Szexuális úton terjedő húgyúti gyulladások

Szexuális úton terjedő húgyúti gyulladások

Módosítva: 2023.03.28 10:55

Szexuális úton terjedő betegségnek vagy szexuális eredetű fertőzésnek (STD vagy STI) nevezünk minden olyan fertőzést, ami elsősorban szexuális, intim kontaktussal terjed.

Szexuális úton terjedő húgyúti gyulladások - Tartalom

Szexuális úton terjedő betegségek általánosságban

Húgyúti fertőzések általános jellemzői

Szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések típusai

Szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések diagnosztizálása

Szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések kezelése

Szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések megelőzése

Szexuális úton terjedő húgyúti gyulladással kapcsolatos szolgáltatásaink

 • szakorvosi vizit
 • vizeletvizsgálat
 • laborvizsgálat
 • gyógyszeres kezelés
 • hasi ultrahangvizsgálat 

Szexuális úton terjedő betegségek általánosságban

A szexuális úton terjedő betegségek (STI-k) olyan fertőzések, melyeket a szexuális érintkezés során lehet átadni. A fertőzéseket különböző mikroorganizmusok (baktériumok, vírusok, gombák, stb.) okozhatják, és számos egészségügyi problémával járhatnak.

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek közé tartoznak a chlamydia, a gonorrhoea, a szifilisz, a humán papillomavírus (HPV) okozta fertőzések, a herpesz és a HIV/AIDS. Az STI-k terjedésének módjai közé tartozik a közösülés, az orális és az anális szexuális kontaktusok is.

A szexuális úton terjedő betegségek  tünetei eltérőek lehetnek, attól függően, hogy milyen típusú fertőzésről van szó. Azonban gyakran előfordulnak olyan tünetek, mint a fájdalom, az égő érzés, a viszketés, a folyás, a kiütések, és a láz. A szexuális úton terjedő betegségek egyes esetekben azonban tünetmentesek lehetnek, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük magunkat, és szexuális partnereinkkel szemben felelősségteljesen viselkedjünk.

Húgyúti fertőzések általános jellemzői

A húgyúti fertőzések (UTI-k) olyan fertőzések, amelyek a húgyúti rendszer bármelyik részén előfordulhatnak, beleértve a veséket, a húgyhólyagot, az uretereket és az urethrát is. A leggyakoribb húgyúti fertőzések a húgyhólyagot érintik, és a nők nagyobb eséllyel szenvednek tőlük, mint a férfiak.

Ahúgyúti fertőzéseket leggyakrabban a baktériumok okozzák, amelyek a húgycsőn keresztül jutnak be a húgyúti rendszerbe. A leggyakoribb baktériumok közé tartozik az E. coli. A húgyúti fertőzéseket a húgyúti rendszer különböző részein előforduló tünetek jellemzik. A húgyhólyag fertőzése (cystitis) tünetei közé tartozik a gyakori vizelési inger, az égő érzés, a fájdalmas vizelés és a fájdalom a húgyhólyag környékén. Az alsó húgyúti fertőzések (urethritis) tünetei közé tartozik az égő érzés és a fájdalmas vizelés, míg a felső húgyúti fertőzések (pyelonephritis) tünetei közé tartozik a magas láz, a hátfájás, a hidegrázás és a hányinger.

Szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések típusai

A szexuális úton terjedő betegségek tünetei elég széles skálán mozognak,az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány szexuális úton terjedő betegséget, amelyek húgyúti fertőzéseket okozhatnak:

 • Chlamydia: A Chlamydia trachomatis nevű baktérium okozza. Általában a húgyúti fertőzések közül a húgycső fertőzését okozza.
 • Gonorrhoea (tripper): A Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okozza, szintén szexuális úton terjed. Rendszerint a húgycső fertőzését okozza, de előfordulhat húgyhólyagfertőzés is.
 • Trichomoniasis: A Trichomonas vaginalis nevű protozoon okozza. Általában az alsó húgyúti rendszert (húgycső és húgyhólyag) fertőzi meg, így ez is a szexuális úton terjedő húgyúti fertőzés.
 • Herpesz: Az herpes simplex vírus okozza. Az elsődleges fertőzés általában az ágyék környékén és a nemi szerveken jelentkezik, majd a vírus áttelepül a hólyagokba is és emiatt a hólyagok fájdalmassá válnak, így ez is egy szexuális úton terjedő húgyúti fertőzés.
 • Humán papillomavírus (HPV) fertőzés: Az HPV több mint 100 típusú vírus, és egyes típusok szexuális úton terjedő húgyúti fertőzéseket okozhatnak. Emellett a HPV felelős a méhnyakrák kialakulásáért, szerencsére ma már létezik ellene oltás.

Fontos megjegyezni, hogy az szexuális úton terjedő betegségeknek más típusa is létezik, és hogy a húgyúti fertőzések más okokból is előfordulhatnak. Ha húgyúti fertőzésekre gyanús tüneteket tapasztal Ön is, forduljon mihamarabb orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések diagnosztizálása

A szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések diagnózisa általában a következő lépéseken alapul. Legfontosabb a megfelelő anamnézis felvétele, melyhez elengedhetetlen, hogy minden tünetéről számoljon be és teljes őszinteséggel válaszolja meg a szakember kérdéseit. Szexuális úton terjedő húgyúti fertőzés gyanúja esetén a kérdések magukban foglalják a páciens szexuális életével kapcsolatos tudnivalókat is. Az anamnézis felvétele után rendszerint a fizikai vizsgálat következik, amely során az orvos megvizsgálja a nemi szerveket, ágyékot és az alsó hasat, hogy azonosítsa a bőrön vagy a nyálkahártyán található lehetséges fertőzéseket.

A tünetek meghallgatása, fizikai vizsgálat után indokolt lehet egy vizeletvizsgálat. A vizeletmintát laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá, hogy azonosítsák a baktériumok jelenlétét a vizeletben.

Húgyúti fertőzés gyanúja esetén a vizeletvizsgálat mellett az orvos kenetvételt végezhet a húgycsőből, a nők hüvelyéből vagy méhnyakából, hogy azonosítsa a fertőzést okozó kórokozókat.

Ultrahang elvégzése is szükséges lehet, az egyéb szervi elváltozások kizárása érdekében.Emellett szexuális úton terjedő húgyúti fertőzéseknél különböző vértesztek is lehetővé teszik az antitestek kimutatását, melyek diagnosztikai értéke jelentős.

Amennyiben a húgyúti fertőzést okozó kórokozó nagyon fertőző, és azonnali kezelés szükséges, az orvos megfontolhatja a PEP (közösülés utáni profilaxis) alkalmazását, ami megakadályozhatja a fertőzés kialakulását, ha azonnal, de legkésőbb 72 órán belül elkezdik.

Fontos megjegyezni, hogy a szexuális úton terjedő betegségek diagnosztizálása és kezelése azonnali cselekvést igényel. Ha azt gyanítja, hogy szexuális úton terjedő fertőzése van, forduljon orvoshoz minél előbb. 

Szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések kezelése

A szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések kezelése a kórokozó típusától és a fertőzés súlyosságától függően változó. A kezelés célja a fertőzés megszüntetése, a tünetek enyhítése és a szövődmények megelőzése.

 • Chlamydia, gonorrhoea, trichomoniasis: A chlamydia, gonorrhoea és trichomoniasis általában antibiotikum-kezeléssel gyógyítható, az orvos általában azt ajánlja, hogy az érintett személy ne éljen szexuális életet a kezelés ideje alatt, és utána is egy bizonyos időtartamig. Az érintett személynek rendszerint szüksége van a szexuális partnereinek kezelésére is, hogy elkerüljék a visszafertőződést.
 • HPV: Az HPV kezelése nem gyógyítja meg a fertőzést, de szükségessé válhat az érintett szemölcsök eltávolítása és rendszeres vizsgálatok is a terápia részét képezhetik.
 • Herpesz: Az herpesz kezelése nem gyógyítja meg a fertőzést, de antivirális gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a tüneteket és a fertőzések gyakoriságát.
 • HIV/AIDS: Az HIV/AIDS kezelése általában az antiretrovirális gyógyszerek használatát jelenti, amelyek segíthetnek lassítani a vírus terjedését és csökkenteni a szövődmények kockázatát.

A szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések kezelése során az érintett személynek fontos, hogy kövesse az orvosi utasításokat, és ne feledje, hogy a megelőzés a legjobb módja a szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések elkerülésének. 

Kapcsolódó cikkünk

Mi derülhet ki egy vizeletvizsgálatból?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével egy sor belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni. 

Szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések lehetséges szövődményei

A szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések számos lehetséges szövődményt okozhatnak. A leggyakoribbak a következők:

 • Húgyúti fertőzések: A legtöbb szexuális úton terjedő betegség húgyúti fertőzést is okoz, amely kellemetlen tünetekkel jár, mint például gyakori vizelési inger, égő érzés, fájdalom vagy diszkomfort a húgyhólyagban. Ha ezt nem kezelik megfelelően, akkor súlyosabb szövődményeket is kialakulhatnak, mint például vesemedence-gyulladás.
 • Meddőség: Néhány szexuális úton terjedő fertőzés meddőséget okozhat. A fertőzés megfertőzheti a petevezetékeket, és blokkolhatja a petesejtek bejutását a méhbe, vagy akár súlyosabb esetben a méhnyálkahártya hegesedéséhez vezethet.
 • Terhességi szövődmények: A szexuális úton terjedő betegséges növelik a koraszülés, az abortusz és az újszülött fertőzése kockázatát. A szifilisz és a herpesz például terhesség alatt súlyosabb lehet, és a magzatot is érintheti.
 • Kockázat az AIDS-re: A HIV fertőzés, amely AIDS-re vezethet, az egyik legsúlyosabb szövődménye az STI-knek. A HIV-fertőzött személyeknek nagyobb az esélye, hogy más fertőzéseket is elkapjon, mert immunrendszere a vírustól legyengült.
 • Rák: Bizonyos STI-k, például a HPV (human papillomavírus), növelhetik a rák kockázatát, mint például a méhnyakrák.

Szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések megelőzése

A szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések megelőzése az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk a saját egészségünk és a szexuális partnereink egészsége érdekében. 

Pár tanács, melyeket érdemes megfogadni a szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések elkerülése végett:

 • Használjon óvszert!
 • Rendszeresen tesztelje magát!
 • Korlátozza a szexuális partnereinek számát!
 • Tartsa tisztán a nemi szerveit, akár erre specifikus higiéniás termékekkel!
 • Ne használjon megosztott szexuális eszközöket! 
 • Kerülje a szexuális életet alkohol vagy drog hatása alatt.
 • Beszéljen partnereivel: Nyíltan beszéljen a szexuális partnereivel a szexuális úton terjedő betegségekről, és arról, hogy milyen óvintézkedéseket kell tenniük az egészségük megőrzése érdekében.

Ha úgy gondolja, hogy fertőzött lehet, forduljon orvoshoz minél hamarabb. Az időben történő kezelés segít megakadályozni a fertőzés terjedését és a szövődmények kialakulását.

Téma szakértői

Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata