Mi az a PSA-szint?

Mi az a PSA-szint?

Létrehozva: 2022.09.28 10:36 Módosítva: 2022.09.28 10:58

Prosztata specifikus antigén vagyis a PSA egy enzimfehérje, melyet a prosztata mirigyhám sejtjei termelnek. Ha a prosztata egészséges, akkor a véráramban kis mennyiség található a PSA enzimfehérjéből. A PSA főként az ondóba kerül, de kisebb mennyiségben a véráramba is bekerül. PSA-szint vizsgálata nagy segítség lehet ahhoz, hogy időben felismerjék a prosztatadaganatot és elkezdjék a kezelését.

Fontos szem előtt tartani, hogy a PSA- szint emelkedés nem csak nem csak rosszindulatú tumoros elváltozás esetén mérhető. A férfiak 2/3-ánál 50 éves kor felett magas szérumszint hátterében jóindulatú prosztata megnagyobbodás áll. Ezen kívül a  különböző húgyúti fertőzések, prosztatagyulladás, gyógyszeres kezelés vagy műtéti beavatkozás, esetleg erős fizikai terhelés során is megemelkedhet a PSA-szint. A vérben mért PSA mennyisége akkor is megemelkedhet, ha a prosztatát bármilyen fizikai behatás éri.

Szűrés

Ha a családban a felmenők között előfordult már prosztatarák, akkor idejében már 45 éves korban el kell kezdeni az évenkénti szűrést. Ez mellett már 50 éves kor felett évente kellene urológiai vizsgálatra járni a férfiaknak, ahol fizikális vizsgálat mellett PSA- szint ellenőrzés is történik.

Diagnózis

Prosztatarák, Urológiai központFelmerül a rák lehetősége, ha a fizikális vizsgálat során elváltozást tapasztal az urológus szakorvos és 4 ng/ml-nél magasabb PSA-szint, ekkor további vizsgálatok elvégzése szükséges. Ha a szürke zónába esik a PSA-szint, akkor az urológus először igyekszik kizárni más lehetséges okokat (gyulladás, fizikai ártalom). Azonban a rák biztos diagnózisa csak pozitív szövettani eredmény esetén mondható ki.  Ehhez a legtöbbször biopsziás tű segítségével a végbélen keresztül vesznek egy kis szövethengert a prosztatából. Abban az esetben, ha az eredmény pozitív, akkor egyéb képalkotó vizsgálatok szükségesek a tumor stádiumának megállapítására.

Sajnos a prosztatarák sokszor teljesen tünetmentesen fejlődik. Mire tüneteket okoz, addigra már olyan előrehaladott stádiumban van, hogy sokkal nehezebben vagy nem gyógyítható, legrosszabb esetben áttéteket képzett.  Ebben az állapotban jellegzetes tünet a véres vizelet vagy a véres ondó, gyakori vizelési inger, derékfájdalmak, fogyás. Ezért is fontos, hogy a férfiak rendszeres urológiai vizsgálaton részt vegyenek.

Téma szakértői

Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok