Vesefájdalom - Mi lehet az oka?

Vesefájdalom - Mi lehet az oka?

Módosítva: 2024.05.02 17:37

A vesefájdalom vagy vesetáji fájdalom egy gyakori urológiai tünet. Több betegségben is előfordulhat, és minden esetben figyelemfelhívó, veszélyt jelző tünetként kell értelmezni. A vesefájdalom ugyanis utalhat arra, hogy az urológiai betegségek súlyosbodtak és elérték a vesét is, ahol maradandó károsodást okozhatnak. Mi lehet az oka a vesefájdalomnak és mikor kell orvoshoz fordulni? Ismerje meg a következő cikkünkből.

Vese fájdalommal kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Vesefájdalom – Mit kell tudni a veséről?
Vesefájdalom – Hogyan jellemezhető?
Vesefájdalom – Mi lehet az oka?
Vesefájdalom – Milyen más tünetek jelentkezhetnek?
Vesefájdalom – Mikor kell orvoshoz fordulni?
Vesefájdalom – Hogyan kezelhető?

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Vese fájdalommal kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Vesefájdalom – Mit kell tudni a veséről?

A vese páros szerv, a gerinc mindkét oldalán megtalálható a bordakosár alatt. A vesék a hasüreg hátulsó részében helyezkednek el. A vesék számos feladatot ellátnak szervezetben, melyek közül az egyik legfontosabb feladatuk a salakanyagok szűrése. A vesék folyamatosan szűrik a vért és eltávolítják belőle a káros anyagokat: például a lebontott anyagcseretermékeket, a gyógyszer maradványokat és a káros anyagokat is. Ezekből és a felesleges folyadékból jön létre a vizelet. Vesék nélkül nem lehet élni, a tisztító működése nélkül a szervezet hamar egy sokkos állapotba jutna. Úgy is mondhatjuk tehát, hogy a vesék nélkül megmérgeznénk saját magunkat. Akik veseelégtelenségben szenvednek, azoknál mesterségesen dialízissel oldják meg a vér tisztítását.

A vesék ezen kívül olyan hormonokat termelnek, amelyek szabályozza a vérnyomást, valamint a szervezet sav-bázis háztartása felett is őrködnek. A vesék szabályozzák a test folyadékháztartását, a víz és a só mennyiségét is a szervezetben, hogy megőrizzék a megfelelő víz-és elektrolitháztartást. A vesék részt vesznek a vörösvérsejtek termelésének szabályozásában is, valamint a D-vitamin aktiválásában, amely nélkülözhetetlen a kalcium és a foszfor megfelelő felszívódásához és anyagcseréjéhez, ezáltal a csontok egészségéhez.

A vesék tehát létfontosságú feladatokat látnak el a szervezetben, éppen ezért vigyáznunk is kell az egészségükre. Számtalan betegség érintheti a vesét, valamint több szisztémás betegség is elváltozásokat okozhat a vesében. Ha a vesében valamilyen betegség alakul ki, azt tünetekkel jelzi, például a vizelési panaszokkal vagy lázas állapottal. Fontos tudni azonban, hogy a vesebetegségek egyik leggyakoribb tünete a vesefájdalom. Éppen ezért a vesefájdalom tekinthető úgy, mint egy figyelemfelhívás vagy veszélyjelzés. Minden esetben komolyan kell venni és orvoshoz fordulni vele, hogy megőrizhető legyen a vese egészsége.

Kapcsolódó cikkünk

Ezek az inkontinencia fő rizikófaktorai

Az akaratlan vizeletszivárgás olyan gyakori probléma, hogy amerikai adatok szerint a 30-60 év közti nők közel 30 %-a, a férfiaknak 1,5-5 %-a tapasztalja. A megelőzéshez és a kezeléshez is fontos a rizikófaktorok ismerete, amelyekről dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa beszélt. 

Vesefájdalom – Hogyan jellemezhető?

A vesefájdalom úgy írható le, mint egy tompa, egyoldali fájdalom a gerinc mellett, nagyjából a hát középső és alsó harmadának határán. A vesefájdalom hasi fájdalomként is érezhető lehet. A vesefájdalom jelentkezhet a test egyik vagy mindkét oldalán, lehet akut (gyorsan kialakuló és jellemzően intenzív) vagy krónikus is (fokozatosan kialakuló és tartós).

A vesefájdalom tünetei változhatnak a kiváltó októl függően: a tompa, kúszó fájdalomtól a mély, intenzív, hányással és lázzal kísért fájdalomig terjedhet. A tompa vesefájdalom gyakran rosszabbodik, ha valaki megnyomja a felette lévő területet. Bizonyos urológiai állapotok azonban intenzív, akár kínzó fájdalmat is kiválthatnak. Ebben az esetben a vesefájdalom mellett más tünetek is jelentkeznek, mint például:

 • Láz és hidegrázás
 • Fáradtság
 • Hányinger és hányás
 • Testszerte izom és ízületi fájdalom
 • Fájdalmas vizelés
 • Véres vizelet

Mivel a vesefájdalom gyakran tompa, a páciensnek nehéz megmondani, hogy a vesékből, vagy a környező szervekből, például az izmokból vagy a csontokból ered-e a fájdalom. Nem ritka, hogy az emberek összetévesztik a vesefájdalmat a hátfájással.

Vesefájdalom – Mi lehet az oka?

A vesefájdalom hátterében sok egészségügyi probléma állhat. A vesefájdalom utalhat súlyos, vesét érintő betegségekre, például fertőzés, sérülés vagy a vesekő jele is lehet a vesefájdalom. Másrészt azonban az ezeken a területeken jelentkező fájdalomnak gyakran más, nem vesével kapcsolatos okai vannak. Kiindulási helyéből eredően a vesefájdalom hasonló lehet a hát izomzatának fájdalmához. A kettő megkülönböztetését segíti a következő: a háti fájdalom gyakran rosszabbodik testmozgásra (például lehajolás, nehéz tárgyak emelése során) és javul a pihenésre. Ezzel szemben a vesefájdalom állandónak tűnik, amit nem befolyásol a testhelyzet vagy a pihenés.Vesefajdalom - Urológiai Központ

Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakori okot és betegséget, amik miatt kialakulhat vesefájdalom:

 • Vérzés a vesében
 • Vesevéna trombózis
 • Dehidratáció
 • Veseciszták
 • Vesekövek
 • Vesét ért trauma, sérülés

Bizonyos betegségek tünete is lehet a vesefájdalom, ezek a következők lehetnek:

 • Hidronefrózis: Ez egy olyan állapot, ami a vizelet korlátozott elfolyása miatt alakul ki a vesében. Ha a vizelet valamilyen akadály miatt visszatartódik a vesében, a vesék tágulni kezdenek a nyomás növekedése miatt, aminek tünete lehet a vesefájdalom. Ez a folyamat a vesék és a húgyvezetékek elzáródása vagy szűkülete miatt következhet be. A hidronefrózis lehet részleges vagy teljes, és lehet egyoldali vagy kétoldali. A leggyakoribb okok közé tartozik a vesekő, a daganatok, a húgyúti szűkületek, valamint a veleszületett rendellenességek.
 • Veserák: A veserák a gyakoribb daganattípusok közé tartozik, mely különösen az időseket és a férfiakat fenyegeti. A veseráknak a korai stádiumban általában nincsenek tünetei, előrehaladott esetben azonban a tünetek közé tartozik a vesefájdalom mellett a véres vizelet, étvágytalanság, fogyás, láz, fáradtság.
 • Vesemedencegyulladás: A vesemedence gyulladás vagy másnéven pyelonephritis egy bakteriális fertőzés, amely általában a hólyag felől felfelé terjedve a húgyutakon keresztül éri el a vesét. Érintheti csak az egyik, de akár mindkét vesét is, így tünete lehet az egyoldali vesefájdalom vagy a kétoldali vesefájdalom. Nők esetben gyakrabban alakul ki vesemedence gyulladás a rövid húgycső és könnyen fertőzhető helyen lokalizált húgycsőnyílásból adódóan.
 • Policisztás vesebetegség: Ez egy genetikai eredetű betegség, melynek során a vesén sok folyadékkal telt ciszta jön létre. A betegség és ezáltal a vesefájdalom érintheti csak az egyik oldali vagy mindkét vesét. A policisztás vesebetegség leggyakoribb jele a magas vérnyomás, ami súlyos vesekárosodást okozhat. A tünetek általában 30 éves kor felett kezdődnek.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vesefájdalom – Milyen más tünetek jelentkezhetnek?

A vesefájdalom mellett más tünetek is jelentkezhetnek. Ezeknek a tüneteknek a felismerése is fontos, hiszen segítenek azonosítani a probléma okát vagy meghatározni annak súlyosságát. A következő tünetek jelentkeznek gyakran a vesefájdalom mellett:

 • Véres vizelet: A vizeletben látható vér utalhat például a vesekövek, vesegyulladás vagy más veseproblémák meglétére.
 • Gyakori, fájdalmas vagy égő vizelés: Ezek a tünetek gyakran fordulnak elő húgyúti fertőzések vagy vesekövek esetén.
 • Fájdalom vizelés közben: A vesefájdalom mellett a vizelés is fájdalmas lehet, ami utalhat húgyúti fertőzésekre vagy más vesebetegségekre.
 • Láz: A láz általában gyulladásos folyamatokra utal, amelyek a veséket ism érinthetik, például vesemedencegyulladás esetén.
 • Hányinger és hányás: Ezek a tünetek is gyakran jelentkeznek vesekövek vagy más veseproblémák esetén.
 • Általános rossz közérzet: A veseproblémák gyakran általános fáradtságot, levertséget, étvágytalanságot okozhatnak.
 • Szédülés vagy ájulás: Ezek a tünetek gyakran a vérnyomásproblémákhoz kapcsolódnak, melyet a vese betegégei is okozhatják.
 • Vizesedés (ödéma): A veseproblémák gyakran vizenyőt okozhatnak, amely a lábak, lábujjak, bokák vagy akár az arcduzzadásával mutatkozik.
 • Testsúlycsökkenés: Súlyos veseproblémák, például veseelégtelenség esetén a test víz- és sóháztartásának zavara miatt fogyás jelentkezhet.

Vesefájdalom – Mikor kell orvoshoz fordulni?

A vesefájdalom kapcsán általános elv, hogy minden esetben orvoshoz kell fordulni. Normál körülmények között nem fáj a vese, ha tehát vesefájdalom jelentkezik – még ha ez tompa is – az betegségre utal. Ha pedig a vesefájdalom tartósan fennáll vagy súlyosbodik, sürgősen keresse fel orvosát. Forduljon mihamarabb orvoshoz, ha a vesefájdalom mellett a következő tüneteket tapasztalja:

 • Láz és hidegrázás
 • Véres vizelet
 • Bűzös vizelet
 • Zavaros vizelet
 • Szemcsék a vizeletben
 • Gyakori vizelési inger
 • Fájdalom vizelés közben
 • Ritka vagy kis mennyiségű vizeletürítés
 • Hányinger vagy hányás

Amennyiben hirtelen, súlyos vesefájdalom, vizelési képtelenség vagy véres vizelet jelentkezik, forduljon sürgősségi ellátáshoz. A vizelési képtelenség a húgyúti elzáródás jele lehet, ami halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik azonnal.

Vesefájdalom – Hogyan kezelhető?

A vesefájdalom megfelelő kivizsgálása után a kezelőorvos egyéni terápiás javaslatot adhat. A kezelés segít csökkenteni a vesefájdalom kellemetlenségét és javítani az életminőséget. A kezelési javaslat függ a vesefájdalom kiváltó okától. Ha a vesefájdalom oka vesegyulladás volt, az antibiotikumok jelentik az első vonalbeli kezelést. Súlyos vesekőfájdalom esetén a kezelőorvos fájdalomcsillapítót javasolhat, de a sok víz fogyasztása is segíthet a kisebb vesekövek gyors távozásában. Nagyméretű vesekő biztonságos eltávolításához műtététre lehet szükség.

Amennyiben a kivizsgálás során fény derült a vesék csökkent működésére, további kezelésekre is szükség lehet. Ezeknek célja, hogy pótolja a vesék funkcióit. Egyeseknek például átmenetileg dialízisre lehet szükségük.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK