A vizelet színének változásai: Mit jelezhetnek?

A vizelet színének változásai: Mit jelezhetnek?

Módosítva: 2024.05.15 19:50

Sokakat aggodalommal tölt el a vizelet színének változásai. Normál esetben a vizelet szalmasárga színű. A vizelet színének változásai valóban utalhatnak betegségre, de sokszor ennél egyszerűbb ok áll a háttérben: bizonyos ételek túlzott mennyiségű fogyasztása. Ismerje meg, mi miatt jöhetnek létre a vizelet színének változásai, és mikor kell orvoshoz fordulni miattuk!

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Milyen színű a normál vizelet?
Mi állhat a vizelet színének változásai hátterében?
Mikor kell orvoshoz fordulni a vizelet színének változásai esetén?
Hogyan vizsgálhatóak ki a vizelet színének változásai?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Milyen színű a normál vizelet?

A normál vizelet színe leggyakrabban szalmasárga, azonban ebben nagy változatosság mutatkozik. A vizelet színe változhat az egyének között, valamint egy ember életében is; függ a hidratáltság mértékétől és az elfogyasztott ételektől. Általánosságban az mondható, hogy a szinte áttetsző, világos sárgától a sárgás színeken át a sötét borostyánbarnáig terjedhet vizelet színe egészséges esetben. Az egészséges vizelet színe a következő tényezőktől függ:

 • Folyadékbevitel mennyisége: A vizelet színét befolyásolja a folyadékbevitel mennyisége. Ha valaki sok folyadékot fogyaszt, a vizelet általában világosabb lesz. Ennek oka, hogy a vese felel a szervezet só-víz háztartásáért. Sok folyadék fogyasztása után sok vizeletet termel a vese, ami miatt kevésbé lesz koncentrált a vizelet. Minél halványabb sárga a vizelet színe, annál hígabb a vizelet. Ez azonban fordítva is igaz, a sötétebb színű vizelet a dehidratáció jele. Önmagunkon is megfigyelhetjük, hogy reggel sötétebb színű vizeletet ürítünk, miután egész éjszaka nem fogyasztottunk folyadékot, mint később a nap folyamán.
 • Étrend: Bizonyos élelmiszerek vagy italok fogyasztása is befolyásolhatja a vizelet színét. Például a céklalé fogyasztása sötétebb vizeletet eredményezhet.
 • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például multivitaminok vagy bizonyos antibiotikumok is befolyásolhatják a vizelet színét.
 • Menstruáció: A menstruáció napjaiban a vizeletbe is vér kerülhet, ami miatt létrejöhetnek a vizelet színének változásai. Ez azonban egy természetes folyamat, nem ad okot az aggodalomra. Érdemes tudni, hogy a menstruáció napjaiban alapvetően sem javasolt a vizelet mintavétel, ugyanis hibás eredményt okozhat a menstruációs vér.

  Kapcsolódó cikkünk

  Húgyúti fertőzés vagy hólyagfájdalom szindróma?

  A fájdalmas vizelés, a sürgető vizelési inger és a húgyhólyagfájdalom gyakori tünetek, amelyeket számos betegség, állapot okozhat. Sokan azonnal a húgyúti fertőzésre gondolnak, és ez valóban igen sokszor diagnosztizálható betegség, de a krónikus panaszok mögött meghúzódhat akár a hólyagfájdalom szindróma is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a két állapot közti hasonlóságokra és különbségekre hívta fel a figyelmet.

Mi állhat a vizelet színének változásai hátterében?

A vizelet színének változásai egy széles skálán mozognak, hátterükben gyakran bizonyos gyógyszerek, élelmiszerek vagy ételfestékek állnak, de néha komolyabb egészségügyi probléma is okozhatja. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyenek lehetnek a vizelet színének változásai és hogy mi állhat a hátterükben:

Vörös vagy rózsaszínű vizelet

A vörös vizelet nem mindig súlyos egészségügyi probléma jele. A vörös vagy rózsaszínű vizeletet okozhatják:

 • Vér: Vannak olyan egészségügyi problémák, amelyek vért okozhatnak a vizeletben, például a megnagyobbodott prosztata, a jóindulatú daganatok, valamint a vesekövek és a ciszták. Egyes rosszindulatú, rákos megbetegedések is okozhatnak vért a vizeletben. A kemény testmozgás, például a hosszútávfutás is okozhat véres vizeletet, valamint vér kerülhet a vizeletbe a menstruáció miatt is.
 • Élelmiszerek: A cékla, a szeder és a rebarbara vörösre vagy rózsaszínűre színezheti a vizeletet. Ha valaki nagy mennyiségben fogyaszt ilyen ételeket, feltűnhetnek neki a vizelet színének változásai.
 • Gyógyszerek: A rifampin nevű tuberkulózis elleni gyógyszer vöröses-narancssárga színűvé változtathatja a vizeletet. Ugyanígy a fenazopiridin nevű, húgyúti fájdalomcsillapító gyógyszer miatt is létrejöhetnek a vizelet színének változásai. A szenna nevű gyógyszert tartalmazó székrekedés elleni gyógyszerek szintén előidézhetik ezt a színváltozást.

Narancssárga vizeletVizelet színének változásai - Urológiai Központ

A narancssárga vizeletet okozhatják:

 • Gyógyszerek: A fenazopiridin és néhány székrekedés elleni gyógyszer (például a már említett szenna) narancssárgává változtathatja a vizeletet. Ugyanígy a szulfaszalazin nevű gyógyszer és néhány rákos megbetegedésre alkalmazott kemoterápiás szer miatt is narancssárgára színeződhet a vizelet.
 • Vitaminok: Egyes vitaminok, például az A- és a B-12 vitamin narancssárgára vagy sárgás-narancsszínűre színezhetik a vizeletet.
 • Egészségügyi problémák: A narancssárga vizelet a máj vagy az epeutak problémájának jele lehet, főleg, ha világos színű széklet is társul hozzá. A kiszáradás szintén sötétté, narancssárgává teheti a vizeletet. Az idősek és a gyermekek esetében gyakoribb a kiszáradás.

Kék vagy zöld vizelet

A kék vagy zöld vizelet hátterében állhatnak:

 • Színezékek: Néhány élénk színű ételfesték zöld vizeletet okozhat. Egyes vese- és hólyagtesztekhez használt színezékek is kékre színezhetik a vizeletet.
 • Gyógyszerek: A depresszió kezelésére szolgáló amitriptilin nevű gyógyszer zöldeskék színűvé teheti a vizeletet. Ugyanígy a cimetidin nevű, fekélyek és savas reflux elleni gyógyszer is. A triamterén nevű tabletta szintén zöldeskékre színezheti a vizeletet. A vizelet zöldre színeződhet a fájdalom és ízületi gyulladás tüneteinek kezelésére szolgáló indometacin nevű gyógyszer miatt. A zöld vizeletet egy altatásban használt szer, a propofol is okozhatja.
 • Egészségügyi problémák: Egy ritka betegség, az úgynevezett familiáris jóindulatú hiperkalcémia miatt is felléphet kék vizelet a gyermekeknél. Egy bizonyos baktériumtípus által okozott húgyúti fertőzés is zöld vizeletet okozhat.

Sötétbarna vagy kólaszínű vizelet

A barna vizeletet okozhatják:

 • Élelmiszerek: Sok favabab, rebarbara vagy aloe vera fogyasztása okozhat sötétbarna vizeletet.
 • Gyógyszerek: Több gyógyszer is sötét barnára színezheti a vizeletet, például:
  • A malária kezelésére és megelőzésére szolgáló klorokin és primaquin
  • Bizonyos antibiotikumok (metronidazol és nitrofurantoin)
  • Szenna tartalmú székrekedés elleni gyógyszerek
  • Metokarbamol, ami egy izomlazító gyógyszer
  • A görcsoldó gyógyszer fenitoin
  • A koleszterinszintet csökkentő, sztatinoknak nevezett gyógyszerek
 • Egészségügyi problémák: A máj- és vesebetegségek és egyes húgyúti fertőzések is sötétbarnára színezhetik a vizeletet. A szervezeten belüli vérzés, az úgynevezett belső vérzés miatt is létrejöhet. Egy ritka betegség, az úgynevezett porfíria szintén okozhat barna vizeletet.
 • Extrém testmozgás: Az extrém testmozgásból eredő izomsérülés tea- vagy kólaszínű vizeletet okozhat. Érdemes tudni, hogy a sérülés vesekárosodáshoz is vezethet.

Felhős vagy zavaros vizelet

A felhős vagy zavaros vizelet hátterében általában húgyúti fertőzések és vesekövek állhatnak. A fehéres vagy opálos szín fehérje vagy hámsejtek jelenlétére utalhat. Ha zavaros a vizelete, és terhes, az a preeklampszia nevű veszélyes állapot jele lehet. Azonnal forduljon orvoshoz, és tájékoztassa róla, ha a terhesség alatt zavaros vagy felhős vizelet jelentkezik!

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mikor kell orvoshoz fordulni a vizelet színének változásai esetén?

Amint az előző bekezdésből látható a vizelet színének változásai hátterében nagyon sok különböző ok állhat. Ezek egy része valamilyen szervi eltérés, betegség, de az esetek jelentős részében valamilyen étrendi ok, ételszínezék vagy gyógyszermellékhatás miatt változik meg a vizelet színe. A vizelet színének megváltozása minden esetben aggasztó, azonban először érdemes végiggondolni, hogy mit ettünk az elmúlt napokban, milyen gyógyszereket szedünk. Lehet, hogy ennek során már meg is találjuk azt az okot, ami miatt megváltozott a vizelet színe. Ha viszont a vizelet színének változásai hátterében semmilyen okot nem találunk, betegségre is gondolni kell, és érdemes kivizsgáltatni. Amennyiben a vizelet színének változásai tartósan fennállnak érdemes orvoshoz fordulni! Amennyiben terhesség alatt lépnek fel a vizelet színének változásai, ne várjunk, forduljunk orvoshoz!

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a vizelet színének változásai mellett megjelenik-e más tünet is. Amennyiben igen, az betegségre utalhat, ami miatt érdemes lehet felkeresni egy szakorvost. A sötét vizelet hátterében leggyakrabban a túl kevés folyadék fogyasztása és az emiatt létrejött dehidratáció áll. A dehidratáció további tünetei a szájszárazság, hidegrázás, gyengeség, fáradtság és a nyelési nehézség lehetnek például. A vizelet színének változásai mellett az alábbi tünetek jelentkezhetnek betegségek esetén:

 • Fáradékonyság
 • Fejfájás
 • Szédülés
 • Hasfájás
 • Kismedencei fájdalom
 • Hányás
 • Levertség
 • Végtagfájdalmak
 • Étvágytalanság
 • Sárgaság (a szemfehérje és a bőr besárgul)
 • Gyakori vagy állandó vizelési inger
 • Hólyagtáji és húgycsőfájdalom
 • Csípős-fájdalmas vizelés
 • Görcsös hólyag- és húgycsőfájdalmak vizeléskor
 • Hirtelen jövő, erős vizelési inger
 • Keresztcsonttáji fájdalom
 • Bűzös, zavaros vizelet

Ha tehát a vizelet színének változásai mellett a vizelet szaga, a vizeletürítés gyakorisága is változik; vagy fájdalom, esetleg láz és szisztémás tünetek jelentkeznek, forduljon mihamarabb Központunk munkatársaihoz!

Hogyan vizsgálhatóak ki a vizelet színének változásai?

A vizelet színének változásai az urológus szakorvos területe. A kivizsgálás során először valószínűleg megkérdezi Önt az egészségi állapotáról, és fizikális vizsgálatot végez. Az orvos további vizsgálatokat is kérhet, többek között:

 • Vizeletvizsgálat: Ez a vizsgálat ellenőrzi a vese- vagy húgyúti problémák lehetséges jeleit a vizeletben. A vizeletmintát valószínűleg tenyésztésre is elküldik, hogy kimutassák belőle az esetleges kórokozókat.
 • Vérvizsgálat: Egyes vérvizsgálatok a véráramban felhalmozódó salakanyagok szintjét mérik, amikor a vesék nem működnek megfelelően. A kezelőorvosa májproblémák és más egészségügyi állapotok, például cukorbetegség jelei miatt is ellenőrizheti a vérét.

  Téma szakértői

  Dr. Kállai László

  Dr. Kállai László

  urológus, sebész
  Dr. Nagy Károly PhD

  Dr. Nagy Károly PhD

  urológus
  Dr. Rákász István

  Dr. Rákász István

  urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK