Inkontinencia kezelése életmóddal, lehetséges?

Inkontinencia kezelése életmóddal, lehetséges?

Módosítva: 2023.04.21 09:07

Az inkontinencia számos embert érintő, mégis legtöbbször tabuként kezelt probléma. Az akaratlan vizeletvesztéssel járó tünet az érintett egyént szégyenre, szorongásra készteti, ami nem vezet hosszútávon hatékony megoldáshoz, sőt akár súlyos szövődmények kialakulását vonhatja maga után. Az inkontinencia kezelése számos úton történhet is, azonban az életmódváltás minden esetben kiemelt szereppel bír.

Inkontinencia kezelése életmóddal - Tartalom

Mi az az inkontinencia?

Inkontinencia tünetei

Inkontinencia kivizsgálása

Inkontinencia kezelése

Inkontinencia kezelése életmóddal

Inkontinencia megelőzése

Inkontinencia lehetséges szövődményei

Inkontinenciával kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az az inkontinencia?

Az inkontinencia olyan állapot, amelyben az egyén nem tudja megfelelően kontrollálni a vizelet vagy a székletürítési folyamatot, ami szivárgáshoz, vizelet- vagy székletcsepegéshez vezethet. Az inkontinencia különböző okokból adódhat, például korral járó változások, terhesség, szülés, műtéti beavatkozások, betegségek vagy sérülések. Az inkontinencia súlyossága változó, azonban komolyan befolyásolhatja az egyén életminőségét, illetve az önbecsülését is. Az inkontinencia kezelése általában az állapot okától és típusától függ, életmódbeli változtatások, gyógyszeres kezelések, fizikoterápia vagy sebészeti beavatkozások is a kezelési lehetőségek közé tartoznak. Az inkontinenciával küzdő egyénnek nem szabad szégyellnie vagy elszigetelődnie, mivel az állapot nagyon gyakori és kezelhető. Az időben történő diagnózis és kezelés segít a tünetek enyhítésében és az életminőség lehető leggyorsabb javításában.

Inkontinencia tünetei

 • Vizelet,széklet szivárgása
 • Érzés, hogy nem tudja tartani a vizeletet vagy székletet
 • Gyakori vizelési inger, amelyet nehéz elnyomni
 • Éjszakai vizelési inger
 • Fokozott vizelési szükséglet a stressz, a mozgás vagy az emelés során
 • Vizelet vagy széklet visszatartása
 • Gyengeség a medencefenék izmaiban
 • Gyakori húgyúti fertőzések
 • Bőrirritáció vagy kiütések az inkontinencia miatt nedves bőrön

Az inkontinencia tünetei változóak lehetnek és attól függnek, hogy milyen típusú inkontinencia áll fenn, valamint az egyén egyéni körülményeitől és egészségi állapotától is függenek.

Inkontinencia kivizsgálása

Az inkontinencia kivizsgálása általában orvosi vizsgálatokat és teszteket foglal magában, hogy az orvos megállapítsa az inkontinencia típusát, súlyosságát és okát. A kivizsgálás során az orvos általában a következő vizsgálatokat végzi el:

 • Orvosi anamnézis: Az orvos megkérdezi a beteget az inkontinencia tüneteiről, időtartamáról és intenzitásáról, valamint a betegségtörténetéről és az életmódjáról.
 • Fizikai vizsgálat: Az orvos általában megvizsgálja a beteg húgyhólyagját és környező területeit, például a húgycsövet és a gátizmokat, hogy megállapítsa, vannak-e olyan problémák, mint például daganatok vagy rendellenességek, amelyek az inkontinencia okozhatják.
 • Vizeletvizsgálat: Az orvos a beteg vizeletmintáját elemzi, hogy kizárja az olyan problémákat, mint a fertőzés vagy a vizeletinkontinenciát okozó más állapotok.
 • Urodinamikai vizsgálat: A vizsgálat során a beteg húgyhólyagjába kis mennyiségű folyadékot juttatnak be, majd a hólyag mozgását és nyomását mérő műszereket helyeznek el a hólyagban. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy megállapítsa a hólyag kapacitását, az izmok működését és az inkontinencia okát.
 • Képalkotó vizsgálatok: Az orvos a képalkotó vizsgálatokat is használhatja, például ultrahangot vagy röntgenfelvételeket, hogy vizsgálja a húgyúti rendszer állapotát, és kizárja a strukturális problémákat, mint például az urethra szűkülete vagy a daganatok.

Az inkontinencia kivizsgálása során az orvos számos tesztet végezhet, hogy megállapítsa az inkontinencia okát és típusát. Az orvosi vizsgálatok segíthetnek az inkontinencia hatékonyabb kezelésében és a tünetek enyhítésében.

Inkontinencia kezelése

Az inkontinencia kezelése sokféle módon történhet, és az egyes kezelési módok kiválasztása a beteg állapotától, az inkontinencia súlyosságától, valamint az alapvető egészségi állapotától függ.

Életmódbeli változások: Az inkontinencia kezelésének első lépése lehet olyan életmódváltozások bevezetése, amelyek segíthetnek az inkontinencia tüneteinek csökkentésében. Ilyen lehet például a testsúly csökkentése, a dohányzás abbahagyása, a koffein és az alkohol kerülése, valamint a rendszeres vizeletürítés, hogy elkerüljük a hólyagtágulást.

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például az antikolinergikumok, segíthetnek az inkontinencia kezelésében. Ezek a gyógyszerek csökkentik a hólyag izomzatának aktivitását, amely javíthatja a hólyag kapacitását, csökkentheti az éjszakai vizelési igényt, valamint a stressz és túlnyomásos inkontinenciát.

Hólyagtömítő anyagok: A hólyagtömítő anyagok a hólyagba kerülnek, és segítenek megnövelni a hólyag kapacitását, ezáltal csökkentve a vizeletürítési gyakoriságot és az inkontinencia tüneteit.

Gyakorlatok: A gátizomgyakorlatok és a húgyhólyaggyakorlatok hatékonyak lehetnek az inkontinencia kezelésében. Az ilyen gyakorlatok célja a húgyhólyag és a gátizom izmainak megerősítése, amelyek segíthetnek a vizelet visszatartásában és az inkontinencia tüneteinek csökkentésében.

Sebészeti beavatkozás: A sebészeti beavatkozás akkor jön szóba, ha más kezelések nem eredményeznek megfelelő javulást. A műtét célja lehet a húgyhólyag, a húgycső, a gátizom vagy az inkontinenciáért felelős szalagok javítása vagy helyreállítása.

Az inkontinencia kezelése különféle kombinációit lehet alkalmazni a beteg egyéni szükségletei alapján. Fontos azonban, hogy az inkontinencia kezelése orvosi felügyelet mellett történjen, hogy biztosítsuk a megfelelő kezelést és minimalizáljuk az esetleges szövődmények kialakulását.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Inkontinencia kezelése életmódváltással

Az inkontinencia kezelése életmóddal különböző változtatásokat jelenthet az életmódban és a mindennapi rutinban. Az alábbiakban néhány tipp található az inkontinencia kezelésére életmódbeli változtatásokkal:

Egészséges életmód: Az egészséges életmód, mint a rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás, az elegendő folyadékfogyasztás és a dohányzás elkerülése, segíthet az inkontinencia tüneteinek enyhítésében. A rendszeres testmozgás erősíti a medencefenék izmait és javítja a húgyhólyag működését.

Vizeletürítési szokások: Az inkontinencia kezelése életmóddal magában foglalja a megfelelő vizeletürítési szokások kialakítását. A rendszeres vizeletürítés, az ürítés teljes mértékű elvégezése és a hólyag kiürítése segít elkerülni a hólyag túltelítettségét és a vizeletürítési problémákat.

Időzített ürítés: Az időzített ürítési technika azt jelenti, hogy rendszeresen elmegyünk WC-re, még akkor is, ha nincs erős vizelési ingerünk. Ez segít megakadályozni a hólyag túltelítettségét, amely az inkontinencia egyik okozója lehet.

Helyes testtartás: A helyes testtartás segíthet az inkontinencia kezelésében, mivel ez segít az izmok megfelelő működésében. A medencefenék izmainak megfelelő működése elengedhetetlen az inkontinencia kezelésében.

Egészséges testsúly: Az elhízás súlyosbíthatja az inkontinencia tüneteit, ezért fontos az egészséges testsúly fenntartása.

Koffein és alkohol elkerülése: A koffein és az alkohol fogyasztása irritálhatja a hólyagot és növelheti az inkontinencia kialakulásának kockázatát.

Stresszkezelés: Az életmódváltás részeként fontos a stressz kezelése, mivel a stressz növelheti az inkontinencia kialakulásának kockázatát. A stresszkezelési technikák, mint a meditáció, a jóga és a relaxáció segíthetnek az inkontinencia tüneteinek enyhítésében.

Kapcsolódó cikkünk

Krónikus hólyaggyulladás - van megoldás?

Már sokadszor küzd fájdalmas hólyaghuruttal, hólyaggyulladással, a többedik antibiotikum kúrát végzi, mégis visszatér a probléma? Erről a kínzó és sokszor makacs betegségről, vagyis a krónikus húgyúti gyulladásról és annak megoldási lehetőségeiről beszélt dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ szakorvosa. 

Inkontinencia megelőzése

Az inkontinencia megelőzése néhány egyszerű életmódbeli változtatással elérhető lehet. Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb megelőző intézkedéseket:

Tartsa karban az egészségét: Az egészséges életmód követése, a rendszeres testmozgás, az egészséges étrend és a megfelelő folyadékbevitel mind segíthet az inkontinencia megelőzésében.

Kerülje a dohányzást: A dohányzás ártalmas hatása miatt károsíthatja a húgyhólyag izmait és elősegítheti az inkontinencia kialakulását.

Tornázzon: A gátizomzat erősítő gyakorlatokat elvégezve, például Kegel-gyakorlatokkal, segíthet a húgycső és a végbél körüli izmok megerősítésében és ezzel megelőzheti az inkontinenciát.

Kerülje a túlzott alkoholfogyasztást: Az alkohol fogyasztása elősegíti a húgyhólyag túlzott irritációját és ezzel hozzájárulhat az inkontinencia kialakulásához.

Vigyázzon a súlyára: A túlsúly terhelheti a gátizmokat és a húgyhólyagot, ami növeli az inkontinencia kockázatát. Az egészséges testsúly megtartása és az életmódváltások segítenek a súlyproblémák megelőzésében.

Tartsa karban az általános egészségi állapotát: Az olyan betegségek, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, növelik az inkontinencia kockázatát. Az egészséges életmód és a rendszeres orvosi vizsgálatok segítenek az ilyen betegségek megelőzésében vagy kezelésében.

Fontos megjegyezni, hogy az inkontinencia kialakulása nem mindig megelőzhető, de az egészséges életmód és az elővigyázatos intézkedések segíthetnek a kockázat csökkentésében. Ha már jelentkeznek az inkontinencia tünetei, azonnal forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Inkontinencia lehetséges szövődményei

Az inkontinencia számos lehetséges szövődményt okozhat, amelyek közül néhány súlyosabb következményekkel járhat.

 • Bőrirritáció és fertőzések: Az inkontinenciában szenvedő emberek gyakran nedves környezetben tartják a bőrüket, amely megváltoztatja a bőr pH-ját és hajlamosabbá teszi a fertőzésekre. Az inkontinencia kezelésének elmulasztása bőrirritációhoz és fertőzésekhez vezethet.
 • Szociális problémák: Az inkontinencia jelentős hatással lehet a mindennapi és a társadalmi életre. A szégyen, a megszégyenítés, az elszigetelődés, a depresszió és a szorongás olyan szociális problémákat okozhatnak, amelyek jelentős hatással lehetnek az inkontinenciával küzdő egyén életminőségére.
 • Húgyúti fertőzések: Az inkontinencia szintén növelheti a vizeletúti fertőzések kockázatát. A hólyagban lévő vizelet hosszabb ideig tartó maradása a húgyhólyagban növelheti a baktériumok szaporodásának kockázatát, amelyek okozhatnak vizeletúti fertőzést.
 • Vesekárosodás: Az inkontinencia hosszabb ideig tartó kezelésének elmulasztása vesekárosodáshoz vezethet. A hólyagban lévő vizelet visszatartása vagy a húgyhólyag rendellenes működése nyomást gyakorolhat a vesére, ami hosszú távon károsodást okoz a veseállományban és veseelégtelenséghez vezethet.
 • Székrekedés: Az inkontinencia gyakran társulhat székrekedéssel, amely további problémákat okozhat. A húgyhólyag és a vastagbél közelsége miatt a székrekedés növeli az inkontinencia súlyosságát és további kényelmetlenségeket okoz.

Fontos, hogy az inkontinencia kezelése szakorvosi felügyelet mellett történjen, hogy elkerüljük az esetleges szövődmények kialakulását és javítsuk az életminőséget. Az inkontinencia kezelése során az egyes életmódbeli változtatások elengedhetetlen részét képezik a terápiának.

Téma szakértői

Dr. Lakos Gábor

Dr. Lakos Gábor

csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyógytornász

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata