Vastagbélgyulladás

Vastagbélgyulladás

Módosítva: 2023.02.22 13:51

A vastagbél gyulladása sürgősebbé, fájdalmasabbá, folyóssá vagy véresebbé teheti a ürüléket. Egy fertőzés miatt átmeneti vastagbélgyulladást kaphat. Vannak, akik krónikus vastagbélgyulladásban szenvednek.

Mi az a vastagbélgyulladás?

A vastagbélgyulladás súlyos betegség?

Mik a vastagbélgyulladás tünetei?

Melyek a vastagbélgyulladás lehetséges szövődményei?

Hogyan diagnosztizálják a vastagbélgyulladást?

Hogyan kezelik a vastagbélgyulladást? 

Mi az a vastagbélgyulladás?

A vastagbélgyulladás a vastagbél gyulladása, amely a vastagbél fő része. A vastagbél az utolsó szakasza annak az útnak, amelyet tápláléka megtesz az emésztőrendszeren keresztül. A vastagbél gyulladása befolyásolhatja ennek az útnak a végét, fájdalmat, hasmenést és néha vért okozva az ürülékben. A gyulladás a szervezet válasza a fertőzésre vagy sérülésre. Duzzanatot és érzékenységet okoz a szövetekben.

A vastagbélgyulladás súlyos betegség?

A vastagbélgyulladásnak különböző típusai vannak, különböző okokkal. Néhányuk rövid életű és könnyen kezelhető, például amikor ételmérgezésből eredő bakteriális fertőzést kap. Más típusok – úgynevezett gyulladásos bélbetegségek – krónikusabbak és nehezebben kezelhetők. A vastagbélgyulladás súlyosabb, ha nem múlik el. Egy súlyos eset idővel komoly károkat okozhat a vastagbélben. Az életminőségedet is befolyásolja. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a vastagbélgyulladás tünetei?

A gyakori tünetek a következők:

 • Hasi fájdalom
 • Puffadt gyomor
 • Sürgős hasmenés
 • Nyálka vagy vér a ürülékben
 • Étvágytalanság
 • Fogyás

Az akut esetek a következőket okozhatják:

 • Hányinger és hányás
 • Láz
 • A krónikus esetek a következőket okozhatják:
 • Fáradtság
 • Vérszegénység
 • Kiszáradás
 • Felszívódási zavar és alultápláltság

Melyek a vastagbélgyulladás lehetséges szövődményei?

VastagbélgyulladásA szövődmények általában súlyos, hosszú távú, krónikus vastagbélgyulladásból erednek. Ezek a következők lehetnek:

 • Perforáció: A krónikus gyulladás gyengíti a vastagbél falait, így nagyobb valószínűséggel repednek. A vastagbélben lévő fekély végig lyukat viselhet. Emiatt a vastagbélből származó baktériumok megfertőzhetik a hasüreget és esetleg a vérkeringést, ami különösen veszélyes. Ez szepszishez vezethet.
 • Mérgező megacolon : A súlyos gyulladás a vastagbél falainak kitágulását okozhatja, és megzavarhatja a természetes izomösszehúzódásokat. Az elzáródás fájdalmas hasi feszüléshez és a szakadás fokozott kockázatához vezet.
 • A vastagbélrák fokozott kockázata . A hosszú távú gyulladás a vastagbél falának sejtes változásaihoz kapcsolódik, amelyek néha rákos elváltozásokká alakulhatnak. A kockázat gyorsan növekszik a krónikus vastagbélgyulladás első évtizede után.
 • Más gyulladásos betegségek fokozott kockázata. A gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő egyéb gyulladásos betegségek a testük más részein. Néhány példa az ízületi gyulladás és az elsődleges gyulladás a májban és az epeutakban. Úgy tűnik, hogy az egyik területen az ellenőrizetlen gyulladás máshol hasonló folyamatot indíthat el.

Hogyan diagnosztizálják a vastagbélgyulladást?

Az orvos azzal kezdi, hogy megkérdezi Önt a tüneteiről, arról, hogy mikor kezdődtek, és mit evett és ivott akkor. Megkérdezik Önt a jelenlegi gyógyszereiről és az olyan egészségügyi állapotokról, amelyek miatt nemrégiben kezelték. Fizikailag megvizsgálják, majd áttérnek az orvosi vizsgálatokra. Ezek valószínűleg vérvizsgálatokat, székletvizsgálatokat és képalkotó teszteket foglalnak magukban a vastagbél vizsgálatára.

A vérvizsgálat során kis mennyiségű vért szívnak át egy tűn, és elküldik egy laboratóriumba elemzés céljából. A székletvizsgálat során mintát vesznek, és elküldik a laborba. A vérben és a székletben lévő fehérjék gyulladásra utalhatnak, és néha egy bizonyos típusú fertőzést jelezhetnek. A képalkotó vizsgálatok megerősíthetik a gyulladást, és részletesebb információkat adhatnak az Ön állapotáról.

Különösen az endoszkópos tesztek, amelyek a vastagbél belsejét egy megvilágított távcsővel vizualizálják, hasznosak lehetnek a vastagbélgyulladás típusának diagnosztizálásában. Az endoszkópos vizsgálatok, lehetővé teszik az orvos számára, hogy szövetmintákat vegyenek a vastagbél belsejéből ( biopszia ). Az egészségügyi szolgáltatók fontos információkat tudhatnak meg a szövetminták laboratóriumi vizsgálatával.

Hogyan kezelik a vastagbélgyulladást?

A vastagbélgyulladás kezelése a típusától és az okától függ. A következőket tartalmazhatja:

 • Gyógyszerek. Az orvos antibiotikumokat írhat fel a fertőzések kezelésére, kortikoszteroidokat a gyulladások kezelésére, immunmódosítókat az autoimmun válasz visszaszorítására és aminoszalicilátokat az IBD kezelésére.
 • Diéta. Ha átmeneti, akut vastagbélgyulladása van, előnyös lehet az alacsony rosttartalmú, könnyen emészthető étrend. Ha krónikus vastagbélgyulladása van, személyre szabott étrendre lehet szüksége. Lehetséges, hogy kerülnie kell azokat az ételeket, amelyek kiváltják a vastagbélgyulladás fellángolását, és más élelmiszereket vagy kiegészítőket kell hozzáadnia a megfelelő táplálkozáshoz.
 • Sebészet. A vastagbélgyulladás bizonyos típusaiban, műtétre lehet szükség a szövődmények kezelésére. A műtét nem mindig gyógyítja meg ezeket a betegségeket, de szükség lehet a vérzés megállítására, a perforáció javítására vagy az elzáródás megszüntetésére. 

  Téma szakértői

  Dr. Nagy Károly PhD

  Dr. Nagy Károly PhD

  urológus
  Dr. Kállai László

  Dr. Kállai László

  urológus, sebész
  Dr. Böszörményi-Nagy Géza

  Dr. Böszörményi-Nagy Géza

  urológus

  Kapcsolódó cikkünk

  Vizelés alatti és utáni égő érzés nőknél? Ilyen okai lehetnek

  Bár leggyakrabban húgyúti fertőzés következtében jelentkezik a vizelés alatti és utáni égő érzés, vannak más betegségek is, amelyek hasonló tünetet okozhatnak. Dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa szerint öndiagnózis helyett hasznosabb a kivizsgálás, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy pontos diagnózisra épülő célzott kezelés kezdődhessen el.

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK