Mi az a PSA-szint?

Mi az a PSA-szint?

Létrehozva: 2022.09.28 10:36 Módosítva: 2022.09.28 10:58

Prosztata specifikus antigén vagyis a PSA egy enzimfehérje, melyet a prosztata mirigyhám sejtjei termelnek. Ha a prosztata egészséges, akkor a véráramban kis mennyiség található a PSA enzimfehérjéből. A PSA főként az ondóba kerül, de kisebb mennyiségben a véráramba is bekerül. PSA-szint vizsgálata nagy segítség lehet ahhoz, hogy időben felismerjék a prosztatadaganatot és elkezdjék a kezelését.

Fontos szem előtt tartani, hogy a PSA- szint emelkedés nem csak nem csak rosszindulatú tumoros elváltozás esetén mérhető. A férfiak 2/3-ánál 50 éves kor felett magas szérumszint hátterében jóindulatú prosztata megnagyobbodás áll. Ezen kívül a  különböző húgyúti fertőzések, prosztatagyulladás, gyógyszeres kezelés vagy műtéti beavatkozás, esetleg erős fizikai terhelés során is megemelkedhet a PSA-szint. A vérben mért PSA mennyisége akkor is megemelkedhet, ha a prosztatát bármilyen fizikai behatás éri.

Szűrés

Ha a családban a felmenők között előfordult már prosztatarák, akkor idejében már 45 éves korban el kell kezdeni az évenkénti szűrést. Ez mellett már 50 éves kor felett évente kellene urológiai vizsgálatra járni a férfiaknak, ahol fizikális vizsgálat mellett PSA- szint ellenőrzés is történik.

Diagnózis

Prosztatarák, Urológiai központFelmerül a rák lehetősége, ha a fizikális vizsgálat során elváltozást tapasztal az urológus szakorvos és 4 ng/ml-nél magasabb PSA-szint, ekkor további vizsgálatok elvégzése szükséges. Ha a szürke zónába esik a PSA-szint, akkor az urológus először igyekszik kizárni más lehetséges okokat (gyulladás, fizikai ártalom). Azonban a rák biztos diagnózisa csak pozitív szövettani eredmény esetén mondható ki.  Ehhez a legtöbbször biopsziás tű segítségével a végbélen keresztül vesznek egy kis szövethengert a prosztatából. Abban az esetben, ha az eredmény pozitív, akkor egyéb képalkotó vizsgálatok szükségesek a tumor stádiumának megállapítására.

Sajnos a prosztatarák sokszor teljesen tünetmentesen fejlődik. Mire tüneteket okoz, addigra már olyan előrehaladott stádiumban van, hogy sokkal nehezebben vagy nem gyógyítható, legrosszabb esetben áttéteket képzett.  Ebben az állapotban jellegzetes tünet a véres vizelet vagy a véres ondó, gyakori vizelési inger, derékfájdalmak, fogyás. Ezért is fontos, hogy a férfiak rendszeres urológiai vizsgálaton részt vegyenek.

Téma szakértői

Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!