Női urológiai betegségek

Női urológiai betegségek

Szerző: Urológiai központ Létrehozva: 2019.06.03 14:02 Módosítva: 2021.11.11 10:15

Sokan azt gondolják, hogy az urológus a nőgyógyász ellentéte. De ez nincs így, mert az urológus nemcsak a férfi külső és belső nemi szervének betegségeit gyógyítja, de a húgyhólyag, húgyvezeték és húgycső problémákat is orvosolja, melyek a nőket ugyanúgy érinti, minta férfiakat.

Az urológiai szakrendelést kell választanunk, ha a bármilyen vizelési panaszunk van. Ilyen probléma lehet, ha csípő-égő érzést érzünk vizeléskor, vagy a vizelet zavaros, bűzös, de akkor is, ha gyakori vagy sürgető vizelési inger jelentkezik. Derék-, vesetáji vagy hasi fájdalom is utalhat urológiai megbetegedésre.

Általában a nőknél előforduló urológiai betegségek:

 

Az anatómiai felépítésnek köszönhetően a nők sokkal érzékenyebbek és ezért náluk gyakrabban is fordulnak elő a húgyúti fertőzések, mely a köznyelv „felfázás” néven emleget.

A cystitis tünetei:

 

A tünetek sokszor spontán megszűnnek, illetve sokszor választ a betegek maguk próbálják a tüneteket kezelni. Viszont ha nem történik meg a kezelés, könnyen krónikussá válhat a folyamat, és felszálló fertőzésként a gyulladás a veséket is érintheti, melynek súlyos következményei is lehetnek, esetenként kórházi ellátásra is sor kerülhet.

Az urológiai kivizsgálás nem jár fájdalommal. Az anamnézis felvétele után az urológus szakorvos ultrahang vizsgálatot, illetve laborvizsgálatot rendelhet el a pontos diagnózis érdekében.

Fontos, hogy minden urológiai problémára utaló tünetnél keressünk fel urológus szakorvost, mert egyes későn diagnosztizált betegség komoly szövődményekkel, esetleg kórházi kezeléssel, műtéti beavatkozással járhat.

Téma szakértője

 

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok