Női urológiai betegségek

Női urológiai betegségek

Szerző: Urológiai központ Módosítva: 2024.05.06 17:13

Sokan azt gondolják, hogy az urológus a nőgyógyász ellentéte, vagyis urológushoz a férfiak fordulnak. Ez valójában nem így van, mert az urológus a férfi külső és belső nemi szerveinek betegségein túl a húgyhólyag, húgyvezeték és húgycső problémáit is gyógyítja, melyek a nőket ugyanúgy érintik, mint a férfiakat. Sőt a húgyúti rendszer betegségei gyakrabban fordulnak elő nők körében. Az alábbi cikkben a női urológiai betegségeket mutatjuk be, azok jellemző tüneteivel és a kezelésük fontosságával.

Női urológiai betegségekkel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Miért fontos urológushoz fordulni a női urológiai betegségek kapcsán?
Mik a leggyakoribb női urológiai betegségek?
Miért gyakoribbak a női urológiai betegségek, mint a férfiaké?
Milyen életkorban gyakoriak a női urológiai betegségek?
Milyen tünetek esetén érdemes gondolni a női urológiai betegségek lehetőségére?
Milyen szövődményei lehetnek a női urológiai betegségeknek?

Női urológiai betegségekkel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Miért fontos urológushoz fordulni a női urológiai betegségek kapcsán?

Az urológus a vizeletelvezető rendszer betegségeinek gyógyítására specializálódott orvos. Ha a bármilyen vizelési panaszunk van, érdemes felkeresni egy szakrendelést a női urológiai betegségek kivizsgálása végett. Ilyen probléma lehet, ha csípő-égő érzést érzünk vizeléskor, vagy a vizelet zavaros, bűzös; de akkor is, ha gyakori vagy sürgető vizelési inger jelentkezik. Derék-, vesetáji vagy hasi fájdalom is utalhat urológiai megbetegedésre. A kismedencei területek betegségeivel sokan úgy gondolják nőgyógyászhoz kell fordulni, vagy a nőgyógyászati rendelésen említik meg a panaszaikat, holott a háttérben sokszor a női urológiai betegségek egyike áll. A női urológiai betegségek előfordulása ugyanis rendkívül gyakori, szinte mindannyian tapasztaljuk legalább egyszer a női urológiai betegségek tüneteit. Az egyik leggyakoribb ilyen betegség a ,,felfázás”, de például az idősebb korosztályban gyakori vizeletinkontinencia is. A női urológiai betegségek rendkívül kellemetlenek lehetnek, fájdalommal, vizeletcsöpögéssel, inkontinenciával, bevizeléssel társulhatnak. Ezekhez a panaszokhoz szinte mindig kapcsolódik szégyen érzet, szorongás vagy akár bizonyos szituációk kerülése. Hogy megelőzzük ezt az állapotot a női urológiai betegségek felismerésére van szükség, szakorvoshoz fordulásra és megfelelő kezelésre. Szerencsére a női urológiai betegségek nagy része könnyen gyógyítható és hamar megszabadulhatunk a kellemetlen tünetektől. Az urológiai kivizsgálás nem jár fájdalommal. A legtöbb esetben az anamnézis felvétele után az urológus szakorvos ultrahang vizsgálatot, illetve laborvizsgálatot rendelhet el a pontos diagnózis érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

A rendszeresen kiújuló hólyaghurut nem feltétlenül bakteriális eredetű

A nőknél viszonylag gyakori problémának számít a rendszeresen visszatérő hólyaghurut, vagyis cystitis, közkeletű nevén felfázás. A betegség kapcsán az első adandó szer a megfelelő antibiotikum, de dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy gyakori kiújulás esetén a megfelelő diagnosztikus módszerekkel érdemes azt a lehetőséget is kivizsgálni, hogy mégsem baktérium áll a háttérben, és ezért nem az antibiotikum a megoldás.

Mik a leggyakoribb női urológiai betegségek?

A leggyakoribb női urológiai betegségek a különböző húgyúti fertőzések. Ez a légúti fertőzések után a második leggyakrabban előforduló betegség. A férfiaknál kevésbé fordul elő, viszont a nők 80 százalékát érinti a probléma. A húgyúti fertőzések között megkülönböztetjük az alsó és felső húgyúti fertőzéseket. Az alsó húgyúti fertőzések közé tartoznak a húgycső gyulladása, az urethritis, valamint a húgyhólyag gyulladása, hólyaghurut, cystitis, vagy hétköznapi nevén a felfázás. A felső húgyúti fertőzések súlyosabb betegségeket jelentenek, ilyen esetekben más a vesemedence is gyulladt lehet.

A húgyúti betegségek között is a leggyakoribb a hólyaghurut. A hólyaghurut a húgyhólyag nyálkahártyájának gyulladása, melynek hátterében jellemzően bakteriális fertőzés áll. A hólyaghurutnak több formája is létezik, kialakulhat nem komplikált vagy komplikált hólyaghurut, visszatérő hólyaghurut is. A hólyaghurut kezelése leggyakrabban antibiotikummal történik.

A női urológiai betegségek egy másik nagy csoportja a vizelettartási problémák. Ezen belül is több csoportot különböztetünk meg a tünetek jellegétől és a vizelettartási panaszt kiváltó okoktól függően. A vizelettartási problémák kezelése történhet gyógyszeresen, életmód-terápiával, az izmok erősítésével vagy sebészi beavatkozással. A leggyakoribb vizelettartási problémák:

Női urológiai betegségek - Urológiai Központ

  • Vizeletinkontinencia: kontroll nélküli vizeletvesztés, mely jelentkezhet például köhögés, tüsszentés során is
  • Vizeletürítési nehézség: a vizeletürítés során fellépő nehézség érzéssel vagy a vizelet áramlásának gyengeségével járó vizelettartási zavar
  • Gyakori vizelési inger: a gyakori, kényszerítő inger a vizelésre, amely gyakran éjszakai ébredést is okoz
  • Hólyagtúltengés: a húgyhólyag vizelettel való túltengése is okozhat vizelettartási problémákat
  • Vizeletürítési rendellenességek: a vizeletürítés során fellépő rendellenességek, például a vizelet visszatérése a húgyhólyagba vagy a veseelégtelenség kialakulása is vizeletvisszatartási problémát okozhat

Mindezek közül gyakorisága és kellemetlen tünetei miatt külön írunk az inkontinenciáról. Vizelet inkontinenciáról vagy vizelet visszatartási képtelenségről akkor beszélünk, ha a húgyhólyagból akaratlan vizeletürülés történik. A nőknél inkontinencia elsősorban a változókorban vagy szülés után jelentkezik, és rendkívül zavaró és kellemetlen lehet. Az inkontinciának is több típusa ismert a női urológiai betegségeken belül. Ezek a következőek:

Miért gyakoribbak a női urológiai betegségek, mint a férfiaké?

Az anatómiai felépítésnek köszönhetően a nők sokkal érzékenyebbek az urológiai betegségek kialakulására, mint a férfiak. A gyakori női urológiai betegségek hátterében az anatómiai különbségek állnak. A nőknek egyrészt jóval rövidebb a húgycsövük, kb. 4 cm hosszú, míg férfiaknál ez a szám 18-20 cm is lehet. Egy másik fontos anatómiai tényező a végbélnyílás közelsége a húgycsőnyíláshoz, így az ott megtalálható baktériumok könnyebben jutnak át, és okoznak felfázásos fertőzést nőknél. A rövidebb húgycsövön át könnyebben elérik a húgyhólyagot, onnan felfelé haladva pedig egyéb szerveket. Emiatt fordulhat elő, hogy a nők gyakrabban érintettek bizonyos urológiai betegségekkel.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen életkorban gyakoriak a női urológiai betegségek?

A női urológiai betegségek előfordulása bizonyos életkorokban különösen gyakori. Ilyen időszak a szexuális élet megkezdése, ugyanis a szexuális aktus során könnyen megfertőződhetnek a nők olyan kórokozókkal, amik urológiai betegségeket okoznak. Egy másik kritikus időszak a terhesség és a szülés utáni időszak. Érthető okokból ilyenkor az alsó testtájak nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, valamint az anya immunrendszere is gyengült lehet. A szülés vagy az alatta fellépő komplikációk inkontinenciát is okozhatnak. A harmadik életkor, amikor gyakran alakulhatnak ki női urológiai betegségek, az a változókor. Ebben az időszakban ugyanis a hormonális változások hatására a húgycső elvékonyodik, sérülékeny lesz, a baktériumok pedig könnyebben okozhatnak fertőzést, felfázást. Ilyen hormonális változás például a változókorban a progeszteron szint csökkenése. Idősödve a vizelettartási panaszok száma is megnő.

Milyen tünetek esetén érdemes gondolni a női urológiai betegségek lehetőségére?

A női urológiai betegségek változatos tünetek formájában jelentkezhetnek. Ezek lehetnek olyan általános tünetek, mint a láz, rossz közérzet, gyakori vizelési inger. Ezek a tünetek láttán nem is feltétlenül gondolunk urológiai betegségre, habár gyakori kísérői annak. A húgyutakat érintő daganatos megbetegedések tünetei sokszor nem is urológiai tünetek. Ilyenek lehetnek például a fogyás, gyengeség, éjszakai izzadás, kismedencei fájdalom vagy a vérszegénység. Az ilyen tünetek hosszútávú fennállása esetén mindenképp vizsgálatokat kell kérni, hogy kizárják az akár urológiai vagy a test más táján jelentkező daganat lehetőségét.

A női urológiai betegségek leggyakoribb tünetei a vizelési panaszok. Kialakulhat például gyakori vagy sürgető vizelési inger, fájdalmas vizelés, vizeletpangás, véres vizelet vagy akár gennyes folyás is a húgycsőből a női urológiai betegségek során. Jellemző panasz még a vizelésnél érzett szúró, égő érzés, és a bűzös, rossz szagú vizelet. A női urológiai betegségekhez társulhat hőemelkedés, súlyos esetben láz, vagy akár hányinger is. Egy másik jellegzetes tünet emellett az alhasi, kismedencei görcsös fájdalom, mely különösen a szeméremcsont környékén intenzív, és amely súlyos esetben a deréktájra is kiterjedhet. Jelentkezhet fájdalom emellett a vesék táján is, ilyen esetben azonban mindig ki kell vizsgálni, hogy nem alakult-e ki vesegyulladás.

Milyen szövődményei lehetnek a női urológiai betegségeknek?

Ha nem kezeljük időben és megfelelően a női urológiai betegségeket, annak súlyos szövődményei lehetnek. Habár a tünetek sokszor spontán megszűnnek, és azt hihetjük elmúlt a betegség, ez nem mindig van így. A női urológiai betegségek könnyen krónikussá válhatnak és visszatérő, kínzó panaszokat okozhatnak. A női urológiai betegségek kezelésében az otthoni házi praktikák, például forró fürdő a felfázásra gyakran nem elégségesek. A női urológiai betegségek nem megfelelő kezelésével vagy a későn kezdett kezelésükkel nő a szövődmények kialakulásának kockázata. A felszálló fertőzések a vesék gyulladását is okozhatják, ami egy komoly, alkalmanként kórházi kezelést igénylő betegség. A női urológiai betegségek szövődményeként emellett kialakulhat krónikus kismedencei fájdalom is. Fontos tehát, hogy minden urológiai problémára utaló tünetnél keressünk fel urológus szakorvost, mert egyes későn diagnosztizált betegség komoly szövődményekkel, esetleg kórházi kezeléssel, műtéti beavatkozással járhat.
A női urológai betegségek tüneteivel forduljon bizalommal Központunk munkatársaihoz!

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata