehet enyhe és zavaró, de lehet olyan erős is, hogy nem tud dolgozni, nem tud aludni és nem tud sportolni miatta.

  Kapcsolódó cikkünk

  Mi derülhet ki egy vizeletvizsgálatból?

  A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével egy sor belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni. 

Milyen okok állnak a női kismedencei fájdalom szindróma hátterében?

A krónikus női kismedencei fájdalom szindróma összetett állapot, amelynek több oka is lehet. Néha azonosítható egyetlen rendellenesség, amely okozza. Más esetekben azonban a fájdalom több betegség következménye is lehet. Például egy nőnek lehet endometriózisa és interstitialis cystitisze, amelyek mindkettő hozzájárul a krónikus kismedencei fájdalomhoz.

A női kismedencei fájdalom szindróma néhány oka a következő:Női kismedencei fájdalom szindróma

 • Endometriózis: Az endometriózis egy olyan állapot, amelyben a méhnyálkahártya rétege a méhen kívül növekszik. Ezek a szövetlerakódások a menstruációs ciklusra reagálnak, ahogyan a méhnyálkahártya is - minden hónapban megvastagodnak, lebomlanak és véreznek, ahogy a hormonszintek emelkednek és csökkennek. Mivel ez a méhen kívül történik, a vér és a szövet nem tud a hüvelyen keresztül távozni a szervezetből. Ehelyett a hasüregben maradnak, ahol fájdalmas cisztákhoz és rostos hegszöveti sávokhoz, összenövésekhez vezethetnek.
 • Mozgásszervi problémák: A csontokat, ízületeket és kötőszöveteket (mozgásszervi rendszer) érintő állapotok - mint például a fibromyalgia, a medencefenéki izomfeszülés, a szeméremcsont-ízület gyulladása vagy sérv - visszatérő kismedencei fájdalmakhoz vezethetnek.
 • Krónikus kismedencei gyulladásos betegség: Ez akkor fordulhat elő, ha egy hosszú ideig fennálló, gyakran szexuális úton terjedő fertőzés hegesedést okoz a kismedencei szervek között.
 • Petefészek maradvány: A méh, a petefészkek és a petevezetékek műtéti eltávolítása után a petefészek egy kis darabja véletlenül bent maradhat, amiből később fájdalmas ciszták alakulhatnak ki.
 • Miómák: A miómák a méh nem rosszindulatú daganatai, amik nyomást vagy nehézség érzést okozhatnak az alhasában. Ritkán okoznak éles fájdalmat, kivéve, ha megszűnik a vérellátásuk és elkezdenek elhalni.
 • Irritábilis bél szindróma: Az irritábilis bél szindrómához társuló tünetek - puffadás, székrekedés vagy hasmenés – a női kismedencei fájdalom szindróma és nyomás forrása lehet.
 • Fájdalmas hólyagszindróma (interstitialis cystitis): Ez az állapot visszatérő hólyagfájdalommal és gyakori vizelési ingerrel jár. A hólyag megtelésekor kismedencei fájdalmat tapasztalhat, amely átmenetileg javulhat, miután kiürítette a hólyagját.
 • Kismedencei pangásos szindróma: Egyes orvosok szerint a méh és a petefészkek körüli megnagyobbodott, visszeres típusú vénák okozhatnak kismedencei fájdalmat. Más orvosok azonban nem biztosak abban, hogy ez a kismedencei fájdalom oka, mivel a legtöbb nőnek a kismedencei megnagyobbodott vénákhoz nem társul fájdalom.
 • Pszichológiai tényezők: A depresszió, a krónikus stressz, a szexuális vagy fizikai bántalmazás megtörténte növelheti a krónikus kismedencei fájdalom kockázatát. Az érzelmi distressz súlyosbítja a fájdalmat, és a krónikus fájdalommal való együttélés is hozzájárul az érzelmi distresszhez. Ez a két tényező gyakran ördögi körré válik.

Mi a női kismedencei fájdalom szindróma vizsgálatának menete?

Számos különböző rendellenesség lehet a női kismedencei fájdalom szindróma oka. Így a diagnózis kimondása gyakran egy kizárásos folyamat vége: a leggyakoribb kórképek vizsgálatát jelenti, és azok kizárását, ha nem állnak fent és nem lehetnek a női kismedencei fájdalom szindróma okai. Ebben a folyamatban segíthet az is, ha naplót vezet a fájdalomról és az egyéb tünetekről.

Az orvos által javasolt vizsgálatok a női kismedencei fájdalom szindróma felderítésére a következők lehetnek:

 • Kismedencei vizsgálat: Ez felfedheti a fertőzésre, rendellenes kinövésekre vagy feszült medencefenéki izmokra utaló jeleket. Orvosa ellenőrzi az érzékeny területeket, és kéri, hogy jelezze ha bárhol kellemetlenséget, nyomást, feszülést tapasztal.
 • Laborvizsgálatok: A laborvizsgálatok a fertőzések, például klamídia vagy gonorrhea kimutatására szolgálnak. Orvosa vérvizsgálatot is elrendelhet a vérsejtszám ellenőrzése céljából, valamint vizeletvizsgálatot a húgyúti fertőzés ellenőrzésére.
 • Ultrahang: Ez a vizsgálat nagyfrekvenciás hanghullámokat használ, hogy pontos képet készítsen a testben lévő struktúrákról. Ez az eljárás különösen hasznos a petefészkekben, a méhben vagy a petevezetékben lévő csomók vagy ciszták kimutatására.
 • Egyéb képalkotó vizsgálatok: Kezelőorvosa javasolhat hasi röntgent, CT-t MRI-t a kóros struktúrák vagy daganatok kimutatására.
 • Laparoszkópia: E műtéti eljárás során az orvos egy kis bemetszést ejt a hasfal bőrén, és egy vékony csövet vezet be, amely egy kis kamerához (laparoszkóp) kapcsolódik. A laparoszkóp segítségével az orvos megtekintheti a kismedencei szerveket, és ellenőrizheti, hogy vannak-e kóros szövetek vagy fertőzésre utaló jelek. Ez az eljárás különösen hasznos az endometriózis és a krónikus kismedencei gyulladásos betegség kimutatásában.

A krónikus kismedencei fájdalom kiváltó okának megtalálása hosszú folyamat lehet, és egyes esetekben előfordulhat, hogy soha nem sikerül egyértelmű magyarázatot találni rá. Türelemmel és nyílt kommunikációval azonban az orvossal olyan kezelési tervet dolgozhatnak ki, amely segít Önnek abban, hogy minimális kellemetlenségek mellett teljes életet élhessen.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan történik a női kismedencei fájdalom szindróma kezelése?

A női kismedencei fájdalom szindróma kezelésének célja a tünetek csökkentése és az életminőség javítása. Ha sikerült meghatározni a konkrét okot, a kezelés erre összpontosít. Ha azonban az ok nem azonosítható, a kezelés a fájdalom és az egyéb tünetek enyhítésére összpontosít. Sok nő számára a női kismedencei fájdalom szindróma optimális megközelítése a kezelések kombinációját jelenti.

 • Gyógyszerek: Számos gyógyszer merülhet fel a női kismedencei fájdalom szindróma kezelése kapcsán. Ide tartoznak a fájdalomcsillapítók, az antibiotikumok (fertőzés esetén), az antidepresszánsok és a hormonkezelések. Az antidepresszánsok egyes típusai hasznosak lehetnek a krónikus fájdalom esetén. A triciklikus antidepresszánsoknak úgy tűnik, hogy fájdalomcsillapító hatásuk is van. Segíthetnek a krónikus kismedencei fájdalmak javításában még azoknál a nőknél is, akik nem szenvednek depresszióban. A hormonkezelés azok számára lehet hasznos, akik úgy találják, hogy a kismedencei fájdalommal járó napok egybeesnek a menstruációs ciklusuk egy bizonyos szakaszával és a peteérést és a menstruációt szabályozó hormonális változásokkal. Ebben az esetben a fogamzásgátló tabletták vagy más hormonális gyógyszerek segíthetnek a kismedencei fájdalom enyhítésében.
 • Fizikoterápia: A nyújtógyakorlatok, a masszázs és más relaxációs technikák javíthatják a női kismedencei fájdalom szindrómát, valamint segíthetnek a fájdalommal való megküzdési stratégiák kialakításában. Néha a gyógytornászok a fájdalom bizonyos pontjait célozzák meg úgynevezett perkután elektromos idegstimulációval (PENS). A PENS elektromos impulzusokat juttat a közeli idegpályákhoz.
 • Neurostimuláció (gerincvelő-stimuláció): Ez a kezelés egy olyan eszköz beültetését jelenti, amely blokkolja az idegpályákat, hogy a fájdalomjel ne érhesse el az agyat.
 • Triggerpont-injekciók: Ha orvosa bizonyos pontokat talál, ahol fájdalmat érez, akkor előnyös lehet, ha zsibbasztó gyógyszert fecskendeznek ezekbe a fájdalmas pontokba (triggerpontok). A gyógyszer, amely általában egy hosszú hatású helyi érzéstelenítő, blokkolhatja a fájdalmat és enyhítheti a kellemetlen érzést.
 • Pszichoterápia: Ha fájdalma összefügghet depresszióval, szexuális visszaéléssel, személyiségzavarral, problémás házassággal vagy családi válsággal, akkor hasznos lehet, ha pszichológussal vagy pszichiáterrel beszél. A pszichoterápiának különböző típusai vannak, például kognitív viselkedésterápia és biofeedback. Függetlenül attól, hogy mi a fájdalom kiváltó oka, a pszichoterápia segíthet stratégiákat kidolgozni a fájdalommal való megbirkózásra.
 • Műtét: Az alapprobléma kijavítására sebészeti beavatkozások is szóba jöhetnek, például endometriózis esetén a laparoszkópos műtét, vagy ritka, bonyolult esetekben a méh teljes eltávolítása a petevezetékekkel és a petefeszkékkel.
 • Fájdalomrehabilitációs programok: Előfordulhat, hogy többféle kezelési módszer kombinációját kell kipróbálnia, mire megtalálja a legjobban megfelelőt. Ez esetben fontolóra veheti, hogy részt vegyen egy fájdalomrehabilitációs programban.
 • Relaxációs technikák: A krónikus fájdalom szorongást és stresszt is okozhat, ami viszont súlyosbíthatja a fájdalmát. A relaxációs technikák segíthetnek a feszültség oldásában, a fájdalom csökkentésében, az érzelmek megnyugtatásában és az alvás előidézésében. Ilyen technikák például a meditáció és a mély légzés elsajátítása.
 • Akupunktúra: Az akupunktúra hasznos lehet a női kismedencei fájdalom szindróma bizonyos okai esetén, azonban erről még nincsen elegendő mennyiségű kutatás.

  Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata