Mi az a PSA-szint?

Mi az a PSA-szint?

Módosítva: 2022.09.28 10:58

Prosztata specifikus antigén vagyis a PSA egy enzimfehérje, melyet a prosztata mirigyhám sejtjei termelnek. Ha a prosztata egészséges, akkor a véráramban kis mennyiség található a PSA enzimfehérjéből. A PSA főként az ondóba kerül, de kisebb mennyiségben a véráramba is bekerül. PSA-szint vizsgálata nagy segítség lehet ahhoz, hogy időben felismerjék a prosztatadaganatot és elkezdjék a kezelését.

Fontos szem előtt tartani, hogy a PSA- szint emelkedés nem csak nem csak rosszindulatú tumoros elváltozás esetén mérhető. A férfiak 2/3-ánál 50 éves kor felett magas szérumszint hátterében jóindulatú prosztata megnagyobbodás áll. Ezen kívül a  különböző húgyúti fertőzések, prosztatagyulladás, gyógyszeres kezelés vagy műtéti beavatkozás, esetleg erős fizikai terhelés során is megemelkedhet a PSA-szint. A vérben mért PSA mennyisége akkor is megemelkedhet, ha a prosztatát bármilyen fizikai behatás éri.

Szűrés

Ha a családban a felmenők között előfordult már prosztatarák, akkor idejében már 45 éves korban el kell kezdeni az évenkénti szűrést. Ez mellett már 50 éves kor felett évente kellene urológiai vizsgálatra járni a férfiaknak, ahol fizikális vizsgálat mellett PSA- szint ellenőrzés is történik.

Diagnózis

Prosztatarák, Urológiai központFelmerül a rák lehetősége, ha a fizikális vizsgálat során elváltozást tapasztal az urológus szakorvos és 4 ng/ml-nél magasabb PSA-szint, ekkor további vizsgálatok elvégzése szükséges. Ha a szürke zónába esik a PSA-szint, akkor az urológus először igyekszik kizárni más lehetséges okokat (gyulladás, fizikai ártalom). Azonban a rák biztos diagnózisa csak pozitív szövettani eredmény esetén mondható ki.  Ehhez a legtöbbször biopsziás tű segítségével a végbélen keresztül vesznek egy kis szövethengert a prosztatából. Abban az esetben, ha az eredmény pozitív, akkor egyéb képalkotó vizsgálatok szükségesek a tumor stádiumának megállapítására.

Sajnos a prosztatarák sokszor teljesen tünetmentesen fejlődik. Mire tüneteket okoz, addigra már olyan előrehaladott stádiumban van, hogy sokkal nehezebben vagy nem gyógyítható, legrosszabb esetben áttéteket képzett.  Ebben az állapotban jellegzetes tünet a véres vizelet vagy a véres ondó, gyakori vizelési inger, derékfájdalmak, fogyás. Ezért is fontos, hogy a férfiak rendszeres urológiai vizsgálaton részt vegyenek.

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata